Анализатори: Оградите и сълзотворният газ по границите не намаляват потока имигранти

Анализатори: Оградите и сълзотворният газ по границите не намаляват потока имигранти

© Associated PressОпитите на европейските държави да спират имигрантите с огради по границите, сълзотворен газ и отнемане на вещите им няма да доведат до намаляване на потока на хора към континента. Европейските лидери трябва да вземат мерки, за да направят пътуването на имигрантите безопасно. Това заяви тинк-танкът Институт за развитие на отвъдморските територии (Overseas Development Insitute).


Европейските правителства трябва да отворят консулски постове в страни като Турция и Либия, които да могат да предоставят хуманитарни визи на онези, които с основание могат да кандидатстват за убежище, съветва тинк-танкът.


Според анализаторите на първо място Европа трябва да действа, за да предотврати смъртните случаи в Средиземноморието, където около 4000 души се удавиха през последната година в опитите си да стигнат до Гърция и Италия. Повече от 400 загинаха от началото на 2016 г
Ако се позволи на бежанците да летят директно до Европа, това ще бъде по-безопасен и по-евтин начин за тях да получават убежище, отколкото да плащат на трафикантите и да подхранват огромните трафикантски мрежи, смята организацията, базирана в Лондон.


Изследователите, които са интервюирали бежанци от Сирия, Еритрея и Сенегал в Германия, Великобритания и Испания, съобщават, че пътешествията на имигрантите средно струват 3889 долара на човек.


Повече от една трета от бежанци са изнудвани по време на пътя си, а половината от еритрейците са отвличани за подкуп по време на пътуването си към Европа.


Според тинк-танка също така много от имигрантите нямат ясна представа къде искат да отидат, когато напускат страните.


"Нашето изследване сочи, че докато някои страни - членки на ЕС, могат да пренасочат потока имигранти към съседите си с едностранни действия чрез мерки за възпиране като слагане на огради, използване на сълзотворен газ и присвояване на вещите на имигрантите, това в крайна сметка не променя броя на пристигащите в Европа", заявява един от анализаторите, Джасика Хаген-Цанкер.


Според организацията удължаването на пътя на имигрантите само води до оскъпяване на тяхното пътуване и те остават с минимални средства, за да се издържат сами, когато пристигнат в държавата, която желаят.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK