По-малко бежанци, бюрокрация и разходи са приоритетите на Холандия като председател на ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс и премиерът на Холандия Марк Руте в Амстердам.

© European Commission

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс и премиерът на Холандия Марк Руте в Амстердам.Холандия ще оправдае очакванията да бъде прагматична, критична, конструктивна и иновативна държава по време на председателството си на Съвета на Европейския съюз, което стартира официално днес. Това заяви посланикът на Кралство Нидерландия в България Том ван Оорсхот по време на конференция, на която бяха представени приоритетите на страната начело на ЕС.


В същото време председателството на Холандия беше официално открито в Амстердам със съвместна пресконференция на премиера на страната Марк Руте, председателя на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер и зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс.


Приоритетите на председателството бяха обобщени от Оорсхот в три точки: намеса на ЕС само в областите, където е възможно да се произведе най-голяма добавена стойност; създаване на съюз, който е близо до гражданите, бизнеса и организациите, и фокус върху иновациите, които водят до икономически растеж и работни места.
Тези три подхода ще бъдат насочени към работа в следните области:


Без излишна бюрокрация и оценка на резултатите


- бързо завършване на процеса по европейското законодателство, което вече е на дневен ред в институциите в Брюксел;


- "Холандия ще се фокусира само върху жизненоважните неща, върху ключовите въпроси, които могат да се решат на европейско ниво. Обещанията трябва да се спазват и това е основният принцип, който ще ръководи председателството", подкрепи този приоритет премиерът Марк Руте в Амстердам.


- справяне с миграционната криза и заплахите за сигурността;


Намаляването на пристигащите имигранти ще е основен показател за успеха на ЕС


Лидерите бяха категорични, че през следващите два месеца приоритетът на Европейския съюз по отношение на бежанската криза е изместен към защитата на външните граници и намаляване на броя на новопристигналите имигранти на територията на общността.


Въпреки това Марк Руте се ангажира да работи за създаването на дългосрочни съоръжения за настаняване на бежанците на територията на държавите членки.


По думите на Марк Руте Амстердам си поставя три конкретни цели по отношение на справянето с бежанската криза:


- да се овладее притокът на имигранти, като броят на пристигащите намалее значително;
- да се сподели по равно между всички държави членки тежестта, като се продължи интензивно разпределението по квотната система;
- всяка държава членка да осигури, че разполага с достатъчно капацитет за прием на бежанци на територията си.


"Бежанската криза ще продължи да доминира дебатите в Брюксел. Държавите членки трябва да изпълняват задълженията си, но техните капацитети за посрещане на хора не са безкрайни", заяви посланик Оорсхот в София и потвърди, че настоящи задачи в момента са защитата на вътрешните граници, осигуряването на работни места и интеграцията на новодошлите.


Посланикът на Кралство Нидерландия в България Томас вас Оорсхот, Гергана Паси и министърът на правосъдието Екатерина Захариева на конференция за откриването на холандското председателство на ЕС.

© Велко Ангелов

Посланикът на Кралство Нидерландия в България Томас вас Оорсхот, Гергана Паси и министърът на правосъдието Екатерина Захариева на конференция за откриването на холандското председателство на ЕС.


Премиерът на Холандия Марк Руте пое ангажимент в Амстердам ежемесечно да се провеждат министерски срещи за обсъждане на създаването на европейска служба за гранична и брегова охрана.


- задълбочаване на вътрешния пазар на ЕС;


"Бъдещето е Европейския съюз е в иновациите и знанието. Иновациите остават важни за конкурентоспособността, а ние все още имаме нереализиран потенциал в единния пазар.


Следващата стъпка в тази област е изграждането на единен пазар за дигитални продукти и услуги. Оорсхот беше категоричен, че за изпълнението на тази цел ще е необходимо ЕС да продължи да инвестира в споразумения за свободна търговия.


Амстердам иска по-силно социално измерение на единния пазар


Амстердам ще постави в ЕС въпроса за "равното заплащане за равен труд, за да осигури, че общият пазар не само се задълбочава, но и става по-справедлив", заяви Руте.


Потвърждавайки думите на премиера Руте, Оорсхот заяви, че Холандия ще работи за гарантирането на социалното измерение на трудовия пазар и равнопоставеността на работниците, които се възползват от свободното движение на труда в ЕС.


Подобряването на състоянието на валутния съюз и климатичните политики и енергетиката са последните два приоритета на Амстердам за следващите шест месеца.
Холандия направи огромни усилия да спести средства от провеждането на своето председателство тази година – настоящото председателство ще струва с една трета по-малко, отколкото предишното председателство през 2004 г. Срещите, на които страната ще бъде домакин, ще се провеждат само на едно място – в Националния военноморски музей.


Специално за целта е предвидена екологично съобразена разградима сграда, която може да бъде използвана при следващо председателство, коментира посланикът.


Икономично председателство в консенсус с еврокомисията


След като мнозина анализатори отбелязаха, че програмата на холандското председателство е сходна с приоритетите на Европейската комисия, Руте заяви, че напълно приема приоритетите на комисията "Юнкер" и по-специално тези на холандския представител в изпълнителния орган на ЕС – зам.-председателя Франс Тимерманс.


Холандия е съчетала икономиите и иновациите, като дори е принтирала с 3D принтер някои от елементите по конферентни съоръжения за председателството си.


Европейското председателство се променя на ротационен принцип на всеки шест месеца. Холандия "пое щафетата" от Люксембург. За да се гарантира приемственост в приоритетите на държавите, председателството се осъществява във формат "трио" - всеки три последователни държави координират приоритетите си, за да разполагат с достатъчно време за реализирането на целите си. Холандия е първата от своето трио, в което след нея са Словакия и Малта.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8493 Неутрално

  С много добри намерения си постилат по пътя.....!!!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 376 Любопитно

  А с широките обятия на г-жата канцлер ще се оправим ли? Иначе искам да вярвам на другите приоритети

 3. 3 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Очаквах холандците да имат топки да се противопоставят на Меркел за имигрантската ѝ политика. Тя насърчи 1 милион души да влязат в ЕС незаконно, без Шенгенски визи, защото немският бизнес има нужда от евтини гастарбайтери. И как холандците ще ограничат имигрантите като и дума не обелват за спазване на законите на ЕС? Руснаците свалиха граждански самолет с 200 души; холандците дори протестна нота не пратиха. Със същото снишаване ли ще отстояват приоритерите си за еднакво заплащане за еднаква дейност на територията на ЕС?

 4. 4 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 314 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Намаляването на пристигащите имигранти ще е основен показател за успеха на ЕС

  ...

  Амстердам си поставя три конкретни цели по отношение на справянето с бежанската криза:

  - да се овладее притокът на имигранти, като броят на пристигащите намалее значително;
  - да се сподели по равно между всички държави членки тежестта, като се продължи интензивно разпределението по квотната система;
  - всяка държава членка да осигури, че разполага с достатъчно капацитет за прием на бежанци на територията си.[/quote]

  няма как да намалеят, докато простата гедеерманска комсомолка не спре да ги кани/не започне да ги спира. това проклето зло ще ни напълни до откат с арабо-ромеи без да му мигне окото!

  а разпределението можете да си го заврете там, където слънце не огрява - никой не ги ще тези разбойници и изнасилвачи и няма да си рушим държавите, нито ще си увеличаваме капацитета за прием на мюсли-паразити, за да угаждаме на психясалата гедеерманска тетка!

  ако злата немкиня е решила да подкопава и унищожава националния характер на европейските страни, поне да беше намерила читав мат'рял, а не прости средновековно изостанали варвари от камиларистан!

  reddit.com/r/The_Donald/
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9611 Неутрално

  Особено за ограничаване броя на имигрантите, трябва много да се постараят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK