Пристигналите в Гърция имигранти за 2016 г. са 21 пъти повече от тези през януари миналата година

Обичайна гледка от о. Лесбос, Гърция

© Associated Press

Обичайна гледка от о. Лесбос, Гърция21 пъти повече имигранти са пристигнали на бреговете на Гърция този месец, отколкото през януари 2015 г., съобщи Международната организация за миграцията (МОМ).


От началото на 2016 г. в Гърция са пристигнали по море 31 244 души в сравнение с 1472, които са били регистрирани през януари миналата година.


"Ако тенденцията, каквато е сега, продължава, тогава със сигурност ще отбележим нов рекорден брой", предупреждават от организацията и предвиждат бежанската вълна да не спре през Гърция за 2016 г.
Трябва обаче да се има предвид, че бежанската вълна миналата година отбеляза ръст през по-късните пролетни месеци, а най-сериозен брой бежанци през Гърция започнаха да преминават през втората половина на годината.


Фактът, че хората не спират да пристигат на гръцките острови, обаче вероятно ще доведе до конфронтация между Европейския съюз и Турция, които сключиха споразумение Анкара да положи повече усилия да задържи бежанците на територията си.


Според организацията около 90% от пристигналите в Гърция от началото на годината са от Сирия, Афганистан и Ирак.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK