Обменът на информация между европейските служби за сигурност става приоритет за Брюксел

Германският министър на вътрешните работи Томас Де Мезиер

© Associated Press

Германският министър на вътрешните работи Томас Де МезиерЕвропейските държави трябва да станат по-добри в свързването си помежду си и споделянето на данни, събирани от техните национални органи, заяви германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер след атентатите в Брюксел, цитиран от ДПА.


Очаква се позицията на министъра да повлияе върху дневния ден на Брюксел, след като много лидери признаха необходимостта съображенията за защитата на личните данни на държавите членки да останат на заден план на фона на необходимостта от засилена борба срещу тероризма.


Според Де Мезиер, не е правилно национални служби като агенциите за регистрация на чужденци, визовите власти, полицията и разузнаването на държавите членки все още да поддържат отделни бази данни.
"Най-важното условие за превенцията на тероризма е информацията. Трябва да споделяме информацията, която имаме", заяви още министърът.


През последните месеци в равносметката от терористичните нападения в Европа мерките, които да подобрят взаимния обмен на информация между службите за сигурност станаха приоритет на Европейския съюз, но еврокомисията смята, че трябва да се направят много повече усилия, за да бъдат тези начинания ефективни. Все още не е прието и създаването на единен регистър на данните на авиолиниите в ЕС, в който да се пази информацията за пристигащите и напускащите ЕС.


Сигнал, че темата ще бъде основен приоритет, са и посланията на европейския комисар за имиграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, който заяви по време на пресконференция, че ЕС "не може да продължава да се учи по трудния начин" и че "абсолютно се нуждаем от повече координация и информационен обмен".


"Събирането на информация и обменът на информация са крайпътният камък на нашата сигурност. Информацията ни трябва да бъде взаимно свързана. Системите ни трябва да взаимно да си говорят", заяви комисар Аврамопулос обяви още, че ще бъде свикана извънредна среща на вътрешните министри на ЕС възможно най-скоро, като със сигурност въпросът за обмена на информация ще бъде част от дневния ред.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK