Лидерът на британската левица разчисти партията си от "дисидентите"

Джеръми Корбин - лидер на Лейбъристката партия във Великобритания.

© Reuters

Джеръми Корбин - лидер на Лейбъристката партия във Великобритания.Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джеръми Корбин уволни съветника си по европейска политика заради нелоялност и промени говорителя си по въпросите за отбраната в опит да затегне контрола върху собствената си парламентарна група, предаде "Ройтерс".


Корбин, който е дългогодишен ляв активист, беше избран с голяма подкрепа през миналата година на фона на огромно недоволство от статуквото в партията след провала на парламентарните избори.


През четирите месеца на Корбин на поста обаче разделението между него и някои от водещите лейбъристки депутати се задълбочи.
Членове на лейбъристкото "правителство в сянка", които са с идентично портфолио като на членовете на кабинета, публично изразиха несъгласие с Корбин по отношение на външната политика и политиката на обрана.


Бившият говорител по отбраната Мария Игъл ще бъде заменена, защото беше привърженик на подновяването на британската програма "Трайдънт". В същото време лидерът смята, че средствата за подновяването, около 100 млрд. паунда, могат да бъдат използвани по-смислено.


Секретарят на партията по европейските въпроси Пат Макфадън пък ще бъде отстранен заради коментари за причините за тероризма в Европа, разминаващи се с мнението на Корбин, който от своя страна ги е възприел като лична атака. Той ще бъде заменен от проевропейски настроената Пат Глас, която до момента беше говорител по въпросите за образованието.


Говорителят за културата също беше уволнен.


Според министъра в сянка по финансите Джон Макдонъл Корбин е тествал лоялността на някои от водещите си депутати и е "чувствал, че не може да се чувства уверен" в онези, които бяха принудени да напуснат постовете си.


"Имаше въпроси, където беше подривано неговото лидерство, а мандатът му не беше приет от членове на партията", заяви Макдонъл.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK