Кристалина Георгиева представя нов модел за хуманитарно финансиране във Ватикана

Кристалина Георгиева представя нов модел за хуманитарно финансиране във Ватикана

© European CommissionКъм повече солидарност и преодоляване на религиозните различия пред хуманитарните проблеми в днешно време призова зам.-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева на конференция във Ватикана в присъствието на лидерите на най-големите хуманитарни и религиозни организации в света.


На форума ще бъдат представени заключенията на ръководената от Георгиева работна група на високо равнище на ООН за нови методи за финансиране на световните нужди от хуманитарна помощ.  Докладът беше изготвен от Кристалина Георгиева и малайзийският султан Назрин Шах.


"Сегашните тенденции по отношение на природните и причинените от човека бедствия са такива, че не съумяваме да отговорим на нуждите от храна, подслон, закрила, лекарства и чиста вода", пише Георгиева в съвместно обръщение със султана на Перак, Малайзия, Назрин Шах, публикувано във вестника на Ватикана "Л‘Осерваторе романо".
Бежанската криза в Европа по думите на Кристалина Георгиева е доказала, че континентът не може да си позволи бездействие и безразличие и са необходими повече усилия за намиране на решения на проблема с нарастващото разминаване между хуманитарните нужди и предоставените за тяхното посрещане ресурси:


"През последната година тук в Европа започнаха да пристигат все повече жертви на войни. Това е криза, която не може да бъде игнорирана. Тя вече не е нечий друг проблем. Тя е наш проблем толкова, колкото и на другите региони в света. Необходимо е да направим повече и при това да сме ефективни."


През 2015 г. генералният секретар на ООН Бан Ки Мун възложи на група експерти да представят дългосрочни решения за проблема с недостига във финансирането на хуманитарната помощ,  която в момента възлиза на 15 милиарда долара. Групата представи окончателния си доклад си през януари т.г. на конференция в Дубай.


По време на форума Кристалина Георгиева призова за единство между религиите в демонстрирането на солидарност:


"За тези, към които съдбата е била по-благосклонна — за тези с по-голямо благосъстояние — има нравствен императив да помагат на бедните. В много вероизповедания този принцип е кодифициран и е интегриран в нашето ежедневие, и ние го следваме, като даваме на другите. В богат свят като нашия никой не трябва да бъде изоставян без помощ, с която да може да се изправи на крака и която да го изтръгне от бедността и потисничеството", коментира още зам.-председателят в обръщението си.


През май тази година ще се проведе Първата световна хуманитарна среща на високо равнище, където се очаква съвместните предложения на Кристалина Георгиева и Назрин Шах да станат основа на споразуменията за новия модел на финансиране на световните хуманитарни нужди.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  .....През последната година тук в Европа започнаха да пристигат все повече жертви на войни.....
  -----------

  Цивилизацията трябва да спира войните,не да подпомага с оръжие.
  И стига с това "хуманитарно финансиране".
  Научете ги сами да ловят рибата.

 2. 2 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Няма значение какви ги пише Георгиева съвместно със султана на Перак.
  Оня ден директно отразявахте терористичния акт в Анкара, днес цял ден проспивате самоубийствените атаки в Хомс, Дамаск и Латакия.

 3. 3 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Язък, че е българка. Как па не даде 1 лев за България.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Кристалина да си отговори сама на себе си, дали мюслитата биха чули съвета и ако християните имаха нужда от хуманитарна помощ, да не дава Господ.

 5. 5 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Ако правилно съм схванал, Кристалина Георгиева твърди, че невъзможността да се преодолеят религиозните различия е пречка са оказване на хуманитарна дейност в световен мащаб.
  Дължа да отбележа следното:
  Религиозните различия не могат да бъдат преодолени, а религиозната благотворителност, доколкото съществува, не е безкористна.
  Подаване на ръка между религиозни е нерелигиозни организации е дискутабилно и трудно осъществимо, защото нерелигиозните имат специално и негативно отношение към религиозните институции.
  Кристалина Георгиева прави наистина обоснован призив, имайки предвид непрестанната конкуренция между религиите, и очевидно си дава сметка, че враждите между тях се отразяват негативно върху човечността и пречат на хуманитарните организации като Червения кръст например да функционират.

 6. 6 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Сталинка влезе във Ватикана!?!?
  Накрая на Христос ще му писне,и наистина ще вземе да възкръстне!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 7. 7 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  "Необходимо е да направим повече и при това да сме ефективни" - все едно сега ще се търсят пари, и все едно не се знае при кого и за какво отиват? Думи, думи и ползата за тези, които ги изричат от най-високо или от най-скритото място.

  Коментиране на анализираното, вече...
 8. 8 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 458 Весело  Ватикана е една схема за ограбване на наивниците - и тази схема работи вече 1800 години.

  Кристалинке, от гаргата славей не става, рожбе !!! 9. 9 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 577 Гневно

  Поредното отвратително проявление на комунист, който говори за Вяра.

  И по типичен комунистически начин извърта и усуква смисъла на:

  ""За тези, към които съдбата е била по-благосклонна — за тези с по-голямо благосъстояние — има нравствен императив да помагат на бедните. В много вероизповедания този принцип е кодифициран и е интегриран в нашето ежедневие, и ние го следваме, като даваме на другите. В богат свят като нашия никой не трябва да бъде изоставян без помощ, с която да може да се изправи на крака и която да го изтръгне от бедността и потисничеството"

  "...интегриран в нашето ежедневие..."

  'Бахти израза - така ли говори християнин ?

 10. 10 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Можем да се гордеем с високонравствената позиция на съюза ни, изразена от комисар Георгиева. Това е отговорно поведение, когато с вековни усилия си успял да постигнеш най-добрия стандарт на живот на планетата.

  Navigare Necesse Est
 11. 11 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Не одобрявам факта, че призивът за преодоляване на затрудненията за хуманитарна дейност се прави от Ватикана. През 20 век не църквата е изпълнявала основната благотворителна дейност. Нещо повече, нейният принос е твърде, твърде скромен.
  Топ 5 на най-значимите хуманитарни организации:
  1. World Food Programme (WFP)
  2. Cooperative for Assistance and Relief Everywhere (CARE)
  3. Oxfam International
  4. International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC)
  5. Action Against Hunger (AAH)
  Не на последно место: International Red Cross и Doctors Without Borders.

 12. 12 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Хуманността и благотворителността нямат нищо общо с която и да е била религия.
  Наистина Кристалина Георгиева би следвало да отправи посланието си към всички, особено към религиите, чиято роля е по-скоро деструктивна, но категорично не от Ватикана.
  Международният червен кръст би бил много по-справедливо избрана трибуна.

 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Кристалина е на нива, на които българин не е бил ... Георги Михайлович и Сергей Дмитриевич са у лево ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Първоначално си помислих,че ще помагаме на Ватикана.....и си помислих,при тези съкровища, ами продавайте !!!!! НО...било грешка, просто там се събрали хуманиците, тъкмо да видят нещо от Микеланджело....

 15. 15 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Религията е една голяма заблуда и пречи на погледа върху реалностите.

 16. 16 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "За тези, към които съдбата е била по-благосклонна — за тези с по-голямо благосъстояние — има нравствен императив да помагат на бедните."

  МОЛЯ!??

  Кристалина Георгиева - грозната част на самозабравилите се, сервилни примати-блюдолизци, чиято единствена роля е да поддържат статукво, установено преди векове от хора, чието осново имение е земевладелието - хора, купуващи си парвенюта като Сталинка, Боковица и Кукунева, дребни душички, живеещи, за да се отъркват о раменете на "властниците". Радиоточки, които отново и отново се стремят да вменят вина на нас - т.нар. "средна" класа...

  The $240 billion net income of the richest 100 billionaires would be enough to make extreme poverty history four times over, according Oxfam's report 'The cost of inequality: how wealth and income extremes hurt us all.

 17. 17 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  *имение да се чете умение

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hannibal Lecter":

  "Хуманността и благотворителността нямат нищо общо с която и да е била религия. "

  Не съм религиозен, но не съм съгласен, освен ако не става за нашата родна църква, която наистина се покрива и се прави на умряла лисица при каквото и да е бедствие и само се чуди какви търговски номер да направи или да изкрънка нещо от държавата.
  Но религиите, включително католическата църква има много примери за подобна дейност - знаете че на много места има болници за бедни финансирани от тях, има приюти и т.н.
  Да не говорим, че в съдържанието на самите религии ( включително мюсюлманската) си има специални раздели и текстове, извинявам се за чиновническия израз

 19. 19 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#16] от "tsu":
  купуващи си парвенюта като Сталинка, Боковица и Кукунева,
  ...
  Имам една молба - каква е информацията, че Кристалина е "сталинка" ?
  Ако е истинска, ще се извиня, ако не е - Вие /евентуално/ ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 20. 20 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#18] от "tsvetko_51":

  Католическите болници и приюти за бедни НЕ СА ФИНАНСИРАНИ от католическата църква - там работят католически монаси, и най-често монахини.

  Те са финансирани ОТ ДЪРЖАВАТА, или от ДРУГИ ОРГАНИЗАЦИИ. католическата църква не дава за това нито грош, но добре печели от труда на своите служители.

 21. 21 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#8] от "liubo...otdale4":

  Никой не ще да напише, колко богата е Ватикана - тези имат имоти и богатства, каквито ние не можем да си представим.

  Две трети от населението на земята живее с по-малко от 2 долара на ден - на Ватикана много не й пука. Хората са слепи.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 22. 22 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#21] от "EP":

  ++++++++++++++++++ !!!

 23. 23 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#11] от "Hannibal Lecter":

  И аз! Това за мене е просто една подигравка par excellence.

  Повръща ми се от лицемерието на тия "Божии" служители.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 24. 24 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#11] от "Hannibal Lecter":

  Най-богатата (спрямо броя богомолци) църква са мормоните. И дават много средства, но работят с Червен Кръст и Червен Полумесец. Имат доста добри връзки и с двете. Имах възможност веднаж да видя един техен пакет - храна за 4-членни семейство за 3 седмици, плюс елементарни неща като женски превръзки, четки и паста за зъби, батерий, фенерче и още там дреболии. Когато ги попитах защо не доставят от свое име, казаха ми, че в Библията пише - когато даряваш милосърдие, дясната ръка да не знае какво прави лявата... Ама май само те са все още, дето дават десятък Господу! Ние сме го плащали навремето (когато сме били по-бедни!!). Веднаж в годината, обикновено на Света Богородица (15-ти август) и се е казвало "наречено". По богатите са вдигали параклиси или са били ктитори. Доста хора са плащали в натура. Така БПЦ е била богата и е могла да помага.
  Прав си, че сега повече средства имат нерелигиозните благотворителни организации. Всички са за уважение, но мен ме впечатляват най-много Лекари без Граница. Всичко е на доброволчески начала и не им пука че дават жертви, особено напоследък. Уважение за такива хора.

 25. 25 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#18] от "tsvetko_51":

  Майка Тереза ли имаш предвид!

  Виж това:
  http://www.vbox7.com/play:4efce9d65e

  Единственото, което религията прави, е да внушава. Внушава, че участва в благотворителност, внушава, че лекува, внушава, че съхранява ценности и т.н. Налице продукт няма. Само внушения.

 26. 26 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#24] от "charlesdegaulle":

  Не използвай невежеството на масите, за да правиш ВНУШЕНИЯ, че Международния червен кръст има нещо общо с Църквата.
  Нито една благотворителна организация не е базирана на религиозни платформи. Дори и да има вярващи служители, то те са друг тип и са подчинени на друг регламент. В миналото, подобни лъжи са минавали, но днес е известен пълният провал на Католическата църква в това направление. Истината за "майка Тереза" е крещящо доказателство.

 27. 27 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1421 Весело

  До коментар [#26] от "Hannibal Lecter":

  Никога не съм твърдял това де, просто приемат милостиня от всеки. И я разпределят.

 28. 28 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#19] от "роджър":

  Вие малко нещо от антуража на госпожата ли сте?

 29. 29 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#28] от "tsu":

  Това ли Ви е "доказателството" ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK