Германия провокира вълната от нелегална имиграция към Европа, заяви чешкият премиер

Бохуслав Соботка, министър-председател на Чехия

© Reuters

Бохуслав Соботка, министър-председател на ЧехияГермания е окуражила нелегалната имиграция към Европа с хуманитарната си реакция на бежанската криза. Това заяви министър-председателят на Чехия Бохуслав Соботка, цитиран от "Ройтерс".


"Германия за момента е дала предимство на хуманитарните аспекти на кризата пред проблемите за сигурността", заяви Соботка пред немското издание Sueddeutsche Zeitung.


"Германия изпрати сигнал, който можеше да бъде чут и видян в по-голямата част на Близкия изток и Северна Африка. Това стимулира нелегалната имиграция към Европа. За съжаление това не може да се отрече", добави премиерът.
Около един милион бежанци и имигранти, много от които бягащи от война и мизерия в Близкия изток, Азия и Африка, пристигнаха в Европейския съюз тази година по данни на ООН.


Чехия, Словакия и Унгария са основните противници на квотното разпределение на бежанците в държавите членки на Европейския съюз и в същото време са част от маршрута на много от търсещите път към Западна и Северна Европа.


Бежанската криза провокира сериозен дебат в Чехия. Много от хилядите бежанци, които преминаха през територията ѝ, бяха задържани в лагери, подобни на затвори, с лоша хигиена и условия и без храна. Това провокира сериозни критики срещу правителството от страна на международни организации, включително и ООН.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK