Украйна получи нова помощ на стойност 280 млн. евро от ЕС и САЩ

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън поздравява президентът на Украйна Петро Порошенко по време на посещението си в Киев, 07.12.2015 г.

© Reuters

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън поздравява президентът на Украйна Петро Порошенко по време на посещението си в Киев, 07.12.2015 г.Европейската комисия отпусна финансова помощ за децентрализация и засилване на местното управление в Украйна, съобщи Европейската комисия.


Общо 107 млн. евро, предоставени от ЕС (90 млн.), Германия (6 млн.) и Полша (1 млн.) и Инструмента за стабилност (10 млн.) на ЕС, са предназначени за "подсилване на управлението и отчетността на локално, регионално и централно ниво, като част от сумата ще бъде насочена конкретно за установяването на мир в източната част на страната".


"Децентрализацията е основен приоритет в широкообхватната програма за реформи, приложена от украинското правителство", пише Европейската комисия в съобщение до медиите.
Според правителствената стратегия планираните мерки ще предоставят повече отговорности в сферата на фискалната политика, инвестициите и услугите на местно ниво.


Допълнителни 175 млн. евро (190 млн. долара) за Украйна предоставиха днес и САЩ, след като вицепрезидентът Джо Байдън замина на посещение в страната, предаде БТА.


Заедно с новата сума общата пряка помощ от Съединените щати за Киев ще стане 760 млн. долара, заяви Байдън по време на посещението си.


"Повече говоря с президента (на Украйна Петро Порошенко), отколкото с жена си", пошегува се Джо Байдън, отбелязвайки, че с украинския държавен глава вероятно са разговаряли по телефона над 1000 часа.


На Киев обаче все още предстои много работа, допълни вицепрезидентът, цитиран от "Ройтерс".


За Украйна е абсолютно необходимо да изкорени тумора на корупцията. Украйна е на прелома - това, което се случи през идната година, вероятно ще определи съдбата на страната за поколения, подчерта той.


Западните поддръжници на Киев непрекъснато призовават украинските власти да се придържат към обещанията за реформи, дадени при отпускането на международната спасителна програма от 40 млрд. долара, която трябва да задържи на повърхността националната икономика, припомня "Ройтерс".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK