Вълната от бежанци е възможност за Германия, заяви Меркел в новогодишната си реч

Ангела Меркел отправя новогодишното си послание в навечерието на 2016 г.

© Reuters

Ангела Меркел отправя новогодишното си послание в навечерието на 2016 г.Германският канцлер Ангела Меркел призова нацията да гледа на имиграционната вълна като на "възможност" и предупреди германците да бъдат нащрек и да не допускат разделения помежду си в новогодишния си адрес преди настъпването на 2016 г., предаде EU Observer.


Меркел защити политиката на гостоприемство на Германия спрямо бежанците и напомни, че в миналото "имиграцията винаги е била от полза за държавите":


"Убедена съм, че ако се управлява правилно, днешната огромна задача, която представлява бежанският наплив и интеграцията на толкова много хора ще се превърне във възможност за утрешния ден".
През 2015 г. в Германия са регистрирани 1.1 млн. имигранти и бежанци – пет пъти повече, отколкото през 2014 г.


По думите на канцлера приемът на имигрантската вълна "ще отнеме време, усилия и пари", но Германия "ще се справи, защото е силна държава".


"Важно е не позволяваме разделение между нас. Не на поколения, нито на социални групи, нито между тези, които са вече тук и които са нови граждани", заяви още Меркел, предупреждавайки "да не се следват онези, които със студенина и омраза в сърцата си определят какво означава да бъдеш германец и изключват друго", намеквайки за крайнодесните от движението "Пегида".


Меркел обаче очерта и лимитите на политиката на гостоприемство на Германия, заявявайки:


"Нашите ценности, нашите традиции, нашето чувство за справедливост, нашият език, нашите закони, нашите правила подкрепят нашето общество и са основното изискване за добрия общностен живот".


Канцлерът също така потвърди намерението на правителството все пак броят на пристигащите бежанци да бъде редуциран.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK