Румънска агенция ще възстановява милиони евро, присвоени с корупция

Министър-председателят на Румъния Виктор Понта, след като беше извикан на разпит в антикорупционната прокуратура в Букурещ.

© Associated Press

Министър-председателят на Румъния Виктор Понта, след като беше извикан на разпит в антикорупционната прокуратура в Букурещ.Европейската комисия и Световната банка специално за призовали Румъния да ускори прилагането на антикорупционните мерки и по-специално възстановяването на откраднати активи, установени след съдебни решения, предаде "Ройтерс".


Правителството обяви намеренията си да създаде специално звено за възстановяване на активи, изгубени в случаи на корупция.


През последната година в Румъния бяха отправени рекордните 1 138 обвинения, а съдилищата поискаха около 310 млн евро да бъдат възстановени от обвиняемите. Опитите да се върнат активите обаче са често неуспешни, а данъчните власти в Румъния се оплакаха, че не успяват да съберат достатъчно ресурси.
До загубите се е стигнало заради укриване на данъци, надценени обществени поръчки без легитимни конкурси, подкупи, измами при усвояването на европейски фондове и субсидии за развитие.


Според изчисленията на "Ройтерс", само корупционните сделки заради които са започнати разследвания, са коствали на държавата, частния сектор и данъкоплатците около 1. 022 млрд евро.


"Румъния постигна огромен напредък през последните години. Сега трябва да съберем всичко. Властите трябва да конфискуват и възстановят откраднатите активи", заяви специалистът по управление на публичния сектор в Световната банка Исмаил Радуан.


Корупцията в Румъния е пречка за чуждестранните инвестиции, докато укриването на данъци и рушветчийството натоварват сериозно състоянието на публичните финанси, пише "Ройтерс".

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  "Румънска агенция ще възстановява милиони евро, присвоени с корупция", а в България Фонд на Фондовете ще регулира бързото и правилно придвижване на паричните потоци...

  Форумът е в будна кома...
 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1754 Любопитно

  А нашите кога ?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2616 Весело

  Корупцията в Румъния е пречка за чуждестранните инвестиции, докато укриването на данъци и рушветчийството натоварват сериозно състоянието на публичните финанси, пише "Ройтерс".Това е за Румъния,не е при нас.

 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Щом ЕК дърпат румънците, значи има защо. Щом нас не ни закачат, значи всичко е наред. Лично аз бих коментирал сериозно, като тия 1 млрд. Е бъдат прибрани. Трудна работа, първо защото лесно се взема, а връщането е трудно, после, не се е чуло по света такава работа.

 5. 5 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Но тукашните "политици" ти казват: "Не ги гледайте румънците!".
  хахахах
  Тука е така.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 6. 6 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#2] от "mamuncho":
  [quote#2:"mamuncho"]А нашите кога ? [/quote]
  Когато спрем да си избираме партии и организации с "бивши" агенти на ДС и комунистическа номенклатура.

  В момента, в сегашното НС, всички без една са такива.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 7. 7 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#6] от "Никола Георгиев":


  [quote#6:"Никола Георгиев"]Когато спрем да си избираме партии и организации с "бивши" агенти на ДС и комунистическа номенклатура.

  В момента, в сегашното НС, всички без една са такива.[/quote]

  Коя е тази партия?

 8. 8 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Записвам децата на Румънски !

 9. 9 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#7] от "koko65bg":
  Ето ги:
  http://www.desebg.com/2011-01-06-11-34-55/2031--43-

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 10. 10 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 544 Неутрално

  1138 обвинения !!!!! а ние мечтаем поне за десетина.......

 11. 11 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Румъния постигна огромен напредък през последните години. Сега трябва да съберем всичко. Властите трябва да конфискуват и възстановят откраднатите активи", заяви специалистът по управление на публичния сектор в Световната банка Исмаил Радуан."

  браво на румънците. с подобни действия показват несъстоятелността, некадърността и корумпираността на българските правителства от последните 14 години.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 12. 12 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Нека не се страхуваме,у нас скоро ще дойде поредната оценка за усвояването на еврофондовете.

  Tony
 13. 13 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 618 Неутрално

  И аз да кажа като политик - в бъдеще време и неясно:

  Ааааа, ами това и у нас ще стане!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 14. 14 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Браво! Ей това е борба с корупцията, по същество. А не безкрайни деебати и губене на време в НС.

 15. 15 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#9] от "Никола Георгиев":

  Благодаря за информацията. Направи ми впечатление това:
  най-младият агент е 47-годишният Рушен Риза от ДПС, чието агентурно минало беше разкрито от Комисията по досиетата миналата седмица, след като е установено заличаване на името му в картона в картотеката.

  Как става заличаването и кой не си е понесъл отговорността?
  Имаше един стар виц от 80-те, ако член на БКП проагитира един свой познат да стане член на БКП - може да си купи цветен телевизор без да чака ред. Ако проагитира двама свои познати да станат членове - купува си лека кола без ред. Ако проагитира трима свои познати - получава жилище без да чака. Ако проагитира четирима свои познати да станат членове на БКП - изтриват му от досието, че той е бил член на БКП.
  Май не е само виц.

 16. 16 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#6] от "Никола Георгиев":

  трудно се намират политици и държавни служители в бившия Соц, които да не произлизат от бившите властови структури по един или друг начин. единствено Германия имаше този уникален шанс поради разделението. Там ФРГ погълна ГДР с финансовия си ресурс и проведе сериозна чистка.

 17. 17 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#10] от "florencia":

  ние залагаме на качеството, а те на количеството

 18. 18 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#16] от "basilicum":
  Но преди това САЩ, Франция и Великобритания проведоха денацификация.
  Има начин, просто ще трябва българският народ да оцелее в пустинята, докато умре и последното дете, родено в робство.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 19. 19 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#2:"mamuncho"]А нашите кога ?[/quote]
  Че то при нас такива неща няма. Да сте чували да има осъден за корупция, пране на пари, присвояване по време на мандата.
  Нито батко и братко, нито Масларова, нито Доган, нито Цветанов, нито Марион Николов бяха доказани. Нищо, че немския партньор на Марио Николов вече си излежа присъдата.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 20. 20 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  Само и единствено Германския модел на тотална декомунизация на обществото на всички управленски нива,ЛУСТРАЦИЯ насилствена забрана за повече от един милион комунистически и ДС бандита да участвуват в обществения живот за срок от мин.35 год.,НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ чрез насилствена експроприация на всичко заграбено от тези разбойници/в момента това става в Румъния под натиска на ЕС/ и НАРОДЕН СЪД по Германски модел.На комунягите задължително трябва да се отнемат парите и власта и те умират прави.Агент Буда беше казал ,че ако червените върнат откраднатото пенсиите и заплатите могат да станат по пет хиляди лева.Отговора на агент Буда беше по запитване на В.Сидеров в НС.по повод дебат за мизерията в България.Колко много пари има за конфискация в България ,а комунягите от ГЕРБ теглят нови заеми ,вместо да експроприират заграбеното ,както правят в Румъния.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Тука сигурно повече ще има за възстановяване.

 22. 22 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#18] от "Никола Георгиев":

  а тези родени на свобода, но наследили робовладелците?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK