Какво означава сделката между ЕС и Лондон за българските емигранти

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън и българският премиер Бойко Борисов по време на посещението на Камерън в София.

© Associated Press

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън и българският премиер Бойко Борисов по време на посещението на Камерън в София.След като споразумението между Великобритания и Брюксел е вече факт, възможността работниците в ЕС да бъдат лишени от социални добавки в определени случаи е реална. 


Решенията ще засегнат по-бедните държави членки, чиито граждани емигрират в други европейски страни заради по-високите стандарт на живот и заплати. За да успокоят държавите от Източна Европа, чиито граждани са особено чувствителни към правото си да работят в чужбина, и за да запазят ненакърнено правото на свободно движение, върху което се крепи целият процес на европейската интеграция, лидерите в Брюксел се постараха да предвидят необходимите условия и гаранции.  


На първо място те запазиха правото гражданите на ЕС да могат свободно да работят на територията на други държави членки. Договореното на снощната среща на Европейския съвет не може по никакъв начин да позволи ограничаване на работниците да приемат предложения за работа в целия Съюз.
В официалните заключения след срещата, която приключи късно в петък, 28-те лидери отбелязаха обаче, че неминуемо свободният пазар на ЕС и нехармонизираните социални системи водят до различия в стандарта на живот и възнагражденията. Това прави някои държави по-привлекателни от други.


В този параграф е отразен основният дебат от вчерашната среща – по-бедните държави от Източна Европа бяха най-силно противопоставящите се на исканията на Великобритания, защото техните граждани, емигрирали в други европейски държави най-сериозно ще пострадат от всяко ограничение на социалните плащания за работници. България е измежду тези държави.В заключенията е вписано, че, както поиска Лондон, при миграция на работници в големи мащаби, държавите ще могат да предвиждат рестриктивни мерки, за да защитят социалните си системи:


"Обосновано е това положение да се вземе предвид както на равнището на Съюза, така и на национално равнище, като без да се поражда неоправдана пряка и непряка дискриминация се предвидят мерки за ограничаване на потоци от работници, които са в такъв мащаб, че имат отрицателни последици както за държавите членки на произход, така и за държавите членки по местоназначение".


За да не се наруши принципът на свободно движение, европейските лидери са избрали да обосноват създаването на този механизъм като посочат, че огромен поток от работници към определена членка може да доведе до риск за "обществения ред, обществената сигурност или общественото здраве" – сфери, в които имат право да действат самите национални правителства, а не съюзното право.


Въпреки това ограниченията могат да бъдат налагани само в случай, че са пропорционални на поставена легитимна цел (напр. стимулиране на заетостта, намаляване на безработицата, защита на уязвими работници и предотвратяване на сериозни щети върху социалните системи на приемащата държава членка).


Многократно е потвърдено обаче, че ограниченията на социалните добавки не могат да се налагат дискриминативно – например срещу гражданите на само някоя определена държава член.


Изрично се напомня, че свободата на движение и на свободно пребиваване на европейските граждани, които не работят, съществуват, ако те разполагат с "достатъчно средства за себе си и за членовете на семейството си, с цел да не се превърнат в тежест за системата за социално подпомагане на приемащата държава членка" и ако са здравно осигурени.


"Държавите членки имат възможност да отказват социални обезщетения на граждани, които упражняват свободата си на движение само с цел да получават социално подпомагане от друга държава членка, при условие че не разполагат с достатъчно средства, за да получат право на пребиваване", пише в заключенията.


Както и до момента беше ситуацията в ЕС, на граждани, които в момента си търсят работа в държава членка и затова пребивават на територията ѝ, могат да се отказват социални добавки – това зависи изцяло от решението на самата държава и отказ на социална помощ от този тип не може да доведе до санкция от ЕС.


Какви ще са новите правила в ЕС след срещата?


Ако децата на българи, работещи в Германия например, живеят в България, а на родителите им се плащат детски добавки от германската социална система, то размерът на тези добавки ще бъде съобразен с държавата, в която пребивава детето – т.е. ще бъде равен на детските добавки в България, а не в Германия, където са значително по-високи. Разбира се, това индексиране на размера на детските добавки няма да е задължение за държавите членки, те ще го използват по своя преценка, ако искат да спестят тежест на социалните си системи.


От 1 януари 2020 г. това индексиране ще може да се прилага в заварено положение, т.е. ще може да се промени размерът на детските добавки, които са били започнати да бъдат изплащани, преди да се предвиди този механизъм.


Системата за индексиране ще се използва само за този тип социални плащания и няма да се отнася за друг тип подпомагане, което може да се прехвърля в държава, различна от тази, в която работи съответното лице – напр. пенсиите за старост няма да се индексират.


Т.нар. "предупредителен и предпазен механизъм" (emergency break), в който се предвижда спиране на социални плащания, ще се активира, когато за дълъг период много голям брой хора поискат да работят в определена държава членка и тази държава се бои от сериозно натоварване на социалната си система.


Това ще се случва при доказан риск за "основни аспекти на системата за социална сигурност" на държавата, при сериозни затруднения на трудовия ѝ пазар или невъзможност нейните публични служби да функционират ефективно. Ограниченията ще засягат обезщетенията за работещи лица с ниски доходи.


За да се задейства такова ограничение, държавата членка трябва:


1. да осведоми еврокомисията за трудностите си;
2. да бъдат разгледани от ЕК нейните съображения;
3. да ѝ бъде разрешено от Съвета на ЕС да ограничи плащанията на социални помощи.


Това отново не е безусловно: то трябва да се случи "в необходимата степен" и да засяга само социалните плащания, които не са обвързани със собствени вноски на работниците в социалните системи.


Тогава държавата членка ще може да ограничи достъпа на новопристигналите работници с ниски доходи до обезщетения за срок то четири години. Срокът започва да тече от момента, когато лицето започне да работи в държавата. Първоначално работникът няма да получава никакви обезщетения, като след  това постепенно ще му бъде позволяван достъп до определен вид плащания.


"Разрешението ще бъде за ограничен срок и ще се прилага за новопристигнали работници от ЕС през период от 7 години", гласи окончателното решение.


Предвидените нови механизми не се отнасят само за Великобритания, въпреки че исканията на Лондон бяха именно двигателят на тези промени. Всяка една държава членка на ЕС ще може да се възползва от тези мерки.


Дали ще станат окончателен факт обаче зависи изключително от това дали Великобритания ще остане в Европейския съюз. Ако на предстоящия референдум на Острова гражданите решат да останат част от общността, от този момент нататък решеното на Европейския съвет ще влезе в сила и ще започне работа по съответните законодателни промени.


Ако изходът от референдума е отказ на британците да останат в Европейския съюз, то цялата сделка между Лондон и Брюксел ще пропадне и промените няма да се реализират. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (146)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  А като знаем "бързината", с която Брюксел реагира, тези новости може и никога да не проработят.
  [quote#0:"Статията"]За да се задейства такова ограничение, държавата членка трябва:
  1. Да осведоми еврокомисията за трудностите си;
  2. Да бъдат разгледани от ЕК нейните съображения;
  3. Да ѝ бъде разрешено от Съвета на ЕС да ограничи плащанията на социални помощи.[/quote]

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  И британците ги знаят - да видим как ще гласуват на референдума.

  [email protected]
 3. 3 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Какво означава ли!
  Великобритания ще избира кадрите, които ще работят на нейна територия: умните - там, тъпите-тук.
  Здравите - там, болните - тук.
  Това ще доведе то благоденствие - там, а тук - разпад и разруха.
  Хлябът, осигуряван отвън, ще секне.
  Ситото ще задържи в България и ще концентрира непотребните.

 4. 4 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 741 Весело

  В един хубав, слънчев ден, когато гладът и немотията са помрачили радостта от светлината, а Бог се е провалил напълно в спасението на душите, ще настане канибализъм - болните ще ядат здравите, а бедните ще лекуват богатите.
  А тарикатите, тези, които притежават поне малко разсъдък, защото повечето са двойно рафинирани простаци, ще са си обрали партакешите.

 5. 5 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 374 Неутрално

  обясниха по радиото, що е то "индексация на социални помощи за деца, отглеждани изън Англия-ще взимат много по-малко за целата, щото у нас стандарта е по-нисък! гЕРМАНИЯ СМЯТА ДА ВЪВЕДЕ СЪЩОТО ЗА РАБОТЕЩИ РОДИТЕЛИ, чийто деца са извън германия, и те ще получават по-малки соц помощи за децата си!

 6. 6 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Онлайн анкетата на ICM показва, че 42% от запитаните биха подкрепили прекратяване на членството на Обединеното кралство в съюза, докато 41 на сто са "за" трайно обвързване с Брюксел. Останалите все още се колебаят.

  Ще спечелят на референдума искащите излизане ми се струва.

 7. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 966 Любопитно

  Както вчера коментирахме, Боко ПРЕДАДЕ интересите на българите във Великобритания.
  За едно потупване на Камерън по рамото му

 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  До коментар [#6] от "Катерина Стоева":
  А други социологически проучвания показват съвсем обратното положение. Просто трябва да се изчака самият референдум, тогава ще лъсне истината.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 741 Весело

  Трябва да се признае родната заслуга в едно направление.
  Гурута, шамани, пипони, рапони, драскачи и древни мислители тръбяхя, че трябва да останем "чисти" и "неопетнени" и да затворим социалните си системи за всеки външен, почти като нацисти.
  Прие се.
  Останахме отвън.
  Пардон. Останахте отвън.

 10. 10 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#6:"Катерина Стоева"]Ще спечелят на референдума искащите излизане ми се струва. [/quote]

  Няма лошо да стане, Великобритания не е лидер в ЕС, дори лондонското сити ще се премести във Франкфурт на Майн!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 985 Неутрално

  [quote#7:"stenli1"]Боко ПРЕДАДЕ интересите на българите във Великобритания[/quote]

  Работата на Боко е първо да защитава интересите на българите в България.
  Боли ме фара, че щяли да му намалят детските надбавки на някой емигрант във Великобритания.
  Междувременно децата им ги отглеждаме тук ние, баламите, с нашите данъци - за безплатна детска градина, безплатно училище, безплатни здравни грижи........

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  Не би трябвало да се сърдим на Великобритания че отстоява правата си и защищава социалната и икономическата си системи. Претенциите ни трябва да се насочат към некадърните ни правителства. Рано или късно с нарастване на имиграционния поток ще се въведат ограниченията които отдавна съществуват спрямо имигрантите в САЩ : количествени натрупвания са тези които налагат и качествени промени.

 13. 13 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hannibal Lecter":

  За какво му и на млад, способен и целеустремен българин да се лута немили-недраг в чужбина след като без проблеми би могъл да се реализира в родината си?

 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#11] от "pag":

  Ами нали всички непрестанно говорят да се направи нещо за да се върнат емигрантите.... и ето - Баце прави.
  Във ФРГ в момента от общо 200 хил. бълг.граждани 57хил. живеят от социални помощи.

 15. 15 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Бочко си отмъсти за провалената Лондонска мисия.

 16. 16 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 322 Любопитно

  [quote#13:"Ф.Нинов"]За какво му и на млад, способен и целеустремен българин да се лута немили-недраг в чужбина след като без проблеми би могъл да се реализира в родината си? [/quote]

  А вие сте дрът и неспособен, затова мижитуркате в Германия?

  [quote#14:"Ф.Нинов"]Във ФРГ в момента от общо 200 хил. бълг.граждани 57хил. живеят от социални помощи. [/quote]

  По времето прекарано в Дневник се басирам, че сте от втората група!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 17. 17 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Никакви съществени отстъпки не са правени на Камеран. Дадоха му очи да запази властта си. Ако Англия излезе от ЕС, Шотландия веднага ще напусне Великобритания. Шотландците го казаха преди преговорите. Камерън ще се прибере като насран и може да му духнат под опашката.

 18. 18 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#7] от "stenli1":

  Какви са интересите на българите в УК? Да отидат там и директно да се закачат за социални помощи? Да ходят сами цигани и УК да плаща детски за 10-те им деца в България?
  Ако си прочел статията ще разбереш, че ограничения на социалните плащания, които са в следствие от предходни плащания на работещите в съответните системи, няма да има.
  С една дума - СПРАВЕДЛИВОСТ!
  Трябва да приветстваме това решение.

 19. 19 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  [quote#6:"Катерина Стоева"]Онлайн анкетата на ICM показва, че 42% от запитаните биха подкрепили прекратяване на членството на Обединеното кралство в съюза, докато 41 на сто са "за" трайно обвързване с Брюксел. Останалите все още се колебаят. [/quote]

  [quote#8:"дедо Андро"]А други социологически проучвания показват съвсем обратното положение. [/quote]

  Какво по-точно разбираш под "съвсем обратно" в случая?

 20. 20 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Случи се това, че членовете на ЕС вече не са равни, и ЕС вече е европейски, но не съюз.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 21. 21 Профил на Tadeusz Wasilewicz
  Tadeusz Wasilewicz
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Поточно за български цигани.

 22. 22 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Ами бежанците са такива големи групи хора . Всеки от тях ни струва 1200лв на месец.Те не източват ли нашите системи? Та България ли източи Британската хазна?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Прав е Камерън.И ние на тяхното място щяхме да искаме същото.

 25. 25 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#22] от "бАрни":

  Всъщност, по абсолютна стойност, един социално слаб в България точи несравнимо по-малко от нашата хазна, сравнено със социално слаб в Обединеното Кралство от тяхната. В този смисъл, ако нашите гурбетчии се върнат и вместо британски, получават български помощи, семействата им ще обеднеят драматично.
  Достатъчно е да се ограничи само здравното обслужване и престоят на българите в чужбина ще бъде силно застрашен.

 26. 26 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 966 Любопитно

  До коментар [#11] от "pag":

  Значи, всички българи и тук и в чужбина трябва да са наказани, че са българи и че имат престъпници-политици.

  Напуснали са България от зор

 27. 27 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#15] от "volarok":

  Именно

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#16] от "Хайл Путлер!":

  На каква сума бихте се басирал, че съм от втората група?

 30. 30 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нормално. Хората са си "подредили къщичката", достигнали са някакви стандарти и сега видиш ли некви тарикати от изток ще "доят" социалната им система. На всичкото отгоре за тези тарикати, ЕС е едно "гейско, мекушаво, либертарианско" общество от балъци. Къщичката им е подредена щото не гласуват за популисти, правещи се на десни. Ние нашата си кочина не искаме да оправим, но искаме да се ползваме с облагите на чуждата.

 31. 31 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#29] от "Ф.Нинов":

  ++++++++++++

  Оставете го. По -лесно му е да живее с тази мисъл.

 32. 32 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Каквото и да говорят, както и да го завоалират, това си е чиста проба дискриминация. Значи пришълците ще получават всички бенефити, а ние ще чакаме пак за жълти стотинки. При положение че сме част от ЕС и де юре имаме право на свободно придвижване и т.н. И нашето правителство се съгласява с тази дискриминационна политика и я одобрява.

 33. 33 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  След като издържаха циганите на света и собствените си колонии, не е честно някак си британците да нещат да издържат нашего брата рома.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 34. 34 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "За да успокоят държавите от Източна Европа, чиито граждани са особено чувствителни към правото си да работят в чужбина...На първо място те запазиха правото гражданите на ЕС да могат свободно да работят на територията на други държави членки"

  Тая статия кой я е писал???

  Г-жо Ангелова, Вие имате ли представа, че това, че остава правото на работа в ЕС не е никаква отстъпка. Това е в основата на ЕС. Ако това нещо го няма, ние просто трябва да излезем от ЕС. Свободно движение на хора, стоки и капитали. Боже, докъде стигнаха - да дискутират правото да се работи навън.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 35. 35 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Този който си мисли,че във Великобритания работят основно рома много, много, много сериозно се е объркал.
  Там работят много висшисти и много светни хора, на които им е писнало да в чудят кой в свържат двата края и които оценяват какво е дя живеят в нормална държава

 36. 36 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 543 Неутрално

  [quote#7:"stenli1"] Боко ПРЕДАДЕ интересите на българите във Великобритания. [/quote]

  Кога пък Бокаса се е интересувал от интересите на българите ,където и да е ?

  Dum Spiro, Spero
 37. 37 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "Хайл Путлер!":

  Хаха, басираш се, щото така ти харесва да си мислиш. Българите, които са отдавна в Германия, не са на социал, споко. Социалът в Германия е толкова малко, че е по-добре да живееш в България. Ама ти явно не си много наясно с тия работи.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 38. 38 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ф.Нинов":

  На по-малко от лев, щото повече няма. Виж, че няма пари да излезе на екскурзия извън България, и да види малко свят. То само такива, дето не са видели свят, говорят по тоя начин.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 39. 39 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Любопитно

  [quote#7:"stenli1"]
  Както вчера коментирахме, Боко ПРЕДАДЕ интересите на българите във Великобритания.
  За едно потупване на Камерън по рамото му[/quote]
  Не знаех, че Борисов е толкова мощен фактор в ЕС...тцъ, ъцъ...ми че той можел да промени цялостната политика на Брюксел ве, че даже и на Велика Британия...Малиии!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 40. 40 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Голяма пушилка голямо чудо... До този казус се стигна не знам защо обаче и българската преса мълчи като да не казвам като какво , заради факта че в Северна Европа са си изградили една щедра социална система. Когато ЕС се разширяваше на изток 2004-2007 за британци холандци шведи германци политиците говоря им е било пределно ясно че маса народ от Изт Европа ще тръгне към тях. Те обаче за да не ядосат масата хрантутници в собствените си страни не посмяха предварително да реформират социалните си системи и така до тези вълнения сега нямаше да се стигне.. Напр когато аз бях в Испания като нямаш трудов стаж там няма помощи съвсем логично и правилно. А в Сев Европа имаш нямаш те пускат на хранилка....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 41. 41 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 217 Неутрално

  След толкова рев срещу икономическите мигранти/бежанци, които щели да опоскат Европата, крайно време е да проумеем, че и ние не сме по-различни от тях в очите на напредналите ни съседи. Хайде сега малко да преосмислим някои неща. Особено аршина, с който (се) мерим!

 42. 42 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 966 Любопитно

  До коментар [#39] от "достатъчно":

  ГЕРБерке, вчера Полша защитаваше до последно интересите на 1 млн. Поляци без да се вайка и оправдава по Герберски.

  Това да си ГЕРБер е диагноза и е "огледало" за състоянието на "територията" тук

 43. 43 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ф.Нинов":

  Франк, тебе не те ли изненадват взетите решения от следната гледна точка:

  Последните години всички се напъват за повече интеграция, особено немците - не искаме да имаме граници, изкаме да престанем да мислим националистки, ние сме европейци, загуба на суверенитет на националните държави...В Германия дори имаше предложения на новите паспорти да пише ЕС, а не Германия, и с това Германия да стане Vorbild за европейска интеграция.

  Вчера обаче се взеха решения, които на практика означават, че хората имат определени права само в рамките на държавата, в която са родени, и ще се третират като чужденци в други държави на ЕС. Това не е ли завой? Не е ли това признание, че националността има огромно значение, че само съответен паспорт ти дава определени права, а не това, че си гражданин на ЕС?

  Друг е въпросът, че според мен, малко от приетите решения ще бъдат наистина приложени.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 44. 44 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Български "емигранти" в Лондон не може да има. Там са отишли хора в рамките на ЕС да живеят, работят и печелят пари, а не да висят на социалната им система. Великобритания е донор на пари за еврофондовете, които ползваме и ние. Това са пари за развитие на България, а не за берачи на малини.

 45. 45 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 929 Неутрално

  ЮК ще остане в ЕС,
  ползите са много по-големи от вредите,
  а вие помислете как България да възродите!

 46. 46 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Баце си отмъщава за лондонската среща?!

 47. 47 Профил на just
  just
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Нека познаем на коя страна първо ще бъде наложена
  ''emergency break''.

 48. 48 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Никога не съм си позволявала да критикувам статиите в Дневник, но тая публикация просто удари дъното.

  Г-жо Ангелова - това, което сте написала, дори няма информативна стойност. Толкова неграмотен журналист не вярвам да сте. Всичко прилича на copy-paste - има няколко изречения, вмъкнати от Вас, но на тях изобщо не им е мястото в статия по такава тема. Сигурна съм, че това, което сте написала, и Вие самата не го разбирате.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 49. 49 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#47] от "just":

  Германия

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ф.Нинов":

  Защо обръщаш внимание на младия неграмотник? Той не се интересува от факти, по-скоро иска да се "изока " за участие, като на мач.
  Аз се замислям и по повод на визуалната част на тази статия. Не можеха ли да намерят по-нормална снимка от тази клоунска поза на Борисов, тази утрира негативното в позицията на страната като "бавноразвиващо то се дете" на Европа, и смешно, и жалко.

 51. 51 Профил на just
  just
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#49] от "EP":

  Това може да стане в бъдеще заради нашествениците, въпроса ми по-скоро е за първта страна на която ще дръпнат спирачката.

 52. 52 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#48] от "EP":

  Прав(а) сте. Тази сутрин Камерън направи изказване по ББСи което добре и конкретно отразява позицията на Британия по въпроса, отлична отправна точка за бърза статия. Понякога е по-добре да се поизчака за един добър анализ, или просто да се преведе гледището на страните по въпроса.

 53. 53 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Като гледам как Камерън се здрависва с Борисов и си държат ръцете и гледа и се разсейва неподготвено и непредпазливо в друга посока, си мисля да не проплаче после този, англичанинът, че нещо му е изчезнало - я часовника, я портфейла.
  Щото като знаеме най-добрите авери на Бойко Истината кои са - Доган Хирдомелиоратора, Гоце доносника и Пеевски Катарзиса, да не ни плаче после Камерън на рамото, че са му откраднали нещо, че не знаел с кого си има работа, че не предполага,, че не допускал...

 54. 54 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 729 Любопитно

  "то размерът на тези добавки ще бъде съобразен с държавата, в която пребивава детето"

  В това разбира се има логика, но... ако детето на работещия мигрант се намира в родината си и получава там детските си добавки, то ще бъдат ли намалени и осигуровките на родителя? Би било логично, след като се прави едното, да се направи и другото, за да има пълна справедливост.

  Да очакваме ли следващата стъпка да е пенсията на мигрант върнал се в родината си, да бъде съобразена с нивото на пенсиите в родината му?

 55. 55 Профил на Ivo R.
  Ivo R.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно, все бедните източни държави са криви на Запада. Спор няма, всеки си връзва гащите както може. Но след толкова години и да речем милиардите субсидии на Гърция, Испания и прочие, как все източноевропейските бедни държави са все лошите. Да не говорим за вълната от камилари която явно е трудоспособна и си заслужава разходите (ама разбира се, след 5 години камиларът ще е специалист, жените му въобще няма да са на социални и да си седят в къщи и ще вкарат в хазната много повече отколкото са похарчени за тях).
  Не знам за вас, но си е доста обидно, когато няколко милиона пустиняци явно са за предпочитане в ЕС отколкото няколко милиона от източните републики ... Явно Западът предпочита да хрантути сирийски пустиняк повече отколкото източно европейски гражданин на ЕС. Не знам за другите, но аз специално не съм виждал още камилар който да става за нещо особено до момента, а не малко са ми минали пред очите. И след 5 години не виждам как ще се превърнат в кадри, като изключим единици от тях.
  Някой спомена Германия. За разлика от германците, турските граждани там много добре познават законите. Явно не е проблем те да точат касите. Само до преди няколко години социалната система яко се точеше и то не от "граждани на източния ЕС". В сравнение с тях, тези 57К българи на социални в Германия са капка в морето.

 56. 56 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hannibal Lecter":

  що ше секне хлябът? Тъпите не пращат ли пари? Ако не пращат, начи и да работят там и да не работят, се тая.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 57. 57 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#55] от "Ivo R.":

  Значи, Иво, аз се радвам на взетите решения - не познавам българи на социал в Германия. Не вярвам много хора да пострадат. Предпочитам да ни ограничат помощите, и да спрат да реват против България и Румъния. 57 000 души влизаха през есента за една седмица в Германия, но тях им са криви българите, че вземали социални помощи. На всичкото отгоре тия 57 000 са не само безработни, ами и Aufstoker. Четох в Die Welt (нямам време да търся статията, но е от последните седмици), че процентът безработни българи е около 15. Това означава, че безработните са около 30 000 души.

  По-добре е да няма помощи - социалната система в Германия така или иначе ще се срине, или ти вярваш, че немците ще могат да издържат милиони бежанци. Немецът търси под вола теле, и пак ще обвини Източна Европа, че му се е сринала хубавата държава.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 58. 58 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  Важно е да се запази цялостта на ЕС.А ,че винаги ще има "търкания" между държавите-членки е напълно ясно.

 59. 59 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hannibal Lecter":
  До коментар [#4] от "Hannibal Lecter":

  СТИГА СИ РИВАЛ БЕ!

  А ти кво искаш? Да отидеш там и да им легнеш на социалните системи? Ако искаш да бачкаш- бачкай , никой няма да те дискриминира.
  И за какво "изтичане на мозъци" дрънкаш? И чистачи на гари и аерогари съм виждал .
  А най-добре е българите да си изрият ДС/БКПто барабар с всички нароени от него "десни, "леви" , "турски" , "националистически" партии, ДА БИЯТ ШУТА НА МАМАШАТА СИ и батюшката.....и за няколко години само, няма да ви се ходи по далечни чужбини.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 60. 60 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#20] от "Daniboy": ≪Случи се това, че членовете на ЕС вече не са равни, и ЕС вече е европейски, но не съюз.≫

  Всъщност вярно е обратното: Съюз е, но не европейски, а Евросеверозападен. Но е вярнно, че в този нов ЕСЗС държавите вече не са равни, нито равнопоставени. Че държавите в него се делят вече на метрополия и на провинции.

 61. 61 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Въпросът с прииждащата работна ръка на острова е направо комичен. Показва огромната слабост, неспособност и изостаналост на британските власти да се справят по тяхния си начин с проблем, който очевидно ги превъзхожда и по размер и по потенциал за саморегулиране. Колкото и да е невероятно, британците нямат полезен ход. Утре, когато поради псевдонационалистическите им упражнения, започнат да изтичат работна ръка и капитали, няма да има сила, която да спре упадъка.

  Navigare Necesse Est
 62. 62 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#47] от "just":
  [quote#47:"just"]Нека познаем на коя страна първо ще бъде наложена
  ''emergency break''.[/quote]
  Ти колко реда прочете от статията. Защото съвсем ясно е обяснено, че всяка страна в ЕС ще може да поиска прилагането на такива извънредни мерки за защита на социалната система, като мерките не могат да се прилагат спрямо гражданите на конкретна страна, а ще важат за всички чуждестранни граждани от ЕС

 63. 63 Профил на Ivo R.
  Ivo R.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "EP":

  Това и имам предвид. Родителите на баща ми са германци, дошли в България през 1944. Имам повече роднини германци отколкото българи. От тях специално няма социални смукачи, но примерно на единия братовчед доста съученици след училището направо минаха на социални ... За какво да работят? Живееха при родителите си, с парите си гледаха кефа, за какво да работят за малко повече пари (говорим за неспециалисти, мисля вземаха около 800-900 евро тогава, за какво да работи за 1300-1400..). Това преди 2000-та година разбира се. Точеха немската система десетилетия, особено турците. Имаше период в който си имах вземане даване за кратко с турци и босненски мангали в една фирма за превози едно време като студент, поголовно жените им смучеха системата, а както ти е известно, те рядко се спират на 1-2 деца.
  Затова ми е смешно и обидно, като седнат да се оправдават с източните страни. Особено след лайното което изсра Меркел, не смятам, че имат право изобщо да се оплакват.
  В края на краищата, ако ще третират примерно детските според къде живеят децата, защо осигуровките да са по стандарта на страната в която работи родителят? Нали трябва да има баланс. В края на краищата, осигуровките на работещия дават база за детските примерно. Не може да ме таксуват по немски да речем, а да ти дават детски помощи по български. Не е правилно. Няма никакво значение къде живеят децата. За тези които са на социални помощи може да е правилно, но не и за работещите. Но от друга страна, колко време може един българин да е на социални помощи? Доколкото знам, вече няма безкрайни помощи както едно време даже и в Германия.

  Не знам, абсолютно им беше ясно с какво се захващат като приобщиха и изтока към ЕС. Съгласен съм, че има определени случаи които трябва да се коригират, но ако не се запази базата на равенството, просто не виждам смисъл от този ЕС. Да се връщаме към проста безмитна зона и всяка страна да си оправя бакиите сама, а не няколкото големи да нареждат, а останалите гащници като нашенеца само да козируват.

 64. 64 Профил на just
  just
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#62] от "kumcho___valcho":

  Статията я прочетох много добре, освен това прочетох доста други статии в английската преса където няма точно такова твърдение.
  И извличам информация от много източници а не само от един. Така че карай по леко.

 65. 65 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Това е добро решение.Като се знае от кой етнос са основните получатели на социални помощи очаквам няколко хиляди чавета да напуснат страната и да се отправят там,където работят родителите им.Пожелавам им на добър път-на мен няма да липсват.

 66. 66 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#63] от "Ivo R.":

  Мене направо ме изумява, как някой успява да вземе социал в Германия, при положение, че се проверява, какво имущество има човек в България. Ако имаш апартамент на твое име (а повечето българи имат поне по едно жилище), нямаш право на социал - поправи ме, ако греша.

  Проблемът на Германия ще дойде от бежанците, а не от безработни европейци. Надявам се немците да го разбират това, а не да мразят пак източно-европейците.

  Също така се надявам, скоро да има Umstellung само към Sachleistungen за бежанци, защото в противен случай ще ни вдигат данъците и таксите до небето - иначе как ще финансират Wahnsinn-a на Frau Dr. M.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 67. 67 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 857 Любопитно

  Какво да означава сделката за българските имигранти,доколко можем да говорим за такива в рамките на ЕС? Ами, който иска да работи ще продължава да има шанс да работи,ще имат повод да поорежат някои от мизерните помощи и данъчни облекчения за по-бедните в определени случаи и това е. Камерън ще тръби каква "победа" е постигнал за да не се обръща внимание на доста неубедителните и половинчати реформи на системата за социална помощ, Брюксел ще се надява на избягване на Brexit и те така....

 68. 68 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ... досега циганите ни вървяха в пакет с лекарите ... сега ги рязделиха ... взимат ни лекарите и ни оставят циганите ...
  Кой ще ни компенсира, че няма вече кой да ни лекува в България ?

 69. 69 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#5] от "Граждани за Европейски Цени на Тока в България":

  да ,ама циганята вече си изтеглиха масово децата от тук , сключиха бракове ,щото им падат данъците от 54 на 48% в Германия и е достатъчно един от семейството да е на редовен трудов договор ,другия се закача на социалните и те му дават по 130 евра на калпак ,плащат му квартира ,ток вода ,парното ,всички курсове и поемат разходи за всичко ,нещо ,което довежда до това тук да не остане скоро никой ,селата вече са празни ,училищата също ,само за един срок са напуснали над 5500 деца ,това официално ,а поне още толкова са изчезнали и още представят документи ,че отсъстват уж са болни или се водят като мъртви души ,това от 650000 ученици ,за годината ще станат над 11000 деца ,което си е 6-7 % от учещите ученици ,а има и неучещи ,трябва държавата да вземе мерки и да се спре това социално преселение ,защото довежда до разпад цели институции ,а след време всичката тази паплач ,ако ни я върнат ,къде ще я слагаме ,кой ще им организира наново училища ,здравно обслужване ,контрол и охрана , пълна порнография .

 70. 70 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Аз нещо не разбирам ... как така да защищавам "каузата" на някой, който 6-7 години "не може" да си намери работа, ама иска да получава през всичкото време помощи в пълен размер ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 71. 71 Профил на jaroslav
  jaroslav
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Споразумението между ЕС и Великобритания е за сметка на източно европейците като нас:
  - Ще плащаме по високи данъци от гражданите на Обединеното кралство (няма да може да ползваме данъчни облекчения за период от 7 години, нито да се възползваме от необлагаемият минимум), а ще получаваме дески помощи като тези в България.
  При това положение е редно и данъците с които се облагат българите в Великобритания да бъдат по ниски т.е като в България.

  Не е редно цялата данъчна тежест да пада върху нас източно европейците, които издържат с труда си цели поколения британци, които я карат на социални помощи. За хората от Източна Европа могат да се кажат много неща, но не и че ние искаме да променим Англия, да я осеем с джамии и фереджета....

 72. 72 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#64] от "just":
  [quote#64:"just"]освен това прочетох доста други статии в английската преса [/quote]
  Камерън сега се опитва да убеди англичаните, че е спечелил някакъв специален статут за тях и да ги мотивира да останат в ЕС.
  Всъщност няма нищо специално за тях - и досега никой не ги е притискал да влизат в еврозоната и в Шенген и никой не им е налагал финансови регулации, с които да не са съгласни. А възможността да се задейства извънреден механизъм за защита на социалната с-ма може да се ползва от всяка държава, въпреки че явно ще изисква доста съгласуване с ЕС. А самите социални с-ми в много от западноевропейските страни не са в час със съвременните условия и са бомба със закъснител (при това много опасна за европейската икономика) и реформирането им въобще не трябва да се отлага.

 73. 73 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hannibal Lecter":

  Британците, логично, правят това, което е най-добро за тях. Въпросът е, защо България не прави това, което е най-добро за българите.

 74. 74 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  "Ако изходът от референдума е отказ на британците да останат в Европейския съюз, то цялата сделка между Лондон и Брюксел ще пропадне и промените няма да се реализират..."

  Страхотно!
  Ципрас нищо чудно и да се възползва от идеята, да договаря спецални условия, които да важат само ако на комшиите им отърва!

  I Want To Believe
 75. 75 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 583 Неутрално

  В месеца ходя 4 пъти до острова най-глусната държава на континента е само вали десни улици.Скъпотия в магазините абе гадно се е там

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 76. 76 Профил на Punka's
  Punka's
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ноу море сомтинг фор нотинг ....

  Всичко, което може да се яде, е обект на властта.
 77. 77 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#10] от "Хайл Путлер!":

  Германците са най сланите банкеро на света! По скоро ще се премести в Рим или Виена.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 78. 78 Профил на llg37489566
  llg37489566
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#71:"jaroslav"]Не е редно цялата данъчна тежест да пада върху нас източно европейците[/quote]
  Всъщност, това си има и добрата страна. Може пък да ви просветне, че човек си тежи на мястото. Българите си тежат в България.
  Нормално е, че британците искат да се защитят. Не е нормално, че българите предпочитат да живеят и работят в уредена държава, вместо да направят нещо в България.
  Тази промяна може и да не е справедлива за другите в страни в ЕС, но е много вероятно да има положителен ефект върху заблудените български емигранти.

 79. 79 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 761 Весело

  До коментар [#7] от "stenli1":
  "Боко ПРЕДАДЕ интересите на българите във Великобритания...."

  И какви са интересите на „българите“? хасан декларирал, че има 19 деца, но само 2 от тях са в Германия. Ама хасан взима за всички по 220 Евр. детски, въпреки че не знае къде изобщо са децата... А иначе боко одавна е предал българите и България в ръцете на мафията...

 80. 80 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#73] от "teridan":

  И аз това питам. Никой не отговаря, герберастията само блъска минуси

 81. 81 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#73] от "teridan":

  Ами най-доброто за България беше разселването на циганите! Сега обаче ще се върнат и тогава ще се видим в чудо!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 82. 82 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Абе който иска да си ходи - прав му път. Смятам, че икономиката на Великобритания сериозно ще пострада от излизането от ЕС. Европа след това може да повиши интегритета си и да стане федерация. Днес ЕС е в разкрачено положение ни рак ни риба - само харчат огромни пари. Може пък излизането на Великобритания да стане катализатор за бързи добри промени. Макар да смятам, че Великобритания няма никакво желание да излиза от съюза, а рекетира само и само да бъде облагодетелствана.

 83. 83 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 426 Весело

  Означава, че гювеча за цигането свършва, а покрай тях и за българето!

 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  [quote#3:"Hannibal Lecter"]Великобритания ще избира кадрите, които ще работят на нейна територия: умните - там, тъпите-тук. [/quote]
  То и сега е горе-долу така. Ти кой мислиш че гласува за ГЕРБ, АБВ, БСП, Атака, ДПС?

 85. 85 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Както казват едни приятели "Поивем увидим!" Да мине референдума, да спрат войните в Укряюна и БИ, да видим какво ще става с дъравата Кюрдистан.... още неща.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 86. 86 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#82] от "proizvoditel":

  Облагодетелствана като Франция, Германия и Италия? Да не говорим за облагодетелстваните Източноевропейски държави членки на Съюза? Или според теб е някак по-облагодетелствана?

 87. 87 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  На който не му харесва в ЮК - да се изнася.

 88. 88 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#30] от "dimov_a":

  На британците най-големия им проблем са собствените им лешпери дето са на социални помощи поколения наред. Само дето нямат политик с кохонес да го каже. Ние сме по-малкия им проблем, просто срещу нас е по-лесно да се плюе.

 89. 89 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Учудвам се, че се плащат детски за деца които реално не гледаш. Какво значи да ти се плащат пари за деца, които живеят в друга страна..... Или трябва да е някаква система със супер коректни хора, или ще е голямо източване.

 90. 90 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#72] от "kumcho___valcho":

  Тъкмо напротив, 1) Еврозоната отдавна налага законодателство за целия ЕС, което облагодетелства страните членки ползващи еврото, за сметка на останалите; 2) ЕК буквално изнуди ВБ да се включи в дълговото финансиране на Гърция въпреки съществуващата договореност държави извън еврото да не плащат за финансовото спасяване на държави в Еврозоната. Нещата са така поставени, че е съвсем ясно, че с прокарването на закони в определена посока - към все по-тесен Съюз - страните, които не го желаят ще са изправени пред избор.

 91. 91 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Англичаните спечелиха и помогнаха на Е.С за единство в труден момент.
  Дължат го на направен жест от специалните отдели на Англия.Ние връщаме жестове.

 92. 92 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#40] от "angevins":

  +++
  И аз това писах, най-големия проблем са собствените им лешпери.

 93. 93 Профил на totju
  totju
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Я две думи не са им дали кой знае какво,да не кажа почти нищо.

 94. 94 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1703 Весело

  Маса продуктивен матрял ще се завърне в родината. И ще се гледа в огледалото.

 95. 95 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Значителна крачка назад в борбата за изграждане на единна Европа.

 96. 96 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#84] от "historama":

  Реформатори, фронт? Или не те не влизат в сметката на идиотите които гласуват? :П

 97. 97 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#10] от "Хайл Путлер!":

  Ще те разочаровам - Лондон ще си остане най-големия финансов център в света.

 98. 98 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#90] от "asbroad":

  Дълговото финансиране. Абе що не се скриеш някъде. Ще ти разкажа как аз чета приказката. Имало едно време едни частни банки от Великобритания, Германия, Франция... Те купували ценни книжа и давали кредити на Гърция тя ги харчела като ги пилеела за безсмислени проекти, раздавала и на гърците под формата на заплати и социални плащания. С тези пари гърците си купували стоки внесени от същите Великобритания, Германия, Франция... Станът тачал здраво. Банките раздали безогледно прекалено много кредити и удавили Гърция. Тя вече не успявала да плаща даже лихвите им. Вместо банките да пият по една студена вода заради неразумната си политика, техните правителства решиха да ги спасят, като превърнат частния дълг в публичен. Дадоха целево пари на гърците, с които те да си платят дълговете към частните банки. Така неразумните банкери реализираха печалби. А гърците - вместо да излязат от еврозоната, да врътнат инфлация и девалвират драхмата, да получат сериозна редукция на дълга си и за десетина години да излязат сухи от водата, сега ще бъдат до гроб в лапите на Великобритания, Германия, Франция ...

 99. 99 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Тя вече не успявала да плаща даже лихвите им. Вместо банките да пият по една студена вода заради неразумната си политика, техните правителства решиха да ги спасят, като превърнат частния дълг в публичен. Дадоха целево пари на гърците, с които те да си платят дълговете към частните банки. Така неразумните банкери реализираха печалби. А гърците - вместо да излязат от еврозоната, да врътнат инфлация и девалвират драхмата, да получат сериозна редукция на дълга си и за десетина години да излязат сухи от водата, сега ще бъдат до гроб в лапите на Великобритания, Германия, Франция ...

 100. 100 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  71 Ще плащаме по високи данъци от гражданите на Обединеното кралство (няма да може да ползваме данъчни облекчения за период от 7 години, нито да се възползваме от необлагаемият минимум), а ще получаваме дески помощи като тези
  _-----_--------------------------
  Не мисля че е така, необлагаемият минимум е за всички, около 200 паунда седмично е сега, а април го дигат , с мин. заплата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK