Експерти: Изберете образование в чужбина, което си струва, и се върнете

Експерти: Изберете образование в чужбина, което си струва, и се върнете

© Associated PressМобилността в образованието днес е достъпна реалност в Европейския съюз и ако получените навън знания се приложат в България, тя ще стане едно по-уютно място, посъветваха експерти по време на среща със студенти, посветена на възможностите за младите, които предоставят европейските програми.


Основен фокус на срещата беше образованието в Европейския съюз, предизвикателствата да си студент в чужбина и разликата със страните извън ЕС.  В тази връзка беше представена и програмата Еразъм +, която включва възможности за младежи в различни степени на образованието си и в повече държави, а не само държави членки на ЕС.


Ценна възможност в Европейския съюз са комбинираните магистърски програми, в рамките на които студентите учат в няколко университета в различни държави, като по този начин имат възможност да се сдобият с няколко различни дипломи в областта си. Информация за тези възможности може да бъде намерена на сайта на Европейската комисия.
"За тези програми Еразъм+ осигурява стипендии, за да можете да учите в няколко държави, без това да ви струва скъпо", заяви Вера Рускова от Центъра за развитие на човешките ресурси.


В новия си формат Еразъм+ предвижда и отпускането на студентски заеми за магистърски програми, като първите заеми за студенти, които ще следват магистратура в чужбина ще се отпускат от испанската MicroBank.


Това първо споразумение ще предостави финансова подкрепа за студенти от Испания, които следват магистратура в една от 33-те "Еразъм+" Програмни Страни и за студенти от програмните страни, които искат да следват магистратура в Испания. Този пръв 3-годишен договор ще окаже подкрепа на близо 2.000 студенти, напомнят от Центъра.


Вера Рускова, Център за развитие на човешките ресурси

© Анелия Николова

Вера Рускова, Център за развитие на човешките ресурси


Лекторите обърнаха внимание на възможностите за доброволческа работа и препоръчаха студентите да се възползват от дейности в рамките на Европейската доброволческа служба (European Voluntary Service EVS) . Информация за актуални възможности за доброволчество, може да бъде открита в профилите на EVS в различните социални мрежи, като например тази на службата във Фейсбук.


Културните различия и езиковата бариера могат да се окажат трудности за студентите, започващи образованието си в друга държава, напомниха гостите от сдружение "Тук Там" на събитието.


Според Велина Христова от "Тук Там" в различните европейски държави студентите трябва да са готови да срещат различна степен на трудност в интеграцията си. Така например в Германия и Холандия има преобладаващи негативни стереотипи за българите, което прави интеграцията по-трудна, докато в южните страни като Португалия, където за България се зане рпедимно през представители на изкуството, младежите изпитват по-малко проблеми да бъдат приети.


Българите, които искат да следват в САЩ трябва да имат предвид, че здравеопазването там е много скъпо и често на по-ниско ниво от това в България, предупреди Мариела от "Тук-Там". Тя също така каза, че  по отношение на услугите, студентите трябва да имат предвид, че понякога има много по-големи трудности отколкото в България. Така например тя самата, докато е учила в Англия не е могла да подпише договор за интернет за по-малко то една година, въпреки, че престоят й е бил само за три месеца.


По отношение стандарта на живот, Мариела Вачева, обясни, че във Великобритания с 3000 паунда могат да се покрият едва основните нужди, колкото и голяма да звучи сумата за българските студенти.


Що се отнася до цените на образованието, нерядко срещана грешка на чуждестранните студенти е тегленето на непосилни за изплащане кредити, които не винаги си заслужават получената университетска подготовка, коментират от "Тук-Там" и съветват студентите да бъдат много внимателни в избора си. От финансова гледна точка, европейските университети са добър избор, отколкото тези в Съединените щати например, отбеляза Мариела Вачева.    


Мариела Вачева (ляво) и Велина Христова (дясно) от Сдружение "Тук-Там"

© Анелия Николова

Мариела Вачева (ляво) и Велина Христова (дясно) от Сдружение "Тук-Там"


При намирането на работно място по време на следването си в чужбина студентите трябва да имат предвид и различните размери на данъците и значително по-високите разходи за жилище, споделят опита си от "Тук-Там".


Не отивайте в чужд университет, само за да бъдете в чужбина. Ако инвестирате в това, изберете добър университет , за да получите добро образование и после добра работа, съветват от "Тук-Там".

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Само,ако в България се създадат условия за добра реализация.

  Tony
 2. 2 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 735 Неутрално

  И за какво да се върнат - да слугуват на някой с дебел врат ли?

 3. 3 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Гневно

  ,,Изберете образование в чужбина, което си струва, и се върнете, съветват експертите."................Аз искам да добавя,за да бъдете ограбени както финансово така и унижени от калинки,че си заслужава къртовски труд за 300лв.

 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2160 Весело

  хахаха, ама върнете се бе, да слугувате на червената измет... тея така и не проумяха че читав човек никога няма да се хване да им изкарва процентчетата

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4459 Неутрално

  Много български деца вече учат в чужбина. И то не само в университети, а дори и средно образование. Това е така не само, но основно поради факта, че образованието в България в последните трийсетина години направо се срина като качество. Не ми се вярва дори и 10% да се върнат в Родината. Просто няма условия за това!

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2084 Весело

  Все още чакам да срещна някой, който наистина е научил нещо по програмите за секс-туризъм "Еразъм". Работя с доста младежи и девойки, които са участвали и имам доста преки впечатления...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  Практичният съвет би бил: Завършете бакалавърска в България и след това отивате за магистърски и докторски в чужбина, тогава в САЩ има възможност за безплатно обучение като работещи "асистенти". Ако нямате парите, не се лъжете по супер елитни университети без осигурени асистентски места като се надявате на заеми, по-скоро гледайте да изберете търсени специалности които са относително независими от марката университет (инженерни, счетоводно-финансови и т.п.).

 8. 8 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Едно време из българско така се е правело , умните и будните са ходили в чужбина да се учат и са се връщали да бутат нещата напред , тъжното е , че сега не се връщат.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 9. 9 Профил на shouten
  shouten
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Никога не бих се върнал тук. Не знам що за мазохист би се върнал, ако има възможност да остане навън!

 10. 10 Профил на gryncharov
  gryncharov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  чшшш тихо... трябва си пропаганда малко, че иначе всички ще се изнесат

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Когато нереализирани "Умни"
  дават "съвети" по дълго мислете.

  [quote#9:"shouten"]Никога не бих се върнал тук. Не знам що за мазохист би се върнал, ако има възможност да остане навън![/quote]

  Не ти и трябва.
  Те циганите се изнасят,какво остава
  за тези с повече от една гънка на мозъка!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 12. 12 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Докато ДС,червената мафия и разните мутри -олигарси определят житието и битието в тази наша страдалницаБългария, нека децата при възможност да учат в чужбина, а когато този боклук се измете ,може би някои ще се върнат с радост.

 13. 13 Профил на analysethis
  analysethis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Зависи от бранша - за ИТ-специалистите е по-изгодно в България. Тук данъците са приказно ниски, жилищата/наемите, храната, развлеченията са с толкова ниски цени, че Зап. Европа не може да е никаква конкуренция.

  САЩ или БГ - това е избора за ИТ.

 14. 14 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#8:"Tru Soulja"]Едно време из българско така се е правело , умните и будните са ходили в чужбина да се учат и са се връщали да бутат нещата напред , тъжното е , че сега не се връщат.[/quote]

  Тука възникнаха едни спорове, кой е допринесъл повече за унищожението на българите - Османската империя или Русия.
  Това е един от възможните отговори.

 15. 15 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#9] от "shouten":

  Няма нужда човек да е мазохист, за да се върне, повярвайте ми. В Западна Европа става много много неуютно! Няма да се впускам в подробности да ви описвам картинката.

  Аз лично очаквам много хора да се върнат. Не само, защото престъпността в Западна Европа се увеличава стремглаво, а също поради финансови причини. Нетното ми възнараждение в момента е 45% от брутното. Следващата година очакваме увеличение на данъците, увеличение на ДДС до 30% и въвеждане на данък бежанци.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 16. 16 Профил на hristogd
  hristogd
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":Наистина си тюфлек щом говориш така.Поне за малко виж по-различен свят от твоя.Най-добре е да се върнеш на село.

 17. 17 Профил на buddy
  buddy
  Рейтинг: 460 Неутрално

  "Българите, които искат да следват в САЩ трябва да имат предвид, че здравеопазването там е много скъпо и често на по-ниско ниво от това в България" (?!?!?)
  ========
  Няма по-куха лейка от тази!

 18. 18 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#13] от "analysethis":

  +++++++++++++++++

  100% вярно! Нетното възнаграждение в България е по-високо от това в Германия, в ИТ бранша.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 19. 19 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  То е ясно, че умните деца няма да се върнат. Е, някой по-тъп, или някой учил "великите" специалности политология, фоклористика, социология, паблик релейшънс и т.н. идиотизми, може и да се върне, понеже не искат тъпаци с претенции никъде.
  Още един съвет: не оставайте в Европа. В Европа ще има голямо между-етническо напрежение, което може да прерастне в гражданска или междурелигиозна война. Пък и съседството с Русия не е много благоприятно. Отделно голяма част от европейците са шовинисти: германци, англичани, французи и т.н. Прескочете океана и идете или в УСА, или в Канада, или в Австралия. Типични емигрантски страни.
  До коментар [#7] от "daskal1":
  "Практичният съвет би бил: Завършете бакалавърска в България и след това отивате за магистърски и докторски в чужбина, тогава в САЩ има възможност за безплатно обучение като работещи "асистенти"."
  Много умна мисъл. Моята дъщеря направи така, и сега е в отлично положение в УСА. Да са живи и здрави младите!

 20. 20 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Друго, използвайте студентските бригади в нормалните страни. Така можете после да си намерите работа и да продължите да учите в дадената страна. А после и да останете там, ако имате късмет. В УСА номерът става, казвам го от личен опит.

 21. 21 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2552 Весело

  До коментар [#15] от "EP":

  Бла, бла, бла, бла. Айде аман от 'прогледнали' за дефектите на Западна Европа 'капацитети', които обаче жертвоготовно се 'мъчат' там.

  Use your Illusion
 22. 22 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#13] от "analysethis":

  Даже не е дилема, защото може да се работи в къщи за американска фирма.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 23. 23 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#21] от "evlampi":

  "Прогреднали???"! Вие в Западна Европа ли живеете? Пожелавам Ви да осъществите мечтата на живота си, и да поживеете малко извън България. Това с проглеждането не го разбрах! Но успях да разбера, че не сте успели да решите много от личните си проблеми! Пожелавам Ви да ги решите.

  Също така Ви съветвам да се информирате, какво е положението в момента в "Западна Европа", смея да твърдя, че не сте достатъчно информиран.

  От друга страна, като чета коментара Ви, не оставам с впечатлението, че блестите с особен интелект. В такива случаи, емиграцията не е за препоръчване. Дезилюзионирането причинява болка. За около 15 години извън България съм го наблюдавала не много често, но достатъчно често.

  Прочетете малко книжки, информирайте се, анализирайте ситуацията. Поработете и върху агресивната си настройка, това много пречи в живота. А също така и омразата към себе си.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 24. 24 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#19] от "rumen5252":

  За Европа сте 100% прав! За съжаление. Аз също не препоръчвам Европа на младите.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 25. 25 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Върнете се ама тука ви чака НАДА

 26. 26 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Мариела е споменала за здравните застраховки в САЩ, добре. Пропуснала е да спомене за ограниченията за работа при студентските визи а това е #1 недостатък в сравнение с ЕС.

 27. 27 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 503 Разстроено

  На алогизми и оксиморони ли играем?

  Следването в чужбина е инвестиция. Каква възвръщаемост ще има тя, ако след това се върне човек в България? Огромна! Би си струвало!

  Високоплатен труд, висок стандарт на живот, работодатели (държавни или частни), чакащи свежи кръв и идеи с отворени обятия - заради тези така характерни черти за българската реалност е логично човек да се нахъса едно хубаво да изучи и да няма търпение да се върне, за да приложи новите знания. Защото ще има кой да ги оцени и да се възползва от тях, а и да допринесе, като даде форум за изява и придобиване на опит. Да!

  Например, за длъжност "младши експерт" в отдел "Право на ЕС" в МВнР се изисква магистратура и чужд език срещу работна заплата в границите от 380 до 1800 лв. Достойно и ясно възнаграграждение! Коректност и професионализъм, няма недомлъвки - напротив! - от самото начало си наясно, че се конкурираш с още 20 човека за 400 лв.

  "Изберете образование в чужбина, което си струва, и се върнете, ЗАЩОТО СИ СТРУВА". Дано някой ден експертите са в състояние с ръка на сърцето да излязат с този призив.

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 28. 28 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#26] от "Туриста":

  Правилно! В ЕС студентите имат право на работа, и това определено е голям +. В момента обаче, най-големият проблем за студент в Германия, например, е намирането на жилище, и тука говорим за намирането на каквото и да е жилище на каквато и да е цена, поради простата причина, че такива няма. Подобно е положението в Дания.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 29. 29 Профил на hackintosh
  hackintosh
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз се върнах 2011, за да ме подмятат и да не ми признаят висшето. Завърших право в Англия, а НАЦИД ме гледаха като преяли, когато поисках да ми признаят бакалавъра, за да запиша магистратура. Прекарах 3 години в работа за американдки фирми на английски. Един ден си стегнах багажа, натоварих си колата, и се върнах в Англия. Докато няма условия за развитие и нормален живот, няма смисъл от такива смешни ПР статии.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#27] от "sjaakiie":

  Не искам да се заяждам, но примерът с позицията на "младши експерт" в отдел "Право на ЕС" е малко неудачен, поради простата причина че е начинание без бъдеще, тоест това определено не е образование, което си струва, предвид ситуацията в ЕС.

  От друга страна, заплатата наистина е ниска, за каквато и позиция да става въпрос. Добре, моите приятели в България неистини ли говорят, когато ми обясняват, че получават над 4 К заплата нетно?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 31. 31 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Потресаващи коментари! Пропити с толкова безродие и нихилизъм, че човек не знае да вярва ли на очите си или халюцинира. Ако вашите деди така бяха зарязвали България и бягали в чужбина, България отдавна нямаше да я има.
  Това отношение си го обяснявам единствено с последните 70 години управление на едни и същи изроди. Обаче хората не разбират, че ако бягат, изоставят родината и кръвта на дедите си, а това се заплаща един ден.

 32. 32 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#29] от "hackintosh":

  Правни дипломи от други държави много трудно се признават. Естествено, че Вас е много по-добре да живеете в Англия с такова образование.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 33. 33 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#31] от "sophia_gr":

  Мила г-жо, това не е само безродие и нихилизъм! Причината е, че в България цари някаква илюзия по отношение на това, какъв е животът в чужбина. Аз по-нагоре бях написала, че дезилюзионирането причинява огромна болка. Точно тези, чиито коментари четете тук, са бъдещите разочаровани от живота в чужбина хора. Това са хора, които вярват, че ако не могат да успеят, каквото и да означава това, в България, биха успели в други държави. Това е една невероятна илюзия, и е лишето от всякаква логика. Човек, който не успява да се реализира в България, никога няма да успее да се реализира в чужбина.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 34. 34 Профил на hackintosh
  hackintosh
  Рейтинг: 8 Неутрално

  @ЕP
  Аз се реализирам в друга сфера, но това значи ли, че не мога да съм висшист по документи? Да не говорим, че НАП нямат техническата възможност да се запишеш като постоянно напуснал държавата, за да не ти се начисляват неплатени здравни осигуровки. А в Англия това се постига с една бланка по пощата. И по този начин всеки върнал се човечец в България трябва от Ден 1 да се занимава с кисели лелки...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 35. 35 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2552 Весело

  До коментар [#23] от "EP":

  Евлампи е име на магаре. Съжалявам, че по тоя начин правя усилията Ви за 'психоанализ' на мойта ужасно нескромна и много нарцистична наглост безсмислени, но шамарите са част от Живота. Keep tryin'

  Use your Illusion
 36. 36 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#34] от "hackintosh":

  +++++++

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 37. 37 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#35] от "evlampi":

  Нарцистичната наглост е част от същността на психопатите. И да, безсмислено е да се говори с такива хора. И не - опити няма да правя. С Вас едва ли някой иска нещо да опитва.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 38. 38 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#30] от "EP":

  Изплъзва ви се голямата картина. Целта на примера бе да онагледи отношението между критериите за държавна позиция и съответното (смешно) заплащане. Магистратура и чужд език за 400 лв. Не е ли лицемерно да те приканват да учиш в чужбина, когато самата държава за начална позиция предлага такава абсурдна заплата?

  Да оставим настрана, че тематиката е право на ЕС. Взех първата обява, която ми попадна. Но все пак - длъжността е в рамките на дирекция "Международно право и право на ЕС", тъй че и с международно публично право може да се продължи линията на работа, което по никакъв начин не може да бъде окачествено като "начинание без бъдеще".

  Истинността на твърденията на ваши приятели не ме вълнува, но много от нас са чували за подобни единични случаи. Нека позная: частен работодател/чуждестранна компания? Но това е далеч от масово явление, каквото трябва да бъде, знаете.

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 39. 39 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2552 Весело

  До коментар [#37] от "EP":

  Забавното е, че в момента си говорим. Но, като по-очаткан в психологията, нека отчетем нашият разговор като Ваша победа.

  Виждате ли сега каква е разликата между някой дето разбира материята и Вас

  Use your Illusion
 40. 40 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#31] от "sophia_gr":

  Коментар номер 1 ми напомня на приказката за Неволята. Някой да ни създаде условията в България, но не и самите ние.

 41. 41 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#38] от "sjaakiie":

  Разбирам! Права сте, това е безумие. Това, което мене, обаче, най-много ме притеснява, е факта, че се намират хора, които имат магистратура и чужд език, и са готови да работят за 400 лв.

  Аз иначе съм 100% сигурна, че немците, например, си мечтаят и са готови да обяват позиция, с изисквания за магистратура и чужд език, със заплащане, кажем, 400 евро, но никога няма да го направят, защото на никого няма да му мине и през ума да кандидатства.

  Възможно е, информацията ми за заплатите в България да касае единични случаи, или просто се дължи на факта, че става въпрос за ИТ.

  За 400 лв., естествено, никой няма да се върне в България.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 42. 42 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#28] от "EP":

  "В момента обаче, най-големият проблем за студент в Германия, например, е намирането на жилище, и тука говорим за намирането на каквото и да е жилище на каквато и да е цена, поради простата причина, че такива няма. "
  И кой ги зае, тарамбуките ли?

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8315 Неутрално

  Вместо някой да учи младите,как да направят страната си такава,че да искат да учат и работят тука,да отгледат деца,за да я има България,те ги учат как да я напускат.Тези дни все чета за преуспели българи,имигрирали на запад преди 30-40 години и всички завършили образованието си в България.Това образование им е било достатъчно да се справят и с голямата конкуренция и с преградите пред чужденеца и да постигнат много повече,от някои ,завършили в САЩ и Германия.

 44. 44 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "НАП нямат техническата възможност да се запишеш като постоянно напуснал държавата, за да не ти се начисляват неплатени здравни осигуровки. "
  Не е верно. Не знам по какъв начин жената уреди въпроса, може би е като временно напуснал България.

 45. 45 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#43] от "rosiraycheva50._":

  Роси, сложих ти +, понеже и аз съм един от тези, напуснах България преди 20 години. Висшето ми образование го завърших през 1977, доктората през 1988. Но тогава беше друго образование, децата имаха хъс да учат, и даскалите хъс да преподават. Като влизах в СУ, 6 души се бореха за едно място. А сега май само който е неграмотен не е влязъл да учи в университет (пък май и те влизат). Но не искай от децата да остават в България, обричайки ги на мизерия. Говоря за умните деца, за останалите няма друг изход.
  А за "дедите", "патриотизма", "родината" - винаги когато започнат да ми говорят с тези термини, за мен означава че някой иска да направя нещо срещу моите интереси. Мерси, не.

 46. 46 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#42] от "rumen5252":

  ДА! Свободните жилища се изземват от държавата. Текат рекламни кампании, наречени "имам свободна стая", целящи да убедят немците да приберат бежанци, тъй като държавата няма къде да ги настани. Палаткови лагери има навсякъде - в големите, в малките, в най-малките населени места.

  Не препоръчвам на младите хора да идват да следват в Германия. Безсмислено е!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 47. 47 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#43] от "rosiraycheva50._":

  Българите, емигрирали преди толкова много години, имаха много повече шансове от тези, които ще емигрират сега. Естествено, винаги ще има умни деца, които завършват в добри университети в САЩ, и се реализират там. Талантливи деца от всички държави отиват в САЩ да учат и работят. Такива деца обаче са малко, чисто статистически. В голямата си част, българите в чужбина, и тука изключвам Канада, Нова Зеландия и Австралия, живеят в периферията на обществото, и не са успели, нито във финансово, нито в професионално, нито в социално отношение. Децата им страдат, и не получават добро образование.

  Има, естесвено, изключение, но те само потвърждават правилото.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 48. 48 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Не препоръчвам на младите хора да идват да следват в Германия. Безсмислено е!"
  А във Франция да не е смислено? А в Англия да не е смислено?
  И тези катаклизми в Европа са само началото. Европа си е отгледала врага в пазвата си, и сега дойде време врагът да се размърда. И не само мърда, а и стреля.
  Но опасното не е това. Врагът се размножава. И след време ще започне да гласува.

 49. 49 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#47] от "EP":

  "и тука изключвам Канада, Нова Зеландия и Австралия,..."
  ИзклЮчи и УСА, и ще се разберем.

 50. 50 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  За съжаление, отговорът на Вашите въпроси е НЕ.

  Франция, Белгия и Швеция са failed states. Германия ще се срине до година. С Англия не знам, какво ще се случи, в момента в Лондон англичаните са малцинство.

  За съжаление, съставът на едно общество определя ценностите му. Когато се променя съставът, а това в момента се случва в Европа, и ценностите се променят. А ние виждаме, тези нови ценности докъде водят - справка Близкия Изток.

  Аз все пак се надявам, защото надеждата умира последна, че Източна Европа ще се изолира от ставащото в Западната. Не знам, дали съм права. По-скоро се надявам да съм права. Или може би нещата се случват толкова бързо, че нямам време да реализирам, колко катастрофална всъщност е ситуацията.

  Според мен, най-добрата стратегия за децата, чиито родители могат да си го позволят (или децата получат стипендия), е да отидат да учат зад океана. За останалите май е по-добре да си останат в България, Западна Европа е загубена кауза, само ще страдат.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 51. 51 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#49] от "rumen5252":

  Щатите го забравих! Извинявам се!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 52. 52 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#51] от "EP":

  Е сега се разбрахме!!! Желая ти прекрасен уикенд.

 53. 53 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#41] от "EP":

  Хората, които го правят, може би се надяват на кариера и очакват с работния стаж да нарасне и заплатата. Или са идеалисти и кандидатстват по специалността си, въпреки перспективите за глад.

  Това, което казвате за немците, важи за всяка нормална държава. Всеки се стреми да функционира при минимални разходи, но пусти стандарти, че и култура. Хората ценят/уважават и собствения, и чуждия труд. В България позволяваме и толерираме - чрез едно безропотно приемане на статуквото - да се подиграват с хората и с техния труд.

  Произволен пример: една позната живее в странство от десетина години и работи като шивачка. Влиза един тамошен, пита "Шиете ли пердета?". Отговорът: цената започва от 30 евро/метър. След като той излиза, тя се подсмихва с колежките ѝ в стил: "Отстоявам тази летва, като иска - да си купи пердета от Икеа."

  Да, ИТ навярно е един от най-добре платените сектори.

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 54. 54 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#50] от "EP":

  Един организъм, ако не може (или не иска) да се бори с болестотворните микроби, умира. Особено пък ако изкуствено създава благоприятна среда за размножението на микробите, като в Европа - ами просто микробите стават все повече и повече. Европа направи всичко възможно микробите в нейното тяло да се размножат, а СЕГА си кани и микроби отвън!!!

  Може би Западна Европа все още може да бъде спасена, ако дойдат на власт хора на "много твърдата ръка".

 55. 55 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#48] от "rumen5252":

  Не е по темата, но за да подкрепя Вашето становище и за да се пооплача, искам да споделя, че преди няколко часа в Германия заловиха няколко човека, планирали атентат в града, в който живея. Миналия месец заловиха 8 човека, радикални ислямисти, в същия този град.

  Аз работя в Германия, но през по-голямата част от времето съм в командировка в Дания, където имаме големи дългогодишни проекти. Датчаните ни използват, тъй като сме по-евтини (немските консултанти) от датчаните. От 2 седмици не пътувам, а работя отвкъщи, тъй като в момента в Европа е опасно да се лети, пътува, да се ходи на места, където има много хора. Въпросът е, докога ще продължава това? Докато целият бизнес се срине?

  Един психолог обяснявеше преди няколко дни в Австрия, че ние, европейците, трябва да свикнем да живеем в страх! ТРЯБВА!

  Толкова за европейските ценности! И толкова по темата децата да ходят да учат в Западна Европа.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 56. 56 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#53] от "sjaakiie":

  "В България позволяваме и толерираме - чрез едно безропотно приемане на статуквото - да се подиграват с хората и с техния труд."
  А какво могат да направят хората в България, за да не "позволяваме и толерираме"? нищо. Единственият изход е скок в странство. Много рискове, но има и процент надежда да успееш. В БГ го няма този 1% надежда.

 57. 57 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#55] от "EP":

  "Въпросът е, докога ще продължава това? "
  Докато вашата Меркел се измете и дойде някой, който може да покаже на младите християни от коя страна се хваща картечницата. И им даде нужните насоки за действие. И им обясни, че с ислямистите и мЮсулманите не могат да се разберат, трябва да ги ликвидират (говоря за всичките). И докато ти и такива като тебе започнете да гласувате за правилната партия, май беше ПЕГИДА.

 58. 58 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#53] от "sjaakiie":

  Съгласна съм с Вас, на за съжаление Европа вече не е решението!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 59. 59 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#55] от "EP":

  А, и имаш ли в къщата си оръжие? Поне един пистолет? По-добре няколко. Тук си имаме всичко нужно, че и в повече. Специално за жените предпочетох револвери калибър 22 с дълга цев. Не засича, не рита и стреля много точно. Отлично оръжие за близък бой. А на мен и на зетя - 9мм.

 60. 60 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  [quote#50:"EP"]Франция, Белгия и Швеция са failed states.[/quote]

  Глупости на търкалета. Стой си в къщи на сигурно и не ни занимавай с комплексите си.

 61. 61 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#59] от "rumen5252":

  Темата с оръжието е много болезнена. В Германия не издават разрешение за оръжие почти на никого. Има идеи да се изземва оръжие от хора, притежаващи такова поради определени причини, например членство в клуб за стрелци (те имат разрешения). Според мен, администрацията се страхува от гражданска война, и това го разбирайте буквално. В Европа оръжие може да се притежава в Австрия (определено оръжие само), във Финландия и в Швейцария. Толкова за демокрацията в Европа.

  В Германия в момента е трудно да се закупят дори газови сълзотворни спрейове за самозащита, защото няма на пазара. Хората се юрнаха да купуват още август месец. Доставките се бавят по няколко месеца, доставчиците едвам смогват.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 62. 62 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#60] от "gianni":

  Вие, предполагам живеете в някоя от тези държави! Пожелавам Ви приятен и сигурен живот. Много е болезнено човек да осъзнае действителността, разбирам Ви!

  И един ден, когато извадите главата си от пясъка, се постарайте поне да промените стила си на писане. Неучтив е.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 63. 63 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#8:"Tru Soulja"]Едно време из българско така се е правело , умните и будните са ходили в чужбина да се учат и са се връщали да бутат нещата напред , тъжното е , че сега не се връщат. [/quote]

  До коментар [#8] от "Tru Soulja":
  В подобна корумпирана система на управление нещата не могат да бъдат бутани напред, когато България стане нормална държава, може и да се върнат някои.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 64. 64 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 328 Весело

  [quote#13:"analysethis"]за ИТ-специалистите е по-изгодно в България.[/quote]

  До коментар [#13] от "analysethis":

  ти ме развесели

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 65. 65 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#61] от "EP":

  Ами изметете тези глупаци от парламента и вкарайте малко по-свестни хора, които ще разрешат на християните да имат и да носят оръжие. Понеже, както се оказа, мюсулманите нямат трудност с набавяне на оръжие.
  Ако правилно те разбирам, администрацията се бои от гражданска война, в която християните ще могат да се защитават. Но не се бои от гражданска война, в която християните ще бъдат изклани. Нищо ново, толерастия.

 66. 66 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#63] от "CanadianCitizen":

  "когато България стане нормална държава, може и да се върнат някои. "
  "Ако", както са казали спартанците на пратеника на Ксеркс, когато той ги е заплашил, че когато завземе Спарта, ще ги избие и пороби.

 67. 67 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#56:"rumen5252"]А какво могат да направят хората в България, за да не "позволяваме и толерираме"?[/quote]

  До коментар [#56] от "rumen5252":

  Да гласуват за правилните хора, да има гражданско общество, което да каже НЕ на мафията която е във всички етажи на властта

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 68. 68 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 328 Весело

  До коментар [#66] от "rumen5252":

  Да, АКО стане ....

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 69. 69 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#67] от "CanadianCitizen":

  "Да гласуват за правилните хора,..."
  Кои в България сега са правилните хора, правилната партия?

 70. 70 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Тези, които не са свързани с порочните кръгове на бившата ДС и настояща мафия, тези, които искат да направят истинска реформа в съдебната система, за да бъде наистина България правова държава. От там се започва, защото когато законите не важат за определени кръгове, е на власт беззаконито. Деиствително разделяне на съдебната и изпълнителната власт. Ако има партия, която е склонна да направи тази реформа, тя е правилната. В България обаче страхът от подобна реформа е много голям от страна на някои облагодетелтвени кръгове и всички усилия се хвърлят за дискредитиране на лидери и партии, които са решени да направят тези реформи. За съжаление, общественото мнение в България много лесно се манипулираот страна на тези облагодетелтвени кръгове, защото в техни ръце са властта, пресата и парите.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 71. 71 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#69] от "rumen5252":

  Горният коментар е моето мнение , отговор на твоя въпрос

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 72. 72 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Виж сега, стратегията която си написал е правилна от теоретична гледна точка. Тя може би ще се реализира след 50 - 100 години (а дотогава, по моето скромно мнение, България ще има друго население - турско, гръцко, сръбско, румънско). Но хората не искат да чакат толкова. Затова по-умните бягат и ще бягат. И няма да се връщат. Това значи , че "златните 10%" ще напускат систематично България. Това значи, че даже генетичният фонд на българите бавно ще се влошава. Та след две-три поколения просто няма да има нормални умни хора за учители, преподаватели и т.н. Така че няма да може да се възпроизвежда нормално население, а ще бъде нещо средно между българи и цигани.
  Единственото което може да ни "успокои" - такива процеси ще има в цяла Европа. Както Рим е изчезнал, та даже никой не говори латински сега, така ще бъде в Европа.

 73. 73 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#70] от "CanadianCitizen":

  "и всички усилия се хвърлят за дискредитиране на лидери и партии, които са решени да направят тези реформи. "
  Аз не виждам нито една партия, която да е "решени да направят тези реформи.". Ти виждаш ли такава партия в България? Даже наченки на такава партия не се виждат.

 74. 74 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#72] от "rumen5252":

  Ако се намери един политик, който да поведе битка за подреждане на държавата, българите дълго няма да забравят името му. Разбира се, ако не го „опраскат“ преди това. Не са необходими 50-100 години. Сега е моментът.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 75. 75 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Трябва да се престане с порочния израз " всички са маскари". Това е точно целта на маскарите, да омаскарят всичко и всички около себе си. Не трябва само да се чете дезинформация, а да се търси и информация и да се МИСЛИ , а не да се вярва сляпо на всичко написано. Поне трябва вече да е ясно след 25 години, че не всичко, което се хвърля като прах в очите, е вярно. Тази традиция трябва да се забрави.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 76. 76 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  [quote#62:"EP"]Вие, предполагам живеете в някоя от тези държави![/quote]

  Едва ли нужно човек да живее в наречените от вас failed states Белгия, Швеция или Франция, за да разбере, че картината на света, която може би се вижда от провинциална Германия, не е отговаря напълно на реалността.

 77. 77 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#8:"Tru Soulja"]Едно време из българско така се е правело , умните и будните са ходили в чужбина да се учат и са се връщали да бутат нещата напред , тъжното е , че сега не се връщат[/quote]

  Не се връщаме, защото "да буташ напред" в България, не се определя от знания, възможности или диплома, а от връзки и социално положение. Това е тъжното, не че млади хора се реализират в чужбина.

 78. 78 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#63:"CanadianCitizen"]когато България стане нормална държава, може и да се върнат някои. [/quote]

  А кой ще я направи "нормална държава"? Останалите да живеят в България ли? А заминалите - заминали в наредени държави за да се върнат в наредена държава? Не е ли малко изсилено това ваше изказване?

 79. 79 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#76] от "gianni":

  Не, картинката, която се вижда от България, определено отговаря на действителността.

  Реалността се усеща, когато руса жена се разхожда по улиците в тези държави, особено вечер. Повярвайте ми, тая действителност не е особено приятна, на всичкото отгоре не е и много безопасна. Но това един мъж не може да го разбере!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 80. 80 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#76] от "gianni":

  According to the political theories of Max Weber, a state could be said to "succeed" if it maintains a monopoly on the legitimate use of physical force within its borders. When this is broken (e.g., through the dominant presence of warlords, paramilitary groups, or terrorism), the very existence of the state becomes dubious, and the state becomes a failed state.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 81. 81 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#78] от "sophia_gr":

  Проблема не е дали е изградена/не изградена държава.............всичко това може лесно да се промени.............а манталитета-промени ли се манталитета,ще се промени и държавата.
  За съжаление,българина си обича соца(в отрицателния пример),популизма и високите данъци(колкото по високи,толкова по добре...........обаче за другите,не и за него) и иска държавата да оправя всичко(въпреки че до каквото се докопа държавата го прави истинска катастрофа).
  И затова си избира Тикви и комунисти..............и после се чуди защо всичко е тотална беднотия и хаос.

 82. 82 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#56] от "rumen5252":

  С цялото ми уважение, това което казвате е алогично. Вие казвате: "за да не "позволяваме и толерираме" нищо, [e]динственият изход е скок в странство". С позволението ви ще перифразирам: "за да постигнем нещо, трябва да избягаме от проблема."

  Изглежда говорим за различни неща. Вие за собственото спасяване и реализация, аз - за проблема.

  Не ме разбирайте погрешно, не казвам да си стоите в родината. Казвам, че ако искахме промяна и ако това беше нормална държава с нормално единно цивилно общество, щяхме да отстояваме мнението си и да постигнем промяна.

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 83. 83 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Поправка: ...това, което казвате, е...*

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 84. 84 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#82] от "sjaakiie":

  "ако искахме промяна и ако това беше нормална държава"
  Много "ако" станаха. И все невъзможни.

 85. 85 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#80] от "EP":

  Много правилно. Когато германската полиция няма желание да налага ред в предградията, а предпочита да не влиза в тях (оправдавайки се "че те ще се разберат сами", това вече е липса на държава. До стрелбата по улицата е само една крачка.

 86. 86 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#84] от "rumen5252":

  Hence the past tense

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 87. 87 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Изберете образование в чужбина, което си струва, и се върнете
  ...............
  Това е чудесно, връщам се, отварям фирма както и очите на трътльовците от котилото на соц.привелигированите, разработвам я, червените феодали ме наблюдават, водят си записки, проучваз схемата, методиката, заравят ме в градинка под шумата (откъдето са изскочили дедите им ), влизат в сегмента с фирма на синчето, взимат ми клиентите и пили и се веселили 9 дни и нощи.
  Бат Анакин храни червеите и псува под шумата, шумкар-бизнесмен прави подаръци на любовниците си.
  Сякаш няма нужда, а ? Докато номенклатурата не се разкара - никакво връщане, а това няма никога да стане, то затова и вскеи се изнася.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 88. 88 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#78:"sophia_gr"]А кой ще я направи "нормална държава"? Останалите да живеят в България ли? А заминалите - заминали в наредени държави за да се върнат в наредена държава? Не е ли малко изсилено това ваше изказване? [/quote]

  До коментар [#78] от "sophia_gr":

  Не, никак не е изсилено. Много хора напуснаха БГ не по икономически причини, а поради невъзможността да променят начинът на гласуване на българския избирател. Една стара поговорка казва, че всеки народ заслужава управлението си. Защото такова си го избира. Аз не бих избрала сегашното управление на България.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 89. 89 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#88] от "CanadianCitizen":

  +++++

  Моят опит показва, че повечето от хората не напуснаха поради икономически причини!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 90. 90 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#89:"EP"]Моят опит показва, че повечето от хората не напуснаха поради икономически причини! [/quote]

  До коментар [#89] от "EP":

  Именно, докато мнозинството избира мафиоти, тикви, кратуни, каки , свраки и "опрасква" всеки що-годе читав български политик, едва ли някой образовал се в чужбина ще се върне. Когато избраха Симеончо например, разбрах, че мястото ми вече не е в БГ.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 91. 91 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#82:"sjaakiie"]Казвам, че ако искахме промяна и ако това беше нормална държава с нормално единно цивилно общество, щяхме да отстояваме мнението си и да постигнем промяна. [/quote]

  До коментар [#82] от "sjaakiie":

  Обществото е цивилно, въпросът е колко е цивилизовано. Едната му част са русофили, другата ердоганофили, българофилите май са в чужбина.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK