ЕК определи шест принципа, които ще ръководят отношенията на ЕС с Турция

Турският премиер Ахмет Давутоглу, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на срещата на върха ЕС-Турция

© Associated Press

Турският премиер Ахмет Давутоглу, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на срещата на върха ЕС-ТурцияЕвропейската комисия публикува шест принципа, по които ЕС ще се ръководи в бъдещото си сътрудничество с Турция, ден преди да се проведе срещата на върха между 28-те държави членки и Анкара. След преговорите на 17 и 18 март се очаква да бъде окончателно изготвено споразумението с мерките за спиране на имигрантския поток към Европа.


I. Депортациите ще бъдат съобразени с международното право


Според сделката с Турция всички имигранти, тръгнали от територията ѝ, ще бъдат връщани обратно. Чак след това ЕС ще разселва по "безопасен и легален" начин директно от Турция.
Според ЕК тези връщания трябва да се смятат за "временна и извънредна мярка", ще бъдат извършвани според изискванията на европейското и международното право. Т.е. всяка молба за убежище ще се разглежда по отделно.


Това уточнение следва редица критики, че ЕС е на път да наруши международното право (Конвенцията за бежанците на ООН от 1951 г. и Хартата на основните права в ЕС), защото тези документи забраняват колективните депортации на лица, жертва на преследване.


Еврокомисията предвижда всички нелегални имигранти, които нямат нужда от международна защита да бъдат връщани от Турция и Гърция в рамките на двустранни споразумения за реадмисия.


Вероятно тази точка касае имигрантите, които вече са на територията на Гърция. България от своя страна поиска същите гаранции, в случай че потокът от бежанци се насочи към нейната територия.


За да оправдае намерението си да връща обратно в Турция и с хора с право на бежански статут, ЕК се позовава на разпоредби в европейската директива за убежището, които предвиждат спиране на приема на молба за убежище, ако едно лице вече е признато като бежанец или има достатъчна защита в трета държава, която е безопасна.


За тази цел:


- Гърция трябва да въведе законодателни промени, с които да признае Турция за безопасна страна;
- Турция трябва да гарантира достъп до процедури за предоставяне на убежище за всички нуждаещи се от защита.


Това може да се окаже трудно, защото турското законодателство не предвижда предоставяне на пълноценен бежански статут на бежанци от държави, които не са членове на Съвета на Европа. Анкара предоставя единствено статут за временно пребиваване, но малка част от бежанците се сдобиват с него. Бежанците освен това в голямата си част не могат да получат възможност за работа и адекватно образование в Турция, за да останат за дълго там.


II. Бежанец срещу бежанец


За всеки сирийски гражданин, върнат от гръцките острови, друг ще бъде заселен в ЕС директно от Турция. Тук ще се използват места от вече договорена през миналата годиха схема, в рамките на която ЕС се съгласи да приеме 20 000 души в нужда от международна защита от трети държави (включително Ливан и Йордания). Еврокомисията посочва, че държавите членки ще могат да участва в тази схема на доброволни начала, но в комюникето още пише, че "държавите трябва да гарантират достатъчен брой места за презаселване".


III. Ускоряване на визовата либерализация


Няма да се променят изискванията, които Турция трябва да изпълни, за да получи безвизов режим, но приемайки, че тези мерки ще бъдат взети от страна на Анкара (общо 75 изисквания, измежду които например модернизирането на системата на издаване на лични документи), ЕК ще направи предложение за отмяна на визите в края на април тази година.


IV. Ускоряване на отпускането на европейски пари за бежанците в Турция


До момента за образование и хуманитарна помощ на сирийците в Турция са отпуснати 95 млн. евро от първоначално обещаните 3 млрд., които вероятно след срещата на върха ще бъдат удвоени до 6 млрд. Преди да се отпуснат още средства, турските власти ще посочат какви са основните нужди на бежанците.


V. По-бързи преговори за членство


Комисията се приготвя да отвори 5 преговорни глави (енергетика; правосъдие и основни права; справедливост, свобода и сигурност; образование и култура и външни политики и политика за сигурност и отбрана), които конкретно бяха посочени от Турция като условия тя да изпълни своята част от сделката.


Проблемът е, че именно тези преговорни глави бяха блокирани от Кипър още през 2009 г., защото Турция отказа да допусни кипърски кораби до територията си. Кипър и тази седмица заяви, че е категорично против тази част от сделката да се изпълни, което заплашва с вето цялото споразумение.


VI. Подобряване на хуманитарните условия в Сирия


В крайна сметка Европейският съюз изглежда ще приеме старите предложения на Турция за създаване на "зони за безопасност" на сирийска територия, които да бъдат хуманитарно обезпечени и да позволяват на хората на да не напускат страната.


През миналата година турският премиер Ахмет Давутоглу се опита да внедри идеята в дневния ред на Европейския съвет с подкрепата на премиера Бойко Борисов, но предложението така и не беше обсъдено.


"Ако не можем да създадем такива зони на сигурност, ще стане неизбежно за повече от 7 милиона души в Сирия да поемат по пътя към Европа, което още повече ще задълбочи сегашната хуманитарна криза и ще причини още по-сериозни политически осезаеми последици", заяви тогава Давутоглу в писмо до българския министър-председател.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3549 Весело

  Хм ...

  Сутринта Могерини вика пет принципа на ЕС за отношенията с Русия.
  Сега ЕК ни рЕди за шест принципа за отношенията с Турция.

  Бе ... тия брюселци станаха баси маоистите!

  А аз имам вече едно на ум за Бандата на четиримата!

 2. 2 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Тези условия подозрително много приличат на резултати от изнудване, не от преговори.

 3. 3 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Накратко турците извиват ръце и са на далавера от цялата патаклама с мигратите! Сега ЕС ще клекнат на всичките мераци на турците, за да намалят нашествениците, които лудото фрау незнайно защо така великодушно покани миналото лято!

 4. 4 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 621 Неутрално

  КаКви преговорни глави алоу ?! В Турция затварят вестници и колят кюрдите, а жените трябва да живеят под ключ в харема .....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 5. 5 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Теория, теория, теория. На практика, едва ли ще се случи нещо.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 6. 6 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 434 Неутрално

  I. Депортациите ще бъдат съобразени с международното право:

  Тоест, депортации може и да няма, защото не са особено законни.

  III. Ускоряване на визовата либерализация:

  Отмяна на визите в края на април? Всеки път става все по-добре и по-добре. Браво! Срокът се скъсява при всяка среща. Условие тук е модернизирането на системата на издаване на лични документи. За да не могат да се фалшифицират документите, или за да става по-бързо издаването им?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  Такаааа, по същество ...

  Принцип Първи.
  Явно най-важен, защото е определен за Първи.
  И какво подготвят?
  Те' ви цитирано:
  Според сделката с Турция всички имигранти, тръгнали от територията ѝ, ще бъдат връщани обратно. Чак след това ЕС ще разселва по "безопасен и легален" начин директно от Турция.

  Според ЕК тези връщания трябва да се смятат за "временна и извънредна мярка" ...

  Т.е. ако го изчистим от финтифлюшките - ЕС се заема да си внася от Турция емигранти. Които да си "разселва" в Европа.

  Ще се внасят имигранти и т'ва е!
  И никой не ви пита!

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  "Чак след това ЕС ще разселва по "безопасен и легален" начин директно от Турция."
  Къде ще разселва и ще искат ли съгласие на приемащите държави.И само за сирийци ли става въпрос или за всички от Африка и Азия,които пожелаят Европа.

 9. 9 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1128 Весело

  Скоро ще има и седми принцип - независим Кюрдистан

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  Хм ...
  А забелязвате ли и нещо друго?

  Текстът е явно официално пуснатият от ЕК.

  И в него ... се говори за имигранти!
  Които да се третират по разни Конвенции за бежанци и подобни. Но - имигранти!

 11. 11 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Падение по всички линии! Евробюрократите съвсем свалиха гащи пред султан Ердоган!

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Кипър и вишеградската четворка са като белотаджии с писар. Ще има сеир за кибиците...

 13. 13 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ".................Гърция трябва да въведе законодателни промени, с които да признае Турция за безопасна страна..........."

  Да признае законодателно че черното е бяло и желязото е дървено.

 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#10] от "xm...":


  [quote#10:"xm..."]И в него ... се говори за имигранти! [/quote]
  Явно ЕС прие, че война в Сирия вече няма.
  Или им дойде акъла, че бежанците са само на територията на Турция. Излизайки от там, вече са имигранти.

 15. 15 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Все някой трябва да наложи вето за влизането в евросъюза , но трябва да не сме ние , че ще се нажежи напрежение до червено . Тези ще са втората по големина група в евро парламента . Западняците дават ли си сметка за това изобщо.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  [quote#14:"Добрин Велков"]Явно ЕС прие[/quote]
  Нищо не е приела, а просто престанаха да се крият.

 17. 17 Профил на Doli Alexdelta
  Doli Alexdelta
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Преди малко сред водещите новини в Топнюзтодей.орг
  прочетох едно доста притеснително заглавие
  "The Reality of Turkey's Pakistanization" на HUFFINGTONPOST.
  Дано не се стига до там

 18. 18 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Еврокащина и двойни стандарти от най сталинистки тип. В югоизточна Турция върви тотална война срещу кюрдите. Картината е същата както в Сирия. Редица селища са полуразрушени. Хора, изгаряни живи в мазетата, където са потърсили убежище. Цялата, цензурирана, западна, медийна машина не обелва нито дума. Вместо това, брюкселските чиновници са в поза "партер" пред самозабравилия се султан и неговия везир!! Позор!!

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK