ЕС планира затягане на контрола за придобиване на огнестрелни оръжия

ЕС планира затягане на контрола за придобиване на огнестрелни оръжия

© Associated PressЕвропейският съюз планира да затегне правилата за разрешаването и употребата на оръжия, заявиха представители на ЕС по повод на извънредна среща на вътрешните министри на държавите членки, която се проведе след атентатите в Париж, предаде "Ройтерс".


Министрите, които ще се срещнат в петък, ще направят опит да прокарат незабавно закони, които да затруднят придобиването на оръжия и да направят по-лесно проследяването им. Възможни мерки са маркирането на огнестрелните оръжия със серийни номера и гарантирането, че вече деактивирани оръжия за продан с колекционерска стойност не могат да бъдат въведени в употреба отново.


Огнестрелните оръжия се деактивират, за да не могат да бъдат използвани, но често вратички в националните законодателства могат да позволят възстановяването на оръжията, които вече са извън употреба.
Натискът за предприемане на такива мерки е особено силен, след като се оказа, че атентатът срещу френското списание Шарли Ебдо е извършен с автомат "Калашников", който е бил обявен извън експлоатация, за да бъде свободно продаван на пазара.


Еврокомисията работи от 2013 г върху предложение за нови правила с общи минимални стандарти в целия Европейски съюз и цели ревизия на съществуващото законодателство за огнестрелните оръжия, "за да се редуцира правната несигурност, предизвикана от различията в националните легислатури".


"Работата по тази тема в момента значително се ускорява", заяви говорител на комисията на пресконференция в понеделник.


Понеже оръжия могат да бъдат внасяни в Европа от съседни страни, министрите също така ще обсъдят начините за засилване на проверките на външните граници на Шенгенското пространство.


Шенгенските свободни граници вече са подложени на сериозно предизвикателство заради огромния наплив на имигранти от Близкия Изток и Африка, напомня "Ройтерс".


Европейските държави освен това планират ново споразумение за обмен на информация за пътниците в самолети в европейското пространство. Национални делегации на държавите членки ще проведат преговори по темата днес, за да може да се преодолее блокираното до момента законодателство за позволяване на единна система с данни за пътниците.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (155)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Поредни европейски напъни да се бюрократизират този път правилата за разрешаването и употребата на оръжия..Едва ли след като смъртта и страхът от болката не спират джихадистите -това ще им попречи по пътя към Едем...

  [email protected]
 2. 2 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Престъпниците винаги са намирали достъп до оръжие.
  Законите се спазват от обикновените хора и това ги прави безпомощни.

  Попътен вятър в главите!
 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1737 Любопитно

  Голяма грешка е затягане режима за придобиване на оръжия.
  Ако имаше пет човека въоръжени в залата и заведенията нямаше да им толкова жертви а терористите щяха да са дали фира на 100%.
  С намаляване и изземване на оръжието за самозащита оръжие и то незаконно ще остане само в престъпниците и Полицията която е в пъти по - малобройна.
  ==============

  Оръжието – гарант за личната и национална сигурност
  Александър Атанасов февруари 6, 2014 Експертно , 2329 прочитания

  2014.02.06_OrujietoОтдавна бе доказано, че строгият режим, или пълната забрана за притежание на огнестрелно оръжие, не само не намалява престъпността и убийствата, но дори напротив.

  Какво ще направите, когато секундите са важни, а полицията е на минути разстояние? Полицията не може да е навсякъде, няма съвършен държавен апарат, който да оказва 100% защита на гражданите. Средното време за реакция на полицията в САЩ е между 9-12 минути, идеалното време за някои градове (пак в САЩ) е между 3-6 минути. Естествено, за да реагира полицията някой трябва да се обади, което е невъзможно за жертвите в първите минути на нападението. Защитата на живота, семейството и имуществото са изцяло ваша отговорност и дори при най-голямо желание държавата и обществото не могат да ви я гарантират.

  В психологията на нападателите е да нападат при сигурно превъзходство над жертвите си (числено, физическо или притежаващи оръжие) и това е установено в редица изследвания между затворници в различни американски затвори. Единственото, което може да уравновеси везните между жертвата и нападателя, в такива ситуации, е огнестрелното оръжие.

  Как да си изкарате разрешително за бойно оръжие може да разберете ТУК.

  Криминалната хроника е богата и всеки, при желание, може да разгледа много примери и съответно сам да направи изводите си за ролята на огнестрелните оръжия в отбраната на гражданите. За това, нека говорим с цифри от международния опит.
  gun

  В Люксембург, където оръжията са тотално забранени, има 10 пъти по-висок процент на убийствата, отколкото в Норвегия и Германия, където огнестрелните оръжия са легални и процента на притежателите им като цяло е много голям. Финландия и Естония. Финландия има 14 пъти повече огнестрелни оръжия в населението от Естония и същевременно 10 пъти по-малко убийства с огнестрелни или с не огнестрелни оръжия. Русия и САЩ. Русия още през 1929 забранява КНО (късото нарезно оръжие) и въвежда стриктен контрол върху гладкоцевните и нарезни ловни карабини, но същевременно поддържа нива на повече от 20 убийства на 100 000 души население, докато САЩ, като страна с най-много оръжия на глава от населението, поддържа данни от по-малко от 5 убийства на 100 000 души. Тези данни са трайни и се запазват в периода между 1998 и 2004. Процентът на убийствата в Русия остава до 4 пъти по-висок от САЩ. Съпоставяйки Англия след приемането на стриктния оръжеен контрол и изземването на оръжията и САЩ, виждаме, че на 100 000 души в Англия се извършват 2 000 обира, докато в САЩ те са едва 600. В изнасилванията Англия отново води повече от 3 пъти на САЩ. Като авторът напомня, че през изминалия век, когато е липсвал стриктен оръжеен контрол в Англия, тя е държала едни от най-ниските нива на престъпност в света. Съпоставяйки данните за тежките престъпление, те са 2 034 за Англия и 466 за САЩ на 100 000 души население. Англия сама по себе си е едно от най-големите доказателства за подкрепящите либералните оръжейни закони, тъй като в момента „повече от всякога се използват огнестрелни оръжие за извършване на престъпления” по думите на английски криминалист, а на гражданите е отнето реалното право за защита.
  guns2

  Малко по-добра, но не особено различна е и ситуацията в Австралия, която наскоро прие стриктен контрол върху оръжията и в момента статистиките за всички престъпления растат.

  Актуална статистика за притежателите на оръжие в България можете да намерите ТУК.

  За да сме още по-достоверни, нека разгледаме и данни за отделните щати на САЩ, базирайки се на събраните в период от 25 години статистически данни. От над 3 000 американски общини се заключва, че в щатите приели либерални закони за притежание и носене на оръжие не само убийствата, но и битовата престъпност намалява драстично, сравнение с тези с по-стриктните оръжейни закони. В щатите, разрешили носенето на оръжие, по данни на ФБР, убийствата са намалели с 8.5% , изнасилванията с 5%, нападенията с 7%, а обирите с 3%. Същевременно, в градове като Чикаго, където има сериозен контрол върху оръжията, престъпността е в пикови нива в сравнение с останалата част от страната.
  713636_37522883

  Извода, до който следва да стигнем и до който са стигнали и учените от „U.S National Academy of Sciences” базирайки се на 253 журнала, 99 книги, 43 правителствени доклади и собствени проучвания е:
  няма оръжеен контрол, който да е намалил престъпленията, самоубийствата или инцидентите с оръжие. До същото заключение стигат и криминолозите от Харвард, доктор Г. Маузер и адвокат Д. Кейтс в техния труд „Ще намали ли убийствата и самоубийствата забраната на оръжията? Поглед върху международни и локални данни”.

  590267_19590089Авторът предлага и следния експеримент за всички, които вярват в ефективния контрол върху оръжията. Намерете си оръжие „на черно” и си намерете оръжие законно! В личните изследвания на автора, той е заключил, че на черно пистолетите/револверите се намират в суми от 50 до 200 лева.., включително и всички останали забранени от закона – заглушители, многозарядни пълнители за автомати и т.н. Ако сте българин и живеете в България би трябвало над 150-те показни разстрели с всичко от преправено газово-сигнално оръжие до гранатомети и автомати, да ви е направило впечатление в последните години. Естествено, ако решите да ги притежавате законно ще се сблъскате с корупцията в КОС (породена поради изискването на „причина за притежание на оръжие”, което позволява на КОС да тълкува вашето право както си иска или както си платите. Нека напомня, че през 2005-та известни престъпници в България притежаваха законно оръжие за 10 000лв. бр. на разрешително, а последните месеци бе разкрит и скандал за монопол с разрешителни в един от по-големите ни градове.), с непосилно големите за нашата действителност такси и курсове и ако трябва да говорим за пари и пистолети – всичко ще ви струва близо 1200лв. с касата, документите и оръжието. Най-големия абсурд обаче остава реалната употреба на вашето законно притежавано оръжие.

  De jure законът ви гарантира право да го използвате, De facto вие сте подсъдим защото сте се защитили. В този материал реалността в България ще засегна бегло, но съдебната практика в случаите на неизбежна отбрана в България работи против правовите граждани и това насажда страх в обществото (напомням, че насаждането на страх в обществото от политически мотивирана група се нарича терор). Не по-различно е и за силовите служители, не са малко случаите, в които служители на МВР биват нападани, а когато използват законното си оръжие биват съдени, какъвто е и последния случай с полицая Иван Лулеов. Разковничето в случая е „превишаване пределите на отбраната”, което гласи, че жертвата на нападението трябва да използва сила достатъчна да спре нападението, но не и повече. Това позволява на магистратите и съдиите да тълкуват всичко както си искат, без да има реални правила и граници – просто защото такива няма. Няма как да знаем кой с каква цел и средства ни напада в два през нощта и какви средства да използваме, за да спрем нападението му и да запазим живота му. С какво и как полицая И. Лулеов е превишил защитата си, когато срещу него е имало две въоръжени с хладни оръжия лица, извършващи вече едно престъпления? Нима е трябвало да ги обезвреди, тръшне и закопчае като на холивудски филм? Случаите са наистина много. Това, което трябва да се направи, е защитата да получи пълното право да използва максималния капацитет на силата си в отбрана. Това е – толкова е просто. Щом някой ме напада – аз следва да имам пълното право да използвам абсолютния капацитет на силата, с която разполагам (включително и смъртоносна), за да защитя себе си, живота си, семейството и имуществото си.


  Как огнестрелното оръжие ни гарантира националната сигурност?

  Нека разгледаме Швейцария. Швейцария е третата страна с най-много оръжие на глава от населението – на всеки трима швейцарци се падат по две единици оръжие. Освен това Швейцария има и задължителна, наборна военна служба и резерв, които гарантират, че всеки неин гражданин може да използва оръжие и притежава нужната екипировка у дома, за да може във всеки един момент да се яви по служба. Държавата осигурява и нужната свобода и възможност за притежание и използване на оръжие, като например прави отстъпки и намаления за хората желаещи да притежават повече оръжия. В последните два референдума по темата, швейцарците категорично отказаха падането на наборната служба и затягане на оръжейните закони. Каква е целта на това? Освен въпроса за личната сигурност, във всеки един момент, който и да нападне Швейцария ще се сблъска освен с наборната й армия и с най-голямата „партизанска” армия в историята. Дори Швейцария да бъде окупирана, нейната армия и държавен апарат елиминирани, всеки двама от трима Швейцарци ще разполагат с оръжие и с капацитета да го използват срещу агресора. Реално, на практика, Швейцария може да реализира термина „тотална война” и да впусне почти цялото си население в бой. Цената на една такава кампания за всеки агресор ще бъде прекалено висока и ще обезсмисли всяка инвазия, а в дългосрочен план почти невъзможно би било и страната да се задържи окупирана. Единствения по-добър вариант за швейцарците и всяка малка държава за защита срещу агресори от всякакво естествено е – ядреното оръжие. То гарантира, че при сериозна стъпка от агресора, ще последва толкова сериозен контра-удар, който обезсмисля цената на всяка негова кампания в територията на защитаващата се страна. Ситуацията е същата както и с хората., ако заменим ядрено оръжие с огнестрелно, Вие може да сте десет мъже, да сте много високи и тежки, а аз да съм млада дама, но притежаваща капацитета да предоставя сигурна смърт поне на 4 от вас(при шест-заряден револвер и фактора стрес и външни условия), което естествено ще ви накара да си помислите струва ли си цената да ме нападнете.
  GUNS

  Същият принцип за чуждите окупатори важи и за собствените тиранични правителства, работещи против собствените си народи. Оръжията са гарант, че народът винаги има възможността, а ако условията са толкова лоши ще има и желанието, да извоюва свободата си и да изгони върхушката, която е окупирала властта и го мачка.

  Оръжейният контрол е изцяло политически акт, целящ да ограничи правата и свободите на гражданите и обществото и да облагодетелства определени политически или социални кръгове. В заключение, следва да кажем, че възможността за притежание и използване на огнестрелни оръжия от правовите граждани ще намали значително престъпността и ще гарантира както личната, така и националната сигурност на гражданите, държавата и обществото. Престъпниците и хората, желаещи да притежават и използват смъртоносни средства винаги ще намерят начин да се снабдят и да ги използват, всеки акт на ограничаване на достъпа на оръжие до правовите граждани е пряко нарушаване на техните свободи и право на защита и отбрана. Акта на оръжеен контрол е изцяло политически и той не се основава на научни зависимости, целящи реалното ограничаване на престъпността.

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://www.security.bg/ekspertno/orazhieto-garant-za-lichnata-i-natsionalna-sigurnost&gws_rd=cr&ei=KbxKVqDSB4n1aNiynagP

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 4. 4 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело

  Пушката е слаба ракия. Най-силното оръжие е словото.

 5. 5 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Да, те терористите от Париж са ходили да питат Евробюрократите, дали може да си вземат по един калашник и по един колан на смъртта. Глупост, след глупост творят безделниците в Брюксел.

 6. 6 Профил на georgigv
  georgigv
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Из друга статия на Дневник:

  "По оценки на анализатори на пазарите за стрелково оръжие вероятно става дума за някъде между 4 и 6 милиона нерегистрирани единици в района. Оръжие идва и от Русия, казват други експерти."

  Верно ли бе, още контрол? И обещавате, че ще сработи?!?

 7. 7 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Точно обратното трябва да се направи.Раздаване на оръжие на всички навършили 18г.И обучение как да се използва при терористична заплаха.

 8. 8 Профил на matz
  matz
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Те сега ВМЗ-то фалира!

 9. 9 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Глупости на търкалета! Да не би калашниците, с които избиха хората, да са придобити легално, та ще затягат контрола за придобиването им!?

 10. 10 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Подготвят се за бъдещите бунтове. То се е видяло , че с тази политика , която провеждат без тях няма да мине. И сега е един чудесен повод...

  Dum Spiro, Spero
 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2863 Весело

  Господ създаде хората, Колт ги направи равни ...

 12. 12 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Точно така, нека да нямаме с какво да се защитаваме!
  Престъпниците така или иначе не спазват закона. Който е решил да убива няма да се трогне от това, че е забранено да притежава оръжие. Както се вижда и сега, от тези забрани няма никакъв (положителен) ефект.

 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Ах да бе, щото терористите са питали КОС преди да си купят автоматите на черно.
  Гениално решение!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Точно обратното е необходимо. След като Съюзът и отделните суверенни държави в него очевидно не могат и май не искат да се справят със заплахата, редно е да оставят шанс на гражданите да гръмнат шалвара преди той да се е взривил.

 15. 15 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Отново глупави и излишни регулации.
  Да вземат да изкарат една статистика колко убийства стават със законно оръжие и колко от тях са умишлени, а не принсамозащита??

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1007 Гневно

  Да вземат си затегнат нелегалния внос на оръжия от Сърбия и Русия те!!
  Какво са тръгнали да се притесняват за обикновените хора??
  Колко терористични акта има извършени с легално закупено оръжие??

  Fail with honour then succeed by fraud
 17. 17 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2032 Любопитно

  Че то и сега притежаването на класически АК е забранено. Също и притежаването на експлозиви е извън закона, та не ми е ясно тези какво точно смятат да затягат?
  Преди месеци, онзи дето смяташе да стреля във френския влак (и американците го ступаха) също беше с незаконен АК, а не със законно притежавано оръжие.
  Все едно да затегнем купуването на леки автомобили, щото тировете правели много катастрофи...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 18. 18 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#4] от "М.Георгиева":

  Очевидно нямате никаква представа що за brain-washed хора са това. Нима мислите, че с думи ще разгромите представите им за бог и рай?? Хахахах )

  Fail with honour then succeed by fraud
 19. 19 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Свободното притежание на оръжие е гаранция, че политическият елит няма да прави глупости против народа си.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на x3me
  x3me
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "ЕС планира затягане на контрола за придобиване на огнестрелни оръжия"

  Това е поредната стъпка към ислямизиране на Европа. По този начи политиците на Европа се стремят да ограничат достъпа на оръжие до обикновените граждани за да не могат да се защитят. Отдавна си личи, че европейските политици са слуги на исляма.

  "Без революция сме загубени во веки веков." Смърт за всички мюсюлмани по Земята !!!
 21. 21 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  калашниците на онези да не би да са законно придобити...
  стават смешни

  Birds of a feather flock together.
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  [quote#2:"Читателят"]Престъпниците винаги са намирали достъп до оръжие.
  Законите се спазват от обикновените хора и това ги прави безпомощни.[/quote]

  В Израел, където практически всеки пълнолетен мъж притежава законно оръжие, тия унтерменши нямаше да оцелеят и 10 секунди в концертната зала. Още преди да насочеха Калашника щяха да са с пръснат череп.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Хората имат право да се защитават сами! Най- голямото, най- страшното ограничаване на свободите им е да ги лишиш от правото да притежават оръжия равностойни на онези, с които могат да бъдат нападани и убиване. Ако убитите в Париж имаха огнестрелни оръжия в себе си щяха да се защитават, а не да бъдат отстрелвани като дребни беззащитни кучетенца. Самото знание, че този когото имаш намерение да нападаш е въоръжен със сигурност ще те респектира!

 24. 24 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тъй,тъй, бравос! Сега вече ни един терорист няма да може да си купи законно фулауто калаш и 2-3 кила експлозиви от магазина.

 25. 25 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 404 Весело

  [quote#3:"mamuncho"]Ако имаше пет човека въоръжени в залата и заведенията нямаше да им толкова жертви а терористите щяха да са дали фира на 100%[/quote]
  Много филми гледаш хлапе...Предлагам след като завършиш 10-и клас пак да се изкажеш...
  Ти носил ли си пистолет? Знаеш ли колко тежи? Лятото, като излезеш по чехли да се разходиш, къде точно ще си го завреш?
  На концерт или на футболен мач с пистолет ли ще ходиш?! Те и сега агитките се избиват с камъни и самоделни бомбички, ти и пистолети ли искаш да им раздадеш?
  Всяка пиянска свада вече ще завършва не с бой, а със стрелба, това ли е идеята ти?
  Колко точно от десетките масовите убийства в щатите бяха предодвратени от случайни граждани?

 26. 26 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Пак трябва да се учим от Израел.
  Там имаше вълна от нападения над цивилното население и фактите показаха, че арабелите нападаха с ножове или коли, и винаги имаше някой въоръжен , който веднага ги застрелваше на място. Не знам какъв е режимът там, но явно се знае кои са агресивните и точно за тях успяват да спрат достъпа им до огнестрелно оръжие.

 27. 27 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тоя калашник да не е купен от френски магазин. Чудно.
  Правителствата винаги затягат контрола върху законното придобиване на пушкала. Обаче контролът върху незаконното придобиване все им убягва нещо, а оттам са големите проблеми. Ма калинките са по цел свет...

 28. 28 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 735 Неутрално

  [quote#15:"vtl53383951"]Да вземат да изкарат една статистика колко убийства стават със законно оръжие и колко от тях са умишлени, а не принсамозащита??
  [/quote]

  Всъщност повечето смъртни случаи са инциденти с притежателя на оръжието/негов приятел, които не знаят как да боравят с него. Случаите на умишлено убийство със законно притежавано оръжие в България са единици на година, за разлика от хилядите убити по пътищата. Та дайте да забраним бракмите на над 10 години, че те са най-опасни.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 29. 29 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 735 Неутрално

  [quote#17:"gost22"]Че то и сега притежаването на класически АК е забранено.[/quote]

  Принципно в момента може да имаш АК-47 или от по-новите, но за ловни или за спортни цели - за ловни е с малките пълнители, от по 10 патрона. Но не може да е на автоматична стрелба, средната позиция на предпазителя пак е на единична стрелба.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 30. 30 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#25:"Убитака"]Колко точно от десетките масовите убийства в щатите бяха предодвратени от случайни граждани?[/quote]
  Много просто - повечето от тях бяха извършени в места, на които има сложени множество табели, че това е " гън фри зон".

 31. 31 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Тия да не са станали българи? Как това ще спре хората да си купуват калашници, гранати и подобни? Тотално замазване на очите. То и без това вероятно в цяла Европа има по-малко убити от огнестрелно оръжие, отколкото в САЩ.

 32. 32 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ей, голем зор да ни оставят беззащитни срещу озверели цигани, а сега вече и въоръжени "мигранти". Досега "политическият елит" ни крадеше безочливо, а сега са готови и курбан да ни направят, само и само да сме беззащитни!

 33. 33 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Целта е овцете да нямат никакъв достъп до стредства да се защитят. Единственото което имат право е да звънят на 112.
  Тъпаци.

 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  Де го чукаш - де се пука!
  Ама те толкова си могат ... Това си могат ...

  Терористите не си купуват пушкалата и бомбите от магазина, бе!

  При това не става дума за ешелони с оръжие, а за десетина пушкала. Които винаги могат да си намерят на черно!

  Да не говорим за сегашните, зад които стоят международни организации. Които и с танкове могат да ги снабдят, стига да не бяха толкова големи и тежки и да можеха да ги контрабандират до Европа.

  Ако перифразираме Любен Дилов - те не искат да ни пазаруват бе, те искат да ни трепят!

 35. 35 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Гневно

  Какво значи, затягане на режима за придобиване на огнестрелно оръжие...???
  Тези, които биха го използвали, за да стрелят на месо, да не би да очаквате, че ше минат през всички регистрации, тестове, упражнения по стрелба и прочие спънки, валидни и задължителни само за редовите европейци.

  Затегнете, по-добре, а най-добре, затворете за винаги , устата на Меркел и Хорът, който и припява...тези са истинските убийци от фаталният петък в Париж..!!!

  Форумът е в будна кома...
 36. 36 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Интересно, всека година по пътищата се избиват хиляди. Що ли не вземем да затегнем режима с придобиването на автомобили? Или пък да въведем разрешителен режим върху покупката на ножове, с акцент на кухненските, понеже битовите инциденти са обикновено с кухненски ножове?

 37. 37 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Какво отношение има атентата с легалното притежаване на оръжиея и с бежанците?

  If you are going through hell... Keep going!
 38. 38 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 234 Неутрално

  В ЕС и сега е забранено се придобиват автомати, бомби и да се създават терористични групи. Явно проблема не е в липсата на забрани, а в заобикалянето им.
  Много по-смислено би било, както казва колегата по-горе, да се забрани придобиването на бързи автомобили, а тия които карат в градовете да не могат да вдигат повече от 50 км/ч, след като жертвите от катастрофите се измерват с милиони.

 39. 39 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Трябва си! Прекалено е лесно да се сдобиеш с калашник и гранатомет на днешно време, така че драги ми евродебили, затягйате редът, по който обикновения човек може да се сдобие със собствено оръжие за самоотбрана, това ще реши проблемът ви с ислямският тероризъм!

  Every cradle is a grave.
 40. 40 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Тъпото е че даречем един калашник много лесно се пренася през граница (ци)...10-тина разглобени чарка по двигателя на 2-3 автомобила няма как да ги намериш.

 41. 41 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Това нещо има алтернатива и то е затваряне на границите.

  Иначе:

  http://www.blitz.bg/news/article/365100
  Касапницата САЩ (СТАТИСТИКА)
  Убитите от огнестрелни оръжия са над хиляда пъти повече от жертвите на тероризъм

 42. 42 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#37] от "dante_18":

  Няма отношение. Трудно е да си представиш как действа мозъка на един ляв прогресивен клоун, който за всичко свои несполуки обвинява притежанието на оръжие. Но това си е в реда на нещата, пътят към big government минава през ограничаване на личните свободи.

  Every cradle is a grave.
 43. 43 Профил на x3me
  x3me
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ghost":

  +++
  Точно там е разковничето! Самите германци се усетиха, че Меркел работи за ИД.

  "Без революция сме загубени во веки веков." Смърт за всички мюсюлмани по Земята !!!
 44. 44 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  оръжията не убиват хора-хората убиват хора...а това е чисто тоталитарно-комунистическа мярка...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 45. 45 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  явно всички европейски правителства са притеснени да не би някой случайно да застеля някой арабски терорист и по тоя начин да му наруши правата

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 46. 46 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#19] от "abdul15":

  Това не е вярно и САЩ го доказва.

  В САЩ като имат оръжие, да не би да не са им пак отнели свободата? Да не би да могат да вдигнат революция с него? Виж Сноудън къде е! На маймуни ги правят тия "въоръжени" американци.

 47. 47 Профил на abnell
  abnell
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Притежаването на оръжие може да помогне срещу битовата престъпност, но няма да е фактор срещу терористи. Помислете малко, ако населението започне да ходи по концерти с пистолети, и охраната на тези концерти ги пуска, тогава такива атаки ще трябва да са станали ежедневие. В САЩ има много оръжия и там се случват най-много инциденти където някой отива на оживено място и стреля на месо. Да сте чули някой гражданин там да си е извадил пистолета и да е станал герой? Геройства в такива моменти са почти невъзможни за нормален човек, който дори и да знае как да стреля не знае какво е да се стреля по него.

  Въпреки това, не виждам как затягането на контрола ще помогне по какъвто и да е начин, така че не знам защо точно сега са решили да правят такива промени.

 48. 48 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#22:"Norman Granz"]В Израел, където практически всеки пълнолетен мъж притежава законно оръжие, тия унтерменши нямаше да оцелеят и 10 секунди в концертната зала. Още преди да насочеха Калашника щяха да са с пръснат череп.[/quote]
  Е малко преувеличаваш. Повечето израелци не притежават оръжие. А има такива, които го притежават и е заключено в къщите им. Във връзка с вълната от арабски терор, имаше призив към всички граждани, притежаващи оръжие да го носят със себе си като излизат от вкъщи. Има обаче много войници, които или са на път към часта си или от там за към вкъщи. Те си носят оръжието. Става дума разбира се за служещите в бойните части. Другите, дето служат в разни канцеларии не притежават оръжие. Така че на практика, почти на всяко място ще се намери някой с оръжие за да се намеси ако има нужда.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тоест гражданите ще са все по-беззащитни пред бандити и мутри на държавна служба, а съответно и зависими от репресивните органи на държавата и бандитите.
  ИДИЛ продължава да прави безценни услуги на олигарсите на Запад.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 50. 50 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 817 Весело

  Четох под друга статия, не под тази, коментар, че ако хората имали оръжие, щели сами да се оправят с терористите.... Малко съмнително, но това както и да е. Въпросът ми е, някой от вас бил ли е в Северна Америка, която е давана за пример, и сблъсквал ли се е лице в лице с режима за притежаване на оръжие там? Да, имаш право да си го имаш, да си го носиш, да си го употребяваш при нужда, но я се пробвай да влезеш с него на обществено място - ако не го оставиш при входа и влезеш вътре - дори да на утрепеш никого, пак полежиш на наказателна отговорност, ако го установят - театри, кръчми, стадиони - забранено е.

  Представете си - във Франция е повсеместно разрешено носенето на оръжие. (Не е, просто си го представете). Вместо 2-3 бомбаджии да се самовзривят пред входа на стадиона, 30-40 влизат вътре въоръжени до зъби, откриват огън, а въоръжената до зъби публика започва престрелка с тях...

 51. 51 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 760 Гневно

  [quote#32:"balkanets"]Ей, голем зор да ни оставят беззащитни срещу озверели цигани, а сега вече и въоръжени "мигранти". Досега "политическият елит" ни крадеше безочливо, а сега са готови и курбан да ни направят, само и само да сме беззащитни! [/quote]


  +++!

  От два месеца белите хора в Централна Европа поголовно се въоръжават и брюкселските зелки са получили ясни инструкции. Провеждат унищожение на расата ни с всякакви средства

  https://goo.gl/8NG90J
 52. 52 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 264 Неутрално

  След дъжд качулка му се вика. Младите хора трябва да се възпитават в атеизъм и вяра в наукта и на изконните ценности проповядвани във всички религии - емпатия, добродушие, скромност и т.н.
  Иначе кръговратът на невежеството ще продължи - първо колеха християните фанатици, сега тези...

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 53. 53 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Едно си баба знае и това си бае......като се видята на зор политиците винаги започват да въвеждат някакви усложнени и тромави режими....
  Атентатите не са продукт, нито на либералното закондателство, нито на свободното шенгенско пространство....
  Ако иска да се действа ефективно трябва да се елиминират факторите, които финансират ИД. А те са посочени вече:сунитските държави в Арабия и Персийския залив и Турция.
  Къде се пласира петрола на ИД- в Турция. Кой го купува...., мигар ЦРУ не знае ?

 54. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [#53] продукт са на капитализма обаче.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 55. 55 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#46] от "Anonymous":

  Кое точно не е вярно?
  Че оръжие в народа предпазва от перверзии политиците ли?

  Дай пак помисли..

 56. 56 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  Не забрана за притежаване на оръжие, а смъртно накаание за употребата му с престъпни цели. Изпълнение на присъдата да бъде по избор - въже, куршум, гилотина или изхвърляне в торба с камък в морето.

  След като през май 1925 в София 6-ма цигани публично и филмирано обесиха тримата оцелели атентатори на църквата Света Неделя които избиха 140 мъже, жени, деца и фима го прожектираха по кината комунистите се укротиха до 1944.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 57. 57 Профил на ivan_granichar
  ivan_granichar
  Рейтинг: 479 Гневно

  Затягат контрола по "външните граници на шенгенската зона", а не по външните граници на ЕС. Изключително "солидарно"! Изключително "евроатлантически"!

 58. 58 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  По темата пишат хора,които никога не са притежавали лично оръжие,някои сигурно не са и стреляли.Едно огнестрелно оръжие ,най-често пистолет,е първо много неудобно за носене,особено лятно време.Освен това употребата му трябва да става в краен случай и то от хора,които са обучени как да го правят.Един необучен човек може да убие или нарани други хора или себе си,а не престъпника или терориста.Същевременно много хора ще го използват при улични свади или битови инциденти.Едно засичане на пътя между два автомобила може да завърши с жертви като се скарат шофьорите.Не знаете колко психически неуравновесени хора има и които няма да се поколебаят да извадят оръжие ,само защото някой ги е погледнал накриво.Включително и в този форум има такива,особено един с анархистични възгледи.Такива луди като него ще застрелят някого,само защото е държавен служител.
  Що се отнася до това,че притежаването на огнестрелни оръжия щяло да спре престъпниците,то е една илюзия.Първо крадците влизат в домовете на хората,когато са празни.Рядко се случва някой да влезе,когато има хора и то защото си мислят,че в жилището няма хора.По отношение на грабежите пък основно техни жертви са жени,деца и възрастни хора.Тези хора дори и да имат право надали ще носят оръжие.

 59. 59 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Всички европейски граждани трябва да се въоръжат!

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 60. 60 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#55] от "abdul15":

  Как точно предпазва? Имаше Окупиране на Уолстройт ако си спомняш, всичките ги арестуваха.

 61. 61 Профил на svilstar
  svilstar
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Много умно. Сигурен съм, че терористите пазаруват от местния оръжеен магазин, с лична карта и разрешение за носене на оръжие, или от хоремага. Какви хора ни управляват, не е истина!

 62. 62 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#55] от "abdul15":

  Приеха Патриотичния акт, орязващ свободите. Фейскошарата следи всеки, всички комуникации се следят, попитах Сноудън къде е, как американците се справиха с това, какво им помогна оръжието, за да го спрат?

 63. 63 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  “Възможни мерки са маркирането на огнестрелните оръжия със серийни номера и гарантирането, че вече деактивирани оръжия за продан с колекционерска стойност не могат да бъдат въведени в употреба отново.”

  Огнестрелните оръжия и сега си имат серийни номера!
  Атентатите очевидно не са извършени със законно придобито оръжие... Ако в ЕС искат да проследяват законно закупеното огнестрелно оръжие, да улеснят издаването на европейски паспорт, а не тъкмо обратното... При положение, че в страна като Франция(със затегнат режим) не е проблем да се въоръжиш, така че да разстреляш или взривиш 200 души, очевидно проблемът е в способностите на френските служби! Редно е да го признае негово превъзходителство, който иначе беше много словоохотлив по темата с “гнилите ябълки”...

  I Want To Believe
 64. 64 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Пешеходна пътека. Пешеходец на пътеката, спрял пред нея автомобил.
  Шофьорът:
  – Моля преминете, аз ще почакам!
  Пешеходецът:
  – Не не, Вие сигурно бързате, аз ще почакам!
  Две бабички коментират от близката пейка:
  – Ама виж само колко по-добри станаха хората, откак разрешиха свободна продажба и носене на оръжие…"

 65. 65 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 438 Весело

  [quote#3:"mamuncho"]Ако имаше пет човека въоръжени в залата[/quote]

  Пробвай да влезеш въоръжен на концерт в Щатите, най-малкото ще те проснат на земята и ще прекараш нощта в ареста. Като пишеш мисли малко.

 66. 66 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  затягане на оръжията за обикновените хора ,а за бандюгите е свободно

 67. 67 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 438 Любопитно

  [quote#9:"cristo_n"]Да не би калашниците, с които избиха хората, да са придобити легално[/quote]

  Пише си черно на бяло, че поне единият е бил придобит съвсем легално. Кво праим сега?

 68. 68 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 374 Весело

  Нещата за които говориш не се усещат директно от обществото.
  Обществото се усеща, когато го ударят яко в джеба и в хладилника и чак тогава започва да се съпротивлява. Иначе просто се вари в бавно претоплящата се манджа.
  Това е момента в който ще има нужда от оръжие и в който ще бъде категоризирано като ТЕРОРИСТ. Не е далеч това време.
  Времето, в което всеки който се опълчи на "правителството", всеки който хвърли домат или камък към парламента ще бъде терорист. Тогава полицията ще е слаба, а който трябва, ще се охранява с частна охрана.. с законно оръжие..

  Тогава ще питате: "КЪДЕ СА ОРЪЖИЯТА?"..

 69. 69 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#60] от "Anonymous":

  Не е дошъл момента още. Някой трябва да плати напечатаните ТРИЛИОНИ... това за окупирай уолстрийт е нищо. Когато се изпразнят хладилниците ще опрат до оръжията, нямай съмнение в това..

 70. 70 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#69] от "abdul15":

  Може би ще си организират протест в маймунбука, както имаше такива в нашата страна, с по 70000 човека, изтрити с един клик от някой администратор с права. И като няма организация, защото фейскошарата е цензурирана, оръжията пак няма да свършат работа. Ще ги прибират един по един и ще ги причакват един по един по домовете, както правеха при Цв. Цв.

 71. 71 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Според мен само с регулации и закони няма да стане.Та нали оръжейният бизнес е най-печелившият и няма да допусне ограничения.

  Tony
 72. 72 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#70] от "Anonymous":


  [quote#70:"Anonymous"]Може би ще си организират протест в маймунбука, както имаше такива в нашата страна, с по 70000 човека, изтрити с един клик от някой администратор с права. И като няма организация, защото фейскошарата е цензурирана, оръжията пак няма да свършат работа.[/quote]

  Това е детска игра. Казах ти, това което правят в момента е заготовка на инфраструктурата с която ще трябва да се плащат дълговете.
  Истинското "обедняване" още не е започнало. Веднъж започне ли, протеста няма да е на "умните" и "красивите".

 73. 73 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Какви са тия идиотски идеи?! Кое от оръжията на терористите е било законно придобито?! Не съм чул работещи военни оръжия законно да се притежават от частни лица освен в Швейцария.

  Жизнь или Life - избор има.
 74. 74 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Е това са глупости. Терористите и бандитите по принцип използват нелегални оръжия. Тори АКто в случая е придобито нелегално (с измама).

  chavo64
 75. 75 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#72] от "abdul15":

  Държавата обаче винаги има повече и по-добри оръжия:

  "В медиите вече изтече информация, че социалните служби в САЩ са заявили покупката на 174 000 патрона, които ще бъдат съхранявани на 41 различни места в щатите. Агенцията за национална сигурност на САЩ също е купила над 1 милиард куршуми ,сред които и такива, които могат да пробият стена."

 76. 76 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 210 Неутрално

  ... "за да се редуцира правната несигурност, предизвикана от различията в националните легислатури".
  Хм, ЛЕГИСЛАТУРИ - като не може някой да превежда, по-добре изобщо да не се захваща!
  А по същество - повече оръжие в населението - по-голяма сигурност! И по-адекватен Наказателен кодекс в частта му за неизбежната отбрана и неприкосновеността на частната собственост!

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 77. 77 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Напълно неадекватно. Без да ги подценявам, дори и продавачите на "Женския пазар" няма да предложат нещо подобно. Най - добрият контрол се осъществява над легалното/след съответната процедура/ придобиване на леко стрелково оръжие. Престъпниците/вкл. и терористите, които също са престъпници/ извършват своите престъпления с нелегално притежавани и нерегистрирани оръжия. Вместо да се преследва нелегалната търговия и трафик на оръжие/и търговците и производителите се знаят много добре/, ще се прави точно обратното. Защото е по - лесно. Но ефектът от подобни действия ще е точно обратния на очаквания резултат.
  Едно от нещата, които всички демократични държави трябва задължително да заимстват от САЩ, е режима за притежаване на лично оръжие. Режимът трябва да е регистрационен и от нова право да притежават такова трябва да бъдат лишени само непълнолетните, поставените под запрещение и естествено лишените от свобода.

 78. 78 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#75] от "Anonymous":

  Ще бъде тежко. Приготвят се.
  И въпреки това е по-добре и в населението да има оръжие от колкото само полицията (CIA = терористи)..

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#77] от "subaru":

  Т.е. предлагаш циганите да имат оръжие?

 81. 81 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#25] от "Убитака":

  поне охраната може да е въоръжена, аз ако организирам концерт със сигурност ще забраня публиката да носи оръжия, но ще съм се погрижил охраната да е готова.

 82. 82 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#81] от "ungeheuer":

  Колко сладко

 83. 83 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#51] от "Valeria":


  [quote#51:"Valeria"]От два месеца белите хора в Централна Европа поголовно се въоръжават и брюкселските зелки са получили ясни инструкции. Провеждат унищожение на расата ни с всякакви средства[/quote]

  Преди два дни се върнах от Полша, бях и в Чехия за малко, но основно тия 2-3 месеца ги прекарах в Полша. Нещо не забелязах някой да се въоръжава.. Сигурно имаш други наблюдения...

 84. 84 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [#64] +++!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 85. 85 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3712 Любопитно

  Тези мерки срещу кого са? Бандитите винаги намират начин да се въоръжат. Едва ли някое от оръжията ползвани при нападението е придобито легално от оръжеен магазин.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 86. 86 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Хора, преди да коментирате спомнете си какво се случва в САЩ.

  Помните ли Калъмбайн? А тази година само колко престрелки в училища имаше?

  Затягането на контрола върху оръжията е мъдро решение - и застраховка, че няма да има престрелки в европейски училища.

 87. 87 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#41:"Anonymous"]Касапницата САЩ (СТАТИСТИКА)
  Убитите от огнестрелни оръжия са над хиляда пъти повече от жертвите на тероризъм[/quote]
  Само че в тая статистика влизат и всички убити в бандитски престрелки, а гангстерите не ползват законно оръжие. Влизат и всички инциденти с оръжие, вкл. и във въоръжените сили, федералните служби и местните полиции, влизат убитите след законна употреба на оръжие, както и самоубийците.
  За сравнение в Лондон, столицата на Великобритания, където има почти пълен оръжеен бан дневно стават 8-10 нападения с огнестрелно оръжие. И това при условие, че почтените граждани са разоръжени и преобладаващото число полицаи също са без оръжие.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Crime_in_London

 88. 88 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Че те терористите да не си ги купуват оръжията от супермаркета? Ще "затегнат" режима всички ние нормалните да можем да си купим оръжие и не дай Боже да се защитим сами...
  Граници няма. Да затегнат границите! Всеки влачи и внася каквото му скимне, когато му се наложи на части. Вмъкнаха се какви ли не разбойници покрай бежанската криза...
  Не е проблема в контрола за придобиване на огнестрелни оръжия... Европейските институции за пореден път ще се окажат неспособни да видят проблема...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 89. 89 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#83:"8th_ball"]Преди два дни се върнах от Полша, бях и в Чехия за малко, но основно тия 2-3 месеца ги прекарах в Полша. Нещо не забелязах някой да се въоръжава.. Сигурно имаш други наблюдения...[/quote]
  Чехия е една от страните в ЕС с най-либерално оръжейно законодателство наред с Италия, Литва, Латвия, Естония и нас. Там гражданите отдавна са си въоръжени. В Полша е трудно да имаш оръжие освен за лов и за спорт.

 90. 90 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [#88] евробюрократите прекрасно виждат проблема - СВОЯ проблем гражданите да имат оръжие. Как ще ги управляват, ако са въоръжени?


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 91. 91 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 711 Весело

  До коментар [#80] от "Anonymous":

  Нищо не предлагам. Законите се създават за да важат за всички. Щом не можете да разберете написаното/не сте и длъжен/няма как да Ви го обяснявам отново. Вашият въпрос ми прилича на друг въпрос зададен от руснак/комунист/, на американец, когато нямал никакви други аргументи да докаже, че в СССР се живее по добре отколкото в САЩ. Единственото, което му хрумнало, било да попита: - "А вие защо биете негрите?"

 92. 92 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тая еврейска агенция "Ройтерс", откакто се помня, прокламира само едно: РАЗОРЪЖАВАНЕ НА БЕЛИЯ, ХРИСТИЯНСКИ, СПАЗВАЩ ЗАКОНА ГРАЖАНИН !!!! И резултата е логичен- точно като този в Париж! Тази гадна и лъжлива агенция е винаги против десницата и в САЩ, и в Европа! Когато една нация а разоръжена, много вероятно е да бъде управлявана от тоталитарно правителство. Навремето правителството на БКП си управляваше както си иска, защото гражданите не можеха да се вдигнат на въоръжен бунт. В посткомунизма пък, БСП-то направи друга тарикатщина: можеш да " кандидатствуваш" за разрешително, но веднъж като си закупиш оръжие, не можеш да го използуваш срещу грабители на собствеността ти. Пак бандитите останаха в предимство! Това е една от причините да мразя левицата и в Европа и в САЩ! Същата тази гадна, троцкистко-ленинска левица, която е финансирана от финансови манипулатори като Сорос. Не случайно Виктор Орбан е забранил на Сорос да стъпва в Унгария. Същата тази левица съсипа Франция и Германия. Същата тази левица иска Европа да е мултикултурна ( разбирай антихристиянска! ) , а е мълчалива, когато Израел води политика единствено в интерес на еврейската държава. Израел е изключение от мултикултурността, а населението на Израел е въоръжено до зъби. Защо тази агенция " Ройтерс" не прокламира затягане на законите за притежаване на оръжие в Израел? ЗАЩО? Защо само белият европейски човек трябва да бъде взривяван и разстрелван без да може да се защити? Можеха ли тези терористи да влязат в бар или ресторант в Тексас и да избият толкова мирни хора? Никога! Щяха да бъдат разстреляни моментално, преди полицията да дойде! Гледах с голямо съжаление тежко екипираните френски специални части, дошли след като белята вече е станала. Нито един от тези полицаи и войници си заслужават заплатите! За какво френският данъкоплатец плаща 50% и по-високо от доходите си? За едно нищо! И вижте кого спряга тази еврейска агенция за следващ президент на Франция! Сарко, наш глупав Сарко! Сарко, който свали Кадафи и си навлече бежанци от Северна Африка. Нито дума за г-жа Льо Пен, която мнозинството от белите французи предпочитат и която още от самото начало предупреждаваше какво ще стане, ако Кадафи, Мубарак и Асад бъдат махнати. Първото добро нещо за Европа би било да проследи от къде идват парите за тази лъжлива агенция и да ги оповести. За мен тази агенция по-успешно лъже, отколкото лъжеше агенция ТАСС в СССР. В Унгария на тази агенция и затвориха лъжливата еврейска уста.

 93. 93 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [#91] грешш (или...?) : законите се пишат, за да налагат интересите на овластеното малцинство над волята на останалото мнозинство.
  Другата част от коментара ти не коментирам.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 94. 94 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [#92] десницата също разоръжава. Или преразпределя правото на оръжие към своите поддръжници.
  Впрочем, какво е лявото на "левицата"? Нищо ляво няма в това да установяваш силна държава над безправни граждани.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 95. 95 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Мислех, че смотани и некадърни бюрократи управляват България, но виждам, че слабоумието е плъзнало из бюрократите по целия свят. Една разумна идея не излезе от тази еврокомисия. Само тъпотия, след тъпотия. Почти настигат по бройка вече гербератските изцепки.

 96. 96 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [#95] слабоумни сме ние, защото ги търпим.
  А те просто си похапват баницата, дето им я даваме, а те си поръчват още и още... и получават поръчаното.
  Тарикати са просто. Слабоумни сме ние.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 97. 97 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 634 Неутрално

  абе пълни идиоти
  вместо да вземат решенията дето трябват те се занимават с идиотски закони
  значи 1 чалма ще иде в магазина за оръжие ще си вземе лиценз и чак тогава ще ходи да гърми по хората мхм щом си мислят така европейските калинки значи е зле работата
  чалмата ще отиде при някой дилър на оръжие и ще си купи квото му трябва на черно
  вярно малко по скъпо ще му дойде но СА и КАТАР ще платят сметката
  и кво правим чалмата има оръжие
  а цивилния гражданин няма такова щото не са му дали заради цялата идиотщина
  краен резултат 1 чалма избива една камара души
  та питам аз тоя закон за кого е полза за европейския гражданин или за терориста
  аз мисля за онова подобие на човек -терориста

 98. 98 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#89] от "ot_tuk_ot_tam":

  е че колко му е да измислят спорт като стрелба по движеща брадата мишена
  или лов на едър брадат дивеч

 99. 99 Профил на Vladimir Valtchev
  Vladimir Valtchev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Трябва референдум За притежание на огнестрелно оръжие от всеки пълнолетен. И то веднага!!

 100. 100 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ох, Веско19...
  Чиновничеството С ОСНОВАНИЕ се опасява, че ако даде лесно оръжие на гражданите, то те покрай бандитите ще опушкат и бюрокрацията.
  Бюрократите държавници много добре знаят колко са ОБИЧАНИ и колко по-често тровят живота на хората в сравнение с джихадистите.

  Това е причината.
  А вие тук дружно търсите под вола теле... ама го намирате под трактора - и решавате, че тракторът е женски...
  Ами с такова ниво на съобразителност май верно не бива да ви дават оръжие...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK