След бъдещо разширяване, ЕС трябва да бъде "на две скорости", заяви Жан-Клод Юнкер

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия

© Associated Press

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисияЕвропейският съюз трябва да ревизира рамката си, за да позволи на някои държави да се интегрират във всички сфери, а други – да не участват във всички европейски проекти. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.


Коментарът на Юнкер дойде на фона на исканията на Великобритания ЕС да се реформира така, че идеята за все по-задълбочена интеграция да не бъде задължителна за всички държави членки, а националните правителства да запазят правото си на глас в повече сфери.


По време на своя реч на конференция в Брюксел, Юнкер заяви още, че "Великобритания няма да излезе от ЕС", но общността трябва да преосмисли структурата си, за да могат държавите членки са се включват в различните политики "на различни скорости", ако пожелаят.
"Мисля, че евентуално няма да бъде възможно 33, 34 или 35 държави да продължат със същата скорост със същата инерция и в същата посока", заяви Юнкер.


Подобни коментари за рязък завой и изключително необичайни за представителите на Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС. Еврокомисията е най-активният радетел на наднационалното взимане на решения и двигател на единството в интеграцията на Съюза.


На практика коментарите на Юнкер означават, че ако ЕС иска да приеме нови страни членки, ще трябва да приеме доктрината на "Европа на две скорости". Мнозина анализатори се опасяват, че подобно решение ще създаде пропаст между богатите и стари държави членки от западна и северна Европа и някои от новите и по-трудно справящи се икономически и нереформирани държави от източна Европа.


Комисията "Юнкер" беше категорична, че до края на мандата ѝ през 2019 г нови членове няма да бъдат приемани.


Една от първи линии на разделение би могла да дойде между еврозоната и останалите държави членки, които все още са извън валутния съюз. Някои от европейските и национални лидери вече подкрепиха идеята за създаване на позицията на финансов министър на еврозоната с отделен бюджет и евентуално общи политики в сферата на заетостта.


"Един ден ще трябва да преосмислим европейската архитектура така, че група държави ще правят неща, всички неща, заедно, а други ще се позиционират в орбити, различни от ядрото", заяви Юнкер.


Идеята му се очаква да бъде приета позитивно от Лондон.


Юнкер обаче добави, че се очаква през първата половина на 2016 г Еврокомисията ще представи предложение за "общи минимални социални права, които да бъдат прилагани във всички държави членки".


Великобритания иска да получи право да не участва в политиките на ЕС за социална защита.

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1277 Любопитно

  И как неравнопоставените да бъдат солидарни един към друг ??? Или това е друг въпрос всички сме равно,но някой са ПО

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не се знае ще има ли ЕС до 10-на години.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Както се очакваше Ес клекна пред силният..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело

  Дори и "на четири скорости" да разделите европейските държави, що се касае до напредък и развитие, ние пак ще си караме на "задна". Защото, както казва народа, "Господа си знае работата". А според Премиера: "Началникът си знае работата".
  В крайна сметка, бедните сърбат попарата.

 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Очакванията ми с влизането ни в ЕС бяха свързани най-вече с това, че ще имаме имунитет срещу корумпирани политици, а с останалото сами да се справим. Май ще си остане само очакване.
  Сергиша е шеф на ПЕС, премиера използва еврофондовете като спестовна касичка, ДПС са фактор в европейската либерална партия - без коментар!

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  [quote#1:"mititu"]Или това е друг въпрос всички сме равно,но някой са ПО [/quote]

  Е добро утро. Противно на това, което мнозинството ходили на секс-туризъм по програма "Еразъм" си мислят, европейците въобще не са фенове на обединена Европа включваща източната и югоизточната части. В смисъл - нямат проблем ако си поемаме всички задължения, и донякъде са съгласни със свободното движение. От там нататък обаче Северна Европа ни възприема като поредните пиявици (специални благодарности на маляките за което) и освен това тъй като всички там са откровени расисти и ксенофоби и се смятат за по-умни от останалите, смятат че не трябва да имаме глас по общите политики. Старите членки от Южна Европа пък виждат в нас конкуренция за усвояването на безплатния обяд и също не ни се кефят. Това са реалностите - останалото са захаросани приказки за пред телевизора и за учебниците...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 955 Любопитно

  Като се има предвид кой все още ни е премиер, ние ще сме на 3-4 сторост

 8. 8 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ам' че да питам то какво му е на една скорост сега?? Северна Европа богатее, южна задлъжнява ...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  Какъв съюз ще е това тогава?
  Да направим два съюза

 10. 10 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ЕС на две скорости – това е създаването на нома колониална системя , в която новите колониални ЕС държави като Германия, Франция и тези, които са имали преди колонии, ще колонизират другите и ще водят към тях политика на колониално ограбване.

  По-добре ЕС да се разпадне, след като по време на ислямското нашествие Юнкер, най-високопоставеният политик в наднационалните ЕС институции, се е загрижил за нашето бъдещо колонизиране. Така едновременно ще се освободим от възможността да ни заставят да заселваме у нас арабски нашественици, поканени в Европа от очевидно откачилата Меркел, но и от цял ред още висши политически фигури от Люксембург, Франция, Холандия и други като тях.

 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2828 Весело

  И аз така мисля !

  Скоростта с която се населваме с арабюхи и чернилки трябва да е в пъти по ниска от тая на тарикатите дето ги канят !!!

 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Този явно е едновременно сляп и глух. Виж какво става, когато едните изостанат прекалено много от другите, кеф ти във Франция, кеф ти в Белгия.

 13. 13 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#7:"stenli1"]Като се има предвид кой все още ни е премиер, ние ще сме на 3-4 сторост[/quote]
  Викаш - ако беше Серж премиер щяхме да летим на 6-та?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 14. 14 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ЕС на две скорости – това е създаването на нова колониална система , в която новите колониални ЕС държави като Германия, Франция и тези, които са имали преди колонии, ще колонизират другите и ще водят към тях политика на откровено и узаконено колониално ограбване.

  По-добре ЕС да се разпадне, след като по време на ислямското нашествие Юнкер, най-високопоставеният политик в наднационалните ЕС институции, се е загрижил за нашето бъдещо колонизиране. Така едновременно ще се освободим от възможността да ни заставят да заселваме у нас арабски нашественици, поканени в Европа от очевидно откачилата Меркел, но и от цял ред още висши политически фигури от Люксембург, Франция, Холандия и други като тях. И които сега усилено ни обработват да повярваме, че сме най-големите виновни, макар да нямаме никаква вина за това, което става сега в Европа.

 15. 15 Профил на Жу суи Лютви
  Жу суи Лютви
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Което означава, че основополагащия принцип, деклариран в Лисабонския договор пада в киреча.

  Основният смисъл на съюза става съвършено различен от това, което бе заявено първоначално.
  А, това, да си го кажем честно си е чиста измама.

 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#10] от "glog":

  Тая система вече е създадена. Всичко което изработваме като държава го даваме индиректно чрез банките, магазините,вноските по бюджета на Ес, самоучастието по европейските програми...Ние сме вече кукла на конци..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на Жу суи Лютви
  Жу суи Лютви
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Оттук нататък започва едно голямо надхитряне между членовете,
  битка на лобита и надмощие на влияния.


 18. 18 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 269 Любопитно

  [quote#4:"М.Георгиева"]ори и "на четири скорости" да разделите европейските държави, що се касае до напредък и развитие, ние пак ще си караме на "задна". [/quote]


  Никой не ти е виновен както на теб, така и на лъжливата България, че от 25 години си играе на лъжлива промяна, и че откакто е станала уж член на европейската общоност, прави всичко възможно да САМОСАБОТИРА това членство и упорите не се променя.

  Който се променил - променил се. Полша и Чехия се постарахая, Унгария - също и разликата се усеща.

  Това, че ние сме цървули и дребни балкански шмекери, си е за наша сметка.

  Изгубеното време никой не може да ни върне… А лъжите и шмекериите ни са си както винаги за наша сметка…

  Ествествено, че ще сме на втора, че и на последна никаква скорост.

  На кой сме притрябвали в ЕС и каква е ползата от нас?

 19. 19 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#16] от "ostin22": Тая система вече е създадена.

  Знам. Но сега това става прикрито и поради това не чак толкова интензивно. Всъщност България не ѝ беше работата да става член на този и изобщо на никакъм съюз. Но чак толкова радикална гледна точка е невъзможно да бъде разбрана от нашия предимно продажно-толерантен към чуждата враждебност форум.

 20. 20 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#17:"кв.виница"]Оттук нататък започва едно голямо надхитряне между членовете,
  битка на лобита и надмощие на влияния. [/quote]

  Проблемът е, че ние нямаме място там…

  Атовете е се ритат…

  Ние и коне не сме, ни катъри, ни магарета даже…

  Ние сме онова платнище на задницата на коня, което събира конските фъшкии, за да не цапат европейските улици…

  Постарахме се сами да ни се даде тази роля, сами я избрахме…

  25 години циганосване, лъжи и псевдопромени.

  Взеха ни по милост в ЕС, и ние пак наобратно я караме.

  Не виждам кой освен нас си е виновен… Никой не е длъжен да ни чака.

 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Това с "двете скорости" е откровено безумна идея
  Видяхме на практика какво доведе
  БРЮКСЕЛ НА ДВЕ СКОРОСТИ
  Първата скорост - с шикарния център и
  ВТОРОСКОРОСТНИЯТ МОЛЕНБЕК
  Няма как,като си позволил 70 години
  СЪВЕТСКИТЕ КОЛОНИИ ДА ОБЕДНЯВАТ
  сега ГНУСЛИВО ДА ГИ ОТБУТВАШ
  Няма как,като си позволил
  ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦИГАНИ
  ДА ИМИТИРАТ "ИНТЕГРАЦИЯ"
  и не си си мръднал пръста за тях
  сега гнусливо да пискаш,че ти
  правели беля в подредените държави
  ЕС има нужда не от две скорости
  а от нови управляващи,на мястото
  на сегашните заровили главите си
  в пясъка ТЪРТЕИ-ЧИНОВНИЦИ

 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Това няма да е ЕС.Вместо да се говори за по засилващо се обединение,пак за различни скорости се заговори.Дано това да е само някакво необмислено изказване.

 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  [quote#20:"world_citizen"]Проблемът е, че ние нямаме място там… [/quote]
  Който мисли,че мястото му не е в ЕС
  ЕЙ ГО КРИМ КЪДЕ Е
  Там му е мястото на такъв

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1123 Неутрално
 26. 26 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Неофициалната политика на Европа за създаване на гета ще стане официална. Познайте къде ще е България - между наистина европейските държави или в гетото?

 27. 27 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#19] от "glog":

  Превземането на слаби държави започва именно с купуването на хора за които да се продадат е висшият им идеал.. Силните затова са силни защото се възползват от слабостта на другите.. Та затова намали очакванията си..България вечно ще си остане едно нищо управлявано с джобни пари на силните не заради тях, а заради самите нас..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 28. 28 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 915 Неутрално

  [quote#10:"glog"]ЕС на две скорости – това е създаването на нома колониална системя[/quote]
  Абсолютно в десетката. Дори тя, колониалната ЕС система, вече работи - пазар за силните, източване активите на слабите. При това с пранги на врата - европейско законодателство, което абдалите сами са приели, т.е. сами са си надянали хомота. Много рафиниран колониализъм.

 29. 29 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 269 Любопитно

  [quote#26:"teridan"]Познайте къде ще е България - между наистина европейските държави или в гетото?[/quote]

  И чия ще е заслугата (вината) за това?

  На ЕС, на световната конспирация срещу така милата ни България, или на нас самите?

  На времето? На слънцето, на идващата зима, или…?

 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Наложително е отделните държави да имат свои политики в тези сфери, които са зависими от народопсихологията. Например ако в България имаме социалните помощи на шведите, то 80% от българите няма да търсят работа

  подпис
 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  [quote#30:"Иван К"]Например ако в България имаме социалните помощи на шведите, то 80% от българите няма да търсят работа[/quote]
  А ако нямаме социални помощи ще е най-добре. Ако даваме минимална заплата (в купони, естествено, дето да важат за храна дрехи топло и учебници) за 8 часа физически труд или положени изпити за определени знания (полезни за индивида и обществото) то, от един момент нататък шведите ще кандидатстват за българско гражданство... Така де, който се чувства социално безпомощен и не може да се справя, държавата ще го храни, ама и ще го обучава, и няма да има помощи срещу нищоправене. Да и "бежанците" ще ни заобикалят отдалече (щото не даваме безплатно папо), та ще спестим и от огради по границите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Всъщност идеята е добра, макар и неразбрана от над половината коментиращи.
  Става въпрос за споразумение между федералистите и "националистите" (кавичките - заради мръсното звучене на тази дума благодарение на Златка).
  Желаещите Европейски Съединени Щати ще могат да се движат в тази посока без УК и някои други да са длъжни да ги следват и поради това да се мъчат всячески да им пречат.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 33. 33 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 269 Любопитно

  [quote#25:"balkantourist"]Началото на края![/quote]

  Дори да се разпадне, дори да е началото накрая, ние нищо няма да усетим… И знаеш ли защо?

  Защото България даже не е и помирисвала ЕС…

  За 7-8 години България не направи нищо, ама абсолютно нищо, за да се доближи до Европа.

  Единственото, което различава България отпреди е: свободното пътуване и криворазбраната свобода, преминала в слободия всеки да си плещи каквото иска, без това да бъде наказвано.

  Всико останало си е по старому…

  Ни манталитет, ни начин на мислене, ни култура, ни институции, ни държавно устройство. Нищо, ама нищо нямаме общо с Европа.

  Бием се в гърдите с някакви стари лаври,с някакво славно минало, а днешната реалност - клоака…

  То само със славно минало и история не се живее…

  За капак си опропастихме и културата… Станали сме някаква чалга-пропаст от която извира простащина и кафанщина.

  Иначе сме адски устати, и все някой друг ни е виновен, все на нас лошо ни правят, все някой е срещу нас...

 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  [quote#24:"world_citizen"]Ние сме направо жалки и смешни на фона на Европа.
  [/quote]
  Жалки и смешни на фона на Европа сме
  само и единствено защото
  неистово и с цената на огромни пари
  се опитват да ни превърнат
  В ЛОШО ПОДОБИЕ НА РУСИЯ
  ПЛЮС ИЗТОЧВАНЕТО НА МИЛИАРДИ
  ДОЛАРИ И ЕВРО ОТ БЪЛГАРСКИЯ БЮДЖЕТ
  В ПОСОКА РУСИЯ под формата на
  ДАНЪК "РУСКА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ"
  Само,че тук вместо самосъжаляването
  и мрънкането,че мястото ни "не било там"
  трябва високо и ясно да се посочи ПРИЧИНАТА
  КОЙ и ЗАЩО НИ ГО ПРИЧИНИ ВСИЧКО ТОВА
  С цената на МИЛИАРДИ
  ОГРАБЕНИ ОТ НАС САМИТЕ

 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  [quote#10:"glog"]ЕС на две скорости – това е създаването на нома колониална системя , в която новите колониални ЕС държави като Германия, Франция и тези, които са имали преди колонии, ще колонизират другите и ще водят към тях политика на колониално ограбване.
  [/quote]
  По-зле ще е. Ще е предния мост на колата ти да е на една скорост, а задния на друга скорост. А за колонии... видяхме ги как се справиха с колониалната политика. Ганди прецака англичаните с една шепа сол, най-хубавото, което направиха фрацузите с колониите си е ралито Париж-Дакар, а Германия запали две световни войни заради колониите, а накрая се оказа разделена на американска и СССР-ска колония... Та и тук дърво.
  Този калпак не е схванал, че ЕС е държава и няма как едната област да е коренно различна от съседната област. Просто света стана малък, и само големите държави и големите блокове от държави ще могат да водят самостоятелна политика (като голям пазар, като голяма армия, като голям ресурс население)... няма как аз и съседа да сме на светлинни години разлика, щото ще се хванем за гушите и като цяло ще загубим, щото който и да надвие, ще е пирова победа — можеш да си много богат без главоболия само в богато общество.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  [quote#33:"world_citizen"]За 7-8 години България не направи нищо, ама абсолютно нищо, за да се доближи до Европа. [/quote]
  Не е точно така,но хубаво,съгласявам се.
  КАЖИ НИ,обаче КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ
  за да се доближи България до Европа
  КАЖИ НИ поне ПЪРВИТЕ ТРИ КРАЧКИ
  в посока Европа
  Конкретно,обаче.

 37. 37 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 688 Неутрално  Има сили в света за които съществуването на ЕС е всекидневен кошмар, а разпадането му се е превърнало в стратегическа цел. Само от европейските граждани на държавите - членки и техните лидери зависи дали това може да се случи. За съжаление такива лидери като Де Гол, Помпиду, Ширак, Митеран, Аденауер, Бранд, Шмид, Кол се появяват все по рядко.
  Ако гражданите на държавите - членки и лидерите им/с изключение на Великобритания/, допуснат подобна дивотия нямаща нищо общо с идеите на Моне и Шуман, това ще бъде краят на ЕС, с всички произтичащи от това негативни последици кокто зо континента така и за планетата.

 38. 38 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ЕС да установи протекторат в България, докато всички комунисти и депесари бъдат натикани в затвора и докато си излежат 20-годишните си присъди.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 39. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Хубавото е,че след кризи като Сирийската
  лъсват истинските проблеми и пробойни
  в ЕС.
  Лъсват за добро.
  Лъсва и непригодността на сегашната
  евробюрокрация да се справи с кризата
  Дай Боже това да доведе по-бързо до промяна
  Интеграцията на ЕС е необратим процес
  Въпросът е да стане по-бързо
  и с други ръководители начело.

 40. 40 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#30] от Иван К: "...ако имаме социалните помощи на шведите, то 80% от българите няма да търсят работа"

  Мислиш ли че шведите търсят?

 41. 41 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#27] от "ostin22": ≪Та затова намали очакванията си ....≫

  Нямам никакви очаквания. Знам, че българският политически елит е гениален по всички въпроси за това, как се продават интересите на собствената държава и на собствения народ.

 42. 42 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#36:"Hawaii"]КАЖИ НИ поне ПЪРВИТЕ ТРИ КРАЧКИ
  в посока Европа
  Конкретно,обаче.[/quote]

  Трябваше, но се пропусна момента, да се направи тотална лустрация като в Чехия.
  Да бъдат изметени недопускани да държавано управление, власт и държавни позиции хора свързани с бившия режим, които днес се оказват спънка за промените, както и скуги на Русия и турция.

  Това не се направи… Демокрацията се опропасти и умря още в зародиш в България, беше представена като нещо лошо и опасно именно защото беше обезсмислена, или представена като безсмислена, благодарение на местните български, турски и руски дерибеи, които безичнстват по села и градове и обезсмислят всичко.

  Мутризацията, продажността на уж новите демократи и приближените им провалиха промените. Институциите са обвързани с тях и се праваля всеки опит за здравословно функциониране на институции и държавен апарат.

  Какво трябва ли? Въстание и измитане на цялата пасмина, спирала хода в последните 25 години. Това трябва…

  Общо вдигане на народа и неотсъпване дододето не се изнесе и последният комунист, мутра и койтоп и да е свързан с бившия режим по какъвто и да е начин.

  Забрана на отявлените антибългарски партии като ДПС или ненормалниците от АТАКА.

  Озаптяване да дивата олигархия по руски модел, която е опасна и вредна, унищожителна…

  Унищожаване на икономическите обръчи, поддържащи турските и комунистичексите властимащи, обезкръвяването им.

 43. 43 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1137 Гневно

  До коментар [#42] от "world_citizen":

  Всичко това е вярно, но за танц си трябват двама- управляват ни комунета, защото политическият елит на Запад предпочете да си стисне ръката с тях, вместо да работи за отстраняване им. Гешефтарска му работа! И понеже нашите са зависими (да се чете- криминалните им досиета са настолни книги, в редица политически централи на запад от Виена) затова ще си спретнат Европа на просиволен брой скорости!

 44. 44 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Две скорости ли? Пак почваме ад се делим! Не звучи добре от устата на ръководител от такъб ранг !

 45. 45 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#43] от "klecho":


  [quote#43:"klecho"]политическият елит на Запад предпочете да си стисне ръката с тях, вместо да работи за отстраняване им. Гешефтарска му работа![/quote]

  Пак ли някой друг ни е виновен след като сами ги избираме или ги оставяме да ни командват и да дърпат конците?

  Западът не е в състояние да ни кара насила да не избираме комунета, мутри, руски и турски слуги.

  Когато са избрани законно, западът и да не иска, макар и насила, е длъжен да им стиска ръцете. Ние на му даваме друг шанс на запада.

  Иначе би било намеса в суверинитета…

  Не можем да чакаме заоадът да ни оправя бакиите, след като ние сами му навираме псевдодемократи ьза управляваши, законно избрани на избори…

  Лошото е, че ВРЕМЕТО, ИЗГУБЕНОТО ВРЕМЕ не се връща…

  Това е страшното...

 46. 46 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  До коментар [#18] от "world_citizen":
  До коментар [#20] от "world_citizen":
  До коментар [#24] от "world_citizen":
  До коментар [#29] от "world_citizen":
  До коментар [#33] от "world_citizen":
  До коментар [#33] от "world_citizen":
  До коментар [#34] от "Hawaii":
  До коментар [#38] от "полувишис":
  До коментар [#42] от "world_citizen":
  Изразявам пълното си съгласие с написаното от вас, господа!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 47. 47 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "neznaiko.bg":

  Което показва, че мнозинството българи имате грешна представа за света

  ЕС е инструмент, не панацея. Който може го ползва и блажи, който не... мрънка.

 48. 48 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  А Юнкер за такова изказване, трябва да му искат оставката. Не, че не е прав, а че няма право да го казва!

 49. 49 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#36] от "Hawaii":

  1 крачка - да се изселят българите от България. Ще се европеизира на секундата.

  С тоя матриал - толкова

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Защо не изключите държавите, които не отговарят на високите ви критерии и слагате в периферията? Странно предложение, което само потвърждава лицемерието на сегашните "началници" в Брюксел, които с отворени обятия приютиха агресивните ислямисти, но отблъскват и не искат източноевропейците?!

  Тези милозливи към арабите чиновници, които позволиха на криминални типове като станишевци да седят в ЕП, да имат сметки в европейски банки, да купуват имоте в Европа...?!

  С обич и протегнати ръце за помощ към арабите, които спасявате и отглеждате в затворени анклави в своите градове, на които позволихте да бъдат криминален контингент, който сега активно си помага с радикалните излямисти и се зарежда с омраза към европейците...?! Вие позволихте на тези маргинали да си правят каквото искат, заблуждавайки се, че сте направили добро!

  Колкото по-рано си отидете, толкова по-добре да ЕС!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 52. 52 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  Руснаците също ни мразят, защото винаги в труден момент, сме от другата страна на барикадата И какво ни остава да правим?

 53. 53 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "Мнозина анализатори се опасяват, че подобно решение ще създаде пропаст между богатите и стари държави членки от западна и северна Европа и някои от новите и по-трудно справящи се икономически и нереформирани държави от източна Европа."

  Това различие и в момента съществува - въпросът е, че страни като Чехия, Словакия, Унгария, Полша, дори и Литва, Латвия и Естония, са на път да го преодолеят в рамките на едно поколение. Някои от тях (прибалтийските страни) побързаха да влязат в Еврозоната (т.е. при бързата скорост и прогнозираното създаване на единна конфедерална или дори федерална държава), други като Чехия - не, но и в двата случая различието бързо намалява и вече не изглежда като пропаст.

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  За какво ви беше периферията,щом ще се делим сега.Значи развитите да се развиват още по-бързо,изоставащите ,като нас,да си изостават.То се знае,че никога няма да настигнем Германия и Великобритания,но не ни го казвайте по този начин.Все едно сме трета ръка хора.

 55. 55 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ЕС не е влак с вагони Първа и Втора класа.
  Това не е нормално.

  Tony
 56. 56 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Подкрепям, и за нас ще е добър урок, понеже всички знаем на коя скорост сме си.... Не може да чакаме ЕС да ни управи и да търпим, или дори да вземаме активно участие в ограбването и разсипията на собствената си държавата!!! Прави са от ЕК - оправете си кочината и тогава заповядайте в клуба на оредените държави!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 57. 57 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#14:"glog"]ЕС на две скорости – това е създаването на нова колониална система ,[/quote]
  Малко трудно ми е да си представя Англия като колония на Германия и Франция, ама щом нашите колониални експерти от АТАКА така го виждат, не мога да им променя току така мнението.

 58. 58 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 824 Весело

  Цитат: ''Европейският съюз трябва да ревизира рамката си, за да позволи на някои държави да се интегрират във всички сфери, а други – да не участват във всички европейски проекти."

  -А в бъдещата Европейска конституция ще бъде записано:''Всички държави са равни. По-големите-по-равни''. Подобно на онова, което е било записано в ''Конституцията на Джунглата'': "Всички животни са равни, по-големите по-равни''.

 59. 59 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  [quote#43:"klecho"]Всичко това е вярно, но за танц си трябват двама- управляват ни комунета, защото политическият елит на Запад предпочете да си стисне ръката с тях, вместо да работи за отстраняване им.[/quote]
  И как точно си представяш работата по отстраняването им? Ти имаш ли представа от международна политика, някога задавал ли си си въпроса как може ЕС да се бърка в националните работи на суверенна държава? Хората ни изпращат ОЛАФ, всеки път ни казват нямате напредък с корупцията, ние обещаваме следващия път да слушкаме повече и оттам нататък не си помръдваме пръста. Та какво да ни правят, да вземат да ни бомбандират ли, за да ни дойде акълът в главата?

 60. 60 Профил на a_lizzard
  a_lizzard
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#45] от "world_citizen": Ние никога не сме имали избор. На България доста активно й се пречи да се оправи сама. Поради някаква причина много интереси се намесват тука от различни съседни и далечни държави и мътят водата. Не че сме кой знае колко важни, но изглежда не сме съвсем без значение - достатъчно, за да има интерес в България да се поддържа постоянно ниво на лек хаос.

 61. 61 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#43:"klecho"] управляват ни комунета, защото политическият елит на Запад предпочете да си стисне ръката с тях, вместо да работи за отстраняване им.[/quote]
  Да, така е. Станишев е председател на ПЕС, въпреки доказаната си управленска некадърност, Бокова и Кристалина Георгиева също направиха кариера в международни институции заради усърдна служба на когото трябва. Уж трябваше да се променим, да се реформираме, а то какво се получи? "Sans changement",както се обявява в сводката за нивото на река Дунав.

 62. 62 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#18] от "world_citizen":

  Ами да, за съжаление скоростта не могат да приемат с гласуване в ЕК, каквото си правим - сами си го правим.
  Остана им да констатират фактите...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 63. 63 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  [quote#54:"rosiraycheva50._"]За какво ви беше периферията,щом ще се делим сега.Значи развитите да се развиват още по-бързо,изоставащите ,като нас,да си изостават.То се знае,че никога няма да настигнем Германия и Великобритания,но не ни го казвайте по този начин.Все едно сме трета ръка хора. [/quote]
  За съжаление ние сами се представяме като трета ръка хора. Ние сме неспособни да наложим върховенството на закона в страната, тези, които избираме да ни управляват не са държавници в истинския смисъл на думата, а гешефтари и използвачи, плюс това са некадърни и непрофесионални. А ние търпим всичко това и не можем да намерим начин да променим нещата към по-добро. Докато самите ние не докажем на себе си в собствената си страна, че сме искащи, знаещи и можещи, като променим собствената си среда, няма да има значение какво мислят другите за нас, защото все ще сме си ние тези, които се пържат на собствения си огън.

 64. 64 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#31] от "gost22":

  Трябва малко по хард вариант.
  Помощи-1/4 от минималната заплата(така всички ще имат стимул да работят) срещу условията които си написал.
  Така няма да има джихаджисчета,които по цял ден скучаят и се чудят какво да правят
  Който е работел(поне 24 месеца),им право да получава обезщетения 1/2 от заплатата която е получавал(с лимити за по големи суми) до 6 месеца.
  Никакви децки помощи-вместо това:
  -безплатно образование(ваучери) и здравеопазване(вместо за помощи по добре да отиват за здравеопазване)
  -символични такси за децките градини
  -помощи с продукти,но не и пари
  ...............Иначе ще дойдат куп чаршафи и ще си направят по 10-ина джихаджисчета всеки и стой и гледай после шоуто.
  П.С
  Една солидна ограда(израелския вариант) е винаги добра инвестиция-ние сме външната граница на ЕС и така ще бъде и занапред.

 65. 65 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 269 Неутрално

  доколкото разбирам, това не ни касае нас, а следващите кандидати за ес - сърбия, македония, косово, албания, турция и тем подобни. това вероятно е защитен механизъм срещу масова турско-шиптърска инвазия, а не срещу нас и останалите източноевропейци, които вече сме в ес.

  reddit.com/r/The_Donald/
 66. 66 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  [quote#61:"proza"]Бокова и Кристалина Георгиева също направиха кариера в международни институции заради усърдна служба на когото трябва.[/quote]
  Кариера в международни институции не се прави с усърдна работа на когото трябва, драга. Там важат личните качества, иначе изхръкваш. И аз не съм много фен на бившата комунистка Бокова, но тя поне има способности да ръководи международна организация. Кристалина Георгиева си е просто отличен професионалист, не знам защо ви е трън в очите. Има много други на ръководни позиции в България (на практика огромного мнозинство от управляващите в България) заради чийто професионални качества е по-добре да се косиш, защото не успяхме да реформираме изборната ни политика по отношение на тях, за да постигнем напредък.

 67. 67 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  [quote#59:"Хелиана"]И как точно си представяш работата по отстраняването им? Ти имаш ли представа от международна политика[/quote]

  1. От международна политика имам по-задълбочена представа отколкото можеш да си представиш.;
  2. Колкото и да контрастира с представите на изтънчената ти душа, това че изборът в България се свежда до "Рапона, Съсела, Снахата, Болния, Командира и Крадливдедо" е казус от външнополитическо естество.

 68. 68 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  До коментар [#64] от "kapitalcho":

  Тц. Под минимума не си струва да работиш дори седмица, та камо ли два-три месеца. Така биха се престрашили да крадът и да правят пакости, а целта е точно обратната. Напълно достатъчно е да се потиш пет дни седмично за минималната заплата. Така, накрая или ще добиеш прилични трудови навици и ще си намериш по-добре платена физическа работа, или ще схванеш за какво служи училището и защо трябва да се образоваш. Дори да запишеш курсове някакви, ще си стимулиран да учиш и да изкараш изпитите, щото иначе обратно "на тръстиката", а усещането ти е прясно.
  Абе дори да си стоиш цял живот на това ниво, пак никой няма да ти се сърди, щото явно толкова си можеш, а и не си легнал да чакаш на готово, ами си се трудил. Та има файда, социалните помощи да се дават срещу 8 часа трудова заетост (има варианти и за инвалиди дори), която заетост те изкарва от гетото и капсулираните общности, като ти дава досег с обществото и поглед върху възможностите и реалните права (няма как да те лъжат защото го виждаш на живо). Хубавото на такава система е, че ще изкара и жените от зависимо положение, ще им покаже че има и други начини и възможности и това независимо от липсата на образование или незнанието на езика. Същата система ще прати децата на училище и детски дом, защото нали родителите ще са заети да изкарват помощите...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 69. 69 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#68] от "gost22":


  [quote#68:"gost22"]Тц. Под минимума не си струва да работиш дори седмица, та камо ли два-три месеца.[/quote]
  Точно това е целта-вместо да не върши никаква работа и да получава минимална заплата(колко мислиш че им е производителността ?-а седи ли там с метлата,идва ли навреме,няма как да я разкараш) ще има стимул да се развива и в най лошия случай сервитьор/ка,общ работник да става..........ще получава 4 пъти по високо(минималната заплата в най лошия случай) и ще има истинска производителност/полза за обществото.
  Ако трябва да избира между минимална заплата,къде мислиш,че биха избрали:
  -държавната програма
  -частната сфера
  Разбра ли примера ?
  [quote#68:"gost22"]Така биха се престрашили да крадът и да правят пакости, а целта е точно обратната.[/quote]
  Няма,защото имат алтернатива-ако не желаят да работят и да учат,кой им е виновен-ти не ги притискаш до стената,а им даваш възможност/и за изход
  [quote#68:"gost22"]Така, накрая или ще добиеш прилични трудови навици и ще си намериш по-добре платена физическа работа, или ще схванеш за какво служи училището и защо трябва да се образоваш.[/quote]
  Да,но:
  производителността ин натовареността в една държавна програма е една...............в частния бизнес е друга-а истински се работи/изкарва/принос в икономиката в частния бизнес-и затова ни трябват там да бъдат хората.
  За голяма част от тях,минималната заплата може да бъде достатъчна и няма да имат никакъв зор да се напъват за повече(лека и сигурна работа ,без голям зор с осигурено заплащане и други бонуси).
  [quote#68:"gost22"]Същата система ще прати децата на училище и детски дом, защото нали родителите ще са заети да изкарват помощите... [/quote]
  За това безспорно сме на едно мнение.

 70. 70 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  [quote#66:"Хелиана"]И аз не съм много фен на бившата комунистка Бокова, но тя поне има способности да ръководи международна организация. Кристалина Георгиева си е просто отличен професионалист[/quote]
  За Бокова не знам (освен че е комунистка), но за Кр.Георгиева не мога да се съглася, че е "отличен професионалист". Твърде далече си била от нея, за да можеш да кажеш, че е "отличен професионалист". Когато тя беше в Световната банка се заобгради със свои, а не с можещи хора - това не е признак за "отличен професионализъм". Едно от нейните протежета беше и печално известният Симеончо Дянков. Между другото как мислиш Кр. Георгиева изхвърча до Световната банка? С "отличен професионализъм"?

  Пазете се от доносника vesolr
 71. 71 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  [quote#69:"kapitalcho"]Точно това е целта-вместо да не върши никаква работа и да получава минимална заплата(колко мислиш че им е производителността ?[/quote]
  Производителност няма да се търси, а ще има само допълнително купони за изпълнена и преизпълнена норма (но с таван). Примерно награда за месец отлична работа ще е втора пломба по здравна каса. Така който иска ще се труди и ще има нещо отгоре, нищо че иначе не го бива за истинска работа, но ще толерираме желание и реално положени усилия. Важното е, че тези хора ще са заети 8 часа на ден с някакъв труд (колкото и вял да е) и няма да имат много време да шетат и да правят пакости. Голяма част от тях, след време ще осъзнаят че така или иначе ще се бачка, и ще се вземат в ръце. Така де, що да стоиш 8 часа за едните купони, като за същите 8 часа ще изкараш средна заплата с малко повече напъване? Образованието също ще бъде осмислено като начин, да не стоиш 8 часа на ден за едните купони (ваучери), и децата ще посещават училище. Това би променило дори "културните особености" относно възрастта за брак, на някои етноси. Тези в неравностойно положение също ще могат да работят по същия график, само дето труда ще е по-лесен (нали не търсим реална възвращаемост) но ще имат среда, ще са в обществото и също ще докажат положени усилия. Те също ще имат стимул, да измислят начини да се впишат в икономиката, точно заради това, че така или иначе ще работят по 8 часа на ден и що да не е нещо по-смислено за повече пари.
  Колкото и странно да е, като се появи мотивирано търсене на работни места за определена категория хора, то ще се появи и предлагане. Който иска сигурност (гарантирано папо и топло) ще я има, който иска развитие, също ще има възможности.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  [quote#36:"Hawaii"] КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ
  за да се доближи България до Европа
  КАЖИ НИ поне ПЪРВИТЕ ТРИ КРАЧКИ [/quote]
  Правосъден борд, като финансовия. Слагаш европейски персонал най-отгоре на съда, прокуратурата и полицията, и веднага дръпваме години напред. Ако полицията не се справя, онзи отгоре им набива канчетата как се прави, и няма шаване, дори да получават рушвети. За прокуратурата (с калпавите обвинения, дето падат и оневиняват заподозрените) е същото — всичко дето клони към давност се праща в ЕС, всичко дето е "знаково" също е под контрол на ЕС и местните дори милион рушвет да вземат, няма как да провалят обвинението или да прецакат случая. В съда е пак същото — знаковите и съмнителните дела под пряк контрол на ЕС магистрати... Върви пробвай да даваш рушвети, да кадруваш и заплашваш с физическо насилие...
  След две-три години, като се спаружат дребните и средните тарикати, нещата ще се оправят, а цялата нова система ще тръгне срещу едрите тарикати и то с ЕС подкрепа.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 73. 73 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#72] от "gost22":

  Имаш ли линк,какво точно представлява правосъдния борд(подробно обяснение) и има ли някъде другаде където това е приложено ?
  Благодаря ти предварително

 74. 74 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#73] от "kapitalcho":

  Имаше някаква разработена програма на ЕС, точно за държави като нашата, за борба с корупцията в правораздаването. Така с външна помощ, точно като при валутния борд, водещите фигури в държавата ще са принудени да работят по правилата без да имат възможност да правят самостоятелни щуротии (дори да имат мерак, да не им се получава). Ако над местния корумпиран екип, има външен шеф, който да следи и ако се наложи да поеме случая (пак по нашето законодателство, но без удобните "грешки" или "изтървани срокове", то корупцията няма как да влияе, и калпазаните вече няма да имат чадър. Без чадър е ясно — далаверите се разсъхват (поне повечето), а нормалните схеми проработват.
  Не, че далавераджиите ще стоят мирно, но поне повечето ще намалят изявите, ще има нормалност в икономиката и ще захлебим.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 75. 75 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#74] от "gost22":

  Да ясно ми е че това ще работи и ще бъде в пъти по добре от сега
  Но всяко нещо си има силни и слаби страни(затова искам да го видя подробно).Имаш ли някакъв линк,от тази разработена програма или приложение в друга държава(за валутен борд ми излизат доста неща,но не и за правосъден борд)-като пусна на гоогле justice board ...............не ми излиза нищо,свързано с темата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK