Босна подаде молба за членство в Европейския съюз

Върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика и сигурността Федерика Могерини и министър-председателят на Босна Денис Звиздич.

© European Commision

Върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика и сигурността Федерика Могерини и министър-председателят на Босна Денис Звиздич.Босна подаде молбата си за членство в Европейския съюз. Това съобщи първият дипломат на ЕС Федерика Могерини, цитирана от "Ройтерс".


Въпреки формалната стъпка Брюксел отбеляза, че балканската страна все още не покрива всички необходими критерии, за да изпрати кандидатурата си. По-рано този месец например Сараево пропусна крайния срок да изготви предложение за реформа на съдилищата в страната заради противопоставяне от страна на сръбското малцинство.


По думите на Могерини действието на Сараево е добра новина и за ЕС, и за Босна.
Премиерът на Босна Денис Звиздич обяви на 10 февруари официално намерението на страната си да подаде кандидатура за членство и заяви, че според него страната му отговаря на изискванията, за да го направи.
Премиерът изрази надежда, че Босна ще получи статут на страна кандидат през 2017 г.


Когато молбата за членство е разгледана от Съвета на ЕС и правителствата на 28-те държави членки решат, Босна ще стане страна кандидат и ще може да отвори първите преговорни глави.


След като молбата е подадена, предстои нейното разглеждане от страна на 28-те държави членки.


"В момент, когато съюзът е изправен пред предизвикателства отвътре, да видим, че у най-близките ни съседи има такава енергия и воля за присъединяване и че те работят усърдно да адаптират държавите, обществата, икономиките, институциите и системите си към европейските стандарти, ни напомня за отговорността, която ние имаме към нашето европейско гражданство", заяви Могерини пред журналисти.


От 2000 г. Босна и Херцеговина заедно с Косово и Албания имаха статут на потенциална страна кандидат и участваха в Процеса за стабилизация и асоцииране на държавите от бивша Югославия. През 2014 г. Албания получи статут на страна кандидат, a в края на 2015 г. Прищина подписа Споразумение за асоцииране и стабилизация с ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK