Съдът на ЕС: Пребиваването на чужденците може да се ограничава, ако помага на интеграцията им

Имигранти чакат да преминат австрийско-германската граница.

© Reuters

Имигранти чакат да преминат австрийско-германската граница.Държавите - членки на ЕС, ще могат да ограничават местата за пребиваване на чужденци, получили право на международна защита, ако това помага на тяхната интеграция, отсъди Съдът на Европейския съюз.


Решението на съда беше публикувано, след като двама сирийци, живеещи в Германия, оспориха ограниченията си по местоживеене пред местен съд, който от своя страна поиска тълкуване от Съда на ЕС.


Делото е заведено от двама сирийци, живеещи в Германия съответно от 1998 и 2001 година. Германия им е предоставила субсидиарна закрила* (който се дава на хора, физически застрашени в своите собствени държави) и им е изплащала социални добавки.
Разрешителното им за пребиваване обаче е било валидно само за определена географска територия в Германия - наложено им е задължение за установяване на местожителството, което те оспорват пред германските юрисдикции.


Според Берлин практиката да се разрешава на бежанци да пребивават само на определени места в страната приемник помага тежестта на разходите за социални добавки да бъде равномерно разпределена между местните власти на Германия, което от своя страна улеснява интеграцията им в обществото.


Решението на Съда на Европейския съюз сочи, че според европейското законодателство е нелегално да се налагат условия за пребиваване заради разпределяне на социалните разходи, но е обосновано, ако по този начин се улеснява интеграцията на засегнатите лица.


Според европейското законодателство държавите членки трябва да позволяват на лицата, на които са предоставили статут, да се движат свободно на територията им.


Германското законодателство обаче предвижда лицата, които получават социални помощи, да бъдат обвързани със задължение да установят местожителството си в определено населено място.


"Съдът подчертава, че спрямо лицата, на които е предоставена субсидиарна закрила, по принцип не може да се прилага по-ограничителен режим от приложимия към лицата, които не са граждани на ЕС и пребивават законно в съответната държава членка, що се отнася до избора на местожителство, и от приложимия към гражданите на тази държава, що се отнася до достъпа до социални помощи", пише институцията.


Действията на германските власти могат да са обосновани само ако лицата, получили субсидиарна защита, "са изправени в по-голяма степен пред затруднения с интеграцията в сравнение с другите лица, които не са граждани на ЕС, пребивават законно в Германия и получават социални помощи".


Решението означава, че германските власти трябва да установят дали ограничението се отразява на степента на интеграция на двамата сирийци и на базата на заключенията си да се каже дали ограничението е обосновано.


*Субсидиарна защита е допълнителна защита, която се предоставя на лица, които ще се намират под сериозна заплаха, ако се върнат в държавата си на произход, но не покриват стриктната дефиниция за получаване на статут на бежанец. (Директива на ЕС 2004/83)


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "пребиване на чужденци"
  Браво бе Дневник

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Гостите не определят правилата на къщата. Все някога домакините ще трябва да им го вбият в главите. Преди да рухне всичко.

 3. 3 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Погледнете снимката-само млади мъже-какво очаквате да се случи след това?Бедна вие е фантазията.....

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Брей,че нагли.Утре ще поискат и ключа от касата на Германия.А уж спасявали живота си и бягали от война.

 5. 5 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Да, но г-жа Меркел е съгласна да приеме още, а пък ние да ги храним и гледаме.

 6. 6 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Толерастите ще изчезнат по естествен път - нетолерантните ще ги изядат, после ще използват освободената територия както намерят за добре.

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Британия си извоюва правото на изключения в ЕС. Би трябвало Вишеградската четворка и ние с тях да направим нещо подобно.
  Естествено ще се наложи да се лишим от част от парите, които идват от ЕС.
  Въпрос на избор - пари или независимост.

  подпис
 8. 8 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1442 Весело

  Пребиването на чужденците може да се ограничава, ако помага на интеграцията им
  ************************

  Пребиване? Баси, почнаха ги, значи. Крайно време беше, знае се, че интеграция става со кротце, со благо и со малце кютек.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 9. 9 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#3] от "pro_bono":
  Някои виждате мъже, други виждаме ромове...

 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1442 Весело

  До коментар [#9] от "wiligri":
  Някои виждате мъже, други виждаме ромове..
  *****************

  А някои виждат майки с деца.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK