Вътрешните министри на ЕС поискаха по-бързо прилагане на европейските политики за имиграцията

Жан Аселборн - министър на външните работи на Люксембург

© Council of EU

Жан Аселборн - министър на външните работи на ЛюксембургЗапазването на свободното движение в рамките на Шенгенското пространство и подобряването на условията за настаняване на бежанци извън границите на ЕС бяха фокус на Съвета на вътрешните министри на ЕС, който се проведе в понеделник.


За първи път министрите акцентираха и върху мерките, които следва да се прилагат спрямо имигранти, които отказват да сътрудничат на властите в страните от ЕС. В свое съобщение до медиите Съветът напомня, че европейското законодателство позволява да не се допускат повторни молби на лица, на които вече веднъж е отказан статут и насилствени мерки, включващи задържане на лица за максимален необходим период за завършване на съответни административни процедури.  


"В ситуацията, в която се намираме, е изключително важно да забавим наплива на имигранти, за да може тези, които вече са тук, да бъдат управлявани по-ефективно от държавите членки. Затова днешният съвет се концентрира върху прилагането и синхронизирането на решенията, които вече са били взети", заяви след срещата министърът, отговорен за политиката на убежище на ротационния председател на Съвета Люксембург, Жан Аселборн.
Ускоряването на вече съгласуваните мерки беше основна тема на разговорите на министрите.


Вътрешните министри поискаха работата по създаването на т.нар. "горещи точки" да бъде ускорена, за  да могат капацитетите им в Гърция и Италия да станат напълно функционални до края на месеца. Процесът на преместване на 160-те хиляди бежанци от Гърция и Италия също трябва да бъде ускорен, заключиха министрите. До момента едва 116 души от двете най-пострадали от бежанската вълна страни бяха транспортирани към трети страни – Финландия, Швеция и Люксембург.


Процентът на върнатите по родните си места имигранти, които не покриват изискванията за получаване на бежански статут също е все още нисък, заключиха министрите. Диалогът с трети страни за връщането и реадмисията ще бъде ускорен с Афганистан, Мароко, Нигерия, Пакистан, Тунис и Турция.


Съветът също така иска центрове за обработка на документите на бежанците в държави, където европейските институции не са планирали създаване на горещи точки.


Държавите членки и Европол ще създадат специализирана мрежа за борба с трафика на хора, която до началото на декември трябва да бъде напълно оперативна, планират още министрите.


За да се осигури засилването на граничния контрол и предотвратяването на нелегална имиграция, Съветът подкрепи "ускоряването на изпълнението на стратегията за визова либерализация с Турция". Либерализацията беше едно от изискванията на Анкара, за да сътрудничи на Брюксел при задържането на вече пристигналите бежанци от Сирия на територията ѝ, преди те да са продължили пътешествието си към Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK