Защо Великобритания няма да излезе от Европейския съюз

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

© Associated Press

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.През 2015 г. Дейвид Камерън успя да се пребори за още един мандат на поста министър-председател на Великобритания. И то блестящо – Консервативната партия има мнозинство, за да управлява сама, а след изборите около Камерън заваляха оставките на политическите му съперници, които претърпяха тежко поражение на изборите през май.


Победата на Камерън обаче направи неизбежен сблъсъка и със следващото предизвикателство – премиерът обеща, ако спечели изборите, да проведе референдум, на който британците да отговорят дали искат да останат в Европейския съюз или не. В крайна сметка Камерън няма избор, освен да изпълни обещанието си – за това стриктно следят евроскептиците както и измежду конкурентните му за властта, така и в редиците на собствената му партия.


Насроченият момент за провеждането на вота е "до 2017 г.". В рамките на този срок Камерън се ангажира да убеди Брюксел да отговори на възможно най-много искания на Лондон, за да може правителството с чувство за изпълнен дълг да проведе кампания в подкрепа на оставането на Обединеното кралство в ЕС.
Мнозина виждат референдума като нож с две остриета – някои проучвания посочват, че лагерите за или против оставане в ЕС са еднакво силни.


През последните месеци обаче става все по-ясно, че правителството на Великобритания не си представя страната наистина да направи крачката навън от ЕС.


Една от причините според WSJ е очевидно демонстрираното желание на правителството да осигури достатъчно добър компромис за Великобритания от Брюксел, като за подготовка за прекратяване на членството Лондон не отделя време.


"Дори и Камерън да е изкушен да поведе кампанията за напускане от ЕС, за да се помири с инакомислещите в партията си, той вече направи твърде много изказвания, утвърждаващи важността на членството в ЕС за националната сигурност и икономическия просперитет на страната", пише изданието.


В този контекст Камерън не би могъл да се премести в евроскептичния лагер, без да се компрометира.


Политическия натиск в Консервативната партия за излизане от ЕС освен това може да се окаже надценен. Дейвид Камерън вече получи пълната подкрепа на кабинета си за своята преговорна стратегия. Това означава, че от всеки министър от правителството, недоволен от начина, по който протича диалогът с Брюксел, се очаква да си подаде оставката.


"Възможно е един или двама от маргиналните фигури в кабинета да напуснат, но водещите лица са наясно, че ако обърнат гръб на Камерън и след това евроскептичния лагер на референдума изгуби, то с техните политически кариери ще бъде свършено", пише изданието.


В същото време, ако антиевропейската кампания не може да привлече нито един дезертьор от правителството, то тя трудно ще убеди и кадри от по-ниските нива на управляващата партия да се присъединят към нея.


Сериозен проблем за противниците на членството в ЕС е също така липсата им на единство. Не само че има не една, а две кампании, но не е скрито и съперничеството между лидерите им. За тях ще бъде трудно да убедят британците, че могат да предложат по-добра алтернатива и че статуквото е наистина нетърпимо:


"Самите те не могат да се договорят помежду си как да изглежда бъдещето на Великобритания извън Европейския съюз и дали ще се опитат да запазят членството ѝ в единния пазар".


Всъщност това, което се смята за най-силния аргумент на евроскептиците - че имигрантската криза и терористичните атаки ескалираха на фона на некомпетентността на Европейския съюз, може да се окаже най-сериозната им грешка.


Реално обаче тези кризи доказват и друго – Европа се сблъсква с огромни предизвикателства по отношение на сигурността и те изискват колективно и единно решение – дали за начините на стабилизиране на Сирия, Либия и Украйна, единна политика спрямо Русия и Турция, сигурността на външните граници, приемане на еднакви стандарти за приема на бежанци, борба с терористичните заплахи и т.н.


В крайна сметка битката между евроскептиците и привържениците на членството в ЕС във Великобритания е добре познатото в много други европейски държави противоборство между глобализаторите и националистите.


Искащите излизане от ЕС във Великобритания се опитват да адресират посланията си към същия електорат, към който се цели например Марин Льо Пен във Франция, макар и да не искат да го признаят. Това, което показва практиката от близкото минало обаче е, че макар и този електорат да е достатъчно многоброен, за да представлява евентуално политическо предизвикателство, никъде не се е доказал достатъчно силен, за да стигне до победата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Не знам как ще гласуват , но щом започна толкова сериозно да се обсъжда излизането на Великобритания от Европейския съюз, значи Европейския съюз има сериозни проблеми.

  [email protected]
 2. 2 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Много оптимистична статия. Само че духът е пуснат от бутилката и дори Камерън да започне кампания за оставане в ЕС, избирателите като нищо ще гласуват за излизане.

 3. 3 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Европа е в 10-годишен икономически застой. Бремето на дълговете, брюкселската бюрокрация, много по-тежка от едновремешната социалистическа, зависимостта от САЩ, напъследък ограниченията, наложени към Русия спъват развитието на Европа. Но както е казано, "което сам си сториш, никой друг не може да ти го причини". След като Европа съзнателно е поела по този път, да си сърба попарата.

 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Защото шампион на ПШ ще стане Лестър.

 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Не съм убеден, че ще гласуват за излизане. По-вероятно е Великобритания да изиска промяна на някои основни правила в съюза.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Факт е, че нямат никаква визия какво ще правят, ако излязат от ЕС. Сега все пак разчитат и на други. Тогава ще са сами и ще стане много по-трудно.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]но щом започна толкова сериозно да се обсъжда излизането на Великобритания от Европейския съюз, значи Европейския съюз има сериозни проблеми.[/quote]

  Ето това не разбират брюкселските зелки. Като ги гледа човек и вижда нещо много интересно - такъв елитизъм ги гони, че възприемат всеки несъгласен с тях като някакъв назадничав крипто-националист, който сам ще си изчезне, щото разбираш ли те са прогресът, светлината и бъдещето и съответно няма никаква нужда да изслушат какво точно кара хората да са евро-скептици. От разговори с хора работещи за различните институции на ЕС отдавна съм разбрал, че там направо си се мислят за безгрешни и безалтернативни. Сигурен съм, че на по бира след работа много му се смеят на Камерън, както и на Орбан и на Льо Пен. Това ще им изиграе много лоша шега.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Европа има четири фундамента: франко- германски, британско- скандинавски, източноеропейски и средиземноморски.

  Без всеки един от тях Европа е невъзможна!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 9. 9 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  без ЕС ,Великобритания представа да е икономическия център на Европа , всичко ще се изтегли към по големия пазар ,затова отделянето от ЕС ще донесе само негатив на империята

 10. 10 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  On Nov. 13, the United Kingdom’s Serious Fraud Office (SFO) announced it was charging 10 individual bankers, working for two separate banks, Deutsche Bank and Barclays, with fraud over their rigging of the Euribor rates. The latest announcement shines the spotlight once again on the scandals and criminal behavior that have come to define the world of global banking.

  http://www.washingtonsblog.com/2015/12/bank-crimes-pay-thumb-global-financial-mafiocracy.html

  може би за това искат да се ''махнат''от ЕС-а.той просто затъва.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Мисля,че Великобритания блъфира,за да може да получи всичко,което иска.И сигурно ще го получи,поне по-голямата част.

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тюфлекчия":

  Това си е новата европейска бюрократо-аристокрация !

  [email protected]
 13. 13 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Аз пък се чудя защо изобщо Великобритания влезе в ЕС. Само недоволстват и, един вид, демонстрират партикуларизъм.

 14. 14 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Не е в техен интерес да напуснат ЕС, но няма как да знаем как ще гласуват избирателите.

  ЕС се превърна в плашило защото всички проблеми се обясняват с членството в ЕС.

  Имиграцията е един от тези проблеми и поне една трета от британците се чувстват застрашени от нея. Донякъде и това е резултат от грешка на Блеър - навремето ЮК бе единствената страна, която допусна поляците до пазара на труда веднага след влизането на Полша в ЕС. И се получи ефект на фунията. Понеже поляците не можеха да идат никъде другаде, всички се запътиха към ЮК. Това в очите на местните трайно свърза ЕС с представата за масова миграция.

 15. 15 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Проблема на ЕС е прекалено многото бюрокрация и в това че...ще го кажа и не ме вълнуват критиките... ЕС се превърна в организация обслужваща германската икономика. Ние ако сме умни поне веднъж тр да заемем британската позиция а не да се козирува на германците за едното нищо.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 16. 16 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  На повечето им е ясно, че излизането от ЕС на Великобритания, ще и донесе повече загуби отколкото ползи. Нали обаче са ВА острова, се опитват да изкрънкат колкото може повече далавера от континента. Всичко останало са разтягане на лукуми.

  chavo64
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#15] от "angevins":

  Прав сте, но ''ние'' не виждам как ще заемем британска позиция...
  Пред очите ни се разпаднаха и Югославия и СССР - разпадът и в двата случая започна от сравнително най-богатите им части/ Словения , Прибалтика/ - Не мисля, че България дори на теория, дори хипотетично може да се откачи от Германия !

  [email protected]
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#15] от "angevins":

  П.С. - Я погледнете само тук/ ком 1/колко хора са несъгласни дори само със споменаването, че ЕС има фундаментални проблеми!

  [email protected]
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  Великобритания няма да излезе от ЕС , просто този ЕС ще излезе от там , и след преговори ще остане един различен ЕС . огромната бюрокрация ражда безумни регулации

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#19] от "жу суи форумно ястребче":

  Огромната бюрокрация и безумните регулации раждат и безумна корупция.

  [email protected]
 21. 21 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  До коментар [#20] от "karabastun":

  не напрзно около сградата на ойро-парламенто има над 5000 офиса в които се ''трудят''над 50000 лобисти на големите корпорации.узаконената корупция под името ''лобизъм''съсипва достиженията на ''западната''цивилизация,алчност и тройни гуши ще бастисат ойропската уния.

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Проблемът на ЕС според тукашните експерти бил бюрокрацията, но по никакъв начин не им пречи бюрокрацията в България.

  Не е лесно..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  А да попитам този прословут референдум, с който плашат ЕС НАСРОЧЕН ли е Хихихи

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  The best way to predict the future is to invent it.
 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Няма политик във Великобритания, който е готов да плати цената за излизане от ЕС. Бизнесът ще ги избеси по стълбовете на Даунинг стрийт.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Весело


  Националните държави нямат алтернатива.
  Все повече хора осъзнават този прост факт.
  Кралството ще напусне корумпирания политически съюз, за да възвърне суверенитета си. Примерът му ще бъде последван и от други.

  В недоразумението ЕС ще останат само ''гушащи се болни прасета''...както казва Вождът и Спасителят.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#25] от "kotrag":

  Ще ви се, ама няма да стане. Икономиките ни са много силно обвързани в ЕС. Ако Великобритания излезе от ЕС, трябва да подпише отделни 27 търговски споразумения със страните от ЕС. А и Франция ще се възползва максимално от бъркотията. Нещата са много сложни.

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#21] от "pavur":А за какво мислиш ,че беше създаден този ЕС ? За да е добре на работниците , селяните , средната класа ? ЕС беше създаден от капиталистите, които управляват Европа и в техен интерес. Сега примитивните мозъци ще ме оплюят ,че съм комунист , но ние наскоро излязохме от него и то поради същата причина . И Комунизмът изтискваше жизнените сили на народите в угода на една номенклатура , която у нас заместваше капиталистите. Грешката, която се прави,че онази епоха се разглежда като държавна собственост върху средствата за производство. Реално тя беше също частна собственост на номенклатурата. Фино стратифицирана според "заслугите " пред Партията. Казваше се на кой какво "му се полага ".

 29. 29 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  При всичките си недостатъци ЕС няма алтернатива за Европа. Ни вярвам някой да вярва в бъдещето на евразийския съюз, при положение че русия е пред разпад.

  The best way to predict the future is to invent it.
 30. 30 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 551 Любопитно

  ЕС го няма отдавна...Какво като Англия излезе от нещо което несъществува.Шотландия ако иска да влиза...

 31. 31 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Великобритания по всяка вероятност няма да излезе от ЕС. Това ще е неизгодно както за Лондон, така и за ЕС. Така че сигурно ще има умерени отстъпки. Меркел ще е добре да се съсредоточи на това, а не на хвърляне пари на вятър /Гърция, "мигранти"/

 32. 32 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Кралството остава в еврообединението, не само и защото ЕС не е напълно овладян от англосаксонската мафия, а поради неговия очеваден парадокс "Русия" - Европа все още има самостойните си съпротивителни сили срещу стародавния и отлично познат от нейната история, британски империализъм ...

 33. 33 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 857 Неутрално

  САЩ ще останат без троянския си кон в ЕС за тва.

 34. 34 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Великоангличаните имат шесто чувство за тези неща и никога не се прецакват. Излезе ли оствова от ЕС - значи корабът наистина потъва!

  Евроатлантида
 35. 35 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 225 Весело

  "Искащите излизане от ЕС във Великобритания се опитват да адресират посланията си към същия електорат"

  Да НАСОЧАТ посланията си, нали това искахте да кажете?

 36. 36 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#33] от "basilicum":

  Е че Германия е на ръчно управление от САЩ, за какво им е троянски кон, като в Берлин изпълняват всичко, което Вашингтон нареди?

 37. 37 Профил на just
  just
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Великобритания няма да излезе от ЕС поради една единствена причина и тя е че корпоративна Великобритания има ползи от това членство, особенно финансовото и крило.
  Камерън използва ситуацията за да договори, по-изгодни условия за Англия.

 38. 38 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 739 Неутрално

  При всеки блъф на Великобритания за излизане от ЕС ЕС им казва "ОК, няма проблем, но нали знаете, че това автоматично означава да обложим с данък всички финансови транзакции на ЕС-фирми, извършвани чрез Лондонското сити", след което Великобритания веднагически забравя за идеята си да излиза от ЕС

 39. 39 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#27:"EU defender"]Ще ви се, ама няма да стане. Икономиките ни са много силно обвързани в ЕС. Ако Великобритания излезе от ЕС, трябва да подпише отделни 27 търговски споразумения със страните от ЕС.[/quote]
  Да, днес казусът е тъкмо това. Могъщи интернационални лобита вече работят с пълна пара в опит да докажат, че всякакво завръщане към демократично самоуправление на Великобритания ще бъде обречено. Висши американски представители отдавна са били инструктирани да твърдят, че иначе Великобритания би била изключена от който и да е договор за свободна търговия със САЩ, и как светът се нуждае от търговския договор за ТТИР, който е заявка за оцеляването на Евросъюза. И всичко това, единствено и само заради интересите на един интелектуален елит на световните банкери, загърбващ рамките на националните интереси и националното самоопределение с които сме оцелявали през вековете.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 40. 40 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#29:"EU defender"]При всичките си недостатъци ЕС няма алтернатива за Европа. [/quote]
  Така е! ЕС почти унищожи Европа, превръщайки я в нов, Съветски Съюз.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 41. 41 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#36] от "redsky":

  и за това се замислих, но явно не е достатъчно. ВБ е световен финансов център, англо-саксонския финансов и корпоративен модел има влияние в ЕС предимно през ВБ. За налагането му в ЕС, особено след приемане на ТТИП, е нужен силен и влиятелен съюзник. Въобще за спиране на независимата външна и вътрешна икономическа политика на ЕС явно трябва още 1 коз. Отделно го има и военното измерение. Там Острова и САЩ са първи съюзници. Явно не може всичко да е налага със сила ...

 42. 42 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#15] от "angevins": "Ние ако сме умни поне веднъж тр да заемем британската позиция..."

  +++++

 43. 43 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#40] от "rumata":

  В руската трол фабрика така ли ви разправят?

  The best way to predict the future is to invent it.
 44. 44 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  "Европа се сблъсква с огромни предизвикателства по отношение на сигурността и те изискват колективно и единно решение..."

  ...и това ще е много сериозна причина (и принуда) европейските страни да останат заедно.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 45. 45 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#11:"Роси"]И сигурно ще го получи,поне по-голямата част.[/quote]
  За момента няма такива изгледи, тъкмо обратното. Аз мисля, че изгледите са по-скоро за излизане. Смятам, че само натурализираните англичани ще гласуват за оставане в ЕС...

 46. 46 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#15:"angevins"]ЕС се превърна в организация обслужваща германската икономика.[/quote]
  +++

 47. 47 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#27:"EU defender"]Ако Великобритания излезе от ЕС, трябва да подпише отделни 27 търговски споразумения със страните от ЕС. А и Франция ще се възползва максимално от бъркотията. Нещата са много сложни.[/quote]
  Великобритания може да бъде, точно както Швейцария и Норвегия, част от икономическата зона без да е член на ЕС. Не знам дали помните за референдума в Швейцария и квотите. Въпреки съответните мерки от страна на ЕС, на швейцарците не им мигна окото и квотите за граждани на ЕС, желаещи да работят в Швейцария са факт. Няма как нито аз, нито вие да знаем какъв ще е резултата от референдума. Вие мислите, че ще гласуват за оставане, аз обратното. Споровете са излишни мисля.

 48. 48 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#11] от "Роси":
  Населението не блъфира, просто НЕ иска социално обединение с по-бедните народи от Европа, каквото има сега за Великобритания като част от ЕС. За индустрията и финансовия сектор излизането не е добре, но Камерън трябва да проведе референдума.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK