ЕС прие българския модел за защита на границите, смята Светослав Малинов

Светослав Малинов, Европейска народна партия

© [[[© European Parliament - Audiovisual Unit]]]

Светослав Малинов, Европейска народна партияБългарите удържаха морална победа заради начина, по който защитаваме границите си. Подходът ни за контрол на външната ни граница в момента става официална политика на ЕС. Това заяви евродепутатът Светослав Малинов (ЕНП/РБ) по време на конференция, посветена на бежанската криза, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България.


Малинов заяви още, че именно засилването на защитата на външните граници на Европейския съюз е начинът да се гарантира свободата на движение на европейците в рамките на общността.


Кризата няма да приключи
Дори и цялостното изпълнение на европейските стратегии и целите им за справяне с имигрантската криза няма да спре потока на хора към границите ѝ, заяви още Светослав Малинов.


"И да се спре кризата в Сирия, натискът ще продължи. Дори и светът на бъде напълно омиротворен и да се вдига жизненото равнище на регионите, Европа ще продължи да бъде място, където ще искат да живеят много повече хора, отколкото са европейските граждани", предупреди още евродепутатът.


Според Малинов дискусията за единната европейска политика за имиграцията и уеднаквяването на стандартите в държавите членки твърде късно се е появила на дневен ред и причината е била, че броят на бежанците в България е бил нисък.


"Всеки, който тръгва към Европа обаче трябва да е наясно, че няма да остане тук завинаги, а само до момента, до който има нужда от убежище", категоричен беше Малинов и призова за връщането на онези, които не получили бежански статут да започне възможно най-скоро:


"Не може очевидно икономически имигранти да идват тук и държавата не е в състояние да ги върне, защото не може да намери по-добра терминология от "насилствена депортация" и защото е грозно хората да се извеждат с автобуси и самолети".


Европейските пари са малко и трябва да се внимава с тях


По въпроса за увеличаването на финансовата подкрепа от Брюксел за трети страни, приютили голям брой бежанци от Сирия, Малинов изрази позиция, че ЕС трябва задължително да разработи механизъм за проверка и контрол на това как се използват парите. Основна тема на срещата на Европейския съвет снощи беше обезпечаването с допълнителни средства на Турция, за да гарантира достатъчно добри условия за бежанците на територията си и те да не потеглят към Европа.


Очевидно е, че парите от европейския бюджет, които ще бъдат предназначени за имиграция, няма да са достатъчни. Освен тях, Европейската комисия ще разчита на вноски от националните правителства на държавите членки, коментира Илияна Йотова от Социалистите и предупреди, че това ще бъде второто огромно предизвикателство пред ЕС след разпределението на бежанците.


Светослав Малинов (ЕНП/РБ) и Илияна Йотова (СД/БСП)

© Теодора Ангелова

Светослав Малинов (ЕНП/РБ) и Илияна Йотова (СД/БСП)


Европейският съюз е допуснал грешка, като е съсредоточил всичките си усилия и средства за справяне с имиграцията в региона на Средиземно море и затова сега понася последствията на неподготвеността си, допълни Илияна Йотова от парламентарната група на Социалистите и демократите в Европа.


Йотова предупреди още, че финансирането на програмите за справяне с имиграцията е договорено на твърде ранен етап, когато не са били предвидени настоящите нужди на страната. По думите ѝ до 2020 г. България ще разчита на 10 млн евро.


А къде е договорената хуманитарна помощ, питат ВКБООН


В същото време едва 41% от поисканите 5 млрд евро хуманитарна помощ за бежанците са били платени до момента, заяви представителят на Върховния комисариат на бежанците за България Роланд Вейл. Това означава, че много хора, заселени в съседните на Сирия страни не получават помощта, необходима за оцеляването им. В такава ситуация често сирийските бежанци нямат друг избор, освен да се преместят - "те имат нужда от училища за децата си, здравеопазване – такова вече не им се предлага или е достъпът им е редуциран".


Роланд-Франсоа Вейл, представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН за България

© Теодора Ангелова

Роланд-Франсоа Вейл, представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН за България


Именно това е и причината бежанците да не остават в първата европейска страна, в която са регистрирани, обясни Вейл: "Хората се нуждаят не само от защита, но от ефективна защита. Те имат нужда от възможности за живот, за интеграция, да научат езика на страната в която са."


Квотният механизъм остава спорна мярка


По думите на Йотова по отношение на квотното разпределение на имигрантите все още има "повече въпроси, отколкото отговори", като например "кой и как да бъде разпределен, да бъдат ли чути преференциите на бежанците...".


Йотова очаква сериозен проблем да се окаже прилагането на Дъблинската регулация днес, докато вече има консенсус в европейските институции, че споразумението е "мъртво".


Бавното и тромаво отменяне на регулацията ще затрудни и прилагането на квотния механизъм за разпределение, защото докато държавите посрещат квотите си, те ще бъдат едновременно длъжни да приемат и задържат новодошлите имигранти на територията си. Йотова смята още, че България трябва да бъде включена в една група в Италия и Гърция за релоциране на бежанци, дошли на територията ѝ, за да се справи с огромния наплив.


Същото мнение изрази и Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) – квотното разпределени обхваща само малка част (160 000) от бежанците на територията на ЕС, които са около 600 000, а онези, които все още са извън ЕС са много повече.


В Европа има много неидентифицирани имигранти


Йотова предупреди още, че на територията на България има много хора, които "не са прихванати от службите в България и не са регистрирани никъде".


Посланикът на Унгария в България Андраш Клейн потвърди, че този проблем съществува и в неговата страна:


"От момента когато Германия направи изявлението, че ще посрещне сирийците, всяко сътрудничество с Унгария беше прекратено – не се правят никакви регистрации, никой не може да вземе отпечатъците на имигрантите".


Посланик Клейн предупреди, че самият той няма представа какви са хората, които влизат в Европейския съюз през Унгария. По думите му, движещите се по "Балканския маршрут" имигранти са ръководени от организирана престъпност, защото са снабдени с подробни карти и присгат на групи със сходна структура без лични документи.


Йотова също така остро разкритикува начините, по които българските власти се справят с интеграцията на вече регистрираните в страната бежанци. Тя цитира статистика, според която процентът на малолетните и непридружени деца в България е в пъти по-голям от този в другите държави членки и в същото време от само осем деца бежанци посещават училище.


Според Държавната агенция за бежанците от началото на 2014 до август 2015 г в България са били регистрирани 6304 деца.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 442 Неутрално
 2. 2 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Явно практиката ни е "добра"! Оценяват приносът ни!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Регистрирани 6304 деца и само осем ходят на училище.За какво мислят ,че са тука тези хора.Или ще учат или ще си отиват.Ние достатъчно неграмотни цигани си имаме.

 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Ахаха, значи ловният сезон започва

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 441 Любопитно

  Българският модел с рикошетите ли?
  Значи европейците ще изпратят армиите си по границите да стрелят?!?

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2181 Весело

  До коментар [#5] от "horilka":

  Поради кризата предупредителния и контролния изстрел ще са с 1 куршум...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  [quote#0:" "] Българите удържаха морална победа заради начина, по който защитаваме границите си. Подходът ни за контрол на външната ни граница в момента става официална политика на ЕС. [/quote]
  ++++++++++++
  Спрете с истериите БЕ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Границата си е граница, тя трябва да бъде охранявана. Особено тук, защото сме в покрайнините на съюза. Трябва да охраняваме външната граница на ЕС.

 9. 9 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Весело

  [quote#0:"Статия"]Малинов заяви още, че именно засилването на защитата на външните граници на Европейския съюз е начинът да се гарантира свободата на движение на европейците в рамките на общността. .....Подходът ни за контрол на външната ни граница в момента става официална политика на ЕС.[/quote]
  Т.е. Европа бавно, понякога много бавно, достига до очевидните решения.
  Полицая е действал според новата политика на ЕС

 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#5:"horilka"]Българският модел с рикошетите ли?
  Значи европейците ще изпратят армиите си по границите да стрелят?!? [/quote]
  Що за мизирабъл си ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#3] от "rosiraycheva50._":

  Според мен са объркали бройката на децата, не е възможно да са толкова много.

 12. 12 Профил на plb234
  plb234
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ЕС прие българския модел за защита на границите, смята Светослав Малинов


  Последна промяна в 15:29 на 16 окт 2015
  ----------
  тц, не е шега - ъпдейтнато е
  -------
  Българите удържаха морална победа заради начина, по който защитаваме границите си. Подходът ни за контрол на външната ни граница в момента става официална политика на ЕС.
  ----
  не всички четат до края

 13. 13 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#3] от "rosiraycheva50._":

  Ами повечето не искат да се заселят у нас, искат Германия. За какво им е да учат тук.

 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  [quote#5:"horilka"]Българският модел с рикошетите ли?
  Значи европейците ще изпратят армиите си по границите да стрелят?!?[/quote]
  И няма да сбъркат! Има си КПП-та! Който не минава от там е враг и се стреля по него! Толкова е просто!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2723 Любопитно

  Мммм ... ама кой модел по-точно?

  Тоя, на приказки дето е, или онзи - в действителност?
  Дето ги гърмим на 30 километра навътре от границата, както последно ни обясняват - незнаейки колко точно и как са минали ...

 16. 16 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  [quote#3:"rosiraycheva50._"]Или ще учат или ще си отиват.[/quote]

  А дали на децата им е предоставена възможност да се учат?!
  Или е по-лесно да си сочим с пръст .

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Весело

  Нашата политика, съвсем доскоро, беше да ги интегрираме всичките. С Боко и Кунева начело. А за капака Боко искаше "горещи точки"
  Кунева даже беше писала стратегии да ги "интегрира". Това беше преди 2-3 месеца.

 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  До коментар [#17] от "stenli1":

  Стига си лъгал, няма да излъжеш никого! Кунева я мразя, но тя имаше предвид 500-1000 човека, а не милион! Пък Борисов искоше пари, а не "горещи точки"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Модели, стратегии ... дрън-дрън. Ефективността каква е? Това е основния въпрос! Приказките не вършат работа ... щото истинската работа е „ на полето“!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 20. 20 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#15] от "xm...":

  Как би нарекъл човек дето влиза в ЕС нелегало (или се опитва да го направи!), при това въоръжен и оказва съпротива?

 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1185 Неутрално


  До коментар [#16] от "Jessika":

  Ами аз съм учил до 4 ти клас в паралелка с 12 българчета и 16 турчета! Вие познавате ли проблемите?! Само да добавя, че класна ми беше гюзел Османова, която отиде на екскурзия до Истанбул, много преди възродителния процес и повече никой не я видя. А да! Преди това се опита да се ожени за българин офицер и градът щеше да пламне!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  До коментар [#18] от "lz2":

  Кунева: Има готов план за интеграция на бежанците

  Предвижда се към общините да бъдат създадени информационно-консултативни центрове за бежанци

 23. 23 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  До коментар [#18] от "lz2":

  „Усилията са насочени да направим европейско законодателство за бежанците, но имаме и национален ангажимент. Ние сме част от този свят, в който за съжаление има войни и хората търсят покрив над главата си. Не можем да казваме, че това не ни интересува. Ако искаме да бъдем отворена икономика, трябва да поемаме и тежестите от това”, коментира Кунева. Тя бе категорична, че българският бюджет няма да бъде натоварен заради това повече от предвиденото. „Първата крачка, която трябва да направим спрямо бежанците, е обучението им на български език, след което намирането на работа”, заяви вицепремиерът. Кунева обяви, че има спад при хората, които търсят убежище у нас.
  http://www.flagman.bg/article/78872

 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1185 Весело

  До коментар [#18] от "lz2":

  Това, че Борисов иска пари е просто откровение! БТ сигурно беше продадено за прослава на родните марки цигари на международния пазар!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Весело

  [quote#18:"lz2"]Пък Борисов искоше пари, а не "горещи точки"![/quote]
  Интересно защо, но аз много повече вярвам на леля Меркел. А Боко се оплете в обяснения, след като разбра каква е реакцията тук.
  Иначе, относно "Борисов искаше пари", нищо ново не ми казваш

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  [quote#20:"charlesdegaulle"]Как би нарекъл човек дето влиза в ЕС нелегало (или се опитва да го направи!), при това въоръжен и оказва съпротива? [/quote]
  Хм ...
  Първо - от къде пък ви хрумна, че били въоръжени и оказвали съпротива?
  Аз изслушах внимателно комисар Костов какво казва. Нямаше нищо такова. А Костов се изказа след като беше там, на място. А те са му подчинени.

  И второ ... какви нелегални?
  Меркел ги покани ВСЯКАКВИ! Те са поканени и даже в поканата им се каза, че няма да им се иска на входа да показват покана. Дори фейсконтрол нямало, само да кажат едно име и че бежанци.

 27. 27 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Дори и светът на бъде напълно омиротворен и да се вдига жизненото равнище на регионите, Европа ще продължи да бъде място, където ще искат да живеят много повече хора, отколкото са европейските граждани"

  При постоянно нарастващо световно население и намаляващи блага и ресурси, няма как да се вдига жизненото равнище на всички региони. Напротив, ще имаме обратната тенденция. И именно затова военните конфликти даже ще зачестяват в глобален мащаб.

 28. 28 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И какъв е нашия модел? Да ги пускаме 50-100 км навътре в страната и да ги трепем с рикошети?!?

  So Equilibrium...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 29. 29 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Това, ако истина, е много яко!

  SAVE EUROPE!!!
 30. 30 Профил на fvi03474382
  fvi03474382
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Европейският съюз е допуснал грешка, като е съсредоточил всичките си усилия и средства за справяне с имиграцията в региона на Средиземно море" ? Това е вярно, само ако под справяне се разбира претоварване от гумените лодки в италианските катери и докарване в Европа ! Най-точното определение на "усилията" на ЕС е изказването на Меркел : Все едно дали съм виновна ,те са вече тук ! Европа обра мръсната пяна от конфликта между руските и американски интереси в Близкия Изток и сега ще трябва да извади и пари в брой ,за да продължи да угажда на Великите сили. И България ,с настоящата си слугинска позиция пред Брюксел също ще трябва да участва в харченето. Това не е просто политика - това е безотговорно малоумие.

 31. 31 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#19:"Georgi Yordanov"]щото истинската работа е „ на полето“! [/quote]
  Абсолютно си прав - там е, не пред компютъра с "мъдри" пръсти по клавиатурата

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 32. 32 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  ЕС прие българския модел за защита на границите с рекуширащия във въздуха куршум?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 33 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Малинов е за кантара, както всички политици във властта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK