Отказалите реадмисия държави да не получават европейски пари, предложи Австрия

Имигранти от Пакистан пристигат на бреговете на гръцкия остров Лесбос.

© Associated Press

Имигранти от Пакистан пристигат на бреговете на гръцкия остров Лесбос.Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц предлага Европейският съюз да орязва при необходимост помощите за развиващите се страни, отказващи да приемат обратно свои граждани (т.нар. реадмисия), на които не е предоставен бежански статут.


"Трябва да окажем натиск, ако искаме политиката на връщане на мигрантите с отказан бежански статут да функционира", заяви Курц в интервю за общественото радио, цитиран от БТА.


Министърът спомена конкретно Пакистан, който въпреки съществуващ договор не желае да приема отново свои граждани. Той припомни, че с Мароко и Алжир Европейският съюз преговаря от десет години. Същевременно Мароко получава 480 милиона евро годишно от Европейския фонд за развитие. Общо Европейският съюз плаща 11 милиарда годишно от този фонд, делът на Австрия е 270 милиона евро.
Критикувайки изпълнението на споразуменията за реадмисия, Европейският съюз не за първи път дава за лош пример Пакистан. Повечето от пристигащите пакистанци в ЕС не успяват да получат бежански статут и са депортирани като икономически имигранти.


През 2015 г. обаче Исламабад временно прекрати споразумението за репатриране с ЕС и върна имигранти обратно в общността с аргумента, че европейската страна не е успяла да предостави адекватно потвърждение за депортацията на десетки хора.


Около 50 000 пакистанци пристигат в Европа, за да работят, ежегодно. През 2014 г. 21 000 нелегални имигранти от страната бяха депортирани в Пакистан според данни на Евростат.


Източници на Европейската комисия по-рано тази година заявиха пред EU Observer, че подобни проблеми се срещат и с Турция. Според данни на генералната дирекция, отговорна за имиграцията, Гърция е  заявила 12 000 реадмисии, от които Турция е одобрила 6000, а в действителност само 50-има души са реално върнати - някои от имигрантите са се укрили, а в друга част от случаите на турската страна отнема прекалено много време да отговори на молбите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK