Депортиране на всички имигранти от 4-и април предложи ЕС на Турция

Депортиране на всички имигранти от 4-и април предложи ЕС на Турция

© Associated PressЕвропейският съюз и Турция сключиха споразумението, което трябва да спре имигрантския поток към от турската територия към гръцките острови.


Турският премиер Ахмед Давутоглу е приел предложението от европейските държавни и правителствени ръководители, а решението е взето единодушно, написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Туитър.Президентът на Кипър Никос Анастасиадес по-рано също сигнализира, че е удовлетворен от включеното в предложението, след като Островът през последните дни многократно заплаши да наложи вето на сделката заради намерението на ЕС да се отворят преговорни глави с Турция, замразени от Никозия преди 7 г.


Ето основните действия, с които ще се ангажират да изпълнят Анакара и Брюксел в най-кратък срок:


- Всички нелегални имигранти, които тръгват от Турция към гръцките избори ще бъдат връщани на турска територия от 20-и март (неделя), като ще бъде гарантирано, че процесът по депортиране ще се извършва според европейските стандарти и ще бъде "извънредна и временна мярка".


За да преодолее критиките, че ще депортира бягащи от война лица колективно и в нарушение на международното право, ЕС предложи всеки имигрант да се разглежда индивидуално. Това означава, че всички новодошли ще бъдат регистрирани в Гърция, като онези, които няма да поискат убежище от Атина или не покриват критериите за бежански статут ще се връщат в Турция. Разходите по връщането ще се поема от ЕС.


Минути след като сделката беше обявена, турски дипломати в Брюксел уточниха, че депортациите физически ще започнат на 4-и април. Върнати ще бъдат всички имигранти, които са тръгнали от Турция след 20-и март (неделя).


Евентуални трудности и забавяне ще създаде необходимостта на Гърция от логистично време, през което да бъде изпратен човешки ресурс – експерти, които да разглеждат по отделно всеки имигрант, както и да бъде изградена необходимата инфраструктура на островите.


Веднага след като беше обявена сделката, "Ройтерс" предаде, че между 300 и 3000 души днес са били задържани на турския бряг в опит да прекосят Егейско море. Мнозина се опасяват, че през следващите дни дейността на трафикантите ще се интензифицира в опита им да изпратят възможно най-много хора към Гърция, преди да започнат връщанията.


- Срещу всеки депортиран нелегално стигнал до ЕС сириец, друг сирийски бежанец ще бъде преместван на територията на Съюза директно от Турция легално и безопасно. Членовете на уязвими групи измежду бежанците (непридружени деца, жени и възрастни) ще са с приоритет. "Първи на опашката" за презаселване в европейските държави ще бъдат бежанците, които не са залавяни в опит нелегално на стигнат до Европа.


Т.е. депортираните от гръцките острови са с най-малък шанс да бъдат преместени. Тази мярка е предвидена, за да е отслаби привлекателността на животозастрашаващите "услуги", които трафикантите предлагат на бежанците.


Предвидените места за заселени в ЕС сирийци първоначално ще бъдат 72 000, като тази цифра ще бъде ревизирана, ако продължава да има връщания на сирийски бежанци от Гърция, които надвишават този брой.


Държавите от Вишеградската четворка издействаха компромис, който да намали задължителния брой имигранти, които се налага да приемат на територията си. От общо 72 000 сирийци, които ще бъдат приети от Турция, само 18 000 ще бъдат задължително разпределени по квоти в държавите членки. Останалите 54 хил. ще се разпределят на доброволни начала.- Турция ще се погрижи да предотврати нови нелегални маршрути на имигрантите към Европа.


- Когато нелегалният поток намалее или спре, ще се активира Доброволна схема за хуманитарен прием, която доброволно ще участват държавите членки.


- Визовият режим за Турция ще отпадне до края на юни 2016, ако Турция изпълни всички 72 условия, поставени от ЕК. Планът за действие, определен от Европейската комисия за Турция, изисква Анкара да предприеме действия и реформи в четири сфери: сигурност на личните документи; миграция и граничен контрол; обществен ред и сигурност и основни права,


- Ще бъде ускорено инвестирането на вече договорените 3 млрд. евро хуманитарна помощ, като списък с проектите, които ще се изпълняват първи, ще бъде представен до седмица – те ще са сферата на здравеопазването, образованието, инфраструктурата, снабдяването с храна и покриването на ежедневните нужди на бежанците. След като тези пари бъдат похарчени, таванът на фонда за средствата за Турция ще се увеличи до 6 млрд., които ще бъдат набавени и изплатени от 2018 г.


- До юни тази година ще бъде отворена една нова преговорна глава с Турция – 33-та глава "Бюджет и финансови въпроси". Ще продължи подготвянето на отварянето на други глави. В този параграф исканията на Турция не са удовлетворени напълно. Първоначално Давутоглу поиска да бъдат отворени пет конкретни преговорни глави (енергетика; правосъдие и основни права; справедливост, свобода и сигурност; образование и култура и външни политики и политика за сигурност и отбрана). Точно тези глави обаче бяха замразени от Кипър през 2009 г. и Никозия категорично отказа да ги отблокира.


- Т.нар. "зони за безопасност" залегнаха в споразумението, в което Турция и ЕС се ангажират да създадат зони на сирийска територия, близо до турската граница, които да са хуманитарно обезпечени. Това ще позволи на сирийците да не бягат в Турция, като на територията на Сирия тежестта върху гарантирането на сигурността им отново ще бъде разпределена между ЕС и Анкара.


Това предложение Давутоглу се опита да внедри в дневния ред на Европейския съвет още през 2015 г. чрез българския премиер Бойко Борисов, който беше спечелен за каузата. Идеята обаче така и не беше обсъдена от ЕС.


"Ако не можем да създадем такива зони на сигурност, ще стане неизбежно за повече от 7 милиона души в Сирия да поемат по пътя към Европа, което още повече ще задълбочи сегашната хуманитарна криза и ще причини още по-сериозни политически осезаеми последици", написа Давутоглу в писмо до българския министър-председател през септември миналата година.

Коментари (140)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  А нещо за депортиране на влезлите през българската граница или Черно море?

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5662 Неутрално

  Значи ЕС и Турция си разменят 72 000 мигранти по сложна процедура, срещу което Турция инкасира 6 млрд евро, а после пазарлъците продължават.....

  [email protected]
 3. 3 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Никаква сделка не е това.
  Алъш вериш да си прехвърлят 72 000 души от бряг на бряг за 6 милярда Евро.
  Нищо друго не са се разбрали.

 4. 4 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ако сделката не се отнася и за България ...
  Мале мила ... ще стане страшно.
  Всички ще тръгнат през България.

 5. 5 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Токлова много условности! И един ненадежден партньор!

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5662 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleko":

  ''Турция ще се погрижи да предотврати нови нелегални маршрути на имигрантите към Европа.''
  Интересно дали пише Европа или Шенген...но всъщност няма значение какво пише, а какво ще стане ?

  [email protected]
 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Въпросът е- защитен ли е българският национален интерес за онези нелегални имигранти, които пресичат турската граница и незаконно се озовават на българска територия? Имаме си вътрешно национално законодателство, което казва, че ако тези хора не искат убежище от България, извършват престъпление и се третират като престъпници- образува им се досъдебно производство и се води наказателен процес спрямо тях. След като ЕС не казва нищо за това, ерго- България си прилага чл.279 ал.1 във вр. с чл. 279 ал.5 от НК и си ги съди!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#6:"karabastun"]''Турция ще се погрижи да предотврати нови нелегални маршрути на имигрантите към Европа.'' [/quote]


  Да де, ама какво ще стане като не успее?
  А тя няма да успее. Май на нашия капитан там думите не са хванали дикиш. А и дали го е казал на висок глас?

 9. 9 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#7] от "Логика":

  А ако не извършат престъпление, а просто си живуркат край Лъвов мост?

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  Уфффф, да им се ненадяваш на нашичките!

  Аз очаквах Европа да "предложи" на Турция по оная сръбска поговорка за как се правела политика ... и двете
  А май се отървахме само с парите и пускане на едно опипване засега ...

  Прочее - има за мен една изключително добра новина.
  Не са смачкали Кипър!
  Европа все пак си остава Европа! Имам предвид прословутите европейски ценности ...

 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#9] от "aleko": Няма такъв филм! Полицията им прави хайка, установява самоличността им и им се образува досъдебно производство на това правно основание- НК Чл. 279. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 585 Гневно

  Туск, Юнкер и Меркел дано да изгният!

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 985 Любопитно

  [quote#1:"aleko"]А нещо за депортиране на влезлите през българската граница или Черно море?[/quote]

  Онази трепетлика, Боко, не е посмял да шукне.
  Знаят го с какво се е "занимавал" в миналото, и че "усвоил" МИЛИАРДИ в ДЖОБА си......и го въртят на пръста си

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5662 Любопитно

  Някой знае ли - кой е дългият бастун от снимката ?

  [email protected]
 15. 15 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тази сделка е празни приказки и ще завъртим едни 72 000 човека от бряг на бряг за цена 6 милярда.
  Типичо по Европейски му.
  Отчитане на дейност.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  " Когато нелегалният поток намалее или спре, ще се активира Доброволна схема за хуманитарен прием,в която доброволно ще участват държавите членки."
  Танто за кукуриго.

 17. 17 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Не е перфектна сделката, но е малко по-добре от първоначалния вариант, да видим дали Турция ще изпълни мерките за бежанците, а също и тези за визите - всъщност една трета вече са изпълнени, та явно ги включват само за да звучи по-сериозно бройката...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 18. 18 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  България пак я няма в схемата. При тези условия потокът ще се юрне натам

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 19. 19 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Значи Турция 1во ще пусне 72 000 към Гърция.
  После Гърция ще ги върне тия 72 000 на Турция.
  И после Европа ще трябва да ги вземе тия 72 000 от Турция.
  За което ЕС ще плати на Турция 6 Милярда Евро.
  Аферим машала и сделка ...

 20. 20 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ми кво предлага ЕС-некой и друг милиард!
  Давутката и Реджеб,са тарикат момчета!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 21. 21 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "- Когато нелегалният поток намалее или спре, ще се активира Доброволна схема за хуманитарен прием, която доброволно ще участват държавите членки."

  Той 5 години не е спрял, чакай го ти сега да спре
  Тия от ЕС са оставили всичко на НАДЕЖДАТА

 22. 22 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Ако Турция влезе в ЕС няма да има България....
  Набийте си го това в главите Брюкселски идиоти!

 23. 23 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 640 Разстроено

  Да се стягаме, надали има друго на какво да разчитаме.
  Реадмисия на всички, пък Турция да си изпраща тези, които отговарят на условията при Мути.

 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#18] от "venci4":И мен това ме притеснява. Ако нашите политици не са защитили българския национален интерес в тази сделка, трябва да им се търси не политическа, а наказателна отговорност на това основание: НК Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5662 Неутрално

  До коментар [#24] от "Логика":

  Приятелко , изобщо не се притеснявайте - това е само предложение за намерения, а не сделка ....

  [email protected]
 26. 26 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "karabastun":

  Това не е ли датчанина?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 27. 27 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Неутрално

  [quote#0:"статиа"] че процесът по депортиране ще се извършва според европейските стандарти и ще бъде "извънредна и временна мярка"[/quote] или има грешка в текста, или Европа са я метнали яко!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Неутрално

  А дали тез споразумения включват и България?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 640 Гневно

  [quote#22:"pro_bono"]Ако Турция влезе в ЕС няма да има България....
  Набийте си го това в главите Брюкселски идиоти![/quote]
  Пука им на брюкселските идиоти. За жалост и нашите идиоти присъстват там само за снимката и се репчат предимно на наша територия.
  Очаквам изявената БЪЛГАРСКА позиция от нашия ШЕФ !

 30. 30 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#11] от "Логика":

  Нямаме толкова затвори. И после, като си излежи наказанието, пак остава тук поради факта, че няма къде да го отпратим.

 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#25] от "karabastun": Не съм свикнала да правя анализи въз основа на частично инфо и/или неавтентично инфо...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5662 Весело

  До коментар [#26] от "EP":

  Може да е холандеца/летящият холандец/ - нали те са някакви председатели все пак...Не съм сигурен !

  [email protected]
 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3930 Любопитно
 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#30] от "aleko": След осъждането и постановяване на решението, държавата може да реши , че това лице подлежи на екстрадиция...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  След осъждането и постановяване на осъдителната присъда- грешката е моя

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Мда потока през Егейсло море просто ще се пренесе през Странджа планина. Сега какво я чака България... бедна фантазия матрялска. Направо да купуват фесове.

 37. 37 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#32] от "karabastun":

  Mark Rutte - датският министър-председател.

  По отношение на предишен Ваш пост - това са предложения за намерения, а не сделка. Ми хубаво, ама каква беше целта на тия разговори в такъв случай? Отчитане на дейност? Печелене на време? За какво?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3930 Любопитно

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Турчилята са много добри в пазарлъците/нали все пак това е ориенталска черта/ и здраво ще "изцоцат" ЕС.А пък Европа иска или не ще плаща,защото няма избор.

 39. 39 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако беженците започнат да минават през България, има ли маршрут как да стигнат до Германия? Има ли затворени граници по пътя или няма?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  Това означава, че всички новодошли ще бъдат регистрирани в Гърция, като онези, които няма да поискат убежище от Атина или не покриват критериите за бежански статут ще се връщат "
  а които поискат или покрият ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#34:"Логика"]това лице подлежи на екстрадиция... [/quote]

  Ама някой отсреща трябва да го приеме. А желаещи поне досега няма.

 42. 42 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5662 Весело

  До коментар [#37] от "EP":

  Е как да го формулират - като капитулация при условия след война ли ?

  [email protected]
 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#30] от "aleko":ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 6. Чужденците, които пребивават в Република България, носят гражданска, административна и наказателна отговорност както българските граждани, доколкото в специален закон или в международен договор, по които Република България е страна, не е предвидено друго.
  Чл. 39а. (1) (Нов - ДВ, бр. 42 от 2001 г., предишен текст на чл. 39а - ДВ, бр. 23 от 2013 г. (*)) Принудителните административни мерки, които се налагат на чужденците по този закон, са:
  1. отнемане на правото на пребиваване в Република България;
  2. принудително отвеждане до границата на Република България;
  3. експулсиране;
  4. (изм. - ДВ, бр. 23 от 2013 г. (*), доп. - ДВ, бр. 70 от 2013 г. (*)) забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите - членки на Европейския съюз;
  Чл. 40. (Изм. - ДВ, бр. 42 от 2001 г.) (1) Отнемане на правото на пребиваване на чужденец в Република България се налага, когато:
  1. (изм. - ДВ, бр. 36 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2011 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 16 от 2013 г., доп. - ДВ, бр. 70 от 2013 г., в сила от 24.12.2013 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 108 от 2013 г.) са отпаднали основанията по чл. 24, 24а, 24б, 24в, 24е, 24з, 24и, чл. 25, ал. 1, т. 6, 7, 8, 13, 16 и 17, чл. 25б, 25в, 33а, 33г, 33к и 33л, както и когато вложението, за което чужденецът е получил постоянно пребиваване, бъде прекратено или прехвърлено на друго лице преди изтичането на определения от закона срок, независимо от основанията за прекратяването или прехвърлянето;
  2. (доп. - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) са налице основанията по чл. 10, ал. 1, т. 1 - 4, 6 - 11, 14, 16, 20 - 22, както и в случаите по чл. 26, ал. 3;
  3. се установи, че данните, представени за получаването му, са неверни;
  4. (доп. - ДВ, бр. 36 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) бракът е прекратен преди изтичането на 7 години от сключването му в случаите по чл. 25, ал. 1, т. 2;
  5. (изм. - ДВ, бр. 36 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 16 от 2013 г., доп. - ДВ, бр. 23 от 2013 г.) в едногодишен срок след разрешението чужденецът не се е установил и не пребивава на територията на страната, освен в случаите по чл. 25, ал. 1, т. 6, 7, 8, 13 и 16, както и по отношение на членове на семейство на чужденец по чл. 25, ал. 1, т. 6, 7, 8, 13 и 16;
  6. (изм. - ДВ, бр. 36 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 16 от 2013 г.) се установи, че чужденецът, получил разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване, е отсъствал от територията на държавите - членки на Европейския съюз, за период от 12 последователни месеца, освен в случаите на разрешено постоянно пребиваване по чл. 25, ал. 1, т. 6, 7, 8, 13 и 16, както и по отношение на членове на семейство на лице по чл. 25, ал. 1, т. 6, 7, 8, 13 и 16;
  7. (нова - ДВ, бр. 52 от 2007 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) предоставеният статут на бежанец или хуманитарен статут или предоставена временна закрила по Закона за убежището и бежанците бъдат отнети или прекратени;
  8. (нова - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) предоставеното убежище по Закона за убежището и бежанците бъде отнето;
  9. (нова - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) чужденецът, получил разрешение за дългосрочно пребиваване, е придобил статут на дългосрочно пребиваващ в друга държава - членка на Европейския съюз;
  10. (нова - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) се установи, че бракът с български гражданин е прекратен преди изтичането на 5 години от сключването му;
  11. (нова - ДВ, бр. 9 от 2011 г., в сила от 01.06.2011 г.) притежател на синя карта на ЕС, получил разрешение за дългосрочно пребиваване в Република България, или членовете на неговото семейство, получили разрешение за дългосрочно пребиваване, са отсъствали 24 последователни месеца от територията на държавите - членки на Европейския съюз;
  12. (нова - ДВ, бр. 9 от 2011 г., в сила от 01.06.2011 г.) се установи, че притежателят на синя карта на ЕС пребивава с цел, различна от тази, за която е получил разрешение за пребиваване, както и когато притежателят й е нарушил условията за достъп до пазара на труда съгласно законодателството на Република България.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#40:"дерибеев"]а които поискат или покрият ?[/quote]


  Вземат бежански статут и съответните документи и заминават съвсем легално за Германия. Както направиха нашите 32 000 официално регистрирани.

 45. 45 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5662 Неутрално

  До коментар [#38] от "bat_plamen":

  След тези договорки - може да чакаме и още страни по примера на Турция да започнат пазрлъци с изнудване на ЕС- Либия,Алжир,Египет,Тунис.....

  [email protected]
 46. 46 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#40:"дерибеев"]а които поискат или покрият ?[/quote]

  Остават в Гърция, уж щели да ги слагат в лагери от затворен тип.
  Да не бягат.
  Ама цялата сделка е цирк опитват се да замажат полужението да няма големи групи и пак ще идват бежанците ама ще се крият и ще преминават нелегално.

 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 42. (Изм. - ДВ, бр. 42 от 2001 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 23 от 2013 г.) Експулсиране на чужденец се налага, когато:
  1. неговото присъствие в страната създава сериозна заплаха за националната сигурност или за обществения ред;
  2. са налице основания по чл. 10, ал. 1, т. 1 - 4.
  Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) Отказва се издаване на виза или влизане в страната на чужденец, когато:
  1. (доп. - ДВ, бр. 29 от 2007 г.) с действията си е поставил или може да постави в опасност сигурността или интересите на българската държава или за когото има данни, че действа против сигурността на страната;
  2. (доп. - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) с действията си е злепоставил българската държава или е уронил престижа и достойнството на българския народ или влизането му в страната може да навреди на отношенията на Република България с друга държава;
  3. (изм. - ДВ, бр. 11 от 2007 г., доп. - ДВ, бр. 73 от 2010 г., в сила от 17.09.2010 г.) има данни, че е член на престъпна група или организация или че извършва терористична дейност, контрабанда и незаконни сделки с оръжие, взривни вещества, боеприпаси, пиротехнически изделия, стратегически суровини, изделия и технологии с двойна употреба, както и незаконен трафик на упойващи и психотропни вещества и прекурсори и на суровини за тяхното производство;
  4. има данни, че извършва търговия с хора и незаконно въвеждане в страната и извеждане на лица в други държави;

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Кипър си отстояха позицията.

 49. 49 Профил на Barurumm
  Barurumm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аз не разбрах някой дали пита мигрантите какво искат, или ги приемаме като биомаса, която сега ще се товари и прекарва нанякъде. Дочувам, че имат желания, някои от които наподобяват решителност да се не мърда и на сантиметър в посока различна от северозападна Европа.

 50. 50 Профил на Nickname
  Nickname
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Дневник, преводът на германското име като Мартин Селмейър е все едно да напишете френския президент Франкойс Холънд.
  Правилното е Мартин Зелмайер.

 51. 51 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  То да кажем пътя през Гърция ше го запушат за 6 милярда, обаче пък Всички пътища водят към Мути.

 52. 52 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]Значи ЕС и Турция си разменят 72 000 мигранти по сложна процедура, срещу което Турция инкасира 6 млрд евро[/quote]Схемата, всъщност, е доста хитра. На практика обезсмисля нелегалното преминаване. Всеки, който се опита знае, че
  - ще трябва да плати пари
  - има риск да се удави
  - гарантирано ще бъде върнат
  По-смислено е да чакаш да те огрее да си един от тези дето ЕС ще ги вземе от Турция директно.

  Така масата ще е мотивирана да прави това, което арабите добре го могат: да седят и чакат.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 53. 53 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  [quote#50:"Nickname"]Дневник, преводът на германското име като Мартин Селмейър е все едно да напишете френския президент Франкойс Холънд.
  Правилното е Мартин Зелмайер[/quote]
  ++++++++

 54. 54 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 427 Неутрално  ТОЛКОВА ДОБРЕ ЗВУЧИ, ЧЕ НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ !!! 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#54] от "liubo...otdale4": Сделката НЕ КАСАЕ Черно море, а само Егейско море! Кое му е хубавото за България?! "...Според договора Анкара ще прибира обратно при себе си всички мигранти, които пресичат Егейско море към Гърция включително и сирийците.."
  http://www.focus-news.net/news/2016/03/18/2211247/reuters-es-i-turtsiya-postignaha-sporazumenie-za-migrantite.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#52:"Николай Николов"]Схемата, всъщност, е доста хитра. На практика обезсмисля нелегалното преминаване. Всеки, който се опита знае, че
  - ще трябва да плати пари
  - има риск да се удави
  - гарантирано ще бъде върнат
  По-смислено е да чакаш да те огрее да си един от тези дето ЕС ще ги вземе от Турция директно. [/quote]

  А ако минеш през България?

 57. 57 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 413 Неутрално

  " Останалите 54 хил. ще се разпределят на доброволни начала."
  Малко ме смущава тази формулировка, защото не вярвам някой доброволно да си сложи таралеж в гащите. И това доброволно приемане ще стане впоследствие доброзорно.

 58. 58 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#49] от "Barurumm":

  Ами като толкова искат да бягат, да отидат в СА. Хем ще са по-близо до Мека.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 59. 59 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Решението не е толкова зле, колкото си мислех. Останала е все пак доза човещина в ЕС. И все пак е малко жестоко...

  ALL IS WELL
 60. 60 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  до месец ново споразумение ... все пак не само гърция граничи с турция

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 61. 61 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  стандарти и ще бъде "извънредна и временна мярка".........

  - Визовият режим за Турция ще отпадне до края на юни 2016, ако Турция изпълни всички 72 условия, поставени от ЕК

  ..........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 62. 62 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 488 Весело

  "...Всички нелегални имигранти, които тръгват от Турция към гръцките избори..."
  Някой пак не е чел написаното!
  За непросветения звучи сякаш цялата мигрантска вълна се дължи на неистово желание за участие в гръцките избори Сигурно искат да са наблюдатеи, защото право на глас нямат! Ама то за гръцки избори си е редно по един мигрант-наблюдател да има за всеки гръцки гласоподавател! Иначе пак ще изберат Ципрас!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 63. 63 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Ми добре. По-добре нещо малко, за да го свършат, отколкото волно да си говорят нещо, без да свършат нищо.
  А междувременно правителството на Каталуня обяви, че ще приемат 4500 бежанци, а централното испанско правителство им се разсърди за това...

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 65. 65 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#14] от "karabastun":

  Марк Рюте - холандският премиер

 66. 66 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ''Зони за безопасност''- тука е заровено кучето.Не вярвам Асад и Русия да се съгласят на тази сделка без кръчмар.Пак европейците заложиха на чурук дъска,ще има нови раздори по границата между Сирия и Турция

 67. 67 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Това решение е като първоначална заявка за внасяне на някакъв ред в хаоса, но оставя доста неуредени положения: какво ще стане с онези 15000 "твърдорешени", понастоящем чакащи в калта при Идомейни; какво ще се предприеме за нелегалните НЕсирийски мигранти, идващи от Турция; какво ще стане с тези, които са си "изгубили" документите или представят такива, които може да са фалшиви; какво ще се прави с тези, които напират от Либия... Иначе стратегията е прилична само като сигнал за тези редовни сирийци, които са легално в Турция и се двоумят дали тепърва да тръгнат към Европа. Но те са май доста под 50% от мигрантите...

  Imagination is as important as knowledge.
 68. 68 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Интервю със средностатистически мюсюлмани:

  https://www.youtube.com/watch?v=BGnub1vnqck

 69. 69 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 267 Любопитно

  Като гледам на снимката Давутоглу е ухилен!? явно споразумението е много изгодно за Турция!? А къде е нашата изгода!?Айде, Бойче, докажи на какво си способен!? Че, в България останаха само пенсионери и боляри!?!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 70. 70 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  - Т.нар. "зони за безопасност" залегнаха в споразумението, в което Турция и ЕС се ангажират да създадат зони на сирийска територия, близо до турската граница, които да са хуманитарно обезпечени


  Тези зони не са ли вече превзети от кюрдите ?

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 71. 71 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#50] от "Nickname":
  "Дневник, преводът на германското име като Мартин Селмейър"
  Ти гледай какво са написали по-долу:

  "- Всички нелегални имигранти, които тръгват от Турция към гръцките избори"
  Лелее..има ли пилот в "самолета", дневниче...

  Споразумението е добро. Но остава досадното усещане за адски тежка бюрократична машина. Какво им пречеше да се разберат преди година и да намалят своевременно мащабите на тази хуманитарна катастрофа?? Срам и позор за вас бюрократи! На всички нива.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 72. 72 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Турците най-накрая осъзнаха, че като пращат мигранти към Европа, помагат на руския план за разбинането на ЕС. Това всъщност щеше да продължи, ако турци и руснаци не бяха се скарали. Причината е, че турците по същия начин като руснаците ненавиждат Европа.

 73. 73 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ахмед Давутоглу приема предложението на ЕС, защото много пари има в тази далавера. Ще има да построят още няколко замъка на местата, където са обявени за Национален Парк от създателя на РТ - МКА. Сиреч, ще построят още няколко незаконни замъка. А то законите важат само за европейците.

  Мииии с путин се надпреварват при постройката на замъка. Хвалят се едни други, като улави.

 74. 74 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#72] от "volarok": С единствената разлика, че А.Давутоглу и ErdoGONE го правят срещу отлично заплащане.
  А путин го прави срещу отлично наложена санкция.
  На ErdoGONE -вците им валят €.
  А на путин -овците им изцеждат и последната капка от ведрото.

 75. 75 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#73] от "Nazlim S":

  Скоро пак ще прочистват!? Така че, подготви си, Име!? Дано не си измежду 500 милиона човешки души затрити от тази "спасителна" вяра!? Амин!? Кендине гел!? домус сики, та ии ми гелии!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на stoletov
  stoletov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не знам кое е по лошо - 1-2 млн. бежанци или отпадане на визите за 60 млн. турци.

 80. 80 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 267 Любопитно

  До коментар [#79] от "stoletov":

  Над 100 милиона!!!! А колко са християнизираните българи!!! Защото вярващите в Исляма прабългари са над 27 милиона!? Шах и мат!?!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 81. 81 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Весело

  До коментар [#79] от "stoletov": 72 мил. на път за ЕС да им се видят ценностите първа ръка. ЕС си мисли, че играе по правилата. Няма правила-мавила, направо се изтупкваме 'сичките наведнъж. Достатъчно чакахме 50 години, а сега да ни издържат 50 години - обещитиние.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 83. 83 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Със това което писах до сега, исках само да посоча очевадната Истина! Че от тази сделка Турция ще извлече още едни 20 милиарда евро и ще има над 2 милиона бедна гладна работна ръка, която ще работи здраво за да се установи в Турция! А България какво ще спечели освен още избягали от държавата работници!?!? Ааааа?????

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 84. 84 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  [quote#80:"spice1"]Над 100 милиона!!!! А колко са християнизираните българи!!! Защото вярващите в Исляма прабългари са над 27 милиона!? Шах и мат!?!?[/quote]
  Е, де, не всички мюсюлмани са турци, както ви се иска. Впрочем, самата идея за разделяне по национален признак е остро заразна за правата вяра. Зараза, която Ататюрк пося и от която не можете да се откопчите.

 85. 85 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#84] от "volarok":

  Истината е че, прабългарите "истинските" а не сегашните гьотверени са били част от една велика наследствена линия тази на Азиатските тюрки!!! От чиито разклонения са възникнали много могъщи държави и Империи!? Но, в момента в който са се изгьотверенчили са станали изчезващи видове!? Примери колкото щеш!?!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 86. 86 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#45] от "karabastun":

  Всичко е възможно.ЕС ще трябва да плаща здраво,за да може да реши този огромен проблем

 87. 87 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 267 Любопитно

  [quote#86:"bat_plamen"]огромен проблем[/quote]

  Сега Авропата ще трябва да доказва колко е човечна и плураристична!? Идеи плокламирани десетилетия наред!? Айде, сега да ва видим, олицитворени във прокламираните Цености!?!?Между другото обявени като християнски добродетели!?!? Къде са са ви християнските,,,,, добрподетели?????На думи е лесно,,,,,,,,,!!!!!

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Весело

  До коментар [#83] от "spice1": Очевидното е, че и с математиката си зле. Цифрите са космически. Германия имаше излишък м бюджета си. Ми да ги дава, щом има излишни пари.

 90. 90 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  От чиито разклонения са възникнали много могъщи държави и Империи!?
  =====(☆=====
  134 са. Много от тях са изчезнали наистина, но са станали основа за други. От Унгария (Маджаристан) , до Якутия , на юг до северна Индия , все държави на Тюркския Хаганат е имало. Като символ на българската държава е посочен Хан Курум (Kurum han). До коментар [#85] от "spice1":

  Bukalemun
 91. 91 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#81:"Nazlim S"]Достатъчно чакахме 50 години, а сега да ни издържат 50 години - обещитиние.[/quote]

  Хе хе хе за къде чакате бе комшу
  Не сте за там където чакате
  То е все едно да пуснат прасе в джамия

 92. 92 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 975 Неутрално

  [quote#52:"Николай Николов"]Схемата, всъщност, е доста хитра.[/quote]
  Да, и аз веднага си го помислих същото - така се санкционира силно нелегалната миграция и се стимулира чакането.
  Дано сработи.
  На теория поне трябва да доведе до такъв резултат.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 93. 93 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#88] от "Nazlim S":

  Не съм от твоите карнобатски!?!?Анадън му!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 94. 94 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#90] от "eti":

  Точно така!? Но, къде са сега, някогашните величия!!!
  Алчността и глупостта не прощават!!!!

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 95. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  Къде са са ви християнските,,,,, добрподетели?????На думи е лесно,,,,,,,,,!!!!!
  ========
  А на дела :
  В Холандия беше май , хвърляли дребни монети на бежанците , срещу лицеви опори да правят. До коментар [#87] от "spice1":

  Bukalemun
 96. 96 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 274 Весело

  Срещу всеки депортиран нелегално стигнал до ЕС сириец, друг сирийски бежанец ще бъде преместван на територията на Съюза директно от Турция легално и безопасно.
  ------------------------------------------

  Голяма сделка е това, ЕС е прецакан от всякъде!

  Нещо подобно би било, ако върна една открадната от мен кола и те да ми дадат една чистак бърсак нова на техни разноски!

  Само дето сметката я плащат европейските данъкоплатци!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 97. 97 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  Но, къде са сега,
  ==
  Железни закони имали. Прошка е нямало. До коментар [#94] от "spice1":

  Bukalemun
 98. 98 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Весело

  До коментар [#91] от "ivt26316017": Охоооо! Отдавна влизам и излизам накъдето ми видят очите. Това е за тези, които ща влизат сефте. Кът схванат, че им е по добре от ErdoGONE - овската, ща са напреварват. Викам да става през Гърцията.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  Ако трябва да сме откровени , то и християнството не остана в Европа. Папата , все по често е в Америка. Май там ще курдисва новата Ватикана До коментар [#99] от "spice1":

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK