Радован Караджич получи 40-годишна присъда за организиране на геноцид

Радован Караджич в Международния съд в Хага

© Associated Press

Радован Караджич в Международния съд в ХагаБившият президент на Република Сръбска и върховен главнокомандващ на босненските въоръжени сили Радован Караджич е отговорен за геноцида в Сребреница, отсъди Международният наказателен съд в Хага.


Бившият националистически лидер беше намерен виновен и по обвиненията за военни престъпления по време на обсадата на Сараево, продължила три години, във вземане за заложници на членове на мироопазвщтие сили на ООН, депортация, убийства и тероризиране на босненското мюсюлманско население по време на конфликта след разпадането на Югославия.


Караджич ще излежава 40-годишна присъда.
Той беше оневинен от съдиите само по едно от обвиненията - камарата отсъди, че няма достатъчно доказателств Караджич да е оркестрирал геноцида в седем други босненски общини - Братунац, Ключ, Приадор, Сански мост, Власеница и Зворник.


Виновен в етническо прочистване


Съдът потвърди, че от 1991 до 1995 г. паралелните военни и държавни структури са извършвали действия, целящи да премахнат хърватското и босненскомюсюлманско население от територията на Република Сръбска и да създатат ентически хомогенна държава.


Караджич е имал водеща роля в тези дейности, както и в разпространяването на пропаганда, според която несръбското население на Босна е исторически враг на сърбите, съответно обвиняемият носи отговорност за подбуждане на етническа омраза.


Освен това паравоенните структури на Караджич са имали военни съдилища, които са работели на дискриминационна база. Обвиняемият е бил незаменим за функционирането на тези структури, което означава, че неговото поведение е насърчило продължаването и толерирането на етнически рестриктивните практики.


Караджич целува флага на Република Сръбска

© Reuters

Караджич целува флага на Република Сръбска


Радован Караджич е предоставял подвеждаща информация на медиите и международните организации, като по този начин е създал среда, в която да продължава да извършва престъпления. Действията му са довели до "масивни демографски промени" в Република Сръбска и той е напълно осведомен и отговорен за депортации, насилствени премествания, незаконни задържания на местното босненско мюсюлманско население. Съответно убийствата и изтреблението са били предвидими за него и той трябва да понесе "индивидуална наказателна отговорност за престъпления срещу човечеството".


Обсадата на Сараево е престъпление срещу човечеството


Караджич е наказателно отговорен и за обсадата над Сараево, по време на която на произволен принцип са обстрелвани със снайпери и тероризирани " продължително и постоянно" цивилни граждани, отсъдиха съдиите.


Според преразказа на съдията на потвърдени свидетелски показания, сръбските въоръжени сили са стреляли от "професионално конструирани снайперистки постове" по граждани, които са "носили вода към домовете си, по градския транспорт, по деца, които са играели пред домовете си или са отивали на училище". По време на обсадата, продължила от 1992 до 1996 г., сърбите са бомбардирали и болници, пазари и други публични места, убивайки хиляди цивилни граждани, произволно и без никаква стойност за военните действия, потвърди Хага.


По това време "всички граждани са живеели в изключителен страх и трудности, докато никога не са знаели по кое време ще се превърнат в цел". Макар и да е вярно, че и двете страни в конфликта са замесени във военни действия, при обсадата над Сараево са използвани непропорционални средства срещу цивилни, се казва още в присъдата.


Единствените моменти, когато е спирал терорът над местното население по нареждане на Караджич, са били периодите на засилен международен натиск или рискът от бомбардировки.


Отговорен е за вземането на заложници от ООН

Около 450 души от мироопазващите сили на ООН за държани като заложници от силите на Караджич през 1994-1995 г. Съдът в Хага утвърди, че действията на босненските сърби са били недопустими, тъй като войските не са били част от конфликта, а чрез задържането им Караджич се е надявал да издейства отстъпки от международната общност, а именно – да предотврати бомбардировки на НАТО.


Без Караджич клането в Сребреница нямаше да може да се случи


Участието на Караджич в геноцида в Сребреница е налице, той е бил планиран и организиран предварително, заключи съдът.


Самият Караджич е издал т.нар. Директива 7 до Войската на Република Сръбска, която предвижда "тоталното физическо разделение на населението на анклавите Сребреница и Зепа възможно най-скоро, предотвратяване дори и на комуникацията между лицата в двата анклава. Чрез планирани и добре обмислени бойни операции да се създаде непоносима ситуация на тотална несигурност без надежда за бъдещо оцеляване или живот на населението на Сребреница и Зепа".


Изтребването на босненските мюсюлмани от Сребреница е било извършено "систематично и с висока степен на организация", като е имало за цел унищожаването на всички трудоспособни мъже. Докато то е било осъществявано, Караджич е получавал информация през различни комуникационни канали, заключава Хага.


Това е най-важната присъда на Международния наказателен съд за бивша Югославия до момента. По
време на конфликта в Босна, продължил три години и половина, Караджич е президент на босненската Република Сръбска и върховен главнокомандващ на военните ѝ сили.


За се стигне до днешния ден, делото срещу 70-годишният днес Радован Караджич започна през 2010 г. От тогава са изслушани общо 585 свидетели – жертви от войната, политици, членове на мироопазващите сили на ООН и експерти. Караджич се защитаваше сам в съда по време делото, продължило 497 дни.


След четирите и половина години изслушвания - време, отделено за събиране на свидетелски показания, съдиите си оставиха една година, през която да решат каква е присъдата на родения през 1945 година в черногорското село Петница Караджич.


Според прокуратурата, която иска доживотен затвор, бившият президент на босненските сърби Радован Караджич лично е оркестрирал най-тежките военни престъпления през войните след разпадането на Югославия.
Обвинението твърди и че върховният командир на армията на босненските сърби носи отговорност за атаките над Сараево, продължили 1425 дни. Според голяма част от свидетелските показания по време на обсадата над босненската столица сърбите произволно са атакували града и са убивали случайни граждани от всякакъв етничеки произход. Водата, газоснабдяването, електричеството и достъпът на помощи до Сараево също са били спирани, оставяйки населението безпомощно и изтощено. Равносметката са 11 541 убити.


Караджич е обвинен и в геноцида в Сребреница, където са убити през 1995 г. над 7 000 босненски мъже и момчета, след като са изведени от домовете си, за да "бъдат евакуирани" и са били оставени в ръцете на босненските сърби.


Мемориалният център, където са погребани загиналите в Сребреница Поточари.

© Reuters

Мемориалният център, където са погребани загиналите в Сребреница Поточари.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (235)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Да кажем че е справедливо. Чакаме присъдите на косоварите...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 2. 2 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Един ден, ще търсим лидери като Караджич,но няма да ги намерим!
  Помнете ми думата!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  Истината за Караджич е конюнктурна все още !
  И да отбележим, че днес 24.03 се навършват 17 години , откакто т.нар. НАТО започна да бомби Югославия...

  [email protected]
 4. 4 Профил на _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Кофти го изиграха кгб и ченгетата с расо от колхозия.

 5. 5 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#1] от "Пешката":

  Ааааа,ще имаш да чакаш,да осъдят президента на Косово!
  Мериканците му дадоха сертификат,че е невинен!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 6. 6 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#2] от "Краде ми се мили мой!":

  Ще търсиш!?На баба си ватените гащи!

 7. 7 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Любопитно

  Той е на 70 години... Нима се надяват да излежи цялата присъда?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 8. 8 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#2] от "Краде ми се мили мой!":

  Убийци лесно се намират.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 9. 9 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Любопитно

  Вчера произнесоха присъдата на Надежда Савченко. Днес на Караджич... Няма случайни съвпадения в датите... май ще ги заменят един за друг?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 10. 10 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 531 Гневно

  Погледнете червените столове, сведете глава и замълчете, безсрамници такива!

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Още една личност, която много скоро ще бъде преосмислена.

  https://goo.gl/8NG90J
 13. 13 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  т.нар. НАТО
  -------------------------
  Страната ти членува в НАТО. Или не си българин?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 14. 14 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#9] от "je suis Радан Кадиев":

  Няма да заменят Савченко за Караджич, защото Запада поддържа позицията, че Савченко е несправедливо обвинена и осъдена и ако разменят с нея осъдения Караджич, де юре (че и де факто) ще признаят, че Савченко е осъдена справедливо.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 15. 15 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Заслужено възмездие! А ако има и на оня свят кой да го съди ще е още по-добре.

 16. 16 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#8] от "Blood Red Skies":

  По -лесно се намират толерантни люде, за купуване!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Любопитно

  До коментар [#13] от "Blood Red Skies":

  Страната ми е член от 2004 година - през 1999 година, не само, че не беше, а и операцията си беше твърдо проалбанска, с което аз не съм щастлив - А вие ?

  [email protected]
 18. 18 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#2]

  Необразован, крадлив български неандерталец, предполагам от китно балканско селце.

 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Скоро и Путин.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#7:"je suis Радан Кадиев"]Той е на 70 години... Нима се надяват да излежи цялата присъда?[/quote]

  Ще пукне в затвора. Също като Вова.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Поизчистиха боклука в Хага малко.
  Скамейка се освобождава за кумира на нашите путлеролибци!
  Имайте търпение още малко.

 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  [quote#17:"karabastun"]операцията си беше твърдо проалбанска, с което аз не съм щастлив - А вие ? [/quote]
  Операцията беше срещу самозабравилите се сърби. Ако в Сребреница имаше българи, щяха да бъдат избити първи. Направо ми е непонятна любовта на всички рубладжии и комунисти към най-враждебния спрямо България народ на Балканите - сръбския!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 24. 24 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И сега сърбите, за да са пак по-отгоре на българите, които пожелаваме "да си жив и здрав 100 години", ще му пожелат 200.

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  Не съм против присъдата на Караджич, само не ми е ясно как един от братята-терористи в Брюксел е бил осъден на 12 години за нападение с оръжие, от които е излежал 1.5 години, а по-малкият брат, макар с присъда за 6 години, въобще не е влязул в затвора? Изглежда че опасни за Европа са политическите престъпници, криминалните могат да са спокойни

 26. 26 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Добър урок за други, които също са разпасали поясите с надежда, че правосъдието няма да се добере до тях.

 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Твърде леко наказание.

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Покъртителна е снимката с празните столове.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Доста се проточи, но поне го осъдиха. Заслужено напълно.

  Доброто е заразно
 32. 32 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Историята вече започна да го оправдава. След сто години ще е национален герой.

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 33. 33 Профил на ksarax
  ksarax
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Това е ясно, че щеше да стане.
  Ама някой косовар или хърватин ще осъдят.
  Или те са от нашите.

 34. 34 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 479 Весело

  Все пак Караджич убиваше тия, дето щяха да се взривяват около Плиска...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  [quote#26:"Дон Кихот"]Добър урок за други, които също са разпасали поясите с надежда, че правосъдието няма да се добере до тях. [/quote]
  Кажи го това на САЩ !
  "бединените нации са скрили от обществеността доклад на директора на ООН за околната среда Бакари Канте. В доклада се казва, че през 1999 г. по време на бомбардировките над Косово НАТО хвърля 10 тона обеднен уран, съобщава сайтът "Газета Експрес". Документът обяснява, че бомбардировките на НАТО са повлияли на качеството на въздуха, почвата и водата, което води до последици по хранителната верига. Вследствие на това бъдещите поколения са изложени на голям риск от рак, левкемия, аборти, деформации на новородени бебета, посочва "Газетаекспрес".

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 38. 38 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#13] от "Blood Red Skies":

  НАТО и гражданство ли почна да раздава?

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 39. 39 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#23] от "Blood Red Skies":

  Чшшт, не го казвай, те си мислят, че сърбите ни обичат супер много. Само не мога да преценя в тяхното измерение, където живеят мурзилките, дали сърбите ни обичат повече от македонците или е обратното?!

 40. 40 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 426 Гневно

  [quote#13:"Blood Red Skies"]Или не си българин? [/quote]

  Някои продавать душата си на дявола, като Караджич.
  Други на Ленин, като форумният червен чугун.

  Проблемът, е че тия са все още прекален много, чугуните.
  Нищо не ги мори.

  Ако има ад, то този трябва да гори по един ден за всяка жертва!

 41. 41 Профил на zzzlostar
  zzzlostar
  Рейтинг: 217 Неутрално

  На няколкото психопата, които симпатизират на този и действията му им препоръчват да гледат този филм и после да ми кажат какво мислят.
  https://www.youtube.com/watch?v=P2E_Zr11jZU

 42. 42 Профил на planovik
  planovik
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#19:"EU defender"]Скоро и Путин.[/quote]

  Не само Путин,а и Путюлизците трябва!

 43. 43 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  А за холандските сини каски няма присъди за сребреница ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 44. 44 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  За 12 хил убити - 40 годин затвор. За 1 млн. убити и 4 млн бежанци в Ирак - нищо. За няколкодтотин убити в Сирия - пак нищо. За няколко десетки хиляди убити в Украйна - пак нищо. Така действа западното правосъдие. Кога ще осъдят Буш, Чейни, Ръмсфелд, Райс, Байдън, Кери, Обама, Саркози, Блеър, Нюланд и прочее лица, които разбутаха целия арабски свят и Украйна? Западното лицемерие няма граници!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 45. 45 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#38] от "Johnnie":

  За теб не се отнася. На теб Варшавския договор ти е дал съветско гражданство.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 46. 46 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Малко му е на тази отрепка.


  До коментар [#12] от "Valeria":

  Как точно ще преосмислим човек, заради когото са избити хиляди невинни (по никакъв начин не става дума за защитни действия) хора? Вижте само надгробната плоча горе. И който на всичкото отгоре после е лъгал болни хора, че ги лекува с енергии - така ли е опитвал да изкупи греха си?

  Дано изгние в затвора, докато гледа как Сърбия влиза в НАТО.

 47. 47 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Присъдата е политическа. Бих повярвал в обратното ако видя осъдени за военни престъпления косовски албанци. Избирателното съдене, не е правосъдие, а част от политическата игра - съдят се политически неудобните, а други, вършили същите престъпления се радват на почит и уважение.

 48. 48 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 322 Неутрално

  србе на врбе. Разпадът на Югославия е едно от най-хубавите неша, които са се случили на България за последните 100 години. След разпадът на Съветска Русия разбира се.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 282 Неутрално

  .. '' Той беше намерен виновен и по обвиненията за военни престъпления по време на обсадата на Сараево, продължила три години, във вземане за заложници на членове на мироопазващтите сили на ООН, депортация, убийства и тероризиране на босненското мюсюлманско население по време на конфликта след разпадането на Югославия... ''

  Та, тука все още отричат, че холандците бяха взети за заложници....

  "More Majorum"
 51. 51 Профил на T.Tanev
  T.Tanev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  НАЙ-НАКРАЯ законно да се признае ПОНЕ ЕДИН от сръбските геноциди и етнически прочиствания! Ура !

  Настроение :
  тъжно - Поморавието, Нишко, Западните покрайнини, половин Косово, Македония!

  Помним Владо Черноземски!

 52. 52 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 597 Весело

  До коментар [#2] от "Краде ми се мили мой!":
  Путин е жив. А Кабаева може би е родила лидера след Путин, така че не губи надежда.

 53. 53 Профил на stefan0996
  stefan0996
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#13:"Blood Red Skies"]Страната ти членува в НАТО. Или не си българин?
  [/quote]
  Искаш да ми кажеш, че хората, живеещи в страни, които са били част от Варшавския договор и са били против СССР и Варшавския договор са били национални предатели към своите държави?

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на ksarax
  ksarax
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#48] от "меншевик":

  И какво точно на нас ни е помогнало разпадането на Югославия.
  Освен злорадството

 56. 56 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Любопитно

  До коментар [#53] от "stefan0996":
  Как стигна до този гениален извод?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 57. 57 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#54] от "сащ терорист номер едно":

  Страх от Путин имат руските граждани. Българските свободни граждани се наслаждаваме на идиотската му политика, а задунайците се надявате на нов 9ти септември и нова руска окупация, които от маргинали да ви превърнат в аристократи.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 58. 58 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Правилно са го осадиле, ма много бавно бе и много меко бе!! Яж Садам - ат-ат - нема го!! Яж Кадафи - бац-бац надве-натри - нема го. И после - демокрация майка на корем!! Сакаш Халифат - моооже!! Сакаш Ислямска държава - слободно!!! Те затва у Косово йоще не мож да са отдемократизират кат требе, ни Шариат си имат, ни Ислямска държава, само пурда захар търгуват, али беши сода бикарбонат??

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 59. 59 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Би трябвало да е доживотна и официално, но и на практика доживотна е добра новина

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 60. 60 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  До коментар [#23] от "Blood Red Skies":
  "Направо ми е непонятна любовта на всички рубладжии и комунисти към най-враждебния спрямо България народ на Балканите - сръбския!"

  Какво му е непонятното?
  Тези хора са предани на Ленин и СССР, в частност предани на днешното превъплащение на СССР т.е. Путин. Дали ще се радват на сърбите или на Ердоган зависи само от това кой в момента е съюзник на Путин

  подпис
 61. 61 Профил на Княз Мишкин
  Княз Мишкин
  Рейтинг: 379 Неутрално

  6 години, за да го осъдят за геноцид... а баба ми 20+ години се съди със съседите си за имоти...

 62. 62 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  [quote#60:"Иван К"]Дали ще се радват на сърбите или на Ердоган зависи само от това кой в момента е съюзник на Путин [/quote]
  Както съм казвал неведнъж, той Путин ако им каже ще приемат исляма.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на stefan0996
  stefan0996
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#56] от "Blood Red Skies":

  Някой беше изказал коментар против НАТО. Съответно го нарочи за анти-българин, понеже България била в НАТО. Твоя извод е по-гениален.

 66. 66 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Неутрално


  ИЗПОВЯДВАЩИЯТ

  МИРОЛЮБИВАТА

  ПРАВОСЛАВНА РЕЛИГИЯ .........

  натъртено => назидателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 67. 67 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 597 Неутрално

  [quote#1:"Пешката"]Да кажем че е справедливо. Чакаме присъдите на косоварите...[/quote]
  [quote#33:"ksarax"]Ама някой косовар или хърватин ще осъдят.
  Или те са от нашите.[/quote]
  Има осъдени и хървати, и косовари. Списък на обвинените с информация дали са осъдени има тук:
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_indicted_in_the_International_Criminal_Tribunal_for_the_former_Yugoslavia

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#2] от "Краде ми се мили мой!":

  това не е лидер - това си е масов убиец!

  ако ти търсиш масов убиец за лидер можеш още да откриеш някой-друг по затънтените крайчета на света ... отиди, служи му, виж как е, пък после ще ни кажеш дали си още на същото мнение

 70. 70 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#65] от "stefan0996":

  Коментарът ми не беше анти НАТО,а споменах само, че операцията по замазването на гафа с лъжите на Клинтън пред Конгреса, беше представена като операция на НАТО в защита на албанците....ама явно не е удобна истина.
  До коментар [#23] от "Blood Red Skies":

  [email protected]
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Неутрално

  Това е равносилно на смъртна присъда и напълно заслужена.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5534 Неутрално

  Напълно заслужено, там ще си свърши дните.

 75. 75 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#69] от "dun":

  Мне!Аз търся Лидер,който да може да търси химически оръжия в Ирак!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Асад и Путин трябва да са следващите.

 77. 77 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#73] от "faraon":

  Ми що Барселонския, да не обижда Християнството!?Нали сега е модерно да копнееш за,мултикулти!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 78. 78 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#73] от "faraon":

  Това са фактите - няма обида.
  Обида е самото престъпно деяние на Караджич.

  Кое не е вярно:

  - че е сърбин
  - че е мутра
  - че е православен
  - че е осъден за убийсто на хиляди невинни босненци-мюсюлмани ... ??!
  - че е осъден от международен трибунал ...... ???!!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 79. 79 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  [quote#46:"ungeheuer"]Как точно ще преосмислим човек, заради когото са избити хиляди невинни (по никакъв начин не става дума за защитни действия) хора? [/quote]

  Вероятно така, както норвежките роднини на зверски изнасилени момичета напоследък преосмислят Брейвик и го обявяват за кръстоносец и пророк:

  http://saff.nfshost.com/crusader5.jpg

  "Моралът е чисто и просто най-удобната за момента позиция, от която можем да атакуваме вредните за нас хора" - Оскар Уайлд

  толкова по въпроса.

  https://goo.gl/8NG90J
 80. 80 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#77] от "Краде ми се мили мой!":
  Ми що Барселонския, да не обижда Християнството!?
  ===============

  Барселонския НЕ обижда Християнството.

  Осъдената Православна Мутра Караджич > обижда Християнството и Православието.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82 Профил на stefan0996
  stefan0996
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#70:"karabastun"]Коментарът ми не беше анти НАТО[/quote]
  Съжалявам, аз се изразих неправилно. Исках да кажа, че беше против операцията на НАТО в Югославия.

 83. 83 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 426 Гневно

  [quote#81:"Valeria"]изключително дразнещо непрекъснато да пробутваш нападки срещу официалната религия в страната ни.[/quote]

  Т.е. обратното не е дразнещо?
  Да ви уринирам на форумната справедливост.

 84. 84 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  [quote#13:"Blood Red Skies"]Страната ти членува в НАТО. Или не си българин? [/quote]
  Който не е окрилен от либерален ентусиазъм колко е хубаво в НАТО не е българин или как ?
  Такива като вас ще направят Радован Караджич светец-мъченик въпреки ,че и той си има трески за дялане!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 85. 85 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Да видим сега присъди и за косоварите. Какво стана с арменците? Там търсиха ли виновни от турска страна? Пък едни хора свалиха граждански самолет и даже се чудят дали санкциите да не свалят, че явно не са виновни.

 86. 86 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 998 Любопитно

  [quote#12:"Valeria"]Още една личност, която много скоро ще бъде преосмислена. [/quote]
  Тъй, тъй. Аутопсията ще покаже...

 87. 87 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#54:"сащ терорист номер едно"]Също като америкските войници по корабите .[/quote]

  Прекаляваш с руската преса. В момента, идолът ви Русия е девета дупка на кавала.
  За бойна мощ да не говорим. Турците като ви свалиха самолета, обаче ходихте с подвита опашка, що?

  И защо Русия не защити Караджич в Хага?
  Или не го взе да живее в Русия?

 88. 88 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Един изрод, съсипал стотици хиляди животи, получи каквото е заслужил.

  Путлер да си води бележки.

 89. 89 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#1] от "Пешката":

  Няма да има такива. Не и с този Еврейск...пардон! ..Европейски съд!

 90. 90 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 785 Весело

  До коментар [#83] от "destino":

  Я се дръж прилично! Да ти дефекирам на гневното настроение :Д


  [quote#83:"destino"]Т.е. обратното не е дразнещо? [/quote]

  Обратното на кое?

  https://goo.gl/8NG90J
 91. 90 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#78] от "barcelonski":

  Жалко, че се налага да ви обяснявам, елементарно е. Престъпниците, мутрите изповядват всякаква религия, някои от тях са атеисти. Ако искате да кажете, че еди кой си е престъпник посочвате ли всеки път какви са неговите религиозни убеждения?
  Това, че изрично посочвате, че Караджич е "православна мутра" говори, че нямате добро мнение за ортодоксалната вяра. Бихте могли да спестите своята неприязън, против правилата на форума е.

 92. 92 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Аз съм склонен да вярвам, че Караджич наистина е виновен, след като съдът в Хага го осъди. Доводите са ми следните: подобни международни съдилища и трибунали като Хага или арбитражът в Женева, трябва да поддържат безупречна репутация, за да бъдат благонадеждни в очите на тези, които биха си потърсили правата там като крайна институция. Това означава никаква политическа, кулутурна, религиозна или финансова обремененост.

  Every cradle is a grave.
 93. 93 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#73] от "faraon":

  Е, така са либералите на Запад...За християните лесно се ръсят обиди..Само ако си евреин или мюсюлманин, тогава те са много внимателни.

 94. 94 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Радован Караджич получи 40-годишна присъда"
  *******************
  Не съм и очаквал друго освен закономерния фарс, че "престъпленията срещу човечеството" извършени от сърби, са "по-престъпни" или "най-престъпни", за разлика от извършените такива от хървати или босненски мюслита. Но, като се има в предвид под коя юрисдикция е така наречения съд в Хага, всичко си "идва на мястото".

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 95. 95 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  След рухването на стената дали Югославия не можеше да се раздели както се разделиха Чехия и Словакия? Мирно и цивилизовано. Титовият режим прекалено наблягаше на братството и единството, но не беше така. Сърбите и хърватите не се понасяха. Словенците не понасяха и сърбите и хърватите. В "Ти спомняш ли си Доли Бел" Кустурица рисува с пасторални краски съжителството на мюсюлмани и християни в Босна и Херцеговина. Парадоксално, но филмът дава усещане за наистина хармонично съжителство именно в Босна. Където разпадането бе най-кърваво. Кустурица е от босненските мюсюлмани, впрочем. Защо така се получи? Няма съмнение, че сърбите, на крилете на бивши западни съюзници в студената война /границата със Сърбия беше граница със запада/ та, на крилете на това самочувствие бяха решили, че Америка и НАТО ще ги поощрят, ако се противопоставят с огън и меч на ислямизирането на Босна и Херцеговина. А после и за Косово. Няма такова нещо. Администрацията на Бил Клинтън прекалено тясно и дълбоко бе обвързана с Турция и Саудитска Арабия. Които бяха зад кулисите на ислямизацията в Босна. И в един момент Сърбия - от верен съюзник на САЩ и НАТО бил на първия рубеж срещу съветския блок, се превърна в техен враг. Защото си позволиха твърде много, разваляйки геострагическата игра на Турция, Саудитска Арабаия и подкрепящата ги Америка. Това - придружено с ужасни престъпления, за част от които е съден Караджич. Което не означава, че мюсюлманите и албанците бяха кротки дечица спящи под юргана с надвесен над тях сърбин с нож между зъбите. Днес Ердоган и Давутоглу с гордост наричат Босна и Косово турски вилаети. Донякъде са прави. На митингите там турските знамена са повече от босненските и косовските. А в Косово се извисява паметник на Бил Клинтън в цял ръст. Същата схема Турция и Саудитска Арабия се опитаха да приложат в Сирия. С неистов копнеж да привлекат Америка и НАТО така, както в бивша Югославия. Този път не се получи.

 96. 96 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#79] от "Valeria":

  и най-светлите идеали да защитаваха Брейвик или този отпадък, а те не правят така, няма как някой да убие 80 (или едно) невинни деца, или да заколи 7000 цивилни, и да са герои. Това, че мозъкът ви не го осъзнава е доста плашещо.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#90:"Valeria"]Я се дръж прилично! [/quote]

  Ами аз за това уринирам, а не пикая. За приличие.

  [quote#90:"Valeria"]Обратното на кое? [/quote]

  Обратното на това, че не религията прави престъпленията, а хората. Просто намират оправдание в това, или понякга се крият зат религията.

  Явно барселонски много силно акцентира на това, и ви натяква, че даже и православен е способен да погуби ДЕСЕТКИ хиляди живота.
  Аз лично поддържам позицията му.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK