Bank of England предупреди за рисковете от напускането на ЕС

Марк Карни

© Reuters

Марк КарниУправителят на централната банка на Великобритания предупреди, че ако избирателите одобрят на 23 юни напускането на Европейския съюз, това ще струва на икономиката на страната почти 3 трилиона долара. Някои банки ще бъдат принудени да напуснат лондонското Сити – водещият финансов център на света, допълни Марк Карни.


Макар Карни да каза, че не отправя никакви препоръки как да се гласува, това е най-категоричната намеса на гуверньора в политическия дебат за оставането или напускането на ЕС, коментира "Ройтерс".


Думите му със сигурност ще бъдат използвани от премиера Дейвид Камерън и привържениците на оставането в съюза. В същото време евроскептиците са силно разочаровани от позицията на централния банкер, допълва агецията.
През февруари Камерън призова Bank of England "да изясни фактите" относно членството на Великобритания в ЕС.


Във вторник Марк Карни каза, че институцията няма да оценява дългосрочните последици от референдума за икономиката. Но в краткосрочен план едно "не" за членството в ЕС би ударило растежа, обменния курс на паунда и чуждестранните инвестиции. Петата икономика в света би се оказала изправена пред години на несигурност.


Запитан в парламента в Лондон за последиците от Brexit върху огромния банков сектор, Карни каза, че някои големи финансови институции вероятно ще напуснат страната, ако тя не осигури същият достъп до ЕС, който те използват в момента. "А подобни преговори може да отнемат много дълго време", добави той. "Мож еда се очаква някои дейности да бъдат преместени. Бих казал, че няколко институции имат предварителни планове за подобна вероятност."


От друга страна, каза Карни, има и рискове от оставането в ЕС в сегашния м увид поради по-тясната интеграция, подготвяна за 19-те членки на еврозоната. Но той приветства постигнатата от Камерън през февруари сделка с останалите в ЕС, която би помогнала на BoE да си върши добре работата.


Противници на еврочленството го обвиниха, че още миналата година е допуснал политическа намеса в дебата чрез доклад на централната банка за ползите от оставането на Великобритания в ЕС.


През 2014 г. коментари на Карни относно последиците от отделяне на Шотландия като независима държава изиграха важна роля при взимането на решения от избирателите кого да подкрепят на референдума.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK