Подкрепата в България за членството в ЕС спада, сочи изследване на Евробарометър

Подкрепата в България за членството в ЕС спада, сочи изследване на Евробарометър

© European CommisionПодкрепата за членството в Европейския съюз в България е отбелязало лек спад за последната година, както и в девет други държави членки – най-рязко в Чехия и Естония, следвани от Австрия, Румъния, Белгия, Испания, Полша, Германия и Люксембург. Все пак най-големият евроентусиаст в ЕС остава Люксембург, където 82% от анкетираните в тазгодишното проучване "Парламетър" отговарят, че членството в ЕС е добро за страната.


България е една от само четирите държави членки, в които по-малко от 50% от участвалите заявяват, че членството в ЕС е донесло ползи за страната. Останалите три са Италия, Кипър и Австрия. В България най-бързо расте и броят на хората, които смятат, че членството не е донесло добро. Останалите две членки, където има ръст на негативните отговори, са Словакия и Литва.


Докато на европейско ниво 66% от анкетираните смятат, че присъствието на чужденци от други държави в ЕС в страните им е полезно за културното разнообразие, българите са третите в ЕС, най-негативно настроени към други европейци, живеещи в България.
Най-отворени към имиграция от ЕС са в Швеция, Люксембург и Дания. Освен в България най-ниска е толерантността към чужденци в Чехия, Словакия и Унгария.


В мнозинството си българите не смятат, че страната им има нужда от легални имигранти, които да работят в определени сектори на икономиката. По-негативно отношение към идеята за внос на работна ръка имат в Словакия. В същото време на европейско ниво има преобладава съгласието (51%), че работещите имигранти са необходимост.


Най-висока е подкрепата в Швеция, Германия, Дания и Великобритания. Най-затворени освен България и Словакия са Унгария, Чехия, Румъния, Гърция и Словения.


Все повече европейци (51%) смятат, че координацията между държавите членки при кризи отслабва. На национално ниво усещането, че европейските държави си сътрудничат в извънредни ситуации, най-рязко е спаднало в България (с 19 пункта до 37%) и в Германия (с 18 пункта до 43%).


В същото време на европейско ниво все повече хора проявяват интерес към европейските политики и все повече европейци смятат, че държавите им имат полза от членството.


54% от анкетираните са заявили, че се интересуват от европейските политики – ръст с 11% спрямо данните от 2013 г. Евроентусиастите, които оценяват членството си в ЕС позитивно, са 60% - с 6% повече спрямо предишни проучвания.


В изследването, проведено през септември, участват 28 150 европейци на възраст над 15 г.


Разликите в оценките спрямо държави обаче са сериозни. Най-активни привърженици на членството в ЕС са поляците и литовците. В Кипър едва 34% от анкетираните намират полза от европейското членство.


Анкетираните, отговорили позитивно, посочват, че членството в ЕС е допринесло за икономическия растеж на страните им, мира и сигурността и е довело до сътрудничество с други държави.


В някои държави членки обаче гражданите вярват, че в сферите на селското стопанство и имиграцията правителствата им биха се справяли по-добре извън ЕС.


Мнозинството от европейците са сметнали, че европейското гражданство трябва да бъде подсилено с "европейска социална система, хармонизирана за всички страни (здравеопазване, образование, пенсии и др.). Вторият най-популярен отговор е, че ЕС се нуждае от "европейски кризисен механизъм за справяне с международни природни бедствия".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK