Три гласа не стигнаха на Косово за членство в ЮНЕСКО

Президентът на Косово Атифете Яхяга по време на гласуването за членството на Косово в ЮНЕСКО.

© Associated Press

Президентът на Косово Атифете Яхяга по време на гласуването за членството на Косово в ЮНЕСКО.Институционалното крило за културата на Организацията на обединените нации ЮНЕСКО с малко мнозинство отхвърли кандидатурата на Косово за пълно членство в организацията.


Срещу гласуването се противопоставиха твърдо Русия и Сърбия, след опити вотът да бъде отложен изцяло. Външният министър на Русия Сергей Лавров предупреди миналата седмица, че ЮНЕСКО е използвана за легитимизиране на "самопровъзгласената държава Косово".


За да стане член на ЮНЕСКО, Косово се нуждаеше от мнозинство от две трети гласове "за". 92 от 142 държави я подкрепиха, 50 гласуваха против, а 29 се въздържаха. Това означава, че на Косово не стигнаха три гласа, за да стане член на организацията.
"Голямо мнозинство от страните в света гласуваха за Косово. За съжаление само заради три гласа не спечелихме необходимото мнозинство", написа външният министър на Косово Хашим Тачи на фейсбук страницата си.


Младата държава вече е член на Световната банка, Международния валутен фонд и на Международния олимпийски комитет. В много случаи обаче не може да се сдобие с желаното членство в други международни организации заради възраженията на Сърбия.


"Пътят пред Косово няма да спре и ние ще кандидатстваме отново и ще се присъединим към други организации, включително ЮНЕСКО", заяви още Тачи.


Заради вековните си православни църкви и манастири Косово има огромно символично значение за сърбите, които смятат земите му люлката на сръбския народ.


В същото време президентът на Сърбия Томислав Николич определи провала на Косово да стане член на ЮНЕСКО като дипломатическа победа:


"Това е справедлива и морална победа в почти невъзможни условия. Поздравявам правителството на Сърбия, което инвестира много дипломатически усилия и не се отказа дори когато битката изглеждаше изгубена."


Сърбия все още не признава Косово за суверенна страна, но през 2013 г. Прищина и Белград подписаха споразумение за нормализиране на отношенията си като условие за напредък в процеса на европейска интеграция на двете страни.


Косово до момента е призната от 111 държави. Не и от две от членките на Съвета за сигурност на ООН – Русия и Китай.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK