Съветът на ЕС иска държавите членки да могат да излизат от Шенген за до две години

Съветът на ЕС иска държавите членки да могат да излизат от Шенген за до две години

© Associated PressИзтекъл документ на Съвета на Европейския съюз съдържа предложение държавите - членки на Шенгенското пространство, да получат правото да връщат проверките на вътрешните си граници за период от максимум две години.


Предложението е на люксембургското председателство на съвета и е разпространено от базираната в Лондон група за защита на гражданските свободи "Стейтуоч" (Statewatch).


Според настоящите правила на Шенген (чл. 23-26 на Кодекса за шенгенските граници), държава членка не може да налага граничен контрол за повече от общ период от шест месеца. За да се удължи този период, Европейската комисия би могла да предложи поправката по предложение от Съвета, който впоследствие трябва да одобри решението окончателно.
Ако съществуват сериозни дефицити при защитата на границите или в "случаи, когато цялостното функциониране на пространството без вътрешни граници е поставено под риск и доколкото извънредните обстоятелства представляват сериозна заплаха за публичната политика или вътрешната сигурност в рамките на пространството или в части от него, периодът за връщане на вътрешния граничен контрол може да бъде удължен до две години", пише в предложението.


В разгара на бежанската криза някои държави, включително Германия, се възползваха от това свое право, за да успеят да контролират и проверяват лицата, прекосяващи границите им. След Германия Чехия и Словакия също въведоха временните мерки. Австрия се включи, спирайки свободното движение по границата си с Унгария. Холандия засили произволните проверки, а Швеция в средата ноември също върна контрола.Двугодишното удължение на граничния контрол ще бъде позволено само ако извънредни обстоятелства представляват заплаха за обществената политика или вътрешната сигурност – т.е. критериите за връщането на проверките не се изменят или разширяват от вече предвидените в настоящия кодекс.


В документа се посочва, че "една или повече държави" ще могат да връщат граничния контрол "по целите си граници по специфични точки от тях". Според анализатори обхватът на предложението е достатъчно голям и общ, за да позволи тоталното суспендиране на свободното движение в целия ЕС.


Предложението стана известно дни след като стана ясно, че има натиск върху Гърция и възможност за суспендиране на членството ѝ в Шенген заради сериозния приток на бежанци, които влизат в ЕС през територията ѝ.


Според Financial Times причината Гърция да бъде застрашена от подобна стъпка е, че Атина не е сътрудничила достатъчно активно с европейската агенция за защита на границите "Фронтекс". Гръцкият министър по имиграцията Янис Музалас от своя страна категорично отрече страната да е отказала да споделя информация за самоличността на пристигащите бежанци с останалите държави членки, каквито са подозренията.


В същия изтекъл документ председателството предлага веднага да започне операция на "Фронтекс" в Северна Гърция, "която да се справя с тежките затруднения, с които се сблъскват съседните страни".


Новите предложения отбелязват сериозен завой в реториката на Европейския съюз по отношение на границите. В разгара на бежанската криза лидерите заговориха за засилване на контрола по външните граници на Шенген и увеличиха ресурсите и правомощията на европейската агенция за защита на границите "Фронтекс".


След атаките в Париж обаче на преден план беше изведено опасението, че терористична заплаха може да бъде материализирана и в рамките на вътрешните граници между държавите - членки на Шенген – терористите, които осъществиха атаките в Париж, се придвижиха във Франция от Белгия.


През последните седмици се роди и идеята за оформяне на т.нар. мини-Шенген, където няма да участват държавите - членки на ЕС, които "не защитават добре границите на общността или не приемат бежанци в рамките на задължителната европейска квотна система". Според холандския финансов министър Йерун Дейселблум в подобен проект биха могли да участват Швеция, Германия, Австрия, Белгия и Холандия. В проекта се отличава отсъствието на Франция, макар че идеята е неофициална и се разглежда само като алтернатива, която ще бъде активирана, ако държавите в ЕС се провалят да постигнат консенсус по реформите в Шенгенското пространство и защитата на границите му.


Безвизовото Шенгенско пространство се смята за едно от основните постижения на Европейския съюз. Функциониращият от 1985 г. Шенген има 22 членки от общо 28 държави - членки на ЕС. В него също така участват Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. България, Хърватия, Кипър, Ирландия, Румъния и Великобритания не са част от шенгенската зона, като по принцип се очаква всяка нова членка на ЕС рано или късно да стане член и на Шенген (Великобритания и Ирландия се ползват с право на изключение от тази политика).


Днес и утре в Брюксел се провежда среща на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на Европейския съюз. Една от темите в дневния ред на министрите ще бъде: "Настоящата ситуация и контролът на прилагането на мерките, взети по отношение на интегритета на Шенгенското пространство".

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3870 Неутрално

  Май започват мозъците да увират.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  За нас няма опасност,защото няма изгледи да ни приемат.

 3. 3 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 458 Гневно

  През последните седмици се роди и идеята за оформяне на т.нар. мини-Шенген, където няма да участват държавите - членки на ЕС, които "не защитават добре границите на общността или не приемат бежанци в рамките на задължителната европейска квотна система"
  Върха на хипокризма в ЕС --винаги по слабия по изложеният на опастност и по хуманият им е виновен-- "не защитават добре границите на общността или не приемат бежанци ---Но те много бързо забравиха кой и с какви финансови средства направиха този хаус в Ирак Сирия Либия и Афганистан

 4. 4 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Предложението стана известно дни след като стана ясно, че има натиск върху Гърция и възможност за суспендиране на членството ѝ в Шенген заради сериозния приток на бежанци,
  Но никъде няма натиск в/у България и на медиите да използват чужди думи "суспендиране"= преустановяване или от отлагане което е много по разбираемо за бълг.читател

 5. 5 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Ако приемат България в Шенген и дадат пари да се направи непробиваема турската граница при България и Гърция, както и морската граница, проблеми във вътрешността няма да има. Но ако сухопътната граница е пробита, а по море вместо да спират лодките, ги докарват до европейски пристанища.... оправия няма да има, дори да строят огради из Европа.

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Това го обезсмисля напълно. 2 години не действа, после 2 дни действа и пак 2 години не действа. Изобщо не е това решението. Външните граници трябва да се пазят.

  Доброто е заразно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK