Брюксел постигна формално съгласие за европейския бюджет дни преди крайния срок

Хосе Мануел Фернандес от Европейската народна партия - докладчик по темата за европейския бюджет за 2016 г в Европейския парламент.

© [[[© European Parliament - Audiovisual Unit]]]

Хосе Мануел Фернандес от Европейската народна партия - докладчик по темата за европейския бюджет за 2016 г в Европейския парламент.Европейският парламент успя да постигне временно споразумение със Съвета на ЕС за вида на бюджета на ЕС за 2016 г. три дни пред крайния срок за стигане до съгласие. Бюджетната комисия и министрите на ЕС формално стигнаха до съгласие, което означава, че новият бюджет ще бъде приет на предстоящата пленарна сесия на европарламента, се казва в съобщение до медиите на ЕП.


Измежду исканията на евродепутатите са повече средства за справяне с имиграцията, увеличаване на бюджета за създаване на работни места и за финансиране на мерките за подобряване на конкурентоспособността в ЕС.


Според първоначалните числа новият бюджет ще включва 155 млрд. евро, предвидени за бъдещи задължения, и 143.8 млрд евро за финансиране на предстоящи отговорности на Европейската комисия.
Според съобщението на Европейската комисия, ключовите постижения в споразумението за новия бюджет са:


- повече от 4 млрд евро ще бъдат предназначени за справянето с бежанската криза както в държавите членки на ЕС, така и в страните на произход да имигрантите. С тази добавка финансирането на мерките за имиграцията на Брюксел за 2015 и 2016 г ще стане приблизително 10 млрд евро.


- една втора от целия бюджет ще бъде насочена за стимулиране на икономическия растеж, заетостта и конкурентоспособността.


- два милиарда евро по бъдещи цели и 500 млн евро за текущи плащания ще бъдат насочени за Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI), известен още като плана "Юнкер".


- увеличен е бюджетът за конкурентоспособността чрез инвестиции в изследвания и иновации с програми като Хоризонт 2020.


- 1.8 милиарда евро отиват за текущи сметки по програмата за студентски обмен Еразъм +.


"Извънредните обстоятелства изискват извънредни ресурси. Боя се, че извънредните обстоятелства ще продължат дълго време и европейският бюджет в момента и в сегашната си форма изнемогва. Седемгодишният бюджет на ЕС (Многогодишната финансова рамка от 2014 до 2020 г.), който беше уговорен през 2013 г., вече не отговаря на новите предизвикателства – налага се пълна ревизия", заяви докладчикът на Европейския парламент за бюджета Хосе Мануел Фернандес, след като споразумението беше постигнато, и предупреди, че само през следващата година ще бъдат изразходени средствата от многогодишната рамка и дори няма да бъдат достатъчни.


Все пак депутатите сметнаха, че новият бюджет ще бъде по-благоприятен за създаването на работни места, за конкурентоспособността и солидарността.


Други цели, заложени в него, са засилването на програмата за изследвания и развитие "Хоризонт 2020" в областта за подпомагане на малките и средните предприятия и програмата за студентски обмен "Еразъм +", както и мерките за младежка заетост.


Годишната бюджетна процедура на ЕС започва с предложение на Европейската комисия, което подлежи на поправки от двата законодателни органа – Европейския парламент и Съвета на ЕС. Последното предложение на комисията предвиждаше 153.8 млрд. евро за задължения по договори, които ще бъдат сключени през 2016 г. и изплатени през следващите години, и 143.5 млрд., които трябва да бъдат платени през следващата година.


Съветът поиска тези суми да бъдат намалени, а парламентът – да бъдат увеличени. Неразбирателството им беше на стойност около 8.9 млрд евро.


Обичайно ежегодно двата законодателни органа водят сериозен спор за размера на бюджета, като Европейският парламент изисква повече средства, а министрите на държавите членки се стремят към икономии. Основна проблемна точка тази година бяха предвидените пари за прилагане на мерките за справяне с имиграцията.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Как ли ще гласуват представителите на България Сергей Дмитриевич и Николай Бареков. Предполагам че задълбочено ще се запознаят с бюджета, и ще гласуват с мисъл за най -доброто за европейците.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  " повече средства за справяне с имиграцията"
  И повече средства за обратни билети.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK