София ще настоява за връщане на имигранти от България и Черно море в Турция

Данием Митов, министър на външните работи на България

© Conceil de l'Europe

Данием Митов, министър на външните работи на БългарияСпоразумението между Европейския съвет и Турция трябва да покрива всички външни граници на ЕС – както морските, така и сухопътните. За това ще настоява България на срещата на Европейския съвет с турския премиер Ахмет Давутоглу днес и утре в Брюксел. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на дискусия, организирана от Европейския съвет за външна политика.


Това означава, че премиерът Бойко Борисов в Брюксел ще поиска всички имигранти и бежанци да бъдат връщани на територията на Турция не само от Гърция, но и от България. Ще настояваме освен това нелегално пристигащите по вода в Черно море също да бъдат връщани, добави Митов.
"Не можем да си позволим степента на защита на границите на ЕС да варира", категоричен беше министърът.България ще иска максимално бързо да заработи реадмисионното споразумение между Турция и ЕС, както и двустранното реадмисионно споразумение между Гърция и ЕС.


Кога ще започне да работи споразумението за реадмисия на ЕС с Турция и дали ще бъде подписано ново двустранно споразумение между София и Анкара ще стане ясно на Европейския съвет в Брюксел днес, "ако изобщо се стигне до споразумение", заяви Митов.


За да може България да връща законно нелегални имигранти и бежанци в Турция, страната е определила Турция като "сигурна страна", за да може с действията си да не нарушава международното право за защита на бежанците, заяви още външният министър.*


"В споразумението трябва да бъдат споменати сухопътните граници между Турция и Гърция, България и Турция и Черно море", заяви Митов и добави, че турската страна трябва да поеме ангажимента да помогне да не се създават алтернативни маршрути на имигрантите.


Турция няма да бъде привилегирована, трябва да си свърши работата


Що се отнася до исканията от Анкара за отваряне на преговорни глави и ускоряване на процеса за либерализация на визовия режим, Митов беше категоричен, че действията на ЕС по изпълняването на тези условия няма да поставят Турция в привилегировано положение или да ѝ даде специален статут.

Условията са абсолютно еднакви за всички страни както при воденето на преговори за присъединяване, така и при визовата либерализация – изискванията и стандартите на ЕС трябва да бъдат покрити от всички държави, добави Митов. Той обясни още, че единственият начин да се ускори процесът е чрез скъсявана на периодите, през които третите държави (в случая Турция) докладват на Брюксел за постигнатия прогрес по исканията на Брюксел, но не и да се затворят очите за неизпълнение на ангажименти.

"Скоростта на вземането на решения в Европейския съюз не съвпада с динамиката, с която бежанската криза се развива", заяви още Митов, ни приветства оформянето на политики и конкретни мерки за справянето с кризата.


Кипърският и имигрантския въпрос трябва да останат разделени


На въпрос каква страна ще заеме България по конфликта, възникнал между Турция и Кипър, външният министър заяви, че мирните преговори между Анкара и Никозия и споразумението за намаляване на имигрантския поток между Турция и Европейския съюз не трябва да бъдат свързвани


Въпреки това Кипър, все още непризната от турската страна, вече обяви, че няма да изпълни едно от исканията на Турция в рамките на сделката – да бъдат отворени пет преговорни глави, замразени от самата Никозия през 2009 г., след като Анкара остави пристанищата си затворени с кипърските кораби.


Разширяването трябва да остане в дневния ред


Даниел Митов потвърди подкрепата на България за продължаването на процеса на разширяването на Европейския съюз, като предупреди, че бавната европейска интеграция на държавите от Западните Балкани ще доведе до задълбочаване на скептицизма към европейското единство в региона. На фона на тази ситуация ще бъде трудно държавите да се борят с разпространявано на ефектите от бежанската криза, като например финансови проблеми и институционална нестабилност.


Имиграционната криза трябва да напомни на европейските държави, че е необходимо бързо да се стигне до "логическото заключение", а именно – бързото интегриране на държавите, заяви още Митов и добави, че "разширяването на ЕС трябва да бъде в дневния ред при всяка възможност".


Икономиката, транспортът, енергетиката и гражданските общества на държавите от Балканите са факторите, които трябва да засилят връзките между тях, добави министърът.


*Европейското право предвижда опция хора да бъдат връщани в "трета безопасна страна" (third safe country), само в случай, че държавата е способна да гарантира убежище и адекватна защита на бежанците.


–––
Какви са основните елементи, за които ще преговарят Европейският съюз и Турция днес?


- Турция да приеме всички имигранти и бежанци нелегално напуснали територията ѝ, за да стъпят на европейска територия (гръцките острови), гарантирайки функциониращи реадмисионни споразумения с ЕС;
- За всеки депортиран сирийски имигрант, който нелегално е пътувал към ЕС, блокът да заселва по легален и безопасен начин по един сириец от директно от Турция в държавите членки на квотен принцип;
- Ускоряване на визовата либерализация за турските граждани, като тя стане факт от края на юни 2016 г.
- Отваряне на нови преговорни глави за членството на Турция в ЕС;
- Удвояване на финансирането за сирийските бежанци в Турция до 6 млрд. евро


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Правилно! Не може гърците да връщат, а ние - не!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 2. 2 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1912 Любопитно

  От около 2 години имаме двустранно споразумение за реадмисия с Турция и редовно връщаме по някой емигрант...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 3. 3 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Много смело и категорично,но дали ЕС ще чуе исканията ни?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  marinov1018
 4. 4 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#2] от "mitko11":

  Явно не е достатъчно, иначе Митов нямаше да мрънка официално

  Мома, връщай 12 и 12А!
 5. 5 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 516 Неутрално
 6. 6 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  И в 4ерно море ли ,са се навъдили мигранти???
  Воден свят, на Костнър!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 7. 7 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 274 Неутрално
 8. 8 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Орките съсипаха Гърция като туристическа детинация. Дано не ни сполети същотото!

 9. 9 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Пак тъпо шикалкавене и заиграване от либерастите. Истината трябва да се каже съвсем ясно и недвусмислено: в Сирия и в Ирак има безопасни територии, където не се води война. Бежанците трябва да се отправят натам, а не към съседния континент. При положение че половината им страна е свободна от ИДИЛ, що щат на хиляди километри от там? Товарете и сирийците на самолети и право в Дамаск, там война няма.

 10. 10 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ама аз доколкото разбрах според споразумението на всеки върнат бежанец/мигрант/терорист или какъвто там се води на бюрократичен език, Турция ще ни праща един регистриран (каквото и да означава това) обратно. Сиреч, както казва вожда, това споразумение нищо не решава, просто въвежда някакъв уж ред в потоците от нашественици.

  Относно падането на визите, ако Ердоган реши, просто ще им връчи турски паспорти и ще ги прати съвсем легално към Европа. И за всичко европейският данъкоплатец плати 6 милиарда евро, като това е само началото. Ердоган ще си поиска още в това съм абсолютно сигурен.

  А относно реадмисията ни с Турция, емигранта трябва да го хванете на границата, че да може да им го реадмисирате. Хванете ли го във вътрешността на страната, Турция няма да го вземе обратно, защото ще ни накара да докажем, че е влезнал през Турция. Айде ходи доказвай.

 11. 11 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 523 Неутрално
 12. 12 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Много ясно, щото ако сделката е само за Гърция.
  Те ще спрат да ходят в Гърция (понеже от там Турция трябва да ги приеме обратно).
  Но ако няма сделка за България ще почнат да минават през България от където Турция няма да е задължена да ги приема обратно.
  И ние ще се озовен с позицията в която е Гърция в момента - бежански лагер.
  МНОГО ТРЯБВА ДА СЕ ВНИМАВА ДА НЕ НИ ПРЕЦАКАТ

 13. 13 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Това "София ще настоява" ми напомня за вица за малкия и големия Джо.
  Малкия Джо влиза с трясък в местната кръчма:
  -Кой боядиса коня ми зелен?-никой не отвърнал.
  На другия ден Малкия Джо влязъл отново и изкрещял:
  Кой боядиса коня ми зелен?-отново никой не се обадил.Тогава станал Големия Джо и казал:
  -Аз боядисах коня ти зелен!
  -А-а-а ,аз само дойдох да кажа че е готов за лакиране.

  Що ли ми се струва, че в момента Митов крещи "Кой боядиса коня ми зелен"?

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  смело докато стигнеш до това
  "На въпрос каква страна ще заеме България по конфликта, възникнал между Турция и Кипър, външният министър заяви, че мирните преговори между Анкара и Никозия и споразумението за намаляване на имигрантския поток между Турция и Европейския съюз не трябва да бъдат свързвани"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Междувременно:

  "Над 2400 мигранти са спасени за два дни в морето край Либия"

  ЕС е полудял

 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Огнян Минчев:...София би трябвало да отстоява следната позиция в сегашната ситуация: бегълците, стигнали до турска територия, да бъдат смятани за намиращи се в „трета сигурна страна“, каквато е Турция. Тъй като там вече има повече от 2,5 милиона бежанци, България трябва да окуражи ЕС в оказването на финансова и организационна подкрепа за Турция и в насочването на европейските хуманитарни агенции за справяне с проблема на турска територия или, ако е възможно, на територията на други близкоизточни страни. София трябва да настоява категорично и за това европейските граници да бъдат охранявани като граници на единна структура, въпреки че Европа все още не е федерация. "Ние сме заинтересовани от слагането на ред в цялата тази кампания, добила вече размерите на провокация“, твърди Огнян Минчев.

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Интересна концепция с това определяне на Турция от България като "безопасна и сигурна страна". А ако други членове на ЕС я определят като "несигурна и небезопасна" имигрантите остават ли в България ? Без общо решение на ЕС ще продължаваме да шикалкавим между принципа и интереса за момента, доста неудобна позиция за Външно.

 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 969 Любопитно

  Разбира се, че приветствам! Но дали министъра е питал Вашингтон, и дали няма да се отметне той или Боко в това искане?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тъй като не сме в Шенген, София трябва да настоява, либерализацията на визовия режим за турски граждани да важи само за Германия. Не вярвам Турция да има нещо против. Всички ще бъдат щастливи.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 20. 20 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Точно така.Стоят си в Турция.ЕС може да оказва само финансова,медицинска и логистична подкрепа.Докато мине конфликта и след това обратно.

 21. 21 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  В голяма каша ни нахендри главния съюзник САЩ, в голяма.....
  Как се "ловят" бежанци на гумени лодки в морето и как се връщат обратно???
  Ма като викаме ура без да мислим, хак ни е!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Ако не друго,поне адекватен външен министър имаме.

 23. 23 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси":

  Даниел Митов: Премахването на евромониторинга над България е национален интерес

  Кое му е свестното, че се подреди до ГЕРБ, ДПС и БСП, срещу гражданите на България ли????

  http://bnt.bg/part-of-show/daniel-mitov-premahvaneto-na-evromonitoringa-nad-ba-lgariya-e-natsionalen-interes

 24. 24 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Преводачът Мадж Алгафари:
  "Мигрантите не идват за по- добър живот- идват за да вземат нашия" :
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10153962003203397&id=337055818396

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  До коментар [#23] от "redsky":

  Говоря за конкретния проблем с бежанците.Не може да твърдите,че се държи неадекватно,от самото начало.

 26. 26 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Да настоява??? НЕ ТРЯБВА ДА ГИ ДОПУСКА НА ТЕРИТОРИЯТА!

 27. 27 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivt26316017":

  гърците сами са си виновни. Те не регистрират идващите, а ги возят от островите до континента и се опитват да ги пратят на Македония. България прави нещо различно и заради това дори тези в Идомени не желаят да кривнат малко и да минат през Кулата.
  България РЕГИСТРИРА всички идващи. Взима им отпечатъците и ги затваря в центровете. Точно това никой от идващите не желае, защото те искат да ходят в Германия. В България им дават май около 40лв на месец, които за нищо не са достатъчни. Така че дори да се опитват да минат нелегално има голям риск да ги хванат и да си останат в БГ за дълго.

 28. 28 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 228 Неутрално

  На всички ни е ясно че мигрантите не бягат ОТ, а бягат КЪМ...

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  Много добра идея.Остава трудната част и тя е да се реализира това държавно намерение.

 30. 30 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Що ще ги връщате ве, дайте им по една мотика и да почват да копаят, тука помощи за мигранти и бежанци няма, има яко опъване на каиша...

 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  До коментар [#1] от "Amot":

  ++++++++++++++++++++

 32. 32 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 596 Весело

  е те тук вече се стреснаха!!

 33. 33 Профил на lpn04492224
  lpn04492224
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#3] от "Михаил Маринов":

  Докато турски изтребители охраняват българското небе, как мислиш? В най-добрия случай вазелин за Митов.

 34. 34 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  [quote#3:"Михаил Маринов"]но дали ЕС ще чуе исканията ни?
  [/quote]

  Всяка страна в ЕС има право на вето. Не знам защо българските лидери толкова колебливо прилагат правилата в очевидна полза на своите избиратели.

 35. 35 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  [quote#12:"ivt26316017"]И ние ще се озовен с позицията в която е Гърция в момента - бежански лагер. [/quote]

  Гърция е по-скоро в позицията на каналджия.

 36. 36 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#21] от "boby1945":

  В голяма каша ни нахендри главния съюзник САЩ

  И Костов, и той също. Откъде реши, че САЩ искат да напълнят ЕС с терористи? САЩ дава зелена карта на подбрани хора и прави всичко възможно да препятства неконтролиран трафик на хора през мексиканската граница. Да си чул някъде изказване на американски политик, че ЕС трябва да поема безразборно всякакви от кол и въже, нещо като сюнгер? Или ти просто си мразиш САЩ. И Костов. Кажи сега нещо за Костов; ще ти олекне.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK