Гръцката пенсионна реформа, която затисна Ципрас между тракторите и кредиторите

Гръцката пенсионна реформа, която затисна Ципрас между тракторите и кредиторите

© Associated PressСърцето на проблема на пенсионната система на Гърция, както обикновено, е липсата на средства за изплащане на щедрите суми, които получаваха пенсионерите преди кризата.


Споровете с кредиторите касаят въпроса от къде да дойдат парите – дали от повишаване на данъците и осигуровките, както предпочита правителството, или от намаляване на пенсиите, както препоръчват кредиторите. Причината за конфликта е както силният обществен натиск, така и липсата на доверие на международните партньори към способността на гръцките власти да подобрят събираемостта на данъците.


Пенсионната реформа на Гърция е една от най-сложните задачи, която правителството на Алексис Ципрас трябва да изпълни, за да заслужи помощта на стойност 85 млрд. евро по третата спасителна програма и да убеди кредиторите си, че облекчения по външния дълг на страната са добра идея. Гърция отлага реформата и намаляването на пенсиите от пролетта на 2015 г., когато партньорите на Атина обявиха за неотменим приоритет реформирането на неефективното осигуряване.
Една година по-късно, кредиторите са в Гърция, за да оценят прогреса на страната по обещаните болезнени мерки за оздравяване на икономиката ѝ. Следователно време за повече протакане на пенсионната реформа няма, а протестите, които тя предизвика, доведоха до значителни ежедневни загуби за икономиката и прогресивно растящ натиск върху правителството.


Според източници на "Катимерини", Алексис Ципрас е отказал категорично пред кредиторите дори на обмисли намаляване на пенсиите на настоящите пенсионери.


"Няма да се намаляват основните пенсии. Една пенсия е целият доход на домакинство предвид настоящите обстоятелства", категоричен беше Ципрас и пред парламента през януар, цитиран от Financial Times. Най-сериозният компромис, който може да направи Гърция, е да предвиди намаляване на най-високите пенсии в момента. В бъдеще обаче размерът на средната основна пенсия може да спадне с до 30%. Междувременно статистиката сочи, че за все повече гръцки домакинства именно пенсиите са основен и най-голям доход.


Гневът на гърците обаче е породен от решението на правителството да набави пари, като увеличи размера на осигуровките. Ципрас сметна, че за да се покрие прогнозираният дефицит в пенсионната система на стойност 1.8 млрд евро в тазгодишния бюджет, е необходимо да се повиши с един процент размерът на осигуровките, договорен с работодателите, и с 0.5% - този с работниците.


Противоречивите мерки, които правителството включи в законопроекта, предвиждат и сливане на шестте пенсионни фонда на Гърция в един.


Друга спорна точка, която може да изникне по време на течащите преговори с кредиторите, е броят на годините трудов стаж, необходими за получаване на основнa пенсия. Гръцкото правителство предложи той да бъде 10 години, но кредиторите настояват за 15.


СИРИЗА разполага само с три гласа мнозинство в парламента, след като част от депутатите на Алексис Ципрас оттеглиха подкрепата си през миналата година, напомня "Ройтерс". В същото време опозицията и голяма част от пенсионерите и работниците в страната остро се противопоставят на планираните мерки.


Дебатът в Гърция се разви, докато хиляди фермери от цялата страна блокираха граничните пунктове с трактори, заради предвидените и за тях по-високи осигурителни вноски и данъци. Адвокати, инженери и лекари в същото време организираха протести срещу повишаването на вноските към фонда за самонаети професионалисти, чиито самостоятелен годишен дефицит надвишава 500 млн. евро.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5576 Весело

  Лош му е мат'ряла на Ципрас и затова го ''затиска''.Ако си внесе български пенсионери и фермери, на ръце ще го носят...

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това може да влезе в категорията "Най-кратък виц" - "Гръцка пенсионна реформа."

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]доведоха до значителни ежедневни за икономиката[/quote]
  "Дневник", тук май липсва думата "загуби".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Ята лефта та канис ола.....Ще скимичат скимичат и ще утихнат....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Няма изненади.
  като подписваш споразумение и полуаваш пари добре, ако дойде време да рвъщаш, лошо.
  И се опитва както досега правеха другите преди него, да лъже, че ще събере повече пари, чрез по-големи данъци и осигуровки, само и само да не намалява пенсиите. А така и годината ще си мине и положението същото, че и по-лошо.
  Въобще какво излезе, Гърция пробива съюза финансово, Великобритания политически и човек се замисля, дали да не им се посочи вратата.

 6. 6 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 534 Гневно

  [quote#0:"Статията"]за да се покрие прогнозираният дефицит в пенсионната система на стойност 1.8 млрд евро в тазгодишния бюджет, е необходимо да се повиши с един процент размерът на осигуровките, договорен с работодателите, и с 0.5% - този с работниците.[/quote]
  Този текст е много показателен за истинския "патриотизъм", с който комшиите толкова се хвалят. Какви патриоти сте бе, циции ниедни!? Не схващате ли, че на вашите гърбини лежи задачата да извадите държавата си от л@йн@т@?!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 7. 7 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Не мога да разбера какво е дъвчат тая Гърция. Не искат да правят реформи - нема пари - фалит - драхми - пенсии в милиони - проблема решен. Има обаче едно голямо НО - покупателна способност клоняща към 0.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Ципрас сам се постави там! Като че ли е живял на Марс и не знае, че гърците искат и искат, без да правят нищо, за да имат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Уф, не може високи пенсии и ниски данъци. Нито големи земеделски субсидии и лаки осигуровки. Какво значи основна пенсия след 10 г. трудов стаж?

  И понеже никой не работи, то дай да увеличаваме пенсиите на неработещите, пък те ако искат да споделят с безработните роднини.

  Прави са да искат кредиторите намаляване на пенсиите. Това е директно следствие от въвеждането на еврото и неспазването на правилата му. Защото другият начин е драхма и намаляване на пенсиите чрез инфлация при запазване на номиналния доход.

  И като се замислим, че повечето пенсионери са бивши държавни чиновници от хранилката, то хич не ми е жал.

  @)----,--'--
 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3960 Весело

  Византийското племе продължава да "втъва" яко в икономическата пропаст-

 11. 11 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  ОХИ,Гърция,ОХИ Ципрас!

  Tony
 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3960 Весело

  До коментар [#2] от "Иван Петров":

  +++++++++++++++++++
  Византийците не искат да се реформират,а само да лапат незаслужено кинти-

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Гърците и господ не може да им помогне.

 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  "Друга спорна точка, която може да изникне по време на течащите преговори с кредиторите, е броят на годините трудов стаж, необходими за получаване на основнa пенсия. Гръцкото правителство предложи той да бъде 10 години, но кредиторите настояват за 15."

  Моля? Хората, които знаят как е при нас са наясно, колко по-добре са и в това отношение в Гърция

 15. 15 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 328 Неутрално

  10 год. трудов стаж за основна пенсия...как са си постелили гърците... А тук колко е стажа за основна пенсия?..

 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Как точно го е затиснала Ципрас? Тоя е такава върти опашка, че от срещата на кредиторите където е подписал каквото му дадат, ще иде директно при стачниците да стачкува с тях

 17. 17 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#9] от "MyTwoCents":


  [quote#9:"MyTwoCents"]Уф, не може високи пенсии и ниски данъци. Нито големи земеделски субсидии и лаки осигуровки. Какво значи основна пенсия след 10 г. трудов стаж? [/quote]
  Всъщност може=вика се работеща икономика.
  На гърчолята обаче данъците хич не са им ниски.
  Social security tax 42.01 %
  http://www.tradingeconomics.com/greece/social-security-rate

  Гърците имат изключително високи данъци(за това което предлагат) плюс хиляди привилегии за кой ли не.
  http://www.eurofast.eu/global/phocadownload/Taxand2015/greecetaxcard2015.pdf

  Средните данъци върху доходите(32 %)
  Осигуровките(Близо 40 %-15.6 % от работника и 24.56 от работодателя)
  Корпоративния данък 26 % и 33 % ако си ЕТ и имаш над 50 хил евро приходи.
  ДДС-23 % с някой изключения-13,6.5 и 0 %

  Само дивидента им е нисък(10 %)
  -както и данъците върху жилищата-0 % до 300 хил ,а над него 0.1 % на всеки 100 хил .

  В заключение:
  -Данъците им са изключително високи(както като за южна държава,така и по принцип)
  -Цялата им данъчна система е един тотален хаус-изключително сложна,с доста изключения и преференции.............ако аз имах бизнес там,дирекно минавам на офшорка,защото системата им е тотален хаос.

 18. 18 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Мъката ще е без край , защото лапането продължи 30 години , лошото е ,че не всички участваха , но пък сметката ще бъде връчена на всички.

 19. 19 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Междувременно, "ниските" гръцки пенсии (минималната е 450 евро, ако не се броят земеделските пенсии) надхвърлят най-високите български пенсии (таванът се вдигна до 910 лева едва преди 7 месеца).

  [quote#7:"tsyrvulan"]Има обаче едно голямо НО - покупателна способност клоняща към 0.[/quote]

  Поразителното е, че доходите в Гърция (и с тях платежоспособното търсене) намаляват, но цените - не. През 2012 (последната година за която намерих данни на Eurostat) цените на хранителните продукти в Гърция са били 104% от средното за ЕС срещу 67% за България и още по-ниски -- за Албания и Македония. Разбирам че заплатите на продавачите и наемите в Гърция са по-високи, но само това не обяснява > 50% по-високи цени на храните след като няма мита по българо-гръцката граница и транспортните разходи от България са сравнително малки. Очевидно има структурни пречки цените да последват доходите в Гърция. Правителството трябва да извърши структурни реформи, че хем да намали разходите за пенсии (и да позволи заплатите в Гърция да станат по-конкурентни) хем стандарта на живот (храните и другите продукти които хората могат да си купят срещу по-малко пари) да се запази.

 20. 20 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  До коментар [#19] от "plamen_b":

  Пич, защо в България цените на горивата бяха/са като средно европейските а доходите в пъти по-ниски от чешките? Е същото е и в Гърция. Не мисли че гърчолята са много различни по манталитет от нас, що се отнася до пари. Даже по-зле са.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  [quote#7:"tsyrvulan"]Не мога да разбера какво е дъвчат тая Гърция. Не искат да правят реформи - нема пари - фалит - драхми - пенсии в милиони - проблема решен. [/quote]
  Огромна грешка беше оставянето на Гърция в еврозоната. Манталитетът на гърците не се е променил въобще: искат си същите пенсии и държавни заплати без да ги интересува откъде ще дойдат парите. Някой друг (държавите от еврозоната) трябва да им дава.

 22. 22 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Къде си бе Велков да ни кажеш как са гърците?! Напиши нещо смислено от порядъка на 4-5 (най-много 6) изречения, не едно недовършено с многоточие накрая! Да ни светнеш, как е хавата в грекос!

  Липсват ни "квалитетните" ти мнения!

  Имало едно време ссср...
 23. 23 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#20:"tsyrvulan"]защо в България цените на горивата бяха/са като средно европейските а доходите в пъти по-ниски от чешките? Е същото е и в Гърция. [/quote]

  Има разлика. В Гърция с годините различните лобита са прокарали закони, с които затрудняват конкуренцията -- от така наречените "затворени професии" (например, кой и къде има право да продава лекарства) до забрани магазините да са отворени по-докъсно и въобще да са отворени в неделя. Ако парламента поиска може да промени законите и конкуренцията се увеличава.

  В България формално има антимонополно законодателство което да направи не само възможна но и задължителна конкуренцията на бензиностанциите, но по една или друга причина (некомпетентност или направо корупция на съдебната система) не се спазва.

 24. 24 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#23:"plamen_b"]Има разлика. [/quote]

  P.S. Да поясня: Съглсен съм че резултатът е аналогичен и разликата е в нюансите. Просто точната диагноза помага да се уточни кой орган е болен и как да се лекува.

 25. 25 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Кредиторите икат да намалят пенсийте на Гърците.Нека им дадът по 50-60 евро на месец, Да попитат Борисов,той съветваше Зап.Европа да даде на гражданите си по 50-60 евро,както той е направил в България,може би ще приемат.По този начин хората ще започнат да търсят храна по кофите за боклук,както в България

 26. 26 Профил на today
  today
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Няма какво да стачкуват, избраха си леви управляващи, сега ще страдат. Левите по презумпция лъжат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 27. 27 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Ко стана с нашата гириза, напредува ли?
  Старшина Хленчев ще се влее ли масово в новия проект? Да станат поне стотина човека че срамота.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK