Защо Турция не може лесно да каже "Да" на Брюксел и да спре бежанците

Лодка с бежанци от Турция пристига на бреговете на гръцкия остров Лесбос.

© Reuters

Лодка с бежанци от Турция пристига на бреговете на гръцкия остров Лесбос.В края на 2015 г. Турция пое сериозни ангажименти към Европейския съюз. Успехът на политиката на Брюксел за справяне с бежанската криза зависи от това как Анкара изпълнява своите отговорности по споразумението: силен контрол на морските и сухопътни граници, прилагане на споразуменията за реадмисия с България и Гърция, стриктно регистриране на бежанците, разбиване на мрежите на трафикантите, предоставяне на бежанците достъп до социални и медицински услуги, образование за децата им и право да работят в Турция.


Въпреки че срещу тези свои обещания Анкара получи сериозни отстъпки от ЕС (финансова помощ, перспектива за визова либерализация, системен политически диалог с Брюксел на високо равнище и ускоряване на преговорите за членство), нищо в законите, и политическата традиция на Турция не подсказва, че идеята страната да понесе цялата тежест на бежанската криза и да удържа всички имигранти на територията си, е реалистична и постижима.

В Турция има поне два милиона бежанци. Дори страната да затвори границата си, броят им ще продължи да расте. Около 150 000 деца на имигранти са се родили на територията ѝ от началото на конфликта през 2011 г. 54% от сирийските бежанци в Турция са на възраст до 18 г.


Т.е. интеграцията на бежанците в турското общество представлява огромна трудност, организационна и финансова, за страната. През 2015 г. икономическият растеж в Турция падна под прогнозирания (4%) до скромните 2.5%, докато младежката безработица скочи от 15.5 до 17%. Общата безработица през 2016 г. се очаква да се покачи от 9.9% до 11.6%. Това означава едно: Анкара има много добри основания да продължи с политиката за бежанците на принципа "предай нататък" към Гърция и останалите европейски държави.
Скептицизмът на турците също расте – общественото мнение постепенно се обръща срещу бежанците. През 2014 г. 70% от местните смятат, че сирийците са икономически товар за страната, а в югоизточните части на Турция, където живеят повечето бежанци, 70% от хората смятат бежанците са риск за сигурността.


Единствената политически удачна реторика е правителството да продължава да говори за възможността за бързо връщане на бежанците в Сирия след края на конфликта, въпреки възможността той да продължи неопределено дълго. В тази ситуация не може да се отрече, че Турция заложи на най-уместния във вътрешно и външнополитически план подход - да ускори прилагането на споразумения за реадмисия на всички икономически имигранти, за да може да ги препраща към държавите им на произход (основно северна Африка). Това обаче решава малка част от проблема, имайки предвид колко е малък делът на нелегалните имигранти, за които са задействани процедури по депортация, спрямо този на бежаните от Сирия. 


Подписаното между ЕС и Турция споразумение освен това се оказва в разрез с дългогодишно утвърждаваната традиция на страната спрямо имиграцията.


Още от 20-те и 30-те години на миналия век турската власт се стреми да създаде колкото се може по-хомогенна нация – на територията ѝ да има възможно най-голям дял хора, които говорят турски и са със сунитска мюсюлманска вяра. За това свидетелстват депортациите на гръцки православни християни от Турция и връщането на сунитски мюсюлмани от Гърция от 1923 г. Подобни споразумения са сключвани и с Румъния, България и Югославия до 1939 г.


В Турция съществува и т.нар  Закон за презаселването (iskan kanun) от 1934 г., който предвижда турско гражданство да се дава на ограничени общности с "турски произход и култура".


Приемането на тези общности цели да увеличи дела на турското население спрямо социалните групи, които са трудни за асимилиране, а именно кюрдите.  Приемането на огромно малцинство бежанци, които говорят арабски и не се вписват в профила на "добре дошлите" групи в Турция ще означава рязък завой в дълго установената традиция.


Предоставянето на право на пребиваване също в момента не е възможно за основната част от сирийските бежанци според турските закони. Подписвайки международните споразумения, задължаващи страната да дава убежище, Турция се възползва от опция, която позволява държавите, от които да бъдат приемани бежанци, да бъдат ограничени.  Т.е. международното право задължава турция да приема бежанци само от Европа (от държави членки на Съвета на Европа).  Това е позволило на Турция да предоставя признат бежански статут на по-малко от 20 души годишно за периода от 1995 до 2010 г. Затова до момента бежанците от неевропейски страни могат единствено да бъдат презаселени от Турция в друга държава, Анкара няма задължиението да им предоставя дългосрочни перспективи за пребиваване и признаване.


Бежанците обаче могат да получат времено право на пребивавне. От всички сирийци обаче едва 80 000 души са се добрали до такъв статут – малкото, които са влезли в страната с паспорт. Според турския "Закон за разрешителните за труд за чуждестранни граждани", притежаващите такъв временен статут могат да работят обичайно в сфери, непопулярни за местните. Това, че бежанците така или иначе работят основно в сивата икономика, не решава, а усложнява проблема.


Уви, само 10 000 разрешителни за работа са издадени до момента.


Временният статут (Temporary Protection Regulation), който получават мнозинството от бежанците на територията на Турция, гарантира правото им да не бъдат експулсирани и достъп до елементарни медицински услуги, но не и до работни места. Ако правителството реши да позволи на бежанците да работят в определени региони и икономически сектори, каквито идеи нееднократно бяха повдигани, това ще срещне сериозна съпротива от страна на турците.


Важно е в същото време отношенията между Европейския съюз и Турция да се разглеждат през призмата на страна  кандидат за членство и Брюксел, който от своя страна определя условията, които трябва да бъдат изпълнени от Анкара. Споразумението между Съюза и Турция се сключи в момент, в който Анкара извърши сериозни посегателства върху свободата на словото и на пресата, а защитата на малцинствата беше пренебрегната.

Съюзът понесе тежки критики заради налагане на двойни стандарти и затваряне на очите пред действията на президента Ердоган заради възможността ЕС да се спаси от имигрантска катастрофа с помощта на Анкара.


Критиките срещу сделката с Анкара основно се концентрират върху нарушаването на европейските ценности и стандарти от Турция. Въпреки това преговорите за членство между Брюксел и страните кандидатки са най-ефективният инструмент на Брюксел, чрез който Съюзът може да повлияе върху вътрешните политики и реформите в тях. Именно годините, през които преговорите с Турция бяха блокирани, Анкара направи най-сериозните крачки назад в изграждането на своята демокрация.


Въпреки това по отношение на бежанския въпрос, Брюксел не бива да подценява както организационните и финансови трудности на Турция, така съпротивата вътре в страната. Азбучна истина е, че сътрудничеството между двете страни ще даде резултат само ако и двете страни имат ползи от него. Затова европейските държави трябва да улеснят Турция, като приемат значителен брой от бежанците, които са регистрирани на територията ѝ – на първо място семействата с деца. Европа освен това трябва да е готова да предложи убедителен пакет от финансова помощ, за да убеди Турция, че политическият риск да задържи бежанците на територията си си заслужава.


В анализа за резюмирани част от заключенията на доклада на Германския институт за международни политики и политики на сигурността Turkey as Partner of the EU in the Refugee Crisis. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Защо Турция трябва да "спира" бежанците? ЕС и самопровъзгласилата се за вожд на Европа ЛицеМеркел не могат ли сами да кажат НЕ и да си затворят границите? А всеки нелегален да бъде връщан обратно в Анадола?

 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Защо Турция не може лесно да каже "Да" на Брюксел и да спре бежанците?

  Защото Турция стана неволен заложник на политиката на Америка спрямо арабския свят! Ако например, не Турция, а Белгия граничеше със Сирия, Ирак и Иран, какво по различно би направила Белгия? Нищо, защото тези хора пак щяха да тръгнат на запад, без да я питат тази съща Белгия! Защото няма сила, която да каже:
  "Стой си Ахмед в Арабия, майната и на Швейцария" - перефраза на една стара песен на Георги Мамалев от НЛО!

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Турция си има големи проблеми от социално-икономическо и политическо естество за да продължи да задържа на своя територия милиони бежанци.

 4. 4 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  С други думи, даже Ердоган да продължи да се радикализира, ЕС ще трябва да го преглътне. Натрупването на мигранти, отделно ще засили тези процеси. Не е весело.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Много е просто - Турция просто не иска да спре бежанците.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7964 Неутрално

  Страшното ще стане, ако и в самата Турция се разгори конфликтът и оттам се заизсипват хора - тогава за нас ще си бъдат истински бежанци, че някои и с български паспорти.

  [email protected]
 7. 7 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 480 Неутрално

  В случая ЕС трябва да вземе пример от по-умните - САЩ и Австралия, които казаха НЕ на сополивите левашки глупости за бежанците. Затваряш границата за арабска ислямистка паплач, а всеки добрал се до гръцките острови - екстрадация. Като видят, че не става, сами ще се откажат. Толкова ли е трудно?

  И някак си хич не ми пука за гадните турци и към някакви съпричастни и състрадателни статийки, платени от ердоганови нпо-та, чиято цел е само едно: да се продължи извиването на ръцете на европейците.

 8. 8 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Турция ще трябва да плати цената на неоосманската си илюзия. Да я плати с арабските тълпи на територията си, с кюрдските квазидържави до себе си, с вътрешна нестабилност и рискове, застрашаващи целостта ѝ.
  Каква я мислеха в Анкара и джамиите, каква стана. Вместо да получи послушен режим в Дамаск и още малко от територията на Сирия, получи обратното и в повече.

  Ecrasez l’infâme
 9. 9 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Имам два въпроса към снимката:

  1. Виждате ли поне една жена или дете на тая лодка?
  2. Какво става с лодаката, след като се разтовари:
  а) конфискува се и се унищожава;
  б) потегля обратно за нов курс;

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 10. 10 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#7:"Monsieur"]а всеки добрал се до гръцките острови - екстрадация.[/quote]
  Е що трябва да се усложняват нещата?
  Картечни гнезда с по 3 смени (24 x 7) ще излезнат по-евтино.
  Водното охлаждане на картениците също не е проблем, че морето е наблизо. Само ме притеснява тая сол от водата.

  Говоря почти сериозно. Доста хора не искат да разберат. че срещу европйските държави се води война. А правото на нападнатия е да се защитава границите си с оръжие.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  Много късно написана статия , а и не всичко написано в нея е верно. В Турция вече има фабрики , собственици на сирийски бежанци , в които работещите са също бежанци и работят в мизерни условия. Работещите са тези които нямат финансови възможности , за заминаване в Европа. Заработят ли ги тези пари , и те заминават. Не че статията е лоша , г жа Ангелова ,но са и нужни факти от този тип.

  Bukalemun
 12. 12 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 789 Любопитно

  Когато има желание за решаване на един проблем, тогава има и начин. Турция има своите основания за притеснение,но да си зададем въпроса колко милиарда изхарчиха вече държавите от ЕС за досегашните имигранти и още колко ще изхарчат за издръжката им в идните десет години? А за новопристигащите? За другите проблеми с интеграцията да не говорим....

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  Анкара получи сериозни отстъпки от ЕС
  ======
  Какви ? Няма такова нещо. Италия блокира 3 те милиарда. До днес , от ООН има 510 милиона $. Тази сума не покрива , дори дъното на тенджерата.

  Bukalemun
 14. 14 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#10:"Ebeneezer Goode"] Доста хора не искат да разберат. че срещу европйските държави се води война.[/quote]
  Не, че не искат , а не могат да разберат, че войната е хибридна, маскирана като хуманитарна акция. Не могат да разберат, че има елементи на организираност- преобладават млади, здрави, агресивни мъже, които вместо да се бият за държавата си, се бият с полицаи и граничари за да влязат в Европа, всички са без документи, но с нови телефони, с листовки, които ги насочват по маршрута и трудностите по него- досущ като военни карти, ...и всички са от Сирия и Ирак, дори катраненочерните африканци.

 15. 15 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti":

  Как пък Йордания не зарева за бежанците на територията си? Все вие сте в светлината на прожекторите, все за вас трябва да леем сълзи.
  Вие с политиката си, заслужавате всяка болка, която ще изпитате в бъдеще!

 16. 16 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Турците не иска да спира нелегалните. Какво като кажат да? Това е само за да получат парите от ЕС. После всичко ще си продължи по старому. Кой изобщо вярва на турците?

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 17. 17 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не зная Дневник от къде ги намира подобни автори, но всичките са еднакви: За това, че милиони се вдигат да се резселват и че са разселени, няма виновни. Самите разселващи също не са виновни. Е, и ние не сме виновни, но според авторите ние сме тези, които трябва да платят масрафа и да понесат последствоията от това. Макар да не сме виновни. Защото така казали САЩенските идеолози, създали системата от така наречените ЦЕННОСТИ и твърдещи, че в политиката ценностите са по-важни от интересите,

  Но самите те кой знае защо не вярват на собствените си ценности, затова си гледат интересите и не искат да приемат дори и онези жалки 10000, които излязоха от устата на Обама. Не че не приемат имигранти – Приемат! Но само с висше образование, с познаване на езика и с други полезни за САЩ неща, от които САЩ печелят, като по този начин получават наготове, без да похарчат и цент, готови висококласни специалисти, от които държавата и бизнесът им печелат.

  Защо Турция не може лесно да каже ДА? Ами защото не иска. Та тя събра в началото емигрантите с цел да ги засели на сирийска територия в Северна Сирия, с последващо присвояване на тези територии от Турция. Но срещна отпор от Русия, а не получи поощрение от НАТО и от САЩ, и сега за да се освободи от тях, ни ги натрапва на нас. Защото, видите ли, голяма част от тях били араби или шиити, а тя искала да направи държавата си хомогенна в народностно и в религиозно отношение. А вероятно и Ердоган, и Меркел, и другите евроагалари по високите постове на ЕС и на ЕС-държавите считат, че масовото заселване на араби, тюрки и мюсюлмани в ЕС-държавите ще ги направи по-еднородни народностно и религиозно, та затова се опитват по всякакъв възможен начин да ни ги наложат силово, но ние да ги приемим доброволно, с чувството за изпълнен дълг.

  За което е необходимо да ни внушат само едно: Че в политиката са важни ценностите и само измислените от САЩенските идеолози ценности, докато защитата на интересите в тази област е нещо, което е абсолютно недопустимо, ако държавата, за чийто интереси става дума, не се казва САЩ. Тоест, за което е необходимо само едно: Да бъдем стопроцентово подкупени (политиците) или зомбирани (народите).

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  Как пък Йордания не зарева за бежанците
  ==========
  Иди първо да огледаш йордански лагер , после ела в турски . Сравни храната , облеклото , грижите .....
  После в Йордания езиков проблем няма , и въпреки това им се планира строеж на университет в Турция. Еееех ...ей така , без да сте видели дори жив бежанец , големи теории правите. До коментар [#15] от "opasno_lud":

  Bukalemun
 19. 19 Профил на marina1980
  marina1980
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Парите,броени на Турция и Гърция за бежанците,са пари,хвърлени на вятъра,защото 1.не стигат за милиони,плодящи се в движение мигранти и 2.посочените държави ще залоупотребят с парите и мигрантите.
  Меркел покани бежанците,те си плащат за превоза и сега с право са гневни защо не получават Германия,къща,издръжка и по една джамия на семейство.
  Ако беше едно Алепо,с мед да ги намажеш пристигащите и даже да не ги усетиш.Милиони млади мургави видяха своя единствен шанс за Германия и няма да го пропуснат,защото приматите имат огромна енергия,агресия,хъс и очевидно пари,които не декларират.И да са коректни,Гърция и Турция няма как да ги спрат.С пари и помощи няма да стане.Ще се влошат първо най-бедните в ЕС,а това сме ние,уви.Ние и без мигрантите си имаме своите проблеми и никой няма право да ни обременява допълнително.Хеле пък държави,които нищо не са направили за нас,освен да ни използват и държат гладни.
  Арабските пролети са проблем на цялото човечество.ООН да не гледа сеир,а да чуем,че ги заселва в безбрежна Русия,братските им мюсюлмански съседи и всяко географско място с липса на човешки ресурс.
  Щом искат да избягат уж от войната-имат право.Но Нямат Право да избират къде ще бъдат настанени.Не са на хотел.И да не се надяват,че всички европейци сме като кастрираните оглупели западняци.А е стъпил на правата на моите деца,а собствени няма да има!

 20. 20 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti":

  В кой бежански лагер в Турция да дойда, само кажи! Ама ще ме допусне ли аскера вътре с камера да записвам интервютата и да снимам как е там?
  Николай Дойнов нали опита да влезе, защо му рекохте че не може? Изобщо коя западна медия е влязла в бежански лагер в Турция за да покаже на европейците за какво ще плащат всъщност?
  Виж, за да вляза в лагера в Кале, разрешение не ми трябва. При вас, незнайно защо, нещата не стоят така.

 21. 21 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#18:"eti"]
  После в Йордания езиков проблем няма , и въпреки това им се планира строеж на университет в Турция. Еееех ...ей така , без да сте видели дори жив бежанец , големи теории правите. До коментар [#15] от "opasno_lud": [/quote]
  Що се занимаваш с тях?! Шарка ти свалям за търпението да им разясниш как по-точно стоят нещата! Но те не желаят да видят по-далеч от носа си. Разбери го и го приеми. В този форум каже ли се Турция и турци, поне 90% скачат да плюят. Щото така е по-лесно. Приятен ден!
  И автора, постарайте се поне да давате верни данни за числеността на бежанците приети от Турция до момента. Приближават ТРИ милиона, а не са "почти два милиона". Разликата е май доста съществена!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 22. 22 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Извинявай, исках да напиша "ШаПка ти свалям". Грешка от бързане.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 23. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Трябва да смятате управниците на Турция днес, за много кукавелки, за да очаквате " ... Турция .... да понесе цялата тежест на бежанската криза и да удържа всички имигранти на територията си, ....", от какъв зор?
  Интересът на Турция е да подгрява постоянно ЕС с бежанци за да напомня колко е важна за ЕС, което си е и самата истина, покрай войните в БИ, още повече!!!
  Апропо, какво става със строежа на кльона по границите с Турция и Гърция??? Докога ще стоим като разграден двор?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 24. 24 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#19:"marina1980"]
  Меркел покани бежанците,те си плащат за превоза и сега с право са гневни защо не получават Германия,къща,издръжка и по една джамия на семейство. [/quote]
  Много рано си се "предозирала" нещо! Лично ли си интервюирала бежанци, за да знаеш какво очаквали да получат в Германия??

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 25. 25 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ПЕРФЕКТНА СТАТИЯ! Истинска журналистика - с препратки към обективни източници, закони и т.н.
  Нищо общо с типичната "дневникарщина" от разни клюкари, които единствено се опитват да прокарат своята лична гледна точка.

 26. 26 Профил на marina1980
  marina1980
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#24] от "достатъчно":
  Те сами го съобщават достатъчно ясно и точно.Даже правят разбор на сумите,които са похарчили заради любезната покана на Меркел,документирана И със снимки.Не случайно те си знаят дестинацията Германия,минимум Швеция и са си "загубили" документите,но не и навигацията.
  Да,последно видях бежанци при неблагоприятни обстоятелства,а следи от тях виждам ежедневно.
  Явно нямаш домашен интернет и телевизор.Което пък е по-добре за здравето ти.

 27. 27 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да, всъщност Турция, която създаде цяла мрежа за събиране на пришълци сега, с новите изисквания на ЕС, няма как да не влезе в противоречие със собствените си интереси. Цялата система, финансирана от САрабия и Катар, съвместно с Турция беше за великото преселение на исляма в Европа. Така както повелява Прорка, разселвайте се, размножавайте се и завладявайте света.
  Сега, ако бъде спрян този поток, на който му е обещано да завладее европейския рай, силно рекламиран от армията ердоганови трафиканти, като бумеранг ще се върне и ще удари сериозно светски настроените турци. Цялата пастмина от наемници, които бяха събирани и подбирани от 120 дъжави, ще отнемат и малкото въздух, който е останал на нормално мислещите турци. При всички случаи политиката на мюсюлманския брат Ердоган е пълна катастрофа за Турция.

 28. 28 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  [quote#0:"0"]Европа освен това трябва да е готова да предложи убедителен пакет от финансова помощ, за да убеди Турция, че политическият риск да задържи бежанците на територията си си заслужава.[/quote]
  С анализа като цяло съм съгласна. Обаче мечтите, че ще стане само с "убедителен пакет от финансова помощ" са нереални. Само с пари явно няма да стане. Без капиталовложения в икономиката турците няма да се съгласят и с право, необходими ще са нови работни места.

 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Убедена съм, че тези в Брюксел не са зелки и ще направят икономически капиталовложения и в Гърция и в Турция. А Гърция и Турция умеят да използват случая.

  На България и остава да се радва, че като се засили икономиката на комшиите, това индиректно ще се отрази положително и на нейната.

 30. 30 Профил на marina1980
  marina1980
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#29] от "maria_":
  Ако само това й остава на България,сами да си дръпнем шалтера.ПО-надолу някой ръсеше как 90% от българите се събуждаме сутрин само,за да плюем турците.Пълни глупости.Изобщо не ме интересува как една суверенна държава като Турция си защитава интереса,а единствено как това се отразява на моята държава.
  В тази война всеки играе за себе си и нищо не е както ни го казват.Едно е сигурно:картите се раздават наново.С малко повече ум и късмет,ще дойде и нашето време.Колкото и да не им харесва на някои.

 31. 31 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Турците са изостанал народ, воден от неук диктатор....
  Но "Адмирал Кузнецов" ще ги вразуми скоро...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 32. 32 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#29] от "maria_":

  Ако човек умре, да ли се радва, че ще лежи? още по-глупаво е и твоето твърдение за икономиките - сигурно бачкаш в държавната администрация, нали...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 33. 33 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#31] от "Johnnie":

  Навремето ген. Кутузов е бъхтал турците като маче у дерек, зато те го кръстили КуЦуз паша!!!

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  До коментар [#21] от "достатъчно":
  Турция до момента. Приближават ТРИ милиона, а не са "почти два милиона". Разликата е май доста съществена!
  ==========
  Всъщност точната цифра вече никой не може да я назове , и причините за това са доста.
  Много от бежанците например си имат роднини в югоизточна Турция и пресичайки границата , по инстинкт отиват дирекно при тях. При официално преброяване на пристигналите , за случаите като този , категорията бежанец не е най точната.

  Bukalemun
 35. 35 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Не може ли такива лодки като на снимката да ги пресрещат още с наближаване на териториалните води и да ги връщат вместо да ги посрещат като скъпи гости

 36. 36 Профил на marina1980
  marina1980
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#35] от "Хайлето":
  Цитират някакви споразумения,според които нямат право да им откажат убежище-Дъблинско и не знам какво.
  Което е супер лицемерно,защото когато преди 25г. доказаният с документи българин с мреше от глад,болести и мутри,на него просто не му издаваха виза и го гонеха от посолството на съответната "милостива" западна държава.Тези българи,които бяха пристигнали по някакъв начин на Запад,си ги екстрадираха като престъпници обратно в БГ.Говорим за бели хора,с образование и 1-2 деца-отличници,не за пингвини с фереджета,раждащи 2 пъти годишно.За българите,дето сме шепа,споразумения нямаше.
  Затова българите не вярват на лъжи и не смятат да плащат чужди сметки.


 37. 37 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 686 Весело

  До коментар [#26] от "marina1980":

  "Явно нямаш домашен интернет "
  Това пък какво е? Сега да не пиша от полето ма булка??

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Турция трябва да се подкрепя ,с каквото трябва и има нужда,но да задържи бежанците на своя територия.Всички се надяват,че сирииците ще се върнат един ден в родината си,което изглежда все по невероятно,предвид състоянието на градовете и селата там.

 39. 39 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#34] от "eti":

  В югоизточна Турция живеят алевити, територия отнета от Сирия. В голямата си част тези хора говорят арабски език и наистина имат роднини от отсрещната страна. Едва ли Турция ще спечели от подобни пришълци.кофто проблем за ислямиста Ердоган. От една страна алевити, от друга страна кюрди. А май като съберем броя на кюрдите и алевитите преполовяват населението на Турция. Ердоган е вреден за Турция. Ако се разиграе етническата карта на Турция май положението не е никак по розово от Сирия. Мюсюлманското братче ще провали Турция. Той не е нормален.

 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  В тази война всеки играе за себе си и нищо не е както ни го казват.
  ============
  Браво браво !
  Осъзнавате ги нещата сякаш , но все има закъснения в това отношение. До коментар [#30] от "marina1980":

  Bukalemun
 41. 41 Профил на marina1980
  marina1980
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti":

  Подценяваш ни нас,българите.
  И грешиш

 42. 42 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Турция няма да си мръдне и пръста по намаляването на бежанския натиск върхе Ес докато ЕС, вероятно и САЩ, не й помогнат да си реши политическите проблеми свързани с войната в Близкия изток породена от Арабска пролет 2011 (начинание измислено от САЩ и подкрепено от ЕС).
  Никой да не си мисли че сунитска Турция и сунитите от ИДИЛ ще са единствените губещи в тази война.......
  Така че ако скате спад на бежанците бързо решавайте проблемите на Турция и ИДИЛ ...... само с 6 млрд. ЕВРА няма да мине.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 43. 43 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не им ли стана ясно на ЕС, че с Турция с добро не могат да се разберат? Досега се опитваха с тактиката на моркова и успех никакъв- време е да се опита с тоягата. 70-80% от всичката паплач, която идва от Турция не са Сирийци, а афганистанци, иракчани, иранци и от Северна Африка, Сомалия Пакистан и други буклуци. Трябва да се договорят с Турция-тези хора директно да се връщат в страните им, а в Турция временно да останат само сирийците до края на войната
  .Разходите по депортацията и издръжката на тези хора, да се разпреддели по равно между ЕС, Саудитска Арабия и Катар, и САЩ. На който не му харесва търговски санкции и замразяване на активите в Европа, а на страните източник на тези хора ако не ги вземат спиране и на хуманитарната помощ инвестиции и туризъм. Примерно ако Тунис не си пребере хората му се спира търговията с ЕС, спират се инвестициите и хуманитарната помощ и ако имат някакви активи се замразяват, и се ползват за издръжка.
  Сега икономическите имигранти се лепят за сирийците и се опитват да влезнат в Европа. Ако знаят,че в Европа няма да ги приеме ще си стоят у дома.
  Ако Баба Меркел много иска арабски генеколзи и енженери, да си ги обучи за своя сметка в страните им и после да си интегрира!
  Тоя Ердоган,тоя султан- wanna-be, ще иска да му плащат скъпо и прескъпо и по няколко пъти за едни същи имигранти, а освен това си прави сметката, Европа да даде безвизов достъп на кюрдите, и той като ги понабие -те да се преселят в Европа и да му се наредят нещата в Анадола!

  Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
 44. 44 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#13:"eti"]Анкара получи сериозни отстъпки от ЕС
  ======
  Какви ?[/quote]
  Безвизов режим, пари...

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK