Съветът на ЕС: Европейският мониторинг да остане за България, Румъния е с "впечатляваща инерция"

Вицепремиерът Меглена Кунева по време на Съвета по общи въпроси заедно с представител на румънската делегация в Брюксел на срещата, на която бяха гласувани докладите.

© EU Council

Вицепремиерът Меглена Кунева по време на Съвета по общи въпроси заедно с представител на румънската делегация в Брюксел на срещата, на която бяха гласувани докладите.Механизмът за сътрудничество и проверка остава подходящият инструмент в помощ и на двете държави членки (България и Румъния) в техните усилия за реформи, пише Съветът на ЕС в своите заключения по последните публикувани доклади на Европейската комисия. От заключенията пролича, че пред Румъния има перспективата механизмът да отпадне по-скоро за страната, докато на България беше напомнено колко изостава в сферите на правосъдието и вътрешния ред. В изводите на съвета за България се казва, че работата по реформите трябва "спешно да се ускори". Препоръките за Румъния са положителни и в тях се акцентира върху "впечатляващата инерция", която да продължи.


В очакване на резултати от всяка от двете държави членки в тази рамка механизмът остава, категоричен е документът. Критиките към България обаче са повече, докато Румъния е поздравена за осезаемия прогрес по целите, които поставя механизмът.


Брюксел прави разлика в напредъка между България и Румъния
В изводите на съвета е подчертано, че работата по реформите в България трябва "спешно да се ускори", докато препоръките за Румъния са изцяло положителни и в тях се акцентира върху "впечатляващата инерция", която трябва да продължи. Според заключенията, ако Румъния поддържа положителната си инерция ще си проправи пътя към задоволително изпълнение на всички критерии на механизма в близко бъдеще. Такава констатация за България няма.


Документът съдържа оценката на Съвета за двата последни доклада и съответно на ситуацията в двете държави и отправя препоръки за бъдещи действия.


"В този контекст Съветът очаква следващите доклади за България и Румъния в рамките на една година и приветства намерението на Еврокомисията да продължи мониторинга на ситуацията в България и Румъния...", пише още в заключенията.


Съветът признава и окуражава стъпките, които са предприети да се върне процесът на реформите в България отново в релси. Отбелязано е като постижение изменението на конституцията от декември 2015 г., което е "стъпка напред към реформите на Висшия съдебен съвет", но и че са необходими последващи действия.


България следва да предприеме следните действия, напомня Съветът препоръките, присъстващи и в доклада:


- да постигне широк и категоричен политически консенсус в подкрепа на процеса за реформи;
- да се фокусира върху усилията да се премахне противоречието, касаещо политическо влияние върху правосъдната система и въпросите за почтеността на назначенията;
- да подобри ефективното прилагане на съдебните решения;
- да продължи с реформите на ВСС и прокуратурата и да засили правомощията на съдебния инспекторат;
- да модернизира наказателното законодателство;
- да постигне резултати в борбата с корупцията на високо ниво чрез конкретни и устойчиви резултати;
- да подобри прозрачността на публичните поръчки;
- да даде приоритет на приемането на нов антикорупционен закон, което включва учредяването на добре; финансирана, обединена антикорупционна институция със силен независим мандат.


Съветът още забелязва трудностите при "натрупването на опит в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност", пише в заключенията. Посочено е и че бързо трябва да се разрешат проблемите, които в момента спират работата на дирекцията за организирана престъпност в МВР, както и на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.


В същото време е отбелязано поддържането на "впечатляващата инерция" в Румъния за справяне с корупцията на високите нива и растящият професионализъм в правосъдната система


"Румъния е на път да осигури необходимата устойчивост и необратимост на реформите, които ще ѝ позволят да постигне целите на механизма", пише в документа.


Приветствения постер за присъединяването на България и Румъния към ЕС върху сградата на Европейската комисия, 2007 г.

© European Commission

Приветствения постер за присъединяването на България и Румъния към ЕС върху сградата на Европейската комисия, 2007 г.


Препоръките към Румъния включват назначенията в правосъдието да бъдат прозрачни и съобразени със заслугите, както и стриктно да се проверят кандидатите на предстоящите избори в страната.


След като последните доклади по МСП показаха сериозна преднина на Румъния пред България, мнозина наблюдатели заподозряха, че в възможно Брюксел да прецени да прекрати мониторинга върху Румъния.


На практика България и Румъния не са по никакъв начин свързани


- МСП за двете държави е въведен с две отделни решения.


Първоначално механизмът служeше за активирането на предпазни клаузи в Договора за присъединяване, в случай че София и Букурещ не успеят да осъществят достатъчен напредък. Приложимостта на тези санкции обаче изтече в края на 2009 г. Дебатите в Съвета дали да се свърже резултатът от МСП и влизането на двете страни в Шенген не доведоха до единодушно решение, но според мнозина на практика Брюксел реализира именно такава стратегия в момента.


Въпросът за "разделянето" между България и Румъния е на фокус, откакто предимството на Румъния стана очевидно, а самият председател на Европейската комисия (ЕК) потвърди тази възможност.


Публикуваният документ сочи, че механизмът ще остане в сила поне до излизането на следващия доклад, който ще бъде изготвен през следващите 12 месеца. Въпреки че решението за отмяна на мониторинга трябва да бъде взето от Европейската комисия, мнението на Съвета има сериозна тежест и е представително за намеренията на Брюксел.


*заглавието е променено в 19:50 ч.

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Много важно.
  Все едно сме някое малко дете - 9 години ще ни гледат.
  А пък и си помислих Хърватска сигурно е по-добре от България и Румъния...

 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  няма как да ни разделят по простата причина ,че им трябват още граници на пътя на бягащите бежанци ,а Румъния е много подходяща граница за целта ,така ,че засега ще е вързана за нас

 3. 3 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Трябваше да ни разделят с Румъния.Щеше да има по-добър ефект за България.Сега дадоха храна на ГЕРБ да лае още повече....

 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2573 Весело

  брей... гоуем зор докато го измътите... и всъщност кво "ре" кара да мислите че не можем да четем... към България друго освен критики нема, драга

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Неутрално

  Действия трябват , а не наблюдения....

  [email protected]
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално
 7. 7 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 493 Весело

  Войори - да ни гледат , ама да не пипат

 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2573 Весело

  [quote#3:"pro_bono"]Сега дадоха храна на ГЕРБ да лае още повече....[/quote]
  нема се плашиш, еся г-жа Ангелова ще ни преведе какво точно значи това:

  "Bulgaria should focus its efforts on removing controversy about political influence on the judicial system and integrity issues regarding appointments, as well as the need to improve on the monitoring and the addressing of deficiencies, and the effective implementation of court judgements."

 9. 9 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#3] от "pro_bono":

  Малко не схващам логиката ти..
  И в 2та случая можеш да плюеш по Герб и т.т. на воля, ако това желаеш..

  В България няма промяна, в Румъния има, ама колко е реална бих поспорил. Там нещата малко приличат на 1 голямо театрално шоу.. Тук поне ни е ясно, че няма да се оправиме..

  Реално в случая румънците имат причина да ни гледат малко злобно, че ги влачиме по-дъното.. Щото без нас можеха и да минат тънко...

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  А в това време ДПС ,БСП иГЕРБ искат спиране на мониторинга.Според Боце ние сме задминали румънците оттдавна. Има консенсус между Гоце ,Боце и Доган за спиране на реформите.

 11. 11 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#9] от "sv3tli0":

  Не е така.В Румъния им политици с ефективни присъди.И далече по-добре работеща съдебна система.Не е идеална,но е по-добра от България....

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#9] от "sv3tli0":

  Логиката е ,че сега Боце ще каже ,че вървим заедно с румънците. Като го видя в затвора ,че повярвам.

 13. 13 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2573 Весело

  До коментар [#10] от "hodounski":

  в Медиапул има добър коментар на Христо Иванов по въпроса

 14. 14 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 619 Разстроено

  Моите югоизточни европейски звезди на аватара...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  ЕС трябваше да даде ''морковчето'' на Румъния !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 294 Неутрално

  За съжаление не мисля, че цацарузата, че ще трогне от някакъв си безполезен мониторинг. ЕС трябва да действа доста по-твърдо, но няма механизми за това.

 18. 18 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Какъв мониторинг, какви закони бе ей, животни!
  Вижте снимка как преди малко пребиват човек на черни връх задето е ударил мутрнски джип:
  https://www.facebook.com/kmstavrev/posts/845977892198527

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Не мога да разбера каква е тази фиксация с тези доклади и мониторинги. Очитавяването на съдебната ни система е на първо място в наша собствена полза. Ако излезе някакъв лъжливо хвалещ доклад след месец и свалят мониторинга - какво от това? Ако сме на същия хал?

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на hakamoto
  hakamoto
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Както е тръгнало българите скоро ще започнат да емигрират и в Румъния.

 21. 21 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Баси , всички са срещу Раданчо и неговите последователи! Даже ЕС!

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 22. 22 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2573 Любопитно

  ади де Ангелова, ади де... не е чак толкоз сложно:

  "да се фокусира върху усилията да се..."

  vs

  "Bulgaria should focus its efforts on..."

 23. 23 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Весело

  А за Турциа като кандидат член на ЕС мОниторинг нещо? Където избиват десетки хиляди кюрди, изгарят живи хиляди и гонят стотици хиляди?
  Там мОниторинг нЕма нужда, А? Бас държа, че ако Кунева "договори" затварянето и на 5, 6 блок на Козлодуй, мОниторинга за Балгариа ще падне незабавно!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 24. 24 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  - да постигне широк и категоричен политически консенсус в подкрепа на процеса за реформи;
  - да се фокусира върху усилията да се премахнат противоречията за политическо влияние върху; правосъдната система и въпросите за почтеността на назначенията;
  - да подобри ефективното прилагане на съдебните решения;
  - да продължи с реформите на ВСС и прокуратурата и да засили правомощията на съдебния инспекторат;
  - да модернизира наказателното законодателство;
  - да постигне резултати в борбата с корупцията на високо ниво чрез конкретни и устойчиви резултати;
  - да подобри прозрачността на публичните поръчки;
  - да даде приоритет на приемането на нов антикорупционен закон, което включва учредяването на добре; финансирана, обединена антикорупционна институция със силен независим мандат.
  ТОВА искаме и ние, т.н. граждани на т.н. държава. Ама си оставаме с искането.

 25. 25 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Любопитно

  Ех ако беше останал мопниторинга само за България. Каква радост щеше да е във форума

 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 836 Неутрално

  "Европейският мониторинг да остане и за България, и за Румъния, поиска Съветът на ЕС"

  За да може ЕС да си бърше ръцете като с парцал . Кой ги бръсне за слива . И то заслужено . До сега нищо съществено в докладите не се е пръкнало . Освен едни постни клишета за " политичаска воля ". Ами напишете конкретно бе льольовци - Тия камъни от тук - там . А тия от там - тук. За два часа. Както беше в казармата . Тогава може и да се получи добре свършена работа . Ама в Брюксел няма старшини . Пълно е с трудоваци .

 27. 27 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 295 Неутрално

  В Corruption perception index за 2015, Румъния се изкачи с над 10 пункта спрямо предишната година, и сега се нарежда над Италия, Гърция и много друго ЕС страни, а България си остана на същото място което беше и миналата година, сега сме с едно място над Сърбия. Предвиждам че след 2/3 години, ще трябва да догонваме Сърбия, а Румъния вече ще е на едно ниво с Франция, Германия и другите.

 28. 28 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Весело

  До коментар [#21] от "Карла Hanneman":

  "Баси , всички са срещу Раданчо и неговите последователи! Даже ЕС!"

  Радан никой е го бръсне за зарзала нито в ЕС, нито в ЕНП, нито където и да е. Приема го с отворени обятия само тъстът от ДС в Добрич

 29. 29 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#11] от "pro_bono":


  [quote#11:"pro_bono"]Не е така.В Румъния им политици с ефективни присъди.И далече по-добре работеща съдебна система.[/quote]В Румъния има една прокуратура,която коли и беси-разкарва политици като цигански мечки с белезници и прави шоу.Ако тук имаше такова нещо,първо такива като вас щяха да писнат.Истина е,че там като цяло е малко по-добре.Но разликата е минимална.Все пак едно е да граничиш с Унгария и Словакия,друго с Турция и Гърция-въпрос на манталитет.Не бива много да се прехласвате по Румъния,защото в първия възможен момент могат да си покажат зъбките-толкова рекламираната по медиите на Прокопиев и Нова Маковей вече поиска роми из варненско да учели на румънски език! http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/10/2720673_spored_monika_makovei_rumuncite_v_bulgariia_ne_mogat/ .Така,че внимавайте какви са ви примерите за подражание!

 30. 30 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#19] от "dogwoman":"Не мога да разбера каква е тази фиксация с тези доклади и мониторинги."

  Ами използвате са вътрешнополитически цели,какво друго.Особено от тези,дето искат да овладеят съдебната система,ама не могат.

 31. 31 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1043 Весело

  До коментар [#25] от "Jumbo Jet":"Ех ако беше останал мопниторинга само за България. Каква радост щеше да е във форума"  Раданчо щеше да се скъса да обикаля по медиите и да замаже оняденшния гаф...

 32. 32 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Приветствения постер за присъединяването на България и Румъния към ЕС върху сградата на Европейската комисия, 2007 г.
  ---
  и горе у лево - кемтрейлс!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 33. 33 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Мониторингът трябва да остане. Нищо не е направено, за да го махнат. Нищо не се е променило в съдебната система, корупцията властва навсякъде, както и организираната престъпност.

 34. 34 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Звучен шамар по мутрите на комуноиди и ДС-ченгета.Усилията им отидоха напразно,дето толкова вкупом искаха да упражняват натиск за отмяна на мониторинга.Как така някой ще ги наблюдава и ще им пречи да си разиграват коня.Лустрация!

 35. 35 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2573 Весело

  [quote#31:"yanne"]оняденшния гаф[/quote]
  хехе, гаф... герберастията е в непрекъснат гаф от '09-та досега ако не си забелязал... ето, и днес пак ви го казаха хората за н-ти път и още неразбрали ходите

 36. 36 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 836 Неутрално

  България следва да предприеме следните действия, напомня Съветът препоръките, присъстващи и в доклада:

  - да постигне широк и категоричен политически консенсус в подкрепа на процеса за реформи;
  - да се фокусира върху усилията да се премахнат противоречията за политическо влияние върху; правосъдната система и въпросите за почтеността на назначенията;
  - да подобри ....."

  Седем пъти " да се ... " И нищо конкретно освен общи лафчета . Демократичен план за достигане на светлото виртуално бъдеще. .

 37. 37 Профил на Teodora Angelova
  Teodora Angelova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "extraCACA":
  Обяснете по-конретно какво ви притеснява?

 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Румънците си изпатиха заради нас. Ако ни разделят това ще е окончателната присъда че от нас нищо не става, пращат ни на боклука и повече не ги интересуваме. Тогава мафията тук съвсем през просото ще го удари, няма какво повече да и направят. А така малко се сдържа за да не стане разделянето.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Ц-ц-ц , енали Румъния беха много напред с Реформите? Значи пичелят право на вечерна проверка да свалят знамето. Хвала!

 40. 40 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 643 Неутрално

  "Ех ако беше останал мопниторинга само за България. Каква радост щеше да е във форума"

  До коментар [#25] от "Jumbo Jet":

  Ех ако бяха го отменили мониторинга,Каква радост щеше да е във ГЕРБ,БКП и останалите ченгесарски котила.

 41. 41 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#33] от "proza":
  Мониторингът трябва да остане. Нищо не е направено, за да го махнат"

  Ами и да остане , какво от това? Вече стои девет години . Ползата правилно я определяш - нищо не е направиено л Колко трябва още да стои- още девет, деветнайсе , деведесет и девет ? Е толкова и ЕС няма да стои. Съдебните СИСТЕМИ по цяла европа са горе долу едни и същи . Разликата е може би в хората , които я прилагат. Е , мониторинга няма да ги промени . Защото се прави про форма - без никакво конкретика със задачи у изисквания и срокове . Всуе се морите - ключа за бараката не е заровен никъде. Просто бараката е без катинар и ключалка.

 42. 42 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Много правилно решение.

 43. 43 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 836 Любопитно

  [quote#40:"leslin"]Каква радост щеше да е във ГЕРБ,БКП и останалите ченгесарски котила. [/quote]

  Добре де , сега в кои котила се е загнездила радостта? Щом и "останалите " са котила , интересно е кои НЕ СА ? Май ти задавам въпрос с повишена трудност , извинявай.

 44. 44 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Това че остава е добре. Проблемът е, че при румънците дава резултати, а в територията нищо не се променя - приказки,протакане,тупкане на топка......

 45. 45 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Преди 25 г. беше тъжно да влезеш с кола в Румъния. Сега е тъжно да влизаш в България.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 46. 46 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Не мониторинг, а ВНОС НА ЗАПАДНИ МАГИСТРАТИ ДА РАБОТЯТ У НАС ДОКАТО НАШИТЕ ВЛЕЗНАТ В ЧАС ! Иначе нищо не е в състояние да накара нашите корумпета и некадърници в тоги да заработят нормално ! Спрямо нашите аз бих приложил грузинския опит в борбата с корупцията - уволнение на всички магистрати и приемане обратно само след прекарване през полиграфа за лоялност, нерегламентирани доходи и връзки с престъпността ! С тези които сега са начело и с оръжие да ги заплаши човек пак няма да влезе в час съдебната система ! Толкова не стават горките !

 47. 47 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  “- да се фокусира върху усилията да се премахне противоречието, касаещо политическо влияние върху правосъдната система и въпросите за почтеността на назначенията”

  Глупости на търкалета! - както повечето неща, които напоследък изхожд@т от Брюксел!

  I Want To Believe
 48. 48 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Хайде изключвайте ни от ЕС и НАТО най-сетне, че не се трае. Ма слдко е да ограбваш беззащитна колония и малък и беден народ. Ах как сладко е да папат лесни парички от Софийска вода, Дънди прешъс, Мариците и веригите от магазини.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 49. 49 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 935 Весело

  [quote#29:"yanne"]В Румъния има една прокуратура,която коли и беси-разкарва политици като цигански мечки с белезници и прави шоу.Ако тук имаше такова нещо,първо такива като вас щяха да писнат.[/quote]

  Чак не мога да повярвам на себе си, че ти харесвам приказката )))

 50. 50 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#29] от "yanne":


  [quote#29:"yanne"]Не бива много да се прехласвате по Румъния,защото в първия възможен момент могат да си покажат зъбките-толкова рекламираната по медиите на Прокопиев и Нова Маковей вече поиска роми из варненско да учели на румънски език! http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/10/2720673_spored_monika_makovei_rumuncite_v_bulgariia_ne_mogat/ .Така,че внимавайте какви са ви примерите за подражание! [/quote]


  Аз още от 2012 писах във форума много подробно за плановете на по-големите румънски think tanks и за стремежа им към ревизия ! Писах,че като член на ЕС ще им е много лесно да насърчават допълнителното романизиране на България чрез смесени бракове и тн.
  Бях оплют във форума и банат за месец.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 51. 51 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#7] от "xyha":


  [quote#7:"xyha"]Войори - да ни гледат , ама да не пипат [/quote]

  То ние сме си за пипане, ама не с ръка, а с дръвце

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  Колко справедливо! Не е важно България да е добре, а Румъния да е зле. Не че някой му пука де. Нито в България, нито в Румъния.

 53. 53 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Съчувствие за съседите.

 54. 54 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4641 Любопитно

  Румънците дръпнаха сериозно спрямо нас ,но явно има какво още да се желае при тях.А ние ще продължаваме да сме "червеният фенер" на ЕС

 55. 55 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1973 Весело

  Маковей само дето токова се напиня...и кво, пак с нас на баламатума...

 56. 56 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  А беше време когато ние искахме да се откачим от тях...
  Сега те ни влачат като прогнил дънер.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 57. 57 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2573 Весело

  [quote#37:"Teodora Angelova"]Обяснете по-конретно какво ви притеснява? [/quote]

  вродената проклетия, предполагам

  всъщност не би ли следвало въпроса да е към авторката, все пак
  "да се фокусира върху усилията да се..." ≠ "Bulgaria should focus its efforts on..."

 58. 58 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 237 Неутрално

  1.Гнида.
  2.Мекотело.
  3.Чехълче.
  4. Еуглена.
  5. БГ политик.

 59. 59 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1043 Весело

  До коментар [#35] от "extraCACA":


  [quote#35:"extraCACA"] герберастията е в непрекъснат гаф от '09-та досега[/quote]
  Ами какъв ви е проблемът да минете 3-4% тогава,а?!

 60. 60 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#39] от "dosetliv":


  [quote#39:"dosetliv"]Ц-ц-ц , енали Румъния беха много напред с Реформите? [/quote]
  Твърде много се хващате на пропагандата на ПМ и разни НПО-та.

 61. 61 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#50] от "'ΕΡΕΒΟΣ":


  [quote#50:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Аз още от 2012 писах във форума много подробно за плановете на по-големите румънски think tanks и за стремежа им към ревизия ! [/quote]Те ревизия няма да постигнат.Просто се чудя на някои българи,които все са сезсагледали и все на някой за нещо завиждат и се самоунижават.Преди се прехласваха по сърбите,после по гърците,днес са си нарочили румънците.А там е същото като тук,с малки разлики в Трансилвания,например.Румънците са били винаги позьори и винаги са се стеремели да се правят на нещо,дето е от Запада и искат да се различават от другите балканци.И това им е щукнало,още от както се отказаха от кирилицата и минаха на латиница и после като се кръстиха "римляни" на Римската Империя.И днес там е същата показност,която правят от десетилетия насам.Букурещ я строяха да прилича на Париж,станаха франкофони-абе чисти латинци.

 62. 62 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#55] от "BGman1":


  [quote#55:"BGman1"]Маковей само дето токова се напин[/quote]
  Аз се дразня как я разкарваха като циганска мечка по повечето медии в България и я изкараха румънската Жана Дарк.А тя,ако беше такава на последните президентски избори нямаше да има 8% .Че то и една тяхна разголена министърка изкара почти толкова тогава!Съгласен съм,че в Румъния има разлики,но те далеч не са чак толкова големи и там става дума за повее показност,от колкото за реални резултати.И това се коментира в самата Румъния.

 63. 63 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2573 Любопитно

  [quote#59:"yanne"]Ами какъв ви е проблемът да минете 3-4% тогава,а?! [/quote]
  тва па кво общо има с темата... ти, Янчо, текста на заключението прочете ли го изобщо БЕ... и ако да - що пак нищо не си разбрал?

 64. 64 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нали сме в ЕС!
  Какво тук значи някакъв си мониторинг?
  Само политиците ги боли за него!

 65. 65 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#29] от "yanne":

  Изглежда ползвате карта на Чехословакия от 1918 - 1938. Всъщност дори тогава Румъния не е граничела със Словакия, а с Подкарпатска Русь (днес Закарпатска Украйна), която е била административна единица в Чехословакия. От 1.XI.1938е била анектирана от Унгария, а според Кошицката Декларация на правителството на Чехословакия (20.IV.1945) се преотстъпва на СССР.

  Относно мониторинга, направен е много кротко и нежно, не вярвам някой в София да се трогне. Разделянето ни от Румъния, ако не друго, би имало отрезвяващ ефект спрямо одобряващите сегашното правителство. Добрите новини в България се случват въпреки, а не поради правителството. Леката икономическа конюнктура е резултат от световното съвземане след 2013, а не защото правителството нещо прави.

  E PLVRIBVS VNVM
 66. 66 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#48] от "42":

  Де тоя късмет да ни управляваха от Брюксел на принципа на колонията, ама не би. Сами си се управляваме, отвън само ни на наглеждат да не подивеем съвсем.

  E PLVRIBVS VNVM
 67. 67 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#33] от "proza":

  Никакъв мониторинг. Направо да ни назначат съдебен борд от Европа, друго спасение няма. Явно ние не сме достатъчно кадърни да се справим сами.

 68. 68 Профил на pluralism
  pluralism
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Като сме прости така ще е, англичаните хубаво си знаят. Айде един бърз референдум за излизане от ЕС и присъединяване към Евразийския съюз, пък да видим колко ще сме под мониторинг и извън Шенген...

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#69] от "d8skd6sh27sadsad":


  До коментар [#70] от "d8skd6sh27sadsad":


  До коментар [#71] от "d8skd6sh27sadsad":

  Флапи, домъчня ни за теб. След като ти баннаха другата регистрация си помислих, че повече няма да се видим. То е ясно, че пишеш само глупости и никой не ти обръща внимание, но поне си оправи граматиката и правописа, че да изглежда по-сериозно.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2799 Любопитно

  [quote#56:"Cherrie"]А беше време когато ние искахме да се откачим от тях...
  Сега те ни влачат като прогнил дънер. [/quote]
  Айде бягай на североизток, там ще те приемат с отворени обятия. само че българите отдавна са избрали пътя си и той е европейският, а не болшевишко - азиатският. Как пък едно комуне не отиде да живее в любимата им Русия?

 75. 75 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 911 Разстроено

  Ураааа, България все пак няма да я „разделят“ от Румъния! Явно партийният другар на Тиквата Юнкер в крайна сметка е ударил едно здраво партийно рамо. Види се, че и на него толкова му пука за демокрация и гражданско общество – важното е само партийната дружба с другаря Живков, пардон, Борисов да продължава и процъфтява! Лицемер и половина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK