Еврокомисията представи стратегия за борба с трафика на диви животни

Еврокомисията представи стратегия за борба с трафика на диви животни

© Schalk van Zuydam, Associated PressЕвропейската комисия предложи законодателство за борба с трафика на диви животни, след като институцията установи, че нелегалният улов с бързи темпове увеличава мащаба си и се е превърнал в клон на организираната престъпност с "индустриални размери".


Мерките на Комисията ще са насочени в три посоки – превенция, прилагане на съществуващото законодателство с помощта на Европол и създаване на партньорство на световно ниво между отговорните контролни органи.


До края на годината Брюксел ще подготви насоки за спиране на износа на антики от слонова кост от ЕС. Европейската комисия ще поиска също така в държавите членки трафикът на нелегални стоки от диви животни да се преследва и наказва по същия начин, както трафика на оръжия и наркотици.

Според изчисления на Европейската комисия, доходите от трафика на диви животни на година възлизат на суми от 8 до 20 млрд. евро. Европейският комисар за околната среда Кармену Вела отбеляза, че при този вид престъпления рискът от санкции е твърде малък и непропорционален на вредите, които причинява, а доходите често са толкова големи, колкото при трафика на оръжия и наркотици.


Освен това престъпните групировки са отлично организирани и пряко свързани с мрежите за трафик на наркотици и оръжие, коментира еврокомисарят. Средствата от тях понякога финансират терористична дейност и въоръжени конфликти, смята още Брюксел.


В маршрута на нелегалния бизнес, Европа е по-скоро транзит, като предлагането идва от африканските държави, а най-голямо е търсенето в Китай. Европа в същото време е и пазар най-често за живи влечуги – тук се търсят на черно хамелеони, игуани и други видове екзотични гущери.


Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8353 Неутрално

    То не ни стигаше трафика на хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK