Радован Караджич получи 40-годишна присъда за организиране на геноцид

Радован Караджич в Международния съд в Хага

© Associated Press

Радован Караджич в Международния съд в ХагаБившият президент на Република Сръбска и върховен главнокомандващ на босненските въоръжени сили Радован Караджич е отговорен за геноцида в Сребреница, отсъди Международният наказателен съд в Хага.


Бившият националистически лидер беше намерен виновен и по обвиненията за военни престъпления по време на обсадата на Сараево, продължила три години, във вземане за заложници на членове на мироопазвщтие сили на ООН, депортация, убийства и тероризиране на босненското мюсюлманско население по време на конфликта след разпадането на Югославия.


Караджич ще излежава 40-годишна присъда.
Той беше оневинен от съдиите само по едно от обвиненията - камарата отсъди, че няма достатъчно доказателств Караджич да е оркестрирал геноцида в седем други босненски общини - Братунац, Ключ, Приадор, Сански мост, Власеница и Зворник.


Виновен в етническо прочистване


Съдът потвърди, че от 1991 до 1995 г. паралелните военни и държавни структури са извършвали действия, целящи да премахнат хърватското и босненскомюсюлманско население от територията на Република Сръбска и да създатат ентически хомогенна държава.


Караджич е имал водеща роля в тези дейности, както и в разпространяването на пропаганда, според която несръбското население на Босна е исторически враг на сърбите, съответно обвиняемият носи отговорност за подбуждане на етническа омраза.


Освен това паравоенните структури на Караджич са имали военни съдилища, които са работели на дискриминационна база. Обвиняемият е бил незаменим за функционирането на тези структури, което означава, че неговото поведение е насърчило продължаването и толерирането на етнически рестриктивните практики.


Караджич целува флага на Република Сръбска

© Reuters

Караджич целува флага на Република Сръбска


Радован Караджич е предоставял подвеждаща информация на медиите и международните организации, като по този начин е създал среда, в която да продължава да извършва престъпления. Действията му са довели до "масивни демографски промени" в Република Сръбска и той е напълно осведомен и отговорен за депортации, насилствени премествания, незаконни задържания на местното босненско мюсюлманско население. Съответно убийствата и изтреблението са били предвидими за него и той трябва да понесе "индивидуална наказателна отговорност за престъпления срещу човечеството".


Обсадата на Сараево е престъпление срещу човечеството


Караджич е наказателно отговорен и за обсадата над Сараево, по време на която на произволен принцип са обстрелвани със снайпери и тероризирани " продължително и постоянно" цивилни граждани, отсъдиха съдиите.


Според преразказа на съдията на потвърдени свидетелски показания, сръбските въоръжени сили са стреляли от "професионално конструирани снайперистки постове" по граждани, които са "носили вода към домовете си, по градския транспорт, по деца, които са играели пред домовете си или са отивали на училище". По време на обсадата, продължила от 1992 до 1996 г., сърбите са бомбардирали и болници, пазари и други публични места, убивайки хиляди цивилни граждани, произволно и без никаква стойност за военните действия, потвърди Хага.


По това време "всички граждани са живеели в изключителен страх и трудности, докато никога не са знаели по кое време ще се превърнат в цел". Макар и да е вярно, че и двете страни в конфликта са замесени във военни действия, при обсадата над Сараево са използвани непропорционални средства срещу цивилни, се казва още в присъдата.


Единствените моменти, когато е спирал терорът над местното население по нареждане на Караджич, са били периодите на засилен международен натиск или рискът от бомбардировки.


Отговорен е за вземането на заложници от ООН

Около 450 души от мироопазващите сили на ООН за държани като заложници от силите на Караджич през 1994-1995 г. Съдът в Хага утвърди, че действията на босненските сърби са били недопустими, тъй като войските не са били част от конфликта, а чрез задържането им Караджич се е надявал да издейства отстъпки от международната общност, а именно – да предотврати бомбардировки на НАТО.


Без Караджич клането в Сребреница нямаше да може да се случи


Участието на Караджич в геноцида в Сребреница е налице, той е бил планиран и организиран предварително, заключи съдът.


Самият Караджич е издал т.нар. Директива 7 до Войската на Република Сръбска, която предвижда "тоталното физическо разделение на населението на анклавите Сребреница и Зепа възможно най-скоро, предотвратяване дори и на комуникацията между лицата в двата анклава. Чрез планирани и добре обмислени бойни операции да се създаде непоносима ситуация на тотална несигурност без надежда за бъдещо оцеляване или живот на населението на Сребреница и Зепа".


Изтребването на босненските мюсюлмани от Сребреница е било извършено "систематично и с висока степен на организация", като е имало за цел унищожаването на всички трудоспособни мъже. Докато то е било осъществявано, Караджич е получавал информация през различни комуникационни канали, заключава Хага.


Това е най-важната присъда на Международния наказателен съд за бивша Югославия до момента. По
време на конфликта в Босна, продължил три години и половина, Караджич е президент на босненската Република Сръбска и върховен главнокомандващ на военните ѝ сили.


За се стигне до днешния ден, делото срещу 70-годишният днес Радован Караджич започна през 2010 г. От тогава са изслушани общо 585 свидетели – жертви от войната, политици, членове на мироопазващите сили на ООН и експерти. Караджич се защитаваше сам в съда по време делото, продължило 497 дни.


След четирите и половина години изслушвания - време, отделено за събиране на свидетелски показания, съдиите си оставиха една година, през която да решат каква е присъдата на родения през 1945 година в черногорското село Петница Караджич.


Според прокуратурата, която иска доживотен затвор, бившият президент на босненските сърби Радован Караджич лично е оркестрирал най-тежките военни престъпления през войните след разпадането на Югославия.
Обвинението твърди и че върховният командир на армията на босненските сърби носи отговорност за атаките над Сараево, продължили 1425 дни. Според голяма част от свидетелските показания по време на обсадата над босненската столица сърбите произволно са атакували града и са убивали случайни граждани от всякакъв етничеки произход. Водата, газоснабдяването, електричеството и достъпът на помощи до Сараево също са били спирани, оставяйки населението безпомощно и изтощено. Равносметката са 11 541 убити.


Караджич е обвинен и в геноцида в Сребреница, където са убити през 1995 г. над 7 000 босненски мъже и момчета, след като са изведени от домовете си, за да "бъдат евакуирани" и са били оставени в ръцете на босненските сърби.


Мемориалният център, където са погребани загиналите в Сребреница Поточари.

© Reuters

Мемориалният център, където са погребани загиналите в Сребреница Поточари.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK