Купуването на дигитална валута в ЕС ще е освободено от ДДС, реши Съдът на общността

Купуването на дигитална валута в ЕС ще е освободено от ДДС, реши Съдът на общността

© Associated PressСъдът на Европейския съюз реши, че обмена на традиционна в дигитална валута биткойн (bitcoin) онлайн ще бъде освободено от потребителски такси, както е освободен и обменът между традиционни валути.


Съдебното решение беше поискано от шведските данъчни служби. Според тях транзакциите с биткойн не трябва да бъдат обхванати от директивата на Европейския съюз, която освобождава валутните транзакции от данък добавена стойност.


Въпреки това първо съдът в Швеция, а после и европейските магистрати решиха, че купуването на биткойн валута ще бъде освободено от ДДС.
"Тези транзакции са изключени от ДДС според клаузите, касаещи транзакции, свързвани с "валута, банкноти и монети, използвани като легално платежно средство", заключи Европейският съд.
Решението на съда представлява нова стъпка на биткойн към легитимация – в Европа тя ще бъде третирана като валута, а не като стока, пише Wall Street Journal.


С решението също приключи спор в Европа за това как да бъде разглеждана онлайн валутата. Данъчните органи на Великобритания заеха позицията, че биткойн е валута, докато Швеция и Германия до последно твърдяха, че е по-скоро стока, което означаваше, че транзакциите за купуването ѝ се облагаха с търговски данъци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK