Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС на 14-и декември

Сръбският външен министър Ивица Дачич поздравява Федерика Могерини на срещата на ОССЕ в Белград.

© Reuters

Сръбският външен министър Ивица Дачич поздравява Федерика Могерини на срещата на ОССЕ в Белград.Сърбия може да очаква отваряне на първите преговорни глави за членство в ЕС на 14-и декември тази година, заяви първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини в Белград по време на среща за външна политика на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде EU Observer.


"На 14-и декември можем да очакваме отварянето на две глави – 32-а и 35-а, за по-подробни преговори", заяви Могерини.


32-а преговорна глава се отнася до счетоводния контрол на обществените средства, а 35-а – е назована "Други въпроси", които в сръбския случай касаят отношенията с Косово.
Върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика и сигурността поздрави Сърбия за "гладкото прилагане" на споразумението за нормализиране на отношенията с Косово, като заяви, че "Сърбия е направила много важни символични, но и съдържателни стъпки да допринесе към разбирателството и сътрудничеството в региона".


"Ще дойдем в Брюксел с големи очаквания и твърдото убеждение, че Сърбия принадлежи към Европа", заяви министър-председателят Александър Вучич по време на срещата.


В същото време президентът на страната Томислав Николич подчерта, че отношенията между стария партньор на Сърбия Русия са толкова важни, колкото и тези със Запада.


Коментирайки отказа на Сърбия да се присъедини към санкциите срещу Русия, Николич заяви: "Ние със сигурност ще си сътрудничим с Русия по-интензивно, отколкото досега, защото искаме да покажем, че да бъдем в Европейския съюз не означава да бъдем срещу Русия, и че да бъдеш приятел с Русия означава да бъдеш срещу Европейския съюз".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK