Еврокомисията представи екологичната стратегия на мандата си

Зам.-председателите на Европейската комисия Франс Тимерманс и Юрки Катайнен по време на представянето на Пакета за кръговата икономика.

© European Commision

Зам.-председателите на Европейската комисия Франс Тимерманс и Юрки Катайнен по време на представянето на Пакета за кръговата икономика.Европейската комисия публикува днес дългоочакван пакет от екологични законопроекти, известен още като Пакет за кръговата икономика. Брюксел очаква предвидените мерки да повишат ефективността на ресурсите и да стимулират бизнеса и потребителите да залагат на стоки, лесни за рециклиране и за повторна употреба.


До края на мандата си Европейската комисия ще изпълни следните приоритети:


- намаляване на разхищаването на храна като се създаде обща методология за изчисляване на загубите в държавите членки, по-добро означаване на сроковете на годност и постигане на целта хранителните отпадъци да се намалят наполовина до 2030 г.
- развиване на стандартите за качество на вторичните суровини на общия европейски пазар;
- изпълняване на двугодишен работен план (Ecodesign working plan - законова рамка, чрез която ще се поставят стандарти за ефективност на употребата на енергия за производството на определени групи продукти) до 2017 г., чрез който да се подобри дължината на живота и възможността за рециклиране на продуктите, както и тяхната енергийна ефективност. Преди около месец в европейските медии изтече информация, че в рамките на тази цел ЕК планира на първо време да включи техниката и по-конкретно – да предложи задължителен дизайн за електронните дисплеи.
- ревизиране на европейските регулации за торовете в подкрепа на органичните съставки;
- подобряване на възможността за рециклиране на пластмасите и премахване на опасните вещества в тях, както и намаляване на морските отпадъци;
- мерки за пречистването на отпадните води.
Еврокомисията отделно предложи цели за рециклирането на отпадъците:
- обща за целия ЕС цел за рециклиране на 65% от битовите отпадъци и на 75% от отпадъците за опаковки до 2030 г.;
- намаляване на количествата отпадъци в ЕС с 10% до 2030 г.;
- икономически стимули за екологичносъобразния бизнес;
- забрана за депониране на разделно събрани отпадъци;
- предвиждане на икономически инструменти за спиране на депонирането на боклук;
- еднакво изчисляване на това колко боклук се рециклира във всяка държава членка.


"Предложенията покриват целия жизнен цикъл на стоките: от производството и консумацията до управлението на отпадъците и пазара за вторичните суровини", пише еврокомисията в съобщение до медиите. Обявен политически приоритет на изпълнителния орган на ЕС е новата екологична политика да стимулира създаването на работни места, икономическия растеж, инвестициите и социалните политики. За тази цел вторият европейски комисар, натоварен с работата по пакета беше зам.-председателят на еврокомисията Юрки Катайнен в чието портфолио е заетостта.


В законопроектите е предвидено финансиране на стойност 5.5 млрд. евро от структурните фондове за управление на отпадъците и за инвестиции в кръговата икономика на национално ниво, както и 650 млн евро по програма "Хоризонт 2020".


"Тези предложения изпращат позитивен сигнал към онези, които имат намерение да инвестират в кръговата икономика. Днес ние заявяваме, че Европа е най-доброто място за създаване на устойчив и екологичен бизнес. Потенциалът за създаване на работни места в кръговата икономика е огромен, а търсенето на по-добри, по-ефикасни продукти и услуги расте с бързи темпове. Ще премахнем бариерите, които затрудняват бизнеса в оптимизирането на ресурсите му", коментира Катайнен по време на представянето на новото законодателство.


Пакетът за кръговата икономика беше очакван с интерес от мнозина наблюдатели в Брюксел. Предишният опит на Европейската комисия да създаде подобна стратегия се провали заради липсата на съгласие между законодателните институции и държавите членки по целите за рециклиране и чистота на въздуха. След като законодателството не отбеляза никакъв прогрес в продължение на години, екипът на комисията "Юнкер" го оттегли още при встъпването си, което предизвика вълна от недоволство и критики от страна на защитниците на околната среда и Европейския парламент – особено активен застъпник за стратегията. След като оттегли неуспешния пакет, зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс персонално се ангажира със задача да предложи нов и по-добър.


Либералният алианс, четвъртата най-голяма група в Европейския парламент, изрази недоволство от новия вариант на предложените мерки непосредствено, след като те бяха публикувани, с аргумента, че не са толкова амбициозни, колкото предишния неуспял пакет.


"Ревизираното предложение на Европейската комисия извежда по-слаби цели за депонирането на отпадъци и за рециклирано от предшественика си, а целите за намаляване на хранителните отпадъци са тотално са пропаднали", пишат АЛДЕ в съобщение до медиите.


В същото време най-голямата парламентарна група в ЕП, тази на Европейската народна партия (ЕНП) подкрепи проекта на еврокомисията, но напомни, че "Кръговата икономика ще заработи само, ако върви ръка за ръка с пазарно ориентиран подход и ако създава стимули за гражданите и компаниите".


Преди да станат реалност, тези законопроекти трябва да бъдат одобрени или променени от Европейския парламент (ЕП) и Съвета на министрите.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Еврокомисията пак дебне как да ни "социализира". Излезнахме от един съюз, за да се намъкнем в друг. А ЕС все повече заприличва на СССР. Даже си има и своеобразни "петилетки" - десетилетието на ромското включване и т. н.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Отварят се и големи възможности и нови бизнес ниши в сегмента на кръговата икономика , също и в сферата на иновациите
  Подкрепям на 100 %

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK