Кунева пред Би Би Си: С Турция сме добри съседи, но ни трябва и ограда по границата

Кунева пред Би Би Си: С Турция сме добри съседи, но ни трябва и ограда по границата

© Георги КожухаровБългария е готова да приеме своята квота бежанци, определена от Европейската комисия, каквато е тя, стига тежестта да е справедливо разпределена между държавите - членки на ЕС. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в интервю в предаването HARDTalk на BBC в сряда.


"Вече обещахме веднъж, още когато квотната система започна да се обсъжда, че ще поемем нашия дял от тежестта", заяви Кунева в едно от емблематичните радио- и телевизионни предавания на британската обществена медия. Въпросът бе с изричен акцент върху това, че квотата се определя от Брюксел и дали България приема това, което ѝ е спуснато.


"Но вие сте приели досега само двама? Двама!", възкликна водещият Стивън Сакър. "Вие казвате "Да, да. Ще изпълним ангажимента си". Чудя се просто дали споразумението за квотите не струва по-малко от хартията, на която е написано. Въпросът е дали реално имате намерения да го приложите?"

Вицепремиерът призна, че прилагането на механизма на разпределение на бежанци не работи добре на територията на съюза, а фактът, че България до момента е предоставила убежище само на двама души чрез тази система, е свързан с нежеланието на бежанците да дойдат тук.


Как да окажем натиск на бежанци, които са искали да отидат първоначално в Швеция и Германия, да дойдат в България, запита Кунева и посочи езиковата бариера и икономическите затруднения като основни причини бежанците да отбягват страната.


Как бе представена Кунева


"Моята гостенка е позната фигура в Брюксел и днес е вицепремиер в родината си – най-бедната в Европейския съюз. Тя представлява правителство, което има сложни отношения с Брюксел", представи я Сакър.


Той обясни на аудиторията, че България е "на фронтовата линия" на ЕС и имигрантската вълна и че е критикувана от правозащитници за "желязната ръка", с която се разправя с нелегално навлезли чужденци. "Но това е един от признаците за разногласията вътре в ЕС за подхода в тази криза."


Сакър избори и други спорове на София с Брюксел и в частност този за бавното изграждане на независима правораздавателна система. "Защо 10 години след влизането си в ЕС българите изглеждат с единия крак навън" - с такъв риторичен въпрос водещият приключи встъпителните си думи.


Ваш служител е убил имигрант!


На въпрос дали защитата на българските граници не е твърде агресивна и нарушава правата на имигрантите Кунева заяви, че освен хуманитарни задължения България зачита и сигурността.


"Няма друга европейска държава членка с граница с Турция. Представете си, ако отворим границите и всички неидентифицирани бежанци минат през територията на България и отидат където пожелаят в ЕС", каза вицепремиерът.


Основна тема по време на разговора с Кунева в 25-минутното интервю бяха обвиненията срещу България в нехуманно отношение и "безсърдечната" защита на южната граница срещу преминаващите я нелегални имигранти. Водещият цитира случаите на изблъскване на имиранти обратно на турска територия, смъртта на бежанец от полицейски куршум в края на миналата година, твърденията на бежанци, че са били ограбвани и бити от българските власти.


"Мнозина - и не само правозащитници - директно обвиняват властите в София в грубиянство", каза Сакър. "Честно казано, аз самият не бих искал да вляза в такава страна!"


Кунева отрече официалната политика на органите да има нещо общо с тези случаи и заяви готовността на правителството да реагира за предотвратяването на подобни практики. "И бих внимавала с определянето на нещо случило се като "убийство", когато то може да се е било нещастен инцидент", добави тя. "Не приемам подобни думи - че бежанец е бил убит."


За споразумението на ЕС с Турция


Кунева поясни, че България подкрепя условията на споразумението с Турция, което предвижда всички нелегални имигранти да бъдат връщани на територията на южната ни съседка, срещу което сирийски бежанци да бъдат транспортирани по безопасен начин в ЕС .


Визовата либерализация, което е едно от условията в споразумението Брюксел - Анкара, би била стъпка в правилната посока, защото ще помогне както на турското общество, така и на ЕС да разбере по добре нуждите на южната си съседка, заяви българският вицепремиер.


"Но вие гледате на Турция със страх!?", каза Сакър. "Ние сме добри съседи...", отвърна Кунева, но бе прекъсната от саркастичното "... и затова издигате бодлива тел по границата?"


Не можем да си позволим да поставим по един граничен полицай на всеки 150 метра, отвърна вицепремиерът. Става дума и за бюджетен и административен капацитет, добави тя.


За "липсата на съчувствие"


Липсата на съчувствие у източноевропейските държави към бежанците Кунева обясни с факта, че регионът се намира по-близо до конфликта и с липсата на ефективни европейски мерки за защита на външните граници на общността, което е провокирало отделните държави в региона да предприемат на своя глава некоординирани с ЕС политики и да поемат контрол над границите си и ситуацията при отсъствието на единен европейски подход.


За ксенофобията


Сакър попита няма ли ксенофобия и ислямофобия в правителствената реакция и цитира думи на премиера Бойко Борисов, че "се опасявам, българите се страхуват - ние сме християни, а те са мюсюлмани". Освен това водещият посочи и изявлението на Българската православна църква, определило имигрантската вълна като "инвазия".


Кунева отвърна, че има резонни опасения и е по-добре за тях да говори премиерът, отколкото популистите и националистите. "Не е ли опасно да се легитимират по този начин подобни настроения", отвърна Сакър.


Живеем в общество на медиите и когато от тях научаваш за инциденти в Кьолн, Австрия, Македония, хората го усещат като че ли се случва в домовете им. Трябва да се изправим пред тези проблеми и думите на премиера или църквата да се възприемат в контекст, каза Кунева.


"Страхувате ли се", прекъсна я водещият. Мисля, че ще е страшно, ако изгубим контрол върху границите си, каза вицепремиерът.


"Но вие имате 10-13% от населението мюсюлмани. Как е възможно премиерът да говори по този начин", попита Сакър. На което Кунева се опита да обясни, че думите му не били грешка, а начин да се изразят опасенията от неизвестността, създавана от имигрантската вълна.


За робството и учебниците


Запитана вярно ли е, че е поела поста на образователен министър след скандално уволнение на предшественика си заради опита му да промени присъствието на определение робство в учебниците по история, тя отвърна, че това не е вярно. "Не, става дума за лошо управление на обясняването на обществото какво се е объркало с учебниците. Според нашите изисквания това трябва да се обсъжда публично и продължително време. И когато това не е направено, някой трябва да си поеме отговорността."


А редно ли е българските граждани да бъдат обучавани, че са били поробени от отоманските турци, попита водещият. "Трябва да имате предвид нашата литература и история, както и че много хора са дали живота си за нашата свобода и държава. Трябва да сме отворени за това да говорим през какво сме минали", бе отговорът.


Защо сте толкова бедни


Кунева беше попитана за и ефекта от статистиката, която поставя България на мястото на най-бедната и недоволна страна в ЕС, върху нагласите на обществото.


"Ако сме очаквали чудо да се случи за една нощ и България бързо да стане по-добро място, където да живееш и да работиш, това не е на 100% осъществено", коментира Кунева и добави, че България е претърпяла кризи, причинени не по нейна вина, веднага след приемането си в ЕС - руската енергийна криза и финансовата криза.


Подобрението в управлението на страната не се случва достатъчно бързо, призна вицепремиерът и добави, че по отношение на борбата с корупция добрите новини в България ще дойдат скоро, но "битката е трудна".


Що се отнася до отхвърления антикорупционен закон, той е бил "твърде добър" и "може би твърде силен", за да бъде приет.


"Имаше нежелание да се приеме законът такъв, какъвто беше предложен в парламента, заради опасения на депутати, че ще последва лов на вещици и че мерките, заложени в него, ще бъдат използвани като политическо оръжие", заяви Кунева и изрази надежда, че новия вариант на законопроекта ще бъде приет от Народното събрание.


Президентът ви каза неотдавна, че "трябва да превърнем Европа в част от Европа, от Шенген", че страната ви трябва да е в сърцето на Европа, каза Сакър. "Не виждам да сте на път да постигнете каквото и да е от това."


Напротив, работим да го постигнем, отдавна сме готови за Шенген, пазим границата си, подготвяме се да влезем еврозоната, отвърна Кунева.


Корекция: Първоначално в този текст цитатът от изказване на Меглена Кунева бе предаден като "Няма друга европейска държава членка с такава граница с Турция." Коректният израз е "Няма друга европейска държава (член на ЕС) с граница с Турция."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Първо искам Унгария да видя дали ще поеме нейната част и тогава ние!

 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1236 Неутрално
 3. 3 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  "Няма друга европейска държава членка с граница с Турция.

  Дано не е казала такава глупост

 4. 4 Профил на pimpf
  pimpf
  Рейтинг: 279 Весело

  ""Няма друга европейска държава членка с граница с Турция." - това означава ли, че Гърция вече не е членка, или в новите учебници вече ще е така? (и това ми било министър)

 5. 5 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 388 Неутрално

  a кога ще ни дадат нашата част от парите на ЕС?

  След като сме заедно за лошото, къде е нашата част от доброто в ЕС?

 6. 6 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#4:"pimpf"]- това означава ли, че Гърция вече не е членка,[/quote]
  До коментар [#3] от "stanislavdi":

  или според госпожата Гърция е част от Турция.

  Моралът не е порок!
 7. 7 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Меглена Кунава България ли е? Не съм я делегирал да говори от мое име.

  Мадам Йес може ли да си гледа образованието, че няма да разбере кога Тиквата панически ще и свири под опашката и от двете министерства.... той най се плаши от нисък рейтинг...

 8. 8 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 279 Неутрално

  а кога ще понесеш своята отговорност за несъстоялите се реформи...

 9. 9 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 388 Неутрално

  България е готова да приеме своята квота бежанци, определена от Европейската комисия, каквато е тя,
  ----
  Забележете : "каквато е тя"

  Как беше и казваха на Кунева?

  Мада Йес ли?

 10. 10 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 902 Неутрално

  На тази тетка сега бежанците ли ще са й приоритет или образованието?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#5] от "ЕвразиецЪТ":

  Ако си в София, а не в Москва, има сериозен шанс да се возиш или да пътуваш върху тези пари...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 13. 13 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не искам чиновник от Брюксел да решава вместо мен кое е в националния ми интерес. Още по-малко тази от снимката (която трябва да се скрие от срам, че напираше да ни вкара в Шенген).

 14. 14 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#1] от "dmarev":

  Аз предлагам да изчакаме и Саудитска Арабия да поеме нейния дял от как го бяха формулирал и вчера....а - "хуманитарните задължения"

 15. 15 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#13] от "12345":

  Ами бегом да събираш подписи за референдум за излизане от ЕС.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 16. 16 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 660 Неутрално

  А не, няма.

  500 години поемане на дял стигат.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 17. 17 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#3] от "stanislavdi":

  Формално Турция няма сухоземна граница с Гърция. В Източна Тракия границата върви по талвега на Марица, което е добро препятствие.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 18. 18 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#3] от "stanislavdi":

  Със сигурност го е казала.
  Меглена Кунева може да каже всичко. Тя е женския вариант на Бойко Борисов и в името на това да се хареса на ЕС-лидерите може дори да оближе нечий задник.

 19. 19 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  проста работа, можеш ли да кажеш, че ще напрвиш нещо без да знаеш параметрите на сделката. кой нормален човек работи по подобен начин... малоумна пача, затова сме толкова зле...

 20. 20 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Гневно

  Тази кукувица що не се застреля в главата! Баси и некомпетентните политици!!!!!!!

 21. 21 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Мадам Йес винаги готова да козирува на Началниците. Също като Баце. Вечно готови и вечно изненадани. Да поеме своята лична отговорност, а да не говори от името на нацията.

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Освен декларации нищо повече не може да се очаква от Кунева!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Весело

  "Моята гостенка е позната фигура в Брюксел и днес е вицепремиер в родината си – най-бедната в Европейския съюз. Тя представлява правителство, което има сложни отношения с Брюксел", представи я Сакър."Ами добре е представена.

 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  С цялото ми уважение към Кунева, но съветвам да ползва преводач. Нищо срамно няма в това. Интервюто е потрес.

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Много е добре, че навсякъде ни представят като страна с лошо отношение на границата. Това е единственият ни шанс, да ги уплашим и да не се пробват.
  Иначе въпросите на журналиста са толкова тенденциозни, направо с омраза. Много бой при Дойран, още държи влага.


  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 26. 26 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#24] от "dogwoman":

  и с преводач и без преводач ,няма смисъл ,тази другарка е ясна

 27. 27 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#4] от "pimpf":

  Защо първо не прочетете, а после да коментирате. Пише: " с такава граница" и е вярно.

 28. 28 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  "Вече обещахме веднъж, още когато квотната система започна да се обсъжда, че ще поемем нашия дял от тежестта"
  .............
  Тя обещава, ние поемаме!
  Един вид сводник, намира клиент, договаря цена, прибира мангите и го докарва във фургона, където България го поема и облекчвава от тежестта?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 29. 29 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Не одобрявам на 100% Кунева, но при такива, не винаги заслужено агресивни въпроси, отговорите й са смислени.

 30. 30 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Весело

  Така де.
  Приятелството си е приятелство, ама сиренето е с пари.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 31. 31 Профил на gaheris
  gaheris
  Рейтинг: 225 Весело

  "България е готова да приеме своята квота бежанци, определена от Европейската комисия..."

  Да разбирам ли, че Нелепа Кунева е готова да сподели дома си с десет-членно сирийско бежанско семейство...щото иначе не знам що ги говори тези глупости.Това просто няма да стане!!!

 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5479 Неутрално

  Нали си ни образователен министър, остави сега бежанците.

 33. 33 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#27] от "kutlovchanin":

  защото първо пуснаха статията така, както той я е цитирал. После я махнаха и сега я пуснаха пак, но променена и със запазени коментари.

 34. 34 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "България е готова да приеме своята квота бежанци, определена от Европейската комисия, каквато е тя, стига тежестта да е справедливо разпределена между държавите - членки на ЕС."

  Тези квоти за бежанци трябва да бъдат бойкотирани дотогава, докогато Великобритания си спази нейните квоти. Не може , някой смятайки се за по-хитър, да ебава останалите. ЕС е федерация от държави с еднакви права и задължения. Ако един не спазва правилата, то тогава всички

  Es muß Geld fließen!
 35. 35 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#25] от "platenputinist":

  Въпросите на журналиста са пълни с омраза и показват изключително пренебрежително отношение към България. Аз не бих се сдържала при подобни въпроси да попитам ВВС, дали са си решили проблема с педофилията в редакцията. Особено за темата липсата на съчувствие - ние явно имаме проблем със съчувствието, не сме като ВВС, които в продължение на години съчувстват на педофилите в редакцията си. Лицемери!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 36. 36 Профил на Barurumm
  Barurumm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз не бих приел ролята на изтривалка, която се е опитал да вмени водещия.

 37. 37 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Тази която се съгласява със всичко! Която подписа за затварянето на РАБОТЕЩИ И СЕГА реактори като в Унгария и Финландия. Няма да се учудя, ако наречените "приятели" от Кунева, ни откъснат територии още утре!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 38. 38 Профил на gaheris
  gaheris
  Рейтинг: 225 Весело

  Куквице, сирийците не искат да бягат от Сирия...оправете им къщата и те ще се оправят бързо, прекалено богата държава имат...тези отрепки от Азия и Африка, които наричате бежанци, си ги...

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  "Мнозина - и не само правозащитници - директно обвиняват властите в София в грубиянство", каза Сакър. "Честно казано, аз самият не бих искал да вляза в такава страна!"
  А пита ли нас?

 40. 40 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1880 Весело

  Мадам "Йес" , отново казала:
  -Йес !
  Иначе глупостите дето ги е наговорила, са типичните "предизборни" бъртвежи!
  Ще направим това, ще направим онова, ще, ще, ще....
  А реалната оценка на водещия е
  "Не виждам да сте на път да постигнете каквото и да е от това." !

 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Любопитно

  В Турция ескалира вътрешно напрежение , положението е пред големи бунтове на светски е демократично настроените и война с кюрдите а стената трябваше вече да е готова! Ердоган на няколко пъти заплашва ,че ще прати всичкото пришелци към Европа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1880 Любопитно

  До коментар [#38] от "gaheris":


  [quote#38:"gaheris"]Куквице, сирийците не искат да бягат от Сирия...оправете им къщата и те ще се оправят бързо, прекалено богата държава имат...[/quote]
  А ми то по-важното е да спрат да им я рушат.

 43. 43 Профил на gaheris
  gaheris
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#39] от "Роси": "Честно казано, аз самият не бих искал да вляза в такава страна!"

  Честно казано аз знам що не искат да влизат...Ако си позволят подобни своеволия, като в Кьолн, ще страдат мноооого...те не, че нямат пари да живеят тук, но ще страдат много, ако се изгаврят с нас...на гарите в Австрия и Унгария най-лицемерно размахваха пачки пред очите на хората...

 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3052 Неутрално

  [quote#36:"Barurumm"]Аз не бих приел ролята на изтривалка, която се е опитал да вмени водещия. [/quote]

  Те са като хиени - веднага надушват що за сой им е отсреща ...

  Много, много добро интервю!
  Как си лъска, лъска всичко!
  И образът, в който възприемат/ се е оставила да я възприемат България.
  И доста истини "право куме ...". Това, че са казани с такъв тон и явно с отношение не ги прави неистини ...
  И най-вече жалкото редене на клишета от Кунева.
  Ама то като липсва визия, като липсва не само идея, а дори яснота, простичко вникване поне за най-актуалните проблеми ... ще лаладжийстваш нищоказвайки, к'во да прайш!

 45. 45 Профил на gaheris
  gaheris
  Рейтинг: 225 Весело

  "С Турция сме добри съседи..."

  Не, не сме...заплашват ни с бежанска вълна, не само нас, а целият ЕС...Куквице с Турция можем да бъдем добри съседи, но първо Ердоган трябва да си иде...

 46. 46 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1880 Весело

  До коментар [#4] от "pimpf":


  [quote#4:"pimpf"]""Няма друга европейска държава членка с граница с Турция." - това означава ли, че Гърция вече не е членка, или в новите учебници вече ще е така? (и това ми било министър) [/quote]
  Не е просто "министър", ами е "министър на образованието"!

 47. 47 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#41:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]В Турция ескалира вътрешно напрежение , положението е пред големи бунтове на светски е демократично настроените и война с кюрдите а стената трябваше вече да е готова! Ердоган на няколко пъти заплашва ,че ще прати всичкото пришелци към Европа! [/quote]
  Колегата ми от работата, кюрд с немско гражданство, смята прииждащите сирийци(Сирия имаше преди войната над 20 млн граждани)в Турция за терористи. Аз познавах само само един сириец, беше много набожен, молене по 5 пъти на ден. Искаше тогава убежище в Германия, по времето на Г. Шрьодер като канцлер, било му е отказано. Сега би трябвало да е в Германия, в Хамбург, там живееше за последно. Като бежанец

  Es muß Geld fließen!
 48. 48 Профил на gaheris
  gaheris
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#41] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи": "...положението е пред големи бунтове на светски е демократично настроените..."

  Нищо не може да ги спре...дори Ердоган с неговият нео-османизъм.Пък не се знае, той като си иде и кюрдите може да мирнат...но и ние определено трябва на първо време да се изчистим от "почитателите на джамиите", щото вече става твърде обезпокояващо...това което прочетох покрай споровете за турското иго и Освобождението направо ме втрещи !!!Ааа, да - и да разкараме Президента, не му е това силната страна!!!

 49. 49 Профил на Георги Жеков
  Георги Жеков
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Kомунистическата снаха Пръмова май ще стане симпатична на оскотялия от болшевизъм материал в България.

  БОГ да ви пази от комунисти!
 50. 50 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2721 Любопитно

  "Вие казвате "Да, да..." - няма чудо, което да се е случило за една нощ! Още от преди `89 се случва всичко, което и сега не може да излъже статистиката - най-бедната и недоволна държава в ЕС... С голямо ДА обаче премахнаха и граница, и индустрия, и всичко, за което им поискаха.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 51. 51 Профил на gaheris
  gaheris
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#49] от "Георги Жеков": "...оскотялия от болшевизъм..."

  Бе, никога от Освобождението досега, пък дори и през Възраждането подрастващото население не е било по-оскотяло откъм образование...тъй че, за какво точно говорите !?

 52. 52 Профил на desval
  desval
  Рейтинг: 388 Неутрално

  английският и аргументите й са слаби. просто не е на ниво. особено за тази програма.

 53. 53 Профил на Георги Жеков
  Георги Жеков
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#51] от "gaheris":

  трябва да си абсолютно комунистическо зомби, за да наричаш пропагандата, преподавана 1944-1989, а и досега, "образование".

  БОГ да ви пази от комунисти!
 54. 54 Профил на gaheris
  gaheris
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#53] от "Георги Жеков": "пропагандата, преподавана 1944-1989"

  За да сме конкретни в коя област: химия, физика, биология, литература, история, математика или нещо друго...само за сведение, не съм почитател на перода 1944-89, но май имаме двама космонавти, пък сега нямаме и един самолет...усещате ли качествената и количествената разлика.

 55. 55 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#53:"Георги Жеков"]трябва да си абсолютно комунистическо зомби, за да наричаш пропагандата, преподавана 1944-1989, а и досега, "образование".[/quote]

  Що, тя математиката си беше същата, законите на физиката и химията също си важеха, за географията важи същото. И да ти кажа ни скъсваха от учене и по тези предмети. Е поне някои от нас, и то доста повече от сега имам чувството.
  В хуманитарията беше по-различно - локуми и пропаганда, както си написал. Ама те и сега са локуми - мултикултуризъм, демократични права на тоя и оня, десетилетие на включването, благото на глобализацията и т.н.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 56. 56 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Весело

  [quote#49:"Георги Жеков"]Kомунистическата снаха Пръмова май ще стане симпатична на оскотялия от болшевизъм материал в България. [/quote]
  Комуняги и криптокомуняги постоянно си прехвурлят топката а персони като Кунева,Георгиева и т.н. какви били!
  Неолибералните политици не са нито леви ,нито десни защото са положително заредени с либерален ентусиазъм!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 57. 57 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  "Чудя се просто дали споразумението за квотите не струва по-малко от хартията, на която е написано. Въпросът е дали реално имате намерения да го приложите?”

  Ами ще го приложим толкова, колкото и онези присъединяването ни към Шенген!

  I Want To Believe
 58. 58 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#24:"dogwoman"]С цялото ми уважение към Кунева, но съветвам да ползва преводач. Нищо срамно няма в това. Интервюто е потрес.[/quote]

  Да.
  И другия пропуск на евро-другарката е, че вероятно не е проверила кой е журналиста срещу нея. Ако го беше направила, може би щеше да намери някакъв чиновнически повод да отложи и отклони поканата.

 59. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  "Защо 10 години след влизането си в ЕС българите изглеждат с единия крак навън"
  "Честно казано, аз самият не бих искал да вляза в такава страна! каза Сакър."

  Ето вижте какви приятели и съюзници са ни западняците. Този даже не би стъпил тук. Доверието им е под нулата. С такива съюзници не ни трябват врагове. Някой чака ли подкрепа от тях?

 60. 60 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 690 Неутрално

  коментар 25 от "platenputinist":
  "Иначе въпросите на журналиста са толкова тенденциозни, направо с омраза."
  коментар 35] oт "EP":
  "Въпросите на журналиста са пълни с омраза и показват изключително пренебрежително отношение към България."
  Може би е пропуск на "Дневник" че не разясни какво предаване е "Hard talk" В това предаваме водещия винаги взема противоположна страна на госта и използва в разговора аргументи на противниците му, сякаш се кара с тях. Например ако покани някой от Израел той говори с него като палестинец, а ако покани палестинец води разговора сякаш е от Израел. Тук НЯМА ОМРАЗА КЪМ БЪЛГАРИЯ от страна на водещия, както това изглежда от интервюто.

 61. 61 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#23] от "chicago514":

  Журналистчето от ББС се е престарало. Това за сложните отношения с Брюксел, трябва да звучи в ушите на англичаните като комплимент.

 62. 62 Профил на ikar82
  ikar82
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Представянето и беше изключително слабо . Обтекаемите клишета , които е свикнала да каканиже не минаваха в това предаване . Не успя да отговори добре на нито един въпрос , не защити никаква теза. Английският и е изключително слаб и елементарен. В това предаване Кунева беше подобрено издание на Румяна Желева. Нейното представяне беше срам за България . Хубавото е , че целият свят видя нивото на българската политическа класа чрез тази представителна извадка.
  Не съм привърженик на БСП или АБВ , но Георги Пирински или Ивайло Калфин щяха да се справят хиляди пъти по-добре.
  Водещият беше изключително добре подготвен. Няма случайни неща в ВВС.

 63. 63 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Е това е въпросник от истински журналист. И всички коректно политически отговори на кунева са разбити от истинския журналист. Срам да те хване от държавта, в която живееш. Какви управници, какъв народ.
  Срам

 64. 64 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Намерете представянето на Царя във същото предаване, за видити как отговаря държавник от най- висока класа.
  Тва тук зубрачка с дървен елементарен английски, изпълнен с клишета, защитава неазщитимия боко тиквата, станал за смях в цивилизования свят, а от там и целия народ.
  Не случайно Царят беше и е едонствения политик приет като равен в цивилизования свят, а как е приет и изпратен най-вече след едно успешно управление родния му банутстан?
  Който
  има мозък да помисли, з а другите не питам.

 65. 65 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тя подкрепя международното положение и се солидаризира с решенията на когото и да е, стига да има конкретна полза за самата себе си. Хем сме добри съседи, хем се ограждаме, важното е и вълкът да е сит и агнето цяло. И най-вече госпожата да е част от управляващата върхушка.

 66. 66 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 410 Неутрално  АЗ изслушах ЦЕЛИЯ разговор, по ВВС - Меглена Кунева компетентно отговаряше на доста нагли въпроси, и няколко пъти ухапа Стувън Сакър.

  Достойно брани българската кауза, браво !!!

 67. 67 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Празнодумие.

  Оставка!

 68. 68 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#64] от "True Detective":

  ++++++++++++++++++++

 69. 69 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 472 Неутрално

  А какъв срам ще е баце в това предаване...някой дали си представя.
  До там сме се докарали да се срамуваме , че сме българи с такива управници

 70. 70 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Защо е приела да бъде интервюирана от този ляв, либерален британски скапаняк и не го е контрирала и поставила на мястото му, както всеки от нас- българи с двойно гражданство в САЩ би го направил. Сливи в устата си ли е имала? Английски ли не знае достатъчно или мозък не и достига в главата? Не бих позволил на такъв либерален скапаняк- слуга на либералния елит, да разговаря по този начин с мен. Веднага бих му обяснил, защото неговата страна е толкова цветна и бих му напомнил как държавата му и заедно с елита и са забогатели през вековете от колониите си. Сега няма да се опъват, че от тези същите колонии се преселват във Великата му Британия. Нека им строят джамии, нека отварят дюнер кепабчийници и нека да забранят бекона. Ние българите не сме имали колонии и нямаме задължение към тези мигранти. Не ние българите сме взели решение да въоръжаваме " умерени " главорези, които да свалят режими на неудобни диктатори. Не сме ние, които водим световната политика, не сме страна-членка на Съвета за сигурност в ООН и добре, че не сме и не носим отговорност! Не сме приели само двама бежанци, защото София бъкаше от такива през лятото на 2014, когато бях в София. Те влизат нелегално и без това. Не един либерален слуга на британския банков елит ще диктува на българския народ какво да му е политиката по отношение на демография и национална сигурност. Проблемите на националната сигурност на Великобритания не се решават в София и съответно нашите не би трябвало да се решават в Лондон.

 71. 71 Профил на Johnny B
  Johnny B
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да, направо отлични съседи, е, с тези от Западна Турция може, там ще е трудно пещерния човек наречен Ердоган да забради всички, но с тези в Анадола не искам да имам много близост.....

  Изгони русофила, спаси България!!!
 72. 72 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#70] от "Ivo Ivanov":

  ++++++++++++++

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 73. 73 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2067 Весело

  До коментар [#4] от "pimpf":

  Гърция е ЧЛЕН, защото може да се пазари и противопостави, а България се държи като ...членка.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 74. 74 Профил на lutece
  lutece
  Рейтинг: 225 Неутрално

  урок по журнализъм. От друга страна, слаба изява на Кунева, която не е свикнала на истински въпроси, поставени от независими журналисти.

 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  До коментар [#74] от "lutece":
  "...урок по журнализъм. От друга страна, слаба изява на Кунева, която не е свикнала на истински въпроси, поставени от независими журналисти."
  Тя Кунева така си плямпа и толкоз може. Аз ако бях, щях да му е.. ма..... на англосаксонското копеле.

 76. 76 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#17] от "je suis Радан Кадиев":

  има няколко километра срещу град Одрин... пълни с мини

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 77. 77 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#73] от "mitko11":

  не мисля че Гърция е по силна или по различна от България с изключение само армията която има..

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 78. 78 Профил на Константинъ
  Константинъ
  Рейтинг: 225 Гневно

  Не съм особен почитател на Кунева, но и този британец е твърде арогантен. Не може да питаш страна като България защо я е страх от Турция - ако Великобритания 500 г. беше живяла под ярема на шериата, нямаше ли и тях да ги е страх от мощен, все по-отдалечаващ се от светските практики съсед?

  Също така, изключително лошо представя страната ни. В последните 150 г. нищо хубаво не е казано или направено за страната ни от тези гнусни сноби. Постоянни атаки и подливане на вода. Защо не сме вземали бежанци? Ами, обяснете на баба ми с нейните 170 лв. пенсия дали е честно тя да тъне в мизерия, след като цял живот е живяла и работила тук, а някакви хора с неизвестен произход и помисли да им се дават парти наготово... и още много, много. А пък точно най-големите колонизатори и експлоататори да ни учат на хуманно отношение...

 79. 79 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Гневно

  "Няма друга европейска държава членка с такава граница с Турция"

  Дневник, много гнусно подменихте текста и го направихте политически коректен. Слушах интервюто и кукувицата абсолютно ясно казва "няма друга европейска държава с граница с Турция". Не разбирам защо замазвате нещата и подменяте смисъла. Кунева не беше подготвена и се държа неадекватно по време на интервюто, което само показва колко са ни зле политиците. А вие господа журналисти си плюете на лицата, когато изкривявате истината!!! Колко ви плати кукувицата за тази работа, а?

 80. 80 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  Ти пък, къде се вреш?

  В членочленка на ЕС...

  "Кунева пред Би Би Си"

  До коментар [#5] от "ЕвразиецЪТ":

  a кога ще ни дадат нашата част от парите на ЕС?

  След като сме заедно за лошото, къде е нашата част от доброто в ЕС?

 81. 81 Профил на ИнаD
  ИнаD
  Рейтинг: 334 Разстроено

  "БиБиСи критикува остро Борисов за първи път
  Направих си труда да чуя какво именно е казала на английски Меглена Кунева в интервю за Би Би Си преди три дни в предаването „ Hard talk” ( труден разговор). https://www.youtube.com/watch?v=j7yVY9Uip8s
  Тя заявява в отговор на един от трудните въпроси, че България е единствената европейска държава, която има граница с Турция. „Дневник” я „спасява” с лъжата, че била казала :

  “Няма друга европейска държава членка с ТАКАВА (курсивът мой – бел ivo.bg) граница с Турция”, преиначава радикално думите й текстът в сайта на „Дневник”, прикривайки нейния гаф.
  Онзи, който е написал това, трябва да бъде санкциониран, ако началството му иска да запази поне малко доверието на излъганите читатели. Подобно нещо не може да бъде написано от лошо владеене на английски. Лъжите от този род се раждат от добро познаване на практиката да бъдат замитани следите на властовия провал.
  Вестникът\сайтът, на който отчаяните от тоталната посттоталитарна пропаганда българи отчаяно се опитват да вярват, дължи извинение на излъганите си читатели."
  Иво Инджев

  "Дневник", ще ми изтриете коментара или ще се извините на читателите си?

 82. 82 Профил на ИнаD
  ИнаD
  Рейтинг: 334 Гневно

  [quote#78:"Константинъ"]Не може да питаш страна като България защо я е страх от Турция - ако Великобритания 500 г. беше живяла под ярема на шериата,[/quote]

  До коментар [#78] от "Константинъ":

  Великобритания нямаше да се остави 500 години да живее под ярема на шериата. Нито под ярема на Русия, под който България живее и сега.

 83. 83 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Кунева е безпомощна в защитата си на Бойко Борисов в това интервю. Изненадана е явно от факта, че (поне веднъж) има насреща си интервюиращ, който й задава въпроси с добавена информационна стойност .

  Ето какво именно е казала на английски Меглена Кунева в интервю за Би Би Си преди три дни в предаването „ Hard talk” ( труден разговор). http://rutube.ru/video/cc3f841fc5d8907caf16ce98684a4a66/

  Тя заявява в отговор на един от трудните въпроси, че България е единствената европейска държава, която има граница с Турция.

  Дневник, онзи, който е написал това, трябва да бъде санкциониран, ако началството му иска да запази поне малко доверието на излъганите читатели.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK