Въпросът за социалните добавки раздели традиционните съюзници Великобритания и Полша

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън и премиерът на Полша Беата Шидло.

© Associated Press

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън и премиерът на Полша Беата Шидло.Полското правителство няма да подкрепи никакви мерки, чрез които ще се редуцират привилегиите на поляците, живеещи и работещи във Великобритания, предаде Евроактив.


Полското правителство се оказа в трудна ситуацията, защото като обичаен близък съюзник на Великобритания, Лондон очаква от Варшава подкрепа за исканията на Дейвид Камерън плащането на социални добавки на имигранти от други европейски страни да се ограничи.


Докато управляващите партии на Полша и Великобритания се намират в едно и също европейско партийно семейство, това не Европейските консерватори и реформисти, най-голямото европейско имигрантско малцинство на Острова.
Полското правителство заяви, че няма да приеме никаква форма на дискриминация срещу полски граждани във Великобритания като например лишаване от социални добавки.


Според предложенията, които отправи Брюксел до Великобритания, за да убеди страната да остане в Европейския съюз, Лондон ще може да ограничава социалните добавки за имигранти до четири години, ако е налице сериозна криза в социалната система на страната.


Ако се изключи имигрантския проблем, Полша и Великобритания постигат съгласие по много въпроси. Важен пример е политиката на сигурността и ролята на НАТО в Европа. Полското правителство иска да увеличи броя на войниците на НАТО и се нуждае от подкрепата на Великобритания, за да се постигне целта си.


Полското правителство няма да се съгласи да подкрепи мярка, която ще намали привилегиите на вече установените във Великобритания поляци, но от публичните изказвания на членовете на правителството проличава, че компромис би могъл да се намери, ако се предприемат временни ограничения за работниците, които ще имигрират във Великобритания в бъдеще.


Полското правителство също така няма да се съгласи да има перманентен механизъм, който да позволи на държавите членки намаляват социалните добавки на имигрантите. Зам.-министърът на външните работи на Полша Конрад Жимански заяви, че подобна мярка трябва да бъде "много тясна и специфична, както в мащаба, така и във времевата си продължителност" и не трябва да бъде използвана, за да ограничава свободата на движение и социалните добавки на европейските вътрешен пазар.


Освен това Полша предпочита подобен механизъм да бъде предвиден само за Великобритания, защото има многобройни полски малцинства и в Германия, Испания и Франция.


Според министър-председателя на Полша Беата Шидло Поляците във Великобритания работят и допринасят за брутния вътрешен продукт на страната и "затова трябва те да имат същите възможности и условия за кариерно развитие, както и британските граждани".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Абсолютно съм съгласен! Англия да намалява социалните на мангутите, а не на европейците!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Nikolay Pishiev
  Nikolay Pishiev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Българското правителство калво ще каже по въпроса за социалните придобивки на живеещите в ВБ българи? Или след последната среща на премиера с тях в Лондон те вече не са главен интерес(задграничен вот) за ББ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Полякинята, като е толкова загрижена за сънародниците си, да си ги прибере в Полша и так, ако ще, доживот да ги държи на социални помощи.
  Социалните помощи увеличават паразитирането, затова е крайно време да се премахнат. Доживотните, имам предвид, щото на всеки може да се случи да остане без работа за определен период и има нужда от помощ, за да си стъпи отново на краката. Мисля, че помощите не биват да бъдат повече от 1 година след загубване на работа - срок напълно достатъчен да се намери друга.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Това е нормален резултат от всякакви дезинтеграционни промени, които една или друга страна предлага, с цел конкретната страна да извлича някакви ползи и по същество е преразглеждане на проекта за създаването на ЕС.
  Един ще иска едно, друг друго и какво да очакваме.
  За да бъде силна Европа, трябва да действа заедно, макар и споразуменията да се сключват бавно и трудно, но друг път за силна Европа, поне според мен няма.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#3] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":


  [quote#3:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Доживотните, имам предвид, щото на всеки може да се случи да остане без работа за определен период и има нужда от помощ, за да си стъпи отново на краката. Мисля, че помощите не биват да бъдат повече от 1 година след загубване на работа - срок напълно достатъчен да се намери друга.[/quote]

  И аз съм за подобни промени, но те трябва да бъдат еднакви за всички граждани и страни на ЕС, а не всяка страна, за свои вътрешнополитически цели да ги изменя, като запазва привилегии за своите граждани и променя за останалите.

 6. 6 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Весело

  Ако продължат да дискриминират европейските граждани, трябва да се приложат реципрочни мерки със същата тежест, спрямо техните граждани! Независимо, че Камерън гали боко по главата....

 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2174 Любопитно

  "Ако се изключи имигрантския проблем, Полша и Великобритания постигат съгласие по много въпроси. Важен пример е политиката на сигурността и ролята на НАТО в Европа.”

  Това само показва че и двете администрации са се подложили сервилно на Вашингтон...

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "Коки":

  И какви реципрочни мерки предлагаш? Да спрат социалните помощи на английските емигранти в България?

 9. 9 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  А все си мисля, че цялото е игра на Камерон въобще да намали социалните плащания в УК, които са огромно перо. Има бели боклуци, които освен 4 поколения не са работили създават такава престъпност че не е истина ... Тоест струват двойно и троино

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 10. 10 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#8:"niakoi_si"]И какви реципрочни мерки предлагаш? Да спрат социалните помощи на английските емигранти в България?[/quote]
  Например двойни данъци на имотите на англичаните... дискриминация ли ще е....ха-ха-хаааа

 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Англичаните ще държат на тази тема като разменна монета до последно, а после ще си решат въпроса чрез промени във вътрешното законодателство ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Мисля ,че такова искане трябва да отправят всички страни от източния блок. Това са европейци- дисциплинирани и добри работници,не правят проблеми и допринасят много за развитието на местната икономика и услуги. За тези британци ,които поколения не работят и живеят само от помощи,вече са взети някои мерки,но не са достатъчни.Но нека те да си решават ,как ще ги вкарат в работа-сложна задача е..

 13. 13 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  [quote#10:"Коки"]Например двойни данъци на имотите на англичаните...[/quote]

  До коментар [#10] от "Коки":

  На кои англичани?
  На тез дет си биха камшика и направиха чупензихаген от България, продавайки имотите си с 80% загуба?

 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#12] от "Irina":

  Във ФРГ в момента живеят 200 хил. български граждани (без герм.гражданство).
  Познай колко от тях са на социални помощи?

 15. 15 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Накрая май ще стане-източноевропейците работят за да има за помощи и издръжка на севрноафриканците..

 16. 16 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 951 Любопитно

  "Полското правителство няма да подкрепи никакви мерки, чрез които ще се редуцират привилегиите на поляците, живеещи и работещи във Великобритания, предаде Евроактив."
  ====================================

  Полските управници се БОРЯТ за интересите на съгражданите си, дори и в чужбина.
  А Боко Т дори НЕ СЕ Е СЕТИЛ да спомене за това на Камерън. Само му е казал, за "3-те папи как са го галили по главата"

 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  ха-ха. англичаните искат да запазят само плюсовете от ЕС.

  няма как да стане. правилата трябва да важат за всички и да са еднакви.

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Браво !

  искам да доживея деня, когато БГ мин-председател ще покаже такива топки !

 19. 19 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 679 Весело

  [quote#13:"Ф.Нинов"]На тез дет си биха камшика и направиха чупензихаген от България, продавайки имотите си с 80% загуба?[/quote]

  на тия 1 милион дето живеят в Испания примерно

 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#19] от "carmello":

  Испанците ходят ли във Великобритания да цоцат социални помощи?

 21. 21 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#8:"niakoi_si"]И какви реципрочни мерки предлагаш? Да спрат социалните помощи на английските емигранти в България? [/quote]
  В ЕС работят немалко англичани.
  Това не са помощи, а плащания във връзка с работата, има разлика.

 22. 22 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  балтийският пудел на юкей и режима във вашингтон,взе да изнаглява,щото знае че ще го дундуркат винаги,заради неминуемата опасност от ''руската агресия''.шляхтата и без това точи зъби да реституира имоти и фабрики в северозападна украйна.

 23. 23 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 679 Неутрално

  [quote#20:"Ф.Нинов"]Испанците ходят ли във Великобритания да цоцат социални помощи?[/quote]

  ходят естествено, от първа ръка ти го казвам, и освен това не са със сигурност милиони българите които цоцат в Англия- повечето са студенти и бачкатори, които (вкл. аз сме платили хиляди паундове данъци там )

  ама не е това въпросът така или иначе - и испанци, и българи, и поляци, и англета са ЕС граждани, не може да ги делиш както се опитва Камерън

 24. 24 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#23] от "carmello":

  Опасенията са много от източноевропейците след една (1) година работа (понякога финктивна) да се запишат на социални помощи и да щракат с пръсти... даже да касират помощи на Запад и да ходят да ги харчат в родината си.
  Във ФРГ например от общо 200 хил. бълграски граждани - 57 хил са на социални помощи.... но Меркел е печена и не вдига гири При 1 млн. араби, какво са 57 хил. бълг. граждани.
  Трябва да видим какво е съотношението във Великобритания общ брой българи / получаващи социална помощ.
  Да не би да се окаже мит, че са толкоз работливи и големи плащачи на данъци?

 25. 25 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 679 Неутрално

  [quote#24:"Ф.Нинов"]Да не би да се окаже мит, че са толкоз работливи и големи плащачи на данъци?[/quote]

  според мен се балансират нещата- данъците плащани от българи покриват социалните плащания, макар аз да не познавам някой вземащ такива, а познавам около 200 души българи в Англия

 26. 26 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#13:"Ф.Нинов"]На кои англичани?
  На тез дет си биха камшика и направиха чупензихаген от България, продавайки имотите си с 80% загуба?[/quote]
  Ами живи и здрави, сбъркали са - платили са си, давам само пример, не че имам някакви илюзии, че комунетата ни са изобщо адекватни в европейската политика....

 27. 27 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#26] от "Коки":

  Значи в изключително трудна позиция са преговарящи страни застъпващи се за получаването на социални помощи.
  Като цяло източноевропейците са от страната на вземащите, а част от западноеропейците са от страната на даващите.
  С излизането на Великобритания от ЕС ще отпадне вторият по големина нетен платец в съюза, демек баницата за разпределение ще намалее.

 28. 28 Профил на UE
  UE
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#23] от "carmello":
  Ти май преувеличаваш прекалено с Испанците.
  Колко Испанеца познаваш които са на социални помощи в Британия? Освен това, този милион Англичани дето живеят в Испания си харчат Британските пенсии и си плащат ИБИ (данък на имота) който е много по висок даже и от Германия. Да не говорим че Испания 70% живее от туристи от които най много
  са Британците.

  Kosmopolit
 29. 29 Профил на UE
  UE
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ф.Нинов":

  Баницата за разпределение не само че ще намалее, но май
  няма да има изобщо баница. Ако Британците излязат, ще последват Ирландците. Това ще доведе до голями дискусии и
  в другите ЗападноЕвропейски страни и партиите против Европа ще добият сила.

  Kosmopolit
 30. 30 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 679 Весело

  [quote#28:"huskydog"]Ти май преувеличаваш прекалено с Испанците.[/quote]

  изобщо не преувеличавам, по- малко са естествено от поляците, но все пак, разгледайте тази графика, много е показателна

  http://static.guim.co.uk/ni/1418312656641/EU_Unemployment_Datablog_do.svg

 31. 31 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#29] от "huskydog":

  И аз мисля, че ще стане интересно.
  Ако пък Великобритания се развие по-добре извън ЕС, тогава ще има доста кандидати за напускане... и най-вече от държавите нетни-платци.

 32. 32 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#12] от "Irina":

  Дисциплинарни и европейци е оксиморон, за съжаление повечето пишат ниски доходи, за да взимат и повече като помощи ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 33. 33 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Любопитно

  [quote#31:"Ф.Нинов"]тогава ще има доста кандидати за напускане... и най-вече от държавите нетни-платци.[/quote]
  Тоест, държавите, създали ЕС, най-много биха теглили да го напуснат?! Звучи странно.... Аз не съм против да се слагат лимити и ограничения на социалните помощи, НАПРОТИВ, всички (а най-вече България) трябва обмислено да действат, иначе ги чака крах... Обаче съм против да изхранват мангусти от целия свят, да им осигуряват жилища, режийни, кеш, мед.обслужване и всичко останало, А ЗА ЕВРОПЕЙЦИТЕ, ЧЛЕНОВЕ НА ЕС - среден пръст за 4 години....Смятате ли го за нормално? Биха могли да въведат правило - социална помощ САМО до толкова месеци, колкото осигурителен стаж имате в страната...и тогава картинката става ДРУГА....нали?!

 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#33] от "Коки":

  Значи защитавайки свещенното право на западна социална помощ, източните политици ще си осигурят гласове на емигранти в чужбина, но за сметка на това ще намалее населението в страната.
  Тоест ще управляват някаква територия с мъртви души.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  И двамата са прави,но Камерън май е по-прав.

 36. 36 Профил на UE
  UE
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#30] от "carmello":

  "unemployment benefits" означава обезщетения за безработица
  и няма нищо общо със социалните помощи. За обезщетенията
  изобщо не става дума. На тях има право всеки който е работил най малко1 година, но само до определен срок и зависи колко години преди това е работил. След като мине този срок, всеки да си търси пътя, а не да чака на социални.  Kosmopolit
 37. 37 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ф.Нинов":

  Ми да си реформират социалната система . На повечето места ако не си работил мин 6 месеца няма помощи и те са до време... Малстрьом ли се казваше шведката им го каза преди да напусне комисията Барозу...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK