Обама "погреба последните останки от Студената война" в Куба

Барак Обама говори на фона на кубинския и американския флаг в Хавана.

© Reuters

Барак Обама говори на фона на кубинския и американския флаг в Хавана.Президентът на Съединените щати Барак Обама изнесе историческа реч пред представители на кубинското и американското правителство в Хавана, както и пред целия кубински народ, по време на първото си дипломатическо посещение в страната от замразяването на отношенията на двете страни до днес. В изказването си президентът на САЩ отправи посланието, че Куба сама е представена пред избора да промени устройството си от авторитарна в отворена държава.


Речта на Обама се излъчваше на живо по държавната телевизия на Куба.


Oбама говори пред публиката в Хавана за политическите свободи, свободата на изразяване и религия. Той заяви, че е дошъл в Куба, за да "погребе последните останки" от епохата на Студената война за Америка.
Президентът на САЩ настоя още за икономически и политически реформи в държавата, която все още има еднопартийно управление.


"Гласоподавателите трябва да бъдат способни да избират правителствата си на свободни и демократични избори. Не всеки е съгласен с мен за това, не всеки е съгласен с американците по тези въпроси, но вярвам, че това са универсални човешки права", заяви Обама.


Посещението на Обама е първото от 88 години насам и представлява кулминацията на дипломатическото отваряне на Куба, което Кастро обяви през декември 2014 г., пише "Ройтерс".


Американският президент от своя страна по този начин сложи край на американската политика на изолиране на Куба, а в момента прави опит да направи напредъка в отношенията между Хавана и Вашингтон необратим преди края на мандата му. Въпреки това в изложението на визията си за бъдещето на Куба Обама заяви, че промяната зависи от самите граждани на страната – да предприемат стъпки за отварянето ѝ.


Основните проблеми остават обаче продължаващото американско ембарго и различията в гледните точки за човешките права на двете държави.


Конгресът, който е управляван от републиканците, до момента отхвърля призивите за прекратяване на ембаргото, въпреки че Обама използва някои от изпълнителните си правомощия, за да облекчи ограниченията върху търговията и движението между САЩ и острова.


"Вярвам, че гражданите трябва да бъдат свободни да казват каквото мислят без страх, да се организират и да критикуват правителството си, както и да протестират мирно", заяви още Обама.


Въпреки че американският президент изрази желание да се обърне на открито и свободно към целия кубински народ, в крайна сметка обстановката, в която се проведе събитието, илюстрира добре предизвикателствата пред отношенията между двете държави – беше избрана театрална зала, до която достъпът за гражданите е ограничен.


Дълги опашки от кубинци се извиваха по улиците на Хавана по време на посещението на американския президент с надеждата да успеят да го зърнат поне за секунди.


В крайна сметка в залата, където Обама отправи обръщението си, бяха настанени 1 000 души по равно разделени между представители на Хавана и Вашингтон.


Програмата на Обама в Хавана включва среща с някои от най-изявените кубински дисиденти в американското посолство и посещение на баскетболен мач между американския Тампа Бей Рейс и кубинския национален отбор.


Мачът има не само символика, но и икономически смисъл – САЩ и Куба преговарят за разрешаването на кубинските бейзболисти да играят в основните първенства.


Намерението на Обама да се срещне с дисиденти обаче подчертава по-деликатния момент от посещението: кубинското правителство все още задържа и преследва своите критици.


Обама определи подхода си в дипломатическите отношения с Куба като фокусиран върху хората:


"Имам вяра в хората. Смятам, че когато се срещаме с кубинци тук (в Хавана), когато кубинците срещат американци, разговарят и правят бизнес заедно, ходят на училище заедно и учат едни от други, те ще разпознаят, че хората са хора", цитиран е Обама от Washington Post.


По време на съвместната прескоференция с Обама, кубинският президент Раул Кастро с остър тон отрече в страната да има дългогодишни политически затворници на журналистически въпрос. Той поиска да му бъдат цитирани конкретни имена и заяви, че Куба "отрича схващането, че тези затворници са политически затворници", а са престъпници, които са нарушили законите на страна.


Според правозащитническите организации Куба в момента държи десетки политически затворници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK