Бежанската вълна предизвика строителен бум в Германия

Сграда, която ще приютява бежанци близо до Аусбург, Германия.

© Reuters

Сграда, която ще приютява бежанци близо до Аусбург, Германия.Един милион бежанци, пристигнали тази година в Германия, доведоха до бум в строителството – новодошлите, до момента живели в сгради на гимназии, в палатки и лагери, се нуждаят от покрив над главите си, а германският бизнес едва смогва да отговаря на растящото търсене, предаде "Ройтерс".


Строителният сектор в Германия освен това е стимулиран от ръста на населението в големите градове и растящият интерес към покупки на недвижими имоти. Рекордно ниските разходи по заемите и увеличаващите се доходи окуражават много германци да преодолеят обичайните си резерви към купуването на жилища и къщи, а инвестициите в сектора стават все по-атрактивна идея.


"Все повече и повече германци влагат парите си в недвижими имоти", коментира Ханс-Вернер Син, ръководител на икономическия институт IFO.
Увеличаващото се търсене, комбинирано със стимул от правителството на стойност 13 млрд. евро за модернизиране на пътната инфраструктура в страната за 2016 г., ще доведе до ръст на продажбите в строителството на 2.5% до 235 млрд. евро през следващата година, очакват анализаторите.


"Планираме да въведем двойни смени във фабриката си, да отворим по-голяма сграда в в съседния Линдау и да увеличим персонала си от 40 на 60 души", коментира собственикът на семейна фабрика за сглобяеми домове в Нойкирх Йорг Бауер. В такъв тип къщи, обичайно произвеждани от малки и средни фирми в Германия, се приютяват бежанците.


Фабрика за сглобяеми къщи в Нойкирх, Германия.

© Reuters

Фабрика за сглобяеми къщи в Нойкирх, Германия.


Строителството представлява 4% от брутния вътрешен продукт на Германия. В сектора работят 2.5 млн. души за повече от 300 000 компании.


Предлагането на жилища обаче остава недостатъчно заради ниските темпове на строителството от 2001 до 2009 г., когато правителството намали данъчните стимули за инвеститорите в жилищни сгради и премахнаха жилищните субсидии за собственици.


За да се предотврати недостигът на жилища, особено в големите градове като Берлин, Хамбург и Мюнхен, където населението расте най-бързо, са необходими повече от 400 000 нови апартаменти на година.


Заради огромното търсене някои икономисти се опасяват, че пазарът ще прегрее.


"Все още нямаме балон в Германия. Но има реален риск тенденцията да се развие във балон за няколко години", коментира главният икономист на Commerzbank Йорг Крамер.


За да предотвратят жилища криза, финансовият министър Волфганг Шойбле и министърът по строителните въпроси Барбара Хендрикс планират да въведат данъчни стимули за инвеститорите, които строят нови апартаменти в определени части на градовете.


Освен това публичният сектор удвои финансирането за социално настаняване до повече от 4 млрд. евро до 2019 г., за да се справи с предоставянето на домове за потърсилите убежище в Германия, които ще продължат да пристигат и през следващата година.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK