Завършен икономически и паричен съюз и обща хазна на еврозоната ще има до 2025 г.

Зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис представя мерките за завършване на икономическия и валутен съюз.

© European Commission

Зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис представя мерките за завършване на икономическия и валутен съюз.Европейската комисия днес представи плана си за завършване на Икономическия и паричен съюз (EMU) на еврозоната.


Валутният съюз ще има единно представителство на еврозоната в рамките на Международния валутен фонд (МВФ) и нови национални органи – бордове за конкурентоспособност, които да контролират покриването на критериите за финансова дисциплина от страна на държавите членки. Отделна централна структура - Европейски фискален борд ще има съветнически функции за цялата еврозона.


В стратегията фигурира и създаването на Европейска схема за гарантиране на влоговете.
Единното представителство във външни организации (като МВФ) ще бъде в лицето на председателя на еврогрупата, което според Брюксел ще позволи на държавите от валутния съюз "да говорят с един глас". В момента начело на групата на финансовите министри на държави членки в еврозоната за втори мандат е холандския финансов министър Йерун Дейселблум.


Европейската схема за гарантиране на влоговете от своя страна след да "създаде по-европейска система, която да не зависи от джобовете на правителствата".


"Това ще позволи на гражданите да са сигурни за безопасността на депозитите си, независимо от географската си локация", пише ЕК.


Националните бордове за конкурентоспособност ще работят за по-стриктното прилагане на европейското законодателство в сферата на фискалната дисциплина, възможните отклонения от поставените бюджетни и макроикономически цели и предвидените санкции. Става дума за законодателните актове, известни като "пакет от шест" и "пакет от две".


Централният фискален борд от своя страна ще ръководи курса на еврозоната в нейната цялост и ще си сътрудничи с националните офиси. Той ще бъде независим, ще се състои от петима експерти и ще се помещава в Европейската комисия.


Изпълнението на плана ще се състои в три стъпки – до 2017 г Брюксел ще подобрява прилагането на съществуващите политики, като след това ще постави конкретни задължителни законообвързващи показатели за конвергенция, които трябва да бъдат спазвани от евро държавите. В същото време ще бъде установена и обща хазна на еврозоната. Последният етап е окончателното завършване на всички стъпки от стратегията до 2025 г.


Бяла книга с необходимите закони за втората фаза от плана за Икономическия и паричен съюз ще бъде изготвена през пролетта на 2017 г.


"Дисбалансите в икономическото представяне в рамките на еврозоната са значителни. С 18 млн безработни европейци и голям брой хора в обществата, изложени на рисковете от социално изключване, трябва да се направи повече, за да се върне еврото към стабилната си структура", коментира Европейската комисия в съобщение до медиите.


"Европейския Икономически и паричен съюз има нужда от здрави основи, не на последно място да бъде устойчив на бъдещи шокове и да може да се справи с предстоящите глобални предизвикателства. Ние вече имаме правилата, трябва да започнем да ги спазваме по-добре", заяви зам.-председателят на Европейската комисия, отговорен за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис.

Още по темата

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 646 Весело

  ''Завършен икономически и паричен съюз и обща хазна на еврозоната ще има до 2025 г.''

  ''обща хазна'' разпределение - на кого с лъжица ,на кого с чарпак .....ехееееей а след 2025 ...!

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5469 Любопитно

  Западна и Източна Европа нямат никакви общи интереси. Южна и Северна Европа - също. Нямат нищо общо помежду си интересите на Великобритания и тези на континентална Европа.
  Това ли означава всъщност ''Дисбалансите в икономическото представяне в рамките на еврозоната са значителни.''????

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Ужасссс! Това ЕССР е по-вредно и от СССР навремето! Каквото е сега село Нивянин, община Борован за България в това ще се превърне България за такъв ЕССР!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ЕС може и да има планове за икономически и паричен съюз, но реалността е малко по-различна. В някои коментари по Bloomberg се прокарва вече явно идеята, че еврото не е напълно изчистен и рафиниран монетарен съюз/проект, който носи след себе си редица негативи.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 5. 5 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Напред към ЕССР...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 6. 6 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Звучи като фантастика! СЕЩ - съединени европейски щати!!
  Но годината е много късна- до тогава вече няма да сме християни в Европа!
  Ами опита какво показва- Тито даде разрешение на 3000 албанци да се заселят в Косово през 1954 година! За 40 години те се увеличиха почти 1000 пъти!!!!!
  Та сега в Европа ислямистите да са около 30 милиона !
  За 5 години с колко да се увеличат?
  Само за няколко месеца има над 1000 000 ислямисти , мъже /бежанци/ влезли в Европа. Ами когато дойдат децата им с братята и сестрите !?
  А и да сте видели някъде ислямизма да не се е наложил със сила законите над другите религии!!
  Тези мой сметки правилни ли са!
  Или съм агитатор на религиозна омраза?!
  Има ли по -точни сметки за това!

 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  И като има обща хазна дали ще има и обща заплата?? Или бедните роднини от Бг ще продължават да са робите с 5-10 пъти по-ниска както е след 8 годишното ни "благоденстване" в това райхче??

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Това с европейското гарантиране на влоговете е много добро! Политиците ни ще могат да източат още 2, 3 банки без да се притесняват от любовта на народа!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#7] от "ostin22":
  Ами българите няма как да сме като гърците ! Ако това е намекът. Да ползваме само облагите . Тя , демокрацията е гръцки патент! А ние не сме купили пълния патент . И за това ни е разпределен делът само на платците!!

 10. 10 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Това е пътят! ОЕЩ със собствена армия, икономика, валута и единна съдебна система. Съдии от Великобритания и Холандия ще ни гледат делата в съда и Прокурори от Белгия и Италия ще връчват обвинителни актове! Мечта! Тогава най-сетне съдебната реформа ще завърши в полза на гражданите! Йес!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2251 Любопитно

  "В същото време ще бъде установена и обща хазна на еврозоната."

  "Обща хазна" означава ли европейски данъчни чиновници (еднакво възнаграждение за българските, немсике и люксембургски бирници) и еднакви данъци (ДДС, ДОД) и ... осигуровки?
  Или под "обща хазна" само избранници да "печатат" евро в големи количества ... което "ще позволи на гражданите да са сигурни за безопасността на депозитите си"?

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5469 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ilia Iliev":

  Европа не може да асимилира 10-15 милиона турци, 15-20 милиона араби от Магреба и други бежанци от бившите колонии на великите сили.Както проблемът на вашия организъм не е, че ви нападат вируси, а че вие сте слаб,така и те идват тук, за да вземат икономическите плодове на Европа, но дълбоко презират нейната цивилизация,а Европа е стара и болна.


  karabastun1@abv.bg
 13. 13 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Още бюрокрация,още регламенти правила,регулации...и накрая -една кофа свински м...е

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2251 Любопитно

  [quote#10:"Отпускар в командировка"]Съдии от Великобритания и Холандия ще ни гледат делата в съда [/quote]
  По чий закон и на какъв език? Изпълнението на присъдите в чии затвори ще става? В шведски, с 25 евро на ден разход за затворник?

 15. 15 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ilia Iliev":

  Ами с робска психика дотук я докарваме.. Ако знаеш как се бъзикат по английско и немско с "великите" български роби.. И с право!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Великобритания не е в ееврозоната, така че тях не ги мешайте! Ние също!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#10] от "Отпускар в командировка":
  Аз съм от поколението което очакваше светлото бъдеще на комунизма! То дойде, но за същите ,които и преди си живееха в комунизма- ползваха само благата!
  Та и сега - много добре .И е хубаво . Но е твърде хубаво , за да стане истина!
  Та за това са измислили и дума- казва се УТОПИЯ.

 18. 18 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Неутрално
 19. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5469 Неутрално

  До коментар [#16] от "tribiri":

  Значи още по зле е положението - нищо не свързва интересите на европейското напреднало ядро около Германия и европейската периферия, в която периферия на периферията се намираме ние...


  karabastun1@abv.bg
 20. 20 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  Това е екстра, но най-големият проблем на ЕС е напълно необезпокоявано действащото руско разузнаване.

  Ако няма по-тясно сътрудничество между службите за сигурност за поне някакво ограничаване на правещите квото си искат разведки, ЕС ще бере големи ядове.

  Use your Illusion
 21. 21 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#15] от "ostin22":
  Да така е. Но почти всички българи ,които познавам , работят много добре. А тези ,които работят добре ги ценят много. И разбира се ни уважават заради работата ни.

  До коментар [#12] от "karabastun":
  Асимилацията на ислямизма не е възможна по принцип по две причини!
  Първата е в приемната страна-няма притегателна сила или силова принуда/икономическа/.
  Втората е идващата страна- с много ниско ниво на култура и интелект.


 22. 22 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1335 Весело

  [quote#6:"Ilia Iliev"]Ами опита какво показва- Тито даде разрешение на 3000 албанци да се заселят в Косово през 1954 година! За 40 години те се увеличиха почти 1000 пъти!!!!! [/quote]
  Аферим Машала,
  ако приемем че половината са били жени и всичките в детродна възраст и всичките са родили по 10 деца след 20 години са били вече 33000, т.е. 15000 детеродни жени и всяка от тях е родила по 10 деца след още 20 години са били 183000 от тях 75000 детеродни жени и те всичките са родили по 10 деца стават 933000 към днешна дата. Пък те почти 2 милиона, как става тая работа?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 23. 23 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  А обща армия кога?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 24. 24 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 814 Неутрално

  За съжаление не е много сигурно, че през 2025 ще има еврозона ...

 25. 25 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#22] от "iak":

  Радвам се ,че някой прави сметка и се опитва да намери причината за нарастването от 3000 до почти 3 милиона в Косово ! Но да са 2 или 1 милион резултата е същия-подмяна на кореното население!
  А това е бъдещето на Европа! И всички тези икономически реформи за съюза са безсмислени!

 26. 26 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Единното представителство във външни организации (като МВФ) ще бъде в лицето на председателя на еврогрупата, което според Брюксел ще позволи на държавите от валутния съюз "да говорят с един глас".

  Колкото говорят с един глас и сега.

 27. 27 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 894 Неутрално

  "Това ще позволи на гражданите да са сигурни за безопасността на депозитите си, независимо от географската си локация" - това ми харесва.

 28. 28 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1313 Любопитно

  -То както я карат сега, до 2025 такова нещо като ЕС ще съществували ?!?

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8239 Неутрално

  Тогава ще станем ли равни?

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2251 Весело

  [quote#22:"iak"]как става тая работа? [/quote]
  Като намалиш периода от 20 години на 12 години.
  В действителност е 16 години, но има и вътрешна миграция - то е като кристалообразуването - веднъж да се появи зародиш и кристалът расте с бясна скорост.

 31. 31 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1335 Весело

  [quote#30:"wanderer"]Като намалиш периода от 20 години на 12 години. [/quote]
  Айде пак дрън, дрън, как някоя албанка на 12 години ще е родила 10 деца?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 32. 32 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 749 Любопитно

  Някои от идеите са добри,други доста неясни. Поне в горния текст нищо не е обяснено какво ще представлява "общата хазна" на еврозоната - някакви общи данъци,вноски от отделните държави? И ако говорим за обща хазна / с данъци / това означава ли, че институцията, която ще се разпорежда с парите ще бъде един вид правителство на еврозоната? Това от своя страна поражда още един куп други въпроси- как това ще промени взимането на решения в Брюксел,отношението между сегашните евроинституции и новите на еврозоната..... ЕС се превръща в едно все по-сложно и бюрократизирано обединение,което може спокойно да засрами Свещенната Римска империя,само поради простата причина,че мнозинството от местните европейски елити не искат да се разделят с голяма част от суверенитета си в името на общото благоденствие и сила. Това блокира и оторизирането с реална власт, но и демократична пряка отговорност на Европарламента пред избирателите и другите институции също. Резултатите ги виждаме - почти никаква обща външна политика,тотална парализа при всяко по-сериозно външно / имигрантска криза,Украйна,световната рецесия / или вътрешно / гръцката и кипърската криза / предизвикателство.....

 33. 33 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Ес от олигархичен ще се превърне в чиновнически.

 34. 34 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 322 Неутрално

  ЕС- колко въпроса.
  18 милиона безработни , а приемат бежанци.
  Или поне да ползват от Украйна, поне са с подобни начин на живот.
  ЕС ,България и бежанците!
  Чуйте доц. Иво Христов преди 2 години казва , това което става сега!
  https://www.youtube.com/watch?v=7rEEeQsFUQ0

 35. 35 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#29] от "rosiraycheva50._":
  Риторичен въпрос.
  Равни , с кого.
  Това е състезание ! За да станем равни ,трябва да излезем на пистата .
  Но по коя писта?
  Имаме ли състезатели?
  Подготвени ли са , имат ли средства за подготовка, методика за подготовка...........?
  Това е животът -състезание.
  Ако не участваме ,губим.
  Защото победителят взема всичко.
  А победеният е обречен на изчезване.
  Това са законите на природата, и който не ги спазва , плаща цената!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK