Подкрепата за излизане от ЕС у британския бизнес расте

Подкрепата за излизане от ЕС у британския бизнес расте

© Associated PressПодкрепата за членството на Великобритания в ЕС от страна на бизнеса в страната спада, предаде BBC. Тя е спаднала от 74% до 62% за последните шест месеца, сочи проучване на консултантската компания Deloitte.


Мнозинството от анкетираните от общо 137 главни финансови директори и други представители на най-големите компании все още смятат, че Великобритания ще се справя по-добре, ако остане в общността, но се наблюдава ръст от 2% до 6% при онези, подкрепящи излизането.


28% все пак очакват да видят какво ще постигне премиерът Камерън в преговорите си с Брюксел, преди да вземат решение. Ако се добави делът на онези, които са несигурни в позицията си независимо от поведението на правителството, значителните общо 32% ще вземат решение в последния момент.
В същото време инвестиционната банка Société Générale предупреди, че шансът британците да гласуват за излизане от ЕС е около 50%, като такова решение ще доведе до "значителни икономически вреди", цитира анализаторите на финансовата институция The Telegraph.


Според банката подобен вот би довел до понижаване на икономическия растеж на страната за поне 10 години напред.


В друго изследване британските компании заявяват, че за тях основното предизвикателство през 2016 г. няма да бъде излизането от Европейския съюз, а евентуално забавяне на икономическия растеж.


През ноември миналата година Bank of America предупреди клиентите си, че решение на британците да излязат от Европейския съюз ще предизвика валутна криза и ще изложи на риск финансирането на рекордно високия бюджетен дефицит на страната. Други анализатори очакват инфлация и рецесия да бъдат икономическата равносметка от антиевропейски вот.


Консервативното правителство на Дейвид Камерън възнамерява да проведе референдума до 2017 г., като той най-рано би могъл да се случи това лято.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK