Русия и Европа са в състояние на "студен мир", заяви презиентът на сесията на ПАСЕ

Президентът Росен Плевнелиев на среща с генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд по време на посещението на Плевнелиев в Страсбург.

© Conceil de l'Europe

Президентът Росен Плевнелиев на среща с генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд по време на посещението на Плевнелиев в Страсбург.Европа и Русия се намират в състояние на "студен мир" след украинската криза, а всички предизвикателства, с които се сблъскваме са причинени от незачитане на правилата от страна на някои играчи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев през Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург. През представителите в асамблеята президентът дефинира предизвикателствата пред Европа и темите, които ще ръководят българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа през следващите месеци.


"Днес Русия действа съобразно с идеологията на великите сили и техните сфери на интереси", каза Плевнелиев.


По думите му днес Западът и Русия отново са опоненти, а Европа е навлязла в нова фаза на "студен мир":
"Мир, защото никой не иска война и никой не иска да се върне към студената война. Но и "студен мир", защото за съжаление виждаме елементи, реторика и пропаганда от времето на студената война".


"Анексирането на Крим беше грубо нарушение на международния закон и принципите му. България стои твърдо зад украинския суверенитет и териториален интегритет. За нас Крим е Украйна и Украйна е Крим", категоричен беше президентът. Източна Украйна може да бъде следващият конфликт, предупреди той.


Плевнелиев призова за зачитане на върховенството на закона и отправи критика, заявявайки, че криза е започнала в момент, "когато някой е нарушил правилата": "Днес дори е възможно постоянен член на Съвета за сигурност на ООН да не спазва правилата и принципите на международния ред".


 "Никой не се е родил терорист"


Като основно предизвикателство пред Европа Росен Плевнелиев определи тероризма и заяви, че е "въпрос на време за международната антитерористична коалиция, на която България е горд член, да спечели борбата с "Ислямска държава".


По думите на президента социалното изключване, неравенството и липсата на достъп до основни човешки права разпалват омразата и разделението в обществата, което е причината за радикализацията.


"Никой не се ражда терорист. Маргинализацията няма националност, етническа принадлежност, религия или цвят на кожата".           


България е на правилния път


"Българите никога не са били толкова свободни, колкото са днес", заяви Плевнелиев и изрази гордостта си, че през 2015 г. страната ни е била измежду първите пет най-добре представящи се икономики в ЕС.


"България развива най-успешната екосистема за стартиращи предприятия и иновации в региона", добави още президентът и изтъкна балансираната външна политика на страната, базирана на принципите на интеграцията, свързаността и добросъседските отношения.


Въпреки че България е двигател на регионалната свързаност и интеграция, а регионът се развива в правилната посока, "виждаме геополитическо напрежение и сблъсък между предприемачи със стабилни бизнес модели и олигарси със задкулисни мрежи" и "между свободни медии, казващи истината, и медии, които действат като пропагандни машини", заяви Плевнелиев.


Демокрацията в България не може да се лекува с популизъм и криворазбран национализъм, заяви президентът и разкритикува национализма, цитирайки думите на Шарл дьо Гол: "Патриотите са тези, които обичат страната си, а националистите са тези, които мразят различните".


"Хранейки се със страховете на хората, националистическите партии стават все по-силни, насаждат нетолерантност, омраза и ксенофобия", предупреди Плевнелиев.


Президентът призова за ускоряване на реформите в региона и по-специално правосъдната реформа, политиките на отвореното правителство, антикорупиционното и медийното законодателство. Плевнелиев поиска още насърчаване на прозрачността на обществените поръчки и електронното правителство.


София става форум на европейски решения


Плевнелиев разкри детайли от програмата на председателството на България на Комитета на министрите, което ще продължи до май тази година. Страната ни ще домакинства среща на върха на Съвета на Европа, а на 2-и февруари ще се проведе втората неформална среща на министрите на външните работи на държавите членки на Съвета на Европа.


"Ще видите рекордно присъствие на чуждестранни политици и институции в България през следващите няколко месеца. Ще видим всички министри на правосъдието на 47-те държави членки, които ще дойдат в България заедно с генералния секретар на Съвета на Европа, за да дебатираме по въпроси като върховенство на закона", обяви президентът.


Присъединяването на България към Съвета на Европа през 1992 г. е историческо постижение, а днешното председателство на Комитета на министрите е отговорна задача заради сериозните предизвикателства и кризи в общността, заяви президентът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1960 Неутрално
 2. 2 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 257 Весело

  "Европа и Русия се намират в състояние на "студен мир..."

  топло, топло...някой вече го беше определил.

 3. 3 Профил на ggbg_minko
  ggbg_minko
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ами така е от времето на Петър Велики насам. Кога студен мир, кога топла война. Нормално състояние на нещата. Хомо сапиенс и кроманьонците са били в същото състояние на времето, преддполагам.

 4. 4 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 484 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Русия и Европа са в състояние на "студен мир"...[/quote]

  Мир, мир ама пък да не вземат да им врътнат кранчето на газта и да стане наистина студен!?

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 5. 5 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 257 Весело

  Европа и Русия са въвлечени в състояние на "студен мир".

 6. 6 Профил на pointzero
  pointzero
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Днес Русия действа съобразно с идеологията на великите сили и техните сфери на интереси
  -----------------
  Тъпите руснаци пак са изостанали. Братята американци и британци отдавна така си действат.

 7. 7 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Източна Украйна може да бъде следващият конфликт, предупреди той.
  ----
  Откри топлата вода... Ми то там си е така 2 години вече... Или си мисли за Западна Украйна щото и там нещо се мъти.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 8. 8 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Руският външен министър едно послание, ПАСЕ - друго. В крайна аметка имало ли е руска делегация там?

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2398 Весело

  "Днес Русия действа съобразно с идеологията на великите сили и техните сфери на интереси", каза Плевнелиев.

  Сериозно ?
  Аз пък си мислех,че Русия и другите мощни страни действат като.....Кирибати !
  Ех Плевенлиев......

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Крим е бил завладян от Киев, а в последствие там е покръстен елитът на Киевска Рус. Московията не може да има претенции, а трябва да спазва международните норми.

 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1274 Неутрално
 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Студеният мир е като студеният синтез...

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  В международните отношения позицията на България трябва да бъде в тон с политиката на Европейския Съюз, без особени еквилибристики с цел да се харесаме на електората. Възприемане на нормите и стандартите на европейския професионализъм и самоуважение е нещо на което трябва да се научим.

 14. 14 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 418 Весело

  Добър PR е направил! Съмнения и недоумение оставят, твърдения от рода на:
  "Българите никога не са били толкова свободни, колкото са днес"; "...през 2015 г. страната ни е била измежду първите пет най-добре представящи се икономики в ЕС."; "...между свободни медии, казващи истината, и медии, които действат като пропагандни машини"...." Каква "свобода, като си беден?! Как разбра за икономиките - нещо по-конкретно?! Кои са тези "свободни медии"?!

 15. 15 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  "...България е на правилния път
  "Българите никога не са били толкова свободни, колкото са днес", заяви Плевнелиев и изрази гордостта си, че през 2015 г. страната ни е била измежду първите пет най-добре представящи се икономики в ЕС..."

  Ако има предвид себе си и властващата каста, може и да е прав.
  Но да ми говори за икономика, която е напълно зависима от европейските фондове, икономика напълно изпосталяла, болна, немощна, обрасла с паразитни мафиотски образувания, ами нещо не е в час или нас ни прави, че не сме в час...

 16. 16 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#8:"bgmusquetaire"]Руският външен министър едно послание, ПАСЕ - друго. В крайна аметка имало ли е руска делегация там? [/quote]
  Нямало е разбира се.... Посланиете на Лавров е от редовната му годишна пресконференция (най-вероятно в Москва)

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  По-добре студен мир,отколкото студена война.

 18. 18 Профил на dubitandum
  dubitandum
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Моля те, Господи, избави ни от този неадекватник! Че и втори мандат му подготвят.

 19. 19 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#15] от "alexsilver":

  Хазната празна. Преди 1 час получих официално съобщение от НАП, че срока за подаване на декларация за ползването на разни неща и плащането на ДДС е 14 февруари!

  ДОЛУ ГЕРБЕРАСТИЯТА!

 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Рано или късно Северен Мордор с петрол ще бъде поставен на мястото си.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  Не знам с Путин какъв мир може да се сключи.

 22. 22 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Русия и Европа влязоха в състояние на "студен мир" още през януари 2012, когато Путин обяви, че иска да премахне долара като валута с която се правят разплащанията. След това изведнъж от обичан стана сатана, за "независимите" медии. А Украйна дойде 2 години по-късно.
  А колкото до Европа, всички знаем, че нещата тук се дирижират не от ЕС лидерите, които са си едни пионки, а далеч, далеч зад океана. Та заради марионетните си лидери, ЕС е въвлечен в конфронтации, бежански кризи и още бъдещи неволи, за да защитава едни чужди интереси.

 23. 23 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#22] от "Калата":

  Абе да го махат вече тоя долар, че да млъкнете русофилите. Ууу като прясно смърдите. Махайте го олара от РФ и край, живейте с рублата. Тогава кой ще ви е виновен?

 24. 24 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1773 Любопитно

  До коментар [#4] от "Müller":


  [quote#4:"Müller"]Мир, мир ама пък да не вземат да им врътнат кранчето на газта и да стане наистина студен!?[/quote]А с кранчето на евракис?!Него като го спрем що ще чинят в Масква,а?!

 25. 25 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#19] от "razlichen123":


  [quote#19:"razlichen123"]Хазната празна. Преди 1 час получих официално съобщение от НАП, че срока за подаване на декларация за ползването на разни неща и плащането на ДДС е 14 февруари! [/quote]Е и?!

 26. 26 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1773 Весело

  До коментар [#22] от "Калата":


  [quote#22:"Калата"]през януари 2012, когато Путин обяви, че иска да премахне долара като валута[/quote]Ми що не ги направи,бре?!Ама то с декрет световна валута не става!Иначе севернокорейския вон щеше да е валюта на света..

 27. 27 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#23] от "mizo":


  [quote#23:"mizo"]Абе да го махат вече тоя долар, че да млъкнете русофилите. Ууу като прясно смърдите. Махайте го олара от РФ и край, живейте с рублата.[/quote]
  Те долара ще махнат,ама после каква валута ще ползват.Щото рублата в Русия не я щат,камо ли извън нея.Левът е по-конвертируем от днешната рубла.

 28. 28 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#27:"yanne"]Те долара ще махнат,ама после каква валута ще ползват.Щото рублата в Русия не я щат,камо ли извън нея.Левът е по-конвертируем от днешната рубла[/quote]
  Виж, аз описах ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТТА НА СЪБИТИЯТА, а нямам претенции да знам какви са им плановете.
  Факт е че след като стана ясно, че Путин бие шута на всичките им "ценности" наложени от еврейските банкери които са стиснали света за гушата с разните им МВФ , Федерален резерв и други частни организацийки, същите тези олигарси платиха да започне антипутиновата кампания. И не беше след Украйна, а 2 години преди това.
  Аз ти описвам събитията по дати, ти и другия се заяждате с мен, защото явно искате да изкарате, че от Украйна е почнало всичко.

 29. 29 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#28:"Калата"]Факт е че след като стана ясно, че Путин бие шута на всичките им "ценности" [/quote]

  факт ? как точно им бие шута бе ? да не би да не приемат долари ? или са излезли от суифта ? излезли са от световната банкова система ? как точно им би шута бе празнодумец ?
  ползвате всички технологии и материални блага създадени на запад но имате наглостта и безочието да твърдиш че сте им били шута ?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Браво на Президента и се надявам да се кандидатира за втори мандат.

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#19] от "razlichen123":

  Е срока за ДДС винаги и бил 14 число, "бизнесмене".

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 32 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 213 Любопитно

  [quote#16:"je suis....."]Руският външен министър едно послание, ПАСЕ - друго. В крайна аметка имало ли е руска делегация там? - цитат на коментар #8 от “bgmusquetaire”
  Нямало е разбира се.... [/quote]
  русия няма нищо общо с Европа, какво да търси руска делегация на ПАСЕ?

  #KOЙ номинира бокова!
 33. 33 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#18:"dubitandum"]Че и втори мандат му подготвят.
  [/quote]
  Не му "подготвят", ами българският избирател ще го избере, както направи през 2011-та.
  Моят глас отива за него, без да се замисля.
  Плевнелиев е един от малкото политици в България, който изразява напълно моите възгледи за политическата ориентация на държавата.

  #KOЙ номинира бокова!
 34. 34 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#31] от "EU defender":

  Цървул,
  Става дума за данък УЙкенд. Нещо дето още не са го приели, няма указания и информация, как да се прилага и за какво, но глобите за фирмите вече са определени.
  Но нали си си цървул и никога не си внесъл и лев в бюджета, а само получаваш кешовица от амбасадата, откъде да ги знаеш тези елементарни неща?

 35. 35 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 770 Весело

  [quote#4:"Müller"]Мир, мир ама пък да не вземат да им врътнат кранчето на газта и да стане наистина студен!? [/quote]
  Леле мале, ти като не цитираш някого, май нищо не можеш да напишеш ... Не ви ли омръзна това "връткане на кранчето"? Ами да го врътне, че да фалира Газпром и готово.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 36. 36 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#22:"Калата"]
  Преглед на профил
  Калата
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  22
  19:02
  26 яну, 2016

  Отговор


  Русия и Европа влязоха в състояние на "студен мир" още през януари 2012, когато Путин обяви, че иска да премахне долара като валута с която се правят разплащанията. След това изведнъж от обичан стана сатана, за "независимите" медии. А Украйна дойде 2 години по-късно.
  А колкото до Европа, всички знаем, че нещата тук се дирижират не от ЕС лидерите, които са си едни пионки, а далеч, далеч зад океана. Та заради марионетните си лидери, ЕС е въвлечен в конфронтации, бежански кризи и още бъдещи неволи, за да защитава едни чужди интереси. [/quote]

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK