Гласът на Франция беше чут от ЕС на Съвета по правосъдие и вътрешни работи

Кристиан Тубира, министър на правосъдието на Франция и Бернар Казньов, министър на вътрешните работи, по време на пресконференция след Съвета по правосъдие и вътреши работи

© Reuters

Кристиан Тубира, министър на правосъдието на Франция и Бернар Казньов, министър на вътрешните работи, по време на пресконференция след Съвета по правосъдие и вътреши работиТри основни приоритета в борбата на ЕС срещу тероризма бяха определени днес на срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи в Брюксел, след като Франция поиска извънредно свикване на Съвета по вътрешни въпроси след кървавите атентати в Париж. Трите основни посоки, в които ще се развива политиката на ЕС за сигурност до края на годината, както изиска Франция, са създаването на единен европейски регистър за данните на пътниците в самолетите в ЕС, затягане на режима за придобиване на огнестрелни оръжия в ЕС и реформа на Шенгенските граници.


"Гласът на Франция беше чут", заяви по време на пресконференция след срещата френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов.


Създаването на регистър на данните на пътниците (Passenger Name Record) за полети на територията на ЕС е първият от приоритетите. Законодателството вече е предложено от Европейската комисия, но консенсус липсваше заради настояването на Европейския парламент, че подобна мярка ще наруши личната неприкосновеност на пътниците. Извънредната ситуация налага спешното постигане на консенсус и законодателството трябва да бъде прието до края на годината, категорични бяха министрите. Съветът настоя данните в регистрите да се пазят за една година, а не за един месец, както поиска европарламентът. В системата освен полетите излизащи и влизащи на територията на ЕС, ще се включат и вътрешноевропейските.
Работата по предложената тази седмица европейска директива за ограничаването на употребата на огнестрелни оръжия ще бъде ускорена. Министрите поискаха общоевропейски гаранции за деактивирането на оръжия, които са извън употреба и имат колекционерска стойност, за да не могат никога повече да функционират.


Освен това системата за маркиране на огнестрелните оръжия в ЕС със серийни номера ще бъде подобрена, а легалната продажба на оръжия по интернет – ограничена.


Френският министър специално акцентира върху намерението на правителството да се съсредоточи върху ограничаването на нелегалния внос на оръжия от Балканите.


Споразумението за Шенгенското пространство ще бъде променено, без да се опорочава свободата на движение на европейците. Целта на поправките ще бъде осигуряването на сигурни проверки навсякъде по външните граници на Шенген.


Европейската комисия беше призована да представи предложенията си за реформа на Шенген до края на годината, както и да състави проект за по-успешна борба с прането на пари, който да възпрепятствафинансирането на тероризма. В ЕС ще започне и замразяване на активи, свързани с терористична дейност.


В дългосрочен план се очаква стратегия за предотвратяване на радикализацията, дерадикализирано и интеграцията на радикализирани европейски граждани.


Френската делегация на срещата беше също така категорична, че работата по изпълнението на европейския план за презаселване на 160 000 бежанци във всички държави членки от Италия и Гърция не бива да бъде спирана и забавяна, като отговорните национални власти правят всички необходими проверки на пристигащите на тяхната територия лица.


Какво ще се промени в Шенген? 


Европейският съюз ще промени правилата за шенгенските граници, като въведе системни проверки за европейските граждани, които преминават през външните граници на зоната за свободно движение. 


Министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС поискаха Европейската комисия да предложи поправки в началото на 2016 г, които да обновят и технологиите, използвани на входните точки на Шенгенското пространство. 


Междувременно, държавите членки ще "прилагат незабавно необходимите системни и координирани проверки на външните граници". Това означава, че граничните власти системно ще проверяват Шенгенската информационна система (SIS) дали пътниците са сметнати за опасни и дали си заслужава да бъдат претърсвани от полицията. До момента се проверяваше единствено автентичността на представения паспорт. 


"Трябва да проверяваме и европейците, защото опасността идва отвътре", заяви френски представител.  


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK