Дейвид Камерън насрочи референдума за излизане от ЕС за 23-ти юни

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън си тръгва от историческата среща на Европейския съвет, на която беше постигнато споразумението между ЕС и Лондон.

© Reuters

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън си тръгва от историческата среща на Европейския съвет, на която беше постигнато споразумението между ЕС и Лондон.Референдумът, на който британците ще вземат решение дали искат страната им да остане в Европейския съюз ще се проведе на 23-и юни. Това заяви на пресконференция на "Даунинг стрийт" премиерът на Великобритания Дейвид Камерън след среща с министрите от консервативното правителство. 


Правителството ще подкрепи оставането на Лондон в общността, но индивидуални министри ще имат правото да участват кампанията за напускане на ЕС. Все още имената им не са ясни. 


"Не обичам Брюксел, обичам Великобритания", заяви Камерън и заяви, че страната му може да оцелее извън Европейския съюз. Премиерът обаче повтори няколко пъти по време на речта си, че Обединеното кралство ще бъде по-силно, по-сигурно и по-богато, ако остане в реформиран съюз. 
Камерън изрази гордостта си от това, че на срещата на Европейския съюз е постигнал "специален статус за Великобритания в общността" и определи решението на предстоящия референдум като "най-важното, което британците ще вземат през животите си".


По думите на Камерън, ако британците поискат излизане от ЕС, това ще бъде "скок в мрака". 


След продължилите до полунощ преговори за отстъпките, които Лондон може да получи от Европейския съюз, премиерът на Великобритания проведе заседание с кабинета си рано сутринта, на което бяха обсъдени следващите стъпки преди референдума. 


Разделението в мненията на лидерите на Консервативната партия е налице - някои от най-близките партньори на Камерън дадоха сигнали, че може би ще се присъединят към евроскептичния лагер. Измежду тях са правосъдният министър Майкъл Гоув и кмета на Лондон Борис Джонсън.


Основните точки от споразумението, което ще влезе в сила, ако британците изберат да останат в Европейския съюз обобщи BBC, цитирана от БТА: 


- задействане на "аварийна спирачка" за социалните помощи за мигранти за срок от четири години, когато са налице "изключителни" равнища на миграция; Обединеното кралство ще може да използва "спирачката" за срок от седем години;


- детските надбавки, изплащани на мигрантите, чиито деца живеят в чужбина, вече ще се изплащат в обем, отговарящ на разходите за живот в родните им страни; тази мярка ще се прилага незабавно за всички новопристигнали, а от 2020 година - за всичките 34 хиляди настоящи претенденти за надбавки;


- въвеждане на промени в договорите за ЕС, които изрично да посочват, че изискването за стремеж към по-тесен от всякога съюз "не се отнася за Обединеното кралство"; това означава, че Великобритания "не може да бъде принуждавана към политическа интеграция";


- възможност за Обединеното кралство да задейства "спешна предпазна мярка" в защита на лондонското Сити, за да не бъдат британски фирми принудени да се прехвърлят в Европа и да се гарантира на британските предприятия, че няма да бъдат "дискриминирани" поради това, че са извън еврозоната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK