ЕК: Гърция бавно напредва с "горещите точки" и квотното разпределение на бежанци

На бреговете на остров Лесбос.

© Associated Press

На бреговете на остров Лесбос.Горещите точки за прием на имигранти в Гърция се строят бавно, а разпределените до момента бежанци в останалите държави - членки на ЕС, са твърде малко. Това сочи доклад на Европейската комисия за напредъка на Атина по прилагането на европейските мерки за справяне с бежанската криза.


Само една от пет "горещи точки" работи


В Гърция в момента работи само една гореща точка за идентифициране и регистриране на имигранти и тя е на остров Лесбос, пише Европейската комисия.
Процесът по установяването на предвидените пет горещи точки на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос е бавен. Причина за това е липсата на инфраструктура, човешки ресурси и координация.


Гръцкото правителство използва помощта на армията, за да се завърши изграждането на центровете до крайния срок, който е средата на февруари. Планира се, когато всички дейности са завършени, в Гърция да могат да се регистрират и вземат пръстовите отпечатъци на около 11 000 души на ден. Междувременно имигрантите се посрещат на временно приспособени места.


Според схемата за разселване на бежанци на Европейската комисия от Гърция през следващите две години трябва да си отидат 66 400 души и да бъдат настанени в останалите държави - членки на ЕС.


"Преместването започна много бавно със само 218 разпределени (имигранти) до момента", отбелязва ЕК.


Само 15 държави членки са предложили да приемат бежанци от Гърция. Предвидените места в други държави са за общо 1081, което е крайно недостатъчно предвид договорения брой хора.


Междувременно от началото на 2015 г. Гърция е депортирала 16 131 души, а 3460 доброволно са се върнали в страните си по произход. Тези 19 591 души не са имали право да получат убежище на територията на Гърция. Числото обаче е нищожно на фона на пристигналите 800 000 души през 2015 г., пиша ЕК.


Във водите около островите освен това вече патрулират екипи на "Фронтекс", a експерти на европейската агенция за защита на границите работят на сушата, за да идентифицират фалшивите документи.


Значим напредък в регистрирането и снемането на отпечатъци


Делът на имигрантите, на които се снемат пръстови отпечатъци от гръцките власти, е нараснал осезаемо – от 8% през септември миналата година до 78% през януари 2016 г. Освен това регистрационният капацитет на гръцките власти се е подобрил.


В края на миналата година Европейската комисия одобри програма на стойност 80 млн. евро, предназначени за построяване на места за настаняване в Гърция. От предвидени общо 27 000 места 17 628 са построени до момента.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK