Великобритания изостава в преговорите си за реформи на Евросъюза

Джонатан Фол

© Reuters

Джонатан ФолВеликобритания трудно ще постигне целите си за реформи на Европейския съюз в предвидените срокове, заключи днес "Ройтерс", позовавайки се на източници от екипа на преговарящите на премиера Дейвид Камерън.


Докато социологическите проучвания показват сериозно разделение в британското общество по въпроса за излизането от Европейския съюз, резултатът от преговорите между Брюксел и Лондон ще бъде решаващ за бъдещето на острова в общността.


Британското правителство искаше по-голямата част от спорните въпроси да бъде решена до следващата среща на високо равнище на 17-18 декември, но целта изглежда все по-малко реалистична.
Постигането на тази цел ще бъде сложно, заяви основният преговарящ на Великобритания с ЕС Джонатан Фол. Той отбеляза "сложността на някои от тези въпроси и краткия срок, в който премиерът Дейвид Камерън e обявил плановете си".


Фол беше назначен от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да ръководи преговорите за реформите, изискани от Камерън през юни тази година.


На въпроса дали може да се намери компромис за Великобритания и тя да бъде изключена от принципа за "непрекъснато сближаване" между държавите членки на ЕС, Фол заяви: "Не мисля, че това е невъзможно".


Великобритания може да бъде изключена и от политиките за правосъдието на ЕС и принципа на субсидиарност.


Най-трудната част от преговорите обаче ще бъде намерението на Великобриатния да ограничи социалните добавки за граждани на ЕС, които не са живели на територията на острова поне 4 години.


"Това според мнозина е дискриминация и поставя много сериозни проблеми пред правилата на свободния пазар", заяви Фол.


Фол е категоричен още, че Европейската комисия няма "План Б", ако британците гласуват за излизане от ЕС, но увери, че тече усърдна работа това да не се случи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK