Европарламентът отхвърли предложението държавите членки сами да решават за вноса на ГМО

Служител на производителя на генетично модифицирани организми Monsanto отговаря на въпроси и демонстрира ГМО царевица.

© Associated Press

Служител на производителя на генетично модифицирани организми Monsanto отговаря на въпроси и демонстрира ГМО царевица.Европейският парламент отказа да приеме предложение на Европейската комисия, което предвиждаше държавите членки да придобият правомощието сами да разрешават или забраняват употребата на генетично модифицираните организми.


Със сериозно мнозинство от 579 от 751 гласа евродепутатите изразиха мнението че комисията трябва да оттегли предложението. След отказа на изпълнителния орган законопроектът да бъде премахнат последва втори вот, на който 629-има депутати казаха "не".


Предложението беше предложено на остра критика от всички политически крила на законодателния орган.
Идеята на законопроекта, за който има все по-малко надежда, беше националните правителства да имат право да се отказват от употребата на ГМО култури, дори и тези култури да са получили одобрение на европейско ниво и да са определени като безопасни от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA).


Законопроектът беше определен от евродепутатите като "сгрешен", "сериозна грешка", "претупан", "юридически неиздържан" и "калпав". Основните аргументи на парламента да отхвърли предложението бяха свързани с опасенията, че въвеждането на подобен режим ще наложи връщане на граничните проверки в единния пазар на ЕС между държавите, които позволяват и забраняват вноса на ГМО на територията си.


"Ако преминем към режим на национална оторизация, ще трябва да върнем проверките на границите", коментира евродепутатът от център-десницата на Германия Алберт Дес.


Ако Европейската комисия не оттегли предложението, законопроектът ще бъде върнат в парламентарните комисии. В законодателната процедура се изисква и одобрението на Съвета на ЕС, в рамките на който ресорните министри решават дали да приемат или изменят законодателството.


Най-вероятният сценарий е обаче националните правителства също да отхвърлят предложението, след като по-рано тази година на свой ред изказаха критики, подобни на тези на евродепутатите.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8040 Неутрално

  Европейската комисия просто е искала да си''измие ръцете''като накара някой друг да носи отговорност за ГМО-в случàя националните правителства, но Европарламентът няма да я остави да се измъкне...Просто за ГМО -тата е нужен единен голям пазар!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Правилно, трябва да ги забранят в целия ЕС!!

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  И таз добра! Аз пък не искам ГМО. Откъде-накъде ЕК ще ми налага да го ям?

 4. 4 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  К'ъв е смисъла? След като нас ни управляват ГМО-та - чокобокоместандоганпеевскацацариада

 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Добра новина защото чиновниците в някои страни могат да се изкушат срещу солиден рушвет.

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  Всякакви генно изродени животни и растения трябва окончателно и убедително да се забранят в ЕС !
  И да се впише в закон ,че никоя корпорация не може в ЕС да претендира за интелектуална собственост за семена и гени на живи организми !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  По-рано тази година обаче беше прието решението държавите членки сами да решават дали да позволят култивирането на ГМО на територията си."Европарламентът ще отхвърли предложението държавите членки сами да решават за вноса на ГМО".А тъй,като при социализма,важно е да пушат комините,пък какво произвеждаме,не е важно.

 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  А ако Европарламентът реши да разреши ГМО в целия ЕС? Какво правим тогава? Много по-добре е всяка държава да има право сама да решава.

 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Хмм...тая снимка нещо..това ли е ГМО, толкоз голямо?...

 10. 10 Профил на miroslavb
  miroslavb
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Много ме кефи как хората които грам не разбират по темата имат най-силните мнения. Същото е със Е-тата в храните. Същото е и със интернет бисквитките. Дори и някои много тежки фрази като - "как ще е чиста тая водка, като в нея има спирт!"

  Това ми напомня за кафявата захар. Бялата захар е смърт, обаче в не напълно рафинираната (кафява) захар откриваме еди какви си полезни съставки - под 1%, + 99% захар. Значи тя е супер полезна.

 11. 11 Профил на Велко Мавриков
  Велко Мавриков
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много демократично. Няма нужда от референдуми и от допитвания. Да не чакаме скоро Швейцария в ЕС. Еврозелките знаят най-добре кое е добре за нас. Това все повече започна да напомня на един друг съюз от миналото.

  Цветанов, Манчев, Бисеров, Василева, Фидосова, Илиева и Масларова благодарят на министър Иванов за добрата работа
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2667 Неутрално

  Добра новина.

  Веднъж, защото няма да може отделни страни да пускат и така да се просмуква и в останалите. От 28 страни 19 са за пълни или частични ограничения, та остават едни 9, през които може да се вкарват. На всичкото отгоре има страни и "елити" в ЕС, които са по-дребни от едно "Монсанто", например, и като нищо ще ги натиснат или елементарно купят... Затова решението трябва да е единно за целия ЕС. Или да - или не.
  Второ - да се удари така един чембер на ЕК да не се изсулва по терлици от отговорностите си, независимо дали умишлено или за да им е по-лесничко.
  Трето - пътят на ЕС нали би трябвало да е към интеграция? А какво става? Дъблинските утекоха, строят се вътрешни огради, прие се някакси уж палиативно, но с дълбоки последици, че всяка страна може да си хлопва "временно", (ах туй така удобно "временно"!), границите вътре в съюза, и още, и още ... Сега и това ако мине ... да го правим ЕС на КЕД - Конфедерация на Европейски Държави - и да се приключва тогава!

 13. 13 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 1042 Неутрално
 14. 14 Профил на www
  www
  Рейтинг: 242 Неутрално

  От време на време е хубаво че Европарламента не се подава докрай на популизъм. Ако всичко зависеше от нашите зелки досега да сме се върнали във феодализма поне. Целокупният неграмотен бг народ псува ГМО-то, а в същото време пренебрегва предупрежденията на СЗО за преработените мръвки и рака. Демек мразим американците, Монсанто, по-учените от нас, а си обичаме нашенските (и руските разбира се) мошеници дето ни тъпчат с долнопробни отровни наденици. После пищят че държавата не ги лекува!

 15. 15 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Интересно е да се направи една съпоставка - за тези вече двадесетина години, в които се използват генетично модифицирани култури, какви са били ползите и какви - отрицателните ефекти (например прехвърлянето на алерген, съдържащ се в бразилския орех, в генетично модифицираната соя - това май е най-известният случай).

 16. 16 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Е, добре, като гледам мнозинството от населението не ще ГМО, кой по-плахо, кой изобщо, но дай да го наложим на целия ЕС, за да угодим на хамериканците и да подпишем и споразумението и всичко ще ни е наред...

  Е'ати по-добре да няма растеж на икономиката, но да сме живи и здрави!!!

  Един Българин
 17. 17 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 952 Неутрално

  [quote#11:"homoeconomicus"]Да не чакаме скоро Швейцария в ЕС. [/quote]Въобще не я чакайте Швейцария в ЕС. Там имат глави на раменете си и тези глави не служат за закачалки за шапки.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 18. 18 Профил на Управляваща опозиция
  Управляваща опозиция
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#15] от "ijj":

  Има и по-сериозни щети:

  http://www.reuters.com/article/2015/03/20/us-monsanto-roundup-cancer-idUSKBN0MG2NY20150320

  https://www.youtube.com/watch?v=sqNuLPt4MdI
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8723 Неутрално

  Правилото трябва да е за всички.С това свободно преминаване на стоки,ако една или повече държави решат да не налагат забрана,другите трудно ще им хванат края.

 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Понякога Европарламентът се опитва да опази неолибералните, пазарнофундаментални държави в Източна Европа от самите тях.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#18] от "trol_police":

  Раундъп е хербицид. Не е генетично-модифициран вид.

  #KOЙ номинира бокова!
 22. 22 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  [quote#20:"socialen"]Понякога Европарламентът се опитва да опази неолибералните, пазарнофундаментални държави в Източна Европа от самите тях. [/quote]

  Пази ги да не се замогнат.

 23. 23 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В Брюксел никой не иска да поеме и минимална политическа отговорност. Нито с ГМО, нито с кризата с бежанците. За мен такова поведение на ЕК/другите европейски институции е в противоречие на ценностите на ЕС.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 24. 24 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Истината е, че всички рупате ГМО, без да знаете. Борбата е кой ще го произвежда, а не кой ще го яде. Вече го ядат всички.

 25. 25 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Трудно ще се стигне до единно становище,защото много от страните не са сигурни,че ГМО продуктите не са подходящи.

  Tony
 26. 26 Профил на lebarbiedesevile
  lebarbiedesevile
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Трябва да има eтикeти, чe e ГМО И да нe сe продава на по eвтина цeна, иначe това e картeл.

 27. 27 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#18] от "trol_police":

  Като не правите разлика между раундъп и гмо защо изобщо пишете?

 28. 28 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Решението е добро, мисля.
  Иначе, такива помияри, като нашите политици, първи ще клекнат.
  Но понеже в цял ЕС, все ще се намерят една-две държави с достойни политици, по-трудно ще купят/изнудят/натиснат целия ЕС.
  И винаги може да се направи общоевропейски рефетендум против ГМО. Докато и нас - ще го убият в зародиш, като променят и обезмислят въпроса. По реформаторски.
  По-добре е така.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 29. 29 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Тия дето защитават ГМО, да обяснят защо се случва така:

  Ти не сееш ГМО соя. Съседа ти сее.
  През вятъра твоята продукция също се замърсява. И не ти стига това, ами от Монсанто обикалят и вземат проби. После те съдят, че ползваш тяхна интелектуална собственост без разрешение.
  Мислите, че е майтап? Пак си помислете! Това е реалността в САЩ и Канада. Затова и там нормална соя няма -100% ГМО. Независимите са ги убили със съдебни дела.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 30. 30 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Весело

  Това означава, че Румъния няма да може да отглежда ГМО царевица? Също така Сърбия няма да се поддава на натиск и подкупи от Монсанто? Супер новина!

 31. 31 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 555 Неутрално

  За да няма гранични проверки - яжте боклуци и боледувайте.
  Важното е да държим границите "отворени"

  Радвам се, че имам земя която да изкарва голяма част от това, което слагаме на масата!

 32. 32 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Със ЕСССР напред народе- вечна дружба!

 33. 33 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#27:"Цецо"]Като не правите разлика между раундъп и гмо защо изобщо пишете? [/quote]
  Връзката ГМО - раундъп е доста интимна, прочети малко от сайта на MIT http://web.mit.edu/demoscience/Monsanto/about.html.

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  Супер!ЕС НЕ трябва да дава достъп за този научен Франкенщайн.Тъпите американци да си ядат ГМО-тата,но не и на нас тези боклуци!

 35. 35 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#14:"www"]Демек мразим американците, Монсанто, по-учените от нас, а си обичаме нашенските (и руските разбира се) мошеници дето ни тъпчат с долнопробни отровни наденици. После пищят че държавата не ги лекува! [/quote]

  Я пак?

  http://www.bolenzdrav.com/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%93%D0%9C%D0%9E-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8-%D0%B4%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%BA

  https://goo.gl/8NG90J
 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4404 Неутрално

  До коментар [#35] от "Valeria":

  айде стига с глупостите!
  Вчера едни красавци ни убеждаваха, че BBQ, наденичките, шунката и филе Елена водели били канцеригенни, днес други че царевица на Монсанто също. А в България май процентно има много повече онкоболни от САЩ, защото дишаме най-"здравословния" въздух в Европа.

 37. 37 Профил на мурзилка
  мурзилка
  Рейтинг: 1303 Весело

  първа стъпка към ТПТИ
  но европа май няма да подпише коварния договор със сатаната  http://www.desant.net/show-news/33994
 38. 38 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#36:"historama"]А в България май процентно има много повече онкоболни от САЩ, защото дишаме най-"здравословния" въздух в Европа. [/quote]
  Тцъ. САЩ са на 6то място в света, България на 43то- http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-cancer-frequency-country

 39. 39 Профил на мурзилка
  мурзилка
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#36] от "historama":

  че и да не си производител та знаеш какво се слага в наденичките
  на сина ми съученик имат кетеринг фирма и цех за кренвирши
  заедно с некакви норвежци
  той и жена му са вегетерианци откак произвеждат кренвиршите
  сместта я карат готова от скандивия и тук я пакетират като кренвирши
  ако си в софия - ще ти дам тел си да те завда в цеха им на владимир вазов по пътя за летището

  http://www.desant.net/show-news/33994
 40. 40 Профил на мурзилка
  мурзилка
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#36] от "historama":

  стоя зад думите си
  не се майтапя

  http://www.desant.net/show-news/33994
 41. 41 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#36] от "historama":

  Ми храни си децата с пушени кренвирши и ГМО, да са ти живи и здрави.

  Аз като по-проста гледам да осигуря на семейството си старомодни храни.

  https://goo.gl/8NG90J
 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4404 Неутрално

  [quote#41:"Valeria"]Аз като по-проста гледам да осигуря на семейството си старомодни храни. [/quote]
  Да не би да садиш в двора си картофи?
  Съжалявам, но някои опорни точки ми идват в повече. Някои хора (бих казал и като теб) направиха от някои понятия мръсни думи (култивирани риби, пилета, животни), изкуствените торове, ГМО. Ако така я караме, ще ядем само черноморска цаца, сафрид (т.е. от време навреме), за миди ще ходя да се гмуркам на нос Галата в събота и неделя, и евентуално риба тон от 50 лв килограма. А мога да те уверя че няма нищо по-екологично от култивираната мида, отглеждана по провиснали в морето въжета на дълбочина 5-10 м покрай Калиакра, и нищо по-вкусно от култивирана пъстърва в язовир Доспат (в подобни условия се отглежда и норвежката сьомга). Интересно каква ли ще е цената на хляба, ако се произвежда от лимец, а не от културната пшеница (не ГМО, но третирана кой знае с какво)?

  За твое сведение в къщи не консумираме нито кренвирши, нито телешки салам, избягваме всякакви салами и луканки (заради солта), но си консумираме пуешки филета (макар че не знаем нищо за националността на пуйките), испански хамон и домашно филе Елена, приготвено май от испанско месо. И възнамерявам да живея повече от хората от началото на ХХв.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK