Младите германци привестват бежанците за разлика от родителите си, сочат изследвания

Опоненти на ПЕГИДА протестират в срещо крайно дясната реторика на движението Дрезден с постери "Добре дошли, бежанци!".

© Reuters

Опоненти на ПЕГИДА протестират в срещо крайно дясната реторика на движението Дрезден с постери "Добре дошли, бежанци!".



Всеки понеделник 25-годишният германец Нико Рангел се включва в ежеседмичния протест срещу антиислямското движение ПЕГИДА (абревиатура за "Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада"). Междувременно на няколко преки от него майка му излиза да демонстрира заедно с ПЕГИДА, разказва "Ройтерс".


Това семейство илюстрира по типичен начин разделенията в Германия по отношение на наплива на бежанци, който подлага на сериозно изпитание инфраструктурата, управлението и търпението на страната.


Германия очаква от 800 000 до 1 млн. имигранти да пристигнат на територията й през 2015 г. Най-противоречиви са реакциите в Дрезден в Източна Германия, който е дом на крайнодясното движение ПЕГИДА, подбуждащо агресия срещу новодошлите в страната според мнозина.




Групата, чиито организатори вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер определи като "крайнодесни екстремисти", иска незабавно спиране на достъпа на бежанците до Германия. ПЕГИДА успя да изведе на улиците 25 000 души по време на протест през януари тази година.


"Цялата тема представлява проблем на различията в поколенията. Нашето, по-младото, поколение е много по-отворено", коментира Нико Рангел.


Много проучвания подкрепят неговата оценка.


Докато повече от половината от всички германци се опасяват от наплива на бежанци, според анкета на германската телевизия ARD само 29% от германците на възраст от 12 до 25 се притесняват от имигрантите. В Дрезден враждебността срещу имигрантите е повече от два пъти по-висока измежду населението на около 60 години, сравнено с възрастовата група на между 16- и 35-годишните.


Променящото се отношение по поколения отразява и променящото се лице на Германия. Изследователите приписват различията на промяната на ценностите и много по-сериозното присъствие на хора с имигрантски произход при младите поколения.


Докато около 20% от цялото германско население има имигрантски произход при последното преброяване, процентът е с 12 пункта по-висок при групата до 20-годишните.


Възрастните в източните градове като Дрезден, израснали под комунистически режим, имат по-ограничен контакт с чужденци. Докато милиони гастарбайтери помогнаха на Западна Германия във възстановяването ѝ в следвоенните години, само ограничен брой виетнамци и африкански пристигнаха в Източна Германия преди обединението.

Демонтрация на ПЕГИДА в Дрезден.

Демонтрация на ПЕГИДА в Дрезден.


Почти ежеседмичните маршове на ПЕГИДА разделиха не само семейства, но и приятелски кръгове и колективи. Използвайки символизма и реториката на източногерманците от времето на падането на Берлинската стена, активистите на ПЕГИДА се срещат всеки понеделник и скандират "Ние сме народът" (Wir sind das Volk).


В същото време мнозина от младите хора на Дрезден редовно организират контрамаршове срещу ПЕГИДА. Преди две седмици такава демонстрация събра 14 000 души.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK